Εν μέσω διαξιφισμών η συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου

Τα πυρά τους διασταύρωσαν στην προχθεσινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ξάνθης ο Νομάρχης κ. Γιώργος Παυλίδης με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Φώτη Καραλίδη, όταν ο τελευταίος με δυο επερωτήσεις που κατέθεσε εμμέσως πλην σαφώς επέρριπτε ευθύνες για τη στάση του Νομάρχη Ξάνθης, θέτοντας ζήτημα πολιτικής κα ηθικής τάξης.

    Τα πυρά τους διασταύρωσαν στην προχθεσινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ξάνθης ο Νομάρχης κ. Γιώργος Παυλίδης με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Φώτη Καραλίδη, όταν ο τελευταίος με δυο επερωτήσεις που κατέθεσε εμμέσως πλην σαφώς επέρριπτε ευθύνες για τη στάση του Νομάρχη Ξάνθης, θέτοντας ζήτημα πολιτικής κα ηθικής τάξης.


  Συγκεκριμένα η πρώτη επερώτηση που κατέθεσε, αφορούσε το θέμα της “ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΕΠΕ”, όπου ιδιοκτήτης της είναι ο νομαρχιακός σύμβουλος κ. Στέλιος Μωραϊτης και ζητούσε ενημέρωση για τις μέχρι τώρα ενέργειες των αρμοδίων υπηρεσιών της νομαρχίας Ξάνθης για τα καταγγελλόμενα και αν υπήρξαν και προγενέστερες καταγγελίες για το ίδιο θέμα.


   “Τι έκαναν οι νομαρχιακές υπηρεσίες και η πολιτική ηγεσία που έχει την εποπτεία και τήρηση της ορθής λειτουργίας τους και σε ποιο επίπεδο άσκησε την εποπτεία της και πού καταλογίστηκαν οι ευθύνες;”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Φώτης Καραλίδης.


   Άμεση ήταν η απάντηση του νομάρχη Ξάνθης, Γιώργου Παυλίδη, ο οποίος με τη σειρά του κατηγόρησε τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης ότι διαστρεβλώνει την αλήθεια.



  “Δεν ξέρω αν ήρθατε να μας μαλώσετε. Ή δεν ξέρετε πώς λειτουργούν  οι υπηρεσίες ή προσπαθείτε να διαστρεβλώσετε καταστάσεις. Αν όμως γνωρίζατε για τις αυθαιρεσίες θα έπρεπε να τις καταγγείλετε. ….”.


   Πάντως με την επισήμανση πως τα αυθαίρετα δεν έπαψαν να υπάρχουν, ούτε θα πάψουν να υπάρχουν και πως ο ίδιος δεν είναι εκείνος που αστυνομεύει, άλλα ούτε και θέλει έναν τέτοιο ρόλο, επανέλαβε και πάλι ότι προχώρησε σε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες μετά τις καταγγελίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας για την “ΠΟΛΙΤΕΙΑ”, όπου για λόγους ευθιξίας  παραιτήθηκε και από τη θέση του αντινομάρχη ο κ. Μωραϊτης, τονίζοντας ότι οι όποιες παρατυπίες δεν έγιναν επί της δικής του διοίκησης.


   Ωστόσο υπογράμμισε με έμφαση “δώσαμε εντολή να γίνει έρευνα από τον Πειθαρχικό προϊστάμενο και αν διαπιστωθεί οποιαδήποτε ευθύνη, θα καταλογιστούν εκεί που πρέπει.


   Ευθύνες καταρχήν της αρμόδιας υπηρεσίας δε διαπιστώνεται, παρά μόνο υπερβάσεις από ιδιώτες.     Επαναλαμβάνω και πάλι αν αποδειχθεί πως υπάρχουν ευθύνες θα υπάρξουν οι ανάλογες κυρώσεις”.


  Η δεύτερη επερώτηση του κ. Καραλίδη, μετέφερε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Ξάνθης λίγο από το κλίμα της Ζαχοπουλιάδας.


  Με αφορμή την εκπομπή “Αθέατος Κόσμος” όπου έγινε αναφορά σε ΜΚΟ με την επωνυμία ” Τρέφοντας το μυαλό πολεμώντας την πείνα για έναν κόσμο χωρίς πείνα” της οποίας πρωτοστάτησε ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, Χρήστος Ζαχόπουλος και σε μια κατάσταση ονομάτων στην οποία φέρονταν να συνυπογράφει και ο νομάρχης Ξάνθης, Γιώργος Παυλίδης, ο Φώτης Καραλίδης ζήτησε από το νομάρχη να ενημερώσει επί του ζητήματος.


   “Γιατί δεν επικοινώνησε ο νομάρχης με την εκπομπή για την αποκατάσταση της αλήθειας, σε μια περίοδο που η διαφθορά και η διαπλοκή σε  πανελλαδικό επίπεδο κυριαρχεί στην επικαιρότητα;”.


   Παίρνοντας το λόγο ο νομάρχης Ξάνθης και σε έντονο ύφος σημείωσε πως την ώρα που προβαλλόταν η εκπομπή εκείνος επέστρεφε με το αεροπλάνο από την Αθήνα όπου συμμετείχε στην συνάντηση με το Μηλιάκο για τα συνεταιριστικά, ενώ διευκρίνισε πως δεν επρόκειτο για καταστατικό, αλλά για μια διακήρυξη μιας ΜΚΟ του ΟΗΕ για την πείνα στις χώρες της Αφρικής.


   “Είναι άδικο να προσπαθείτε να ρίξετε λάσπη στο πρόσωπό μου και με γελοιότητες να ασχολούμαστε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο. Προσωπικά δεν υπέγραψα τίποτε και μάλιστα σκέφτομαι να καταφύγω σε αγωγή προς πάσα κατεύθυνση”. 


  Στο μεταξύ στα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης της προχθεσινής συνεδρίασης του Ν.Σ., ο κ. Παυλίδης ενημέρωσε μεταξύ άλλων θεμάτων τους νομαρχιακούς συμβούλους για την πρωτοβουλία που παίρνει η νομαρχία Ξάνθης να διοργανώσει μέσα στο 2008 Συνέδριο για την ανάδειξη όλων των προβλημάτων της λίμνης Βιστωνίδας, για την αποκατάστασή τους και τη διάσωσή της για τις μελλοντικές γενιές και φυσικά την προβολή της.


   Το Συνέδριο θα συνδιοργανωθεί με τον τηλεοπτική σταθμό SKΑΙ tv και την εφημερίδα “Καθημερινή”, ενώ θα έχει ως τελικό στόχο τη χρηματοδότηση της μελέτης αποκατάστασης της Λίμνης Βιστωνίδας.


   Αίτημα έθεσε το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων μαθητών και μαθητριών του Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Γενισέας Ξάνθης, προς το νομάρχη Ξάνθης και το Νομαρχιακό Συμβούλιο για τη γρήγορη ανέγερση νέου σχολείου σε οικόπεδο που τους παραχώρησε ο Δήμος Βιστωνίδας.


Παρόντος και του δημάρχου Βιστωνίδας, κ. Νίκου Ζλάτκου,  το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. έλαβε τη διαβεβαίωση από το νομάρχη Ξάνθης πως το ζήτημα της ανέγερσης του σχολείου έχει ενταχθεί στο πενταετές πρόγραμμα της νομαρχίας για της σχολικές υποδομές.


   Μάλιστα δόθηκε εντολή στην Τοπογραφική υπηρεσία της νομαρχίας να γίνει οριοθέτηση του οικοπέδου των έξι στρεμμάτων που έχει παραχωρηθεί από το Δήμο Βιστωνίδας, ενώ αναμένεται να δοθεί και το τοπικό ρυμοτομικό από το συγκεκριμένο Δήμο.


   Στο μεταξύ σε ότι αφορά τα θέμα της ημερήσιας διάταξης, δέκα στον αριθμό, εγκρίθηκαν στο σύνολό τους.


Κάποια αφορούσαν γνωμοδοτήσεις μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων για έργα δήμων, αλλά και  για ιδιωτικές δράσεις, όπως Κτηνοτροφική μονάδα 1500 προβάτων με τα παράγωγά τους.


  Τα δύο πρώτα θέματα είχαν να κάνουν με την ενημέρωση από πλευράς νομάρχη για την πορεία τόσο του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου, όπου κάποιες από τις προτάσεις του φορέων του νομού Ξάνθης έγιναν αποδεκτές και κάποιες όχι. Επισημάνθηκαν οι ενστάσεις και επιφυλάξεις  της νομαρχιακής αρχής και του Νομαρχιακού   Συμβουλίου για τη μη διασφάλιση της ισόρροπης ανάπτυξης του τρίπολου  Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης και των τριών αυτών αστικών Κέντρων. Μάλιστα με επιστολές προς τους συναρμοδίους υπουργούς θα εκφραστεί η διαμαρτυρία του νομού Ξάνθης.


   Σε ότι αφορά τώρα για το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού Και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, έγινε γνωστό πως στο νομό Ξάνθης είναι δυνητική και όχι υποχρεωτική  η κατασκευή Αιολικών Πάρκων.     


  Παράλληλα εγκρίθηκε η παραχώρηση  χρήσης για πενήντα χρόνια στην ΟΣΚ Α.Ε του οικοπέδου, όπου θα ανεγερθεί μέσω ΣΔΙΤ το 1ο Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Κιμμερίων.


           Τέλος στο Νομαρχιακό Συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας, εγκρίθηκε και η χορήγηση 15 νέων επαγγελματικών αδειών που θα δοθούν για τη Λαϊκή αγορά του Δήμου Ξάνθης, προκειμένου να καλυφθούν κενές θέσεις μετά την αποχώρηση των μικροπωλητών της Κομοτηνής.


Δέσποινα Γκούμα       


    


Σχετικά Άρθρα

Back to top button