«Οι Ρωμιοί Αρχιτέκτονες της Πόλης στην περίοδο του Εκδυτικισμού»
Πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013 στην Ξάνθη, στην Δημοτική Πινακοθήκη «Χρήστος Παυλίδης», τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας ««Οι Ρωμιοί Αρχιτέκτονες της Πόλης στην περίοδο του Εκδυτικισμού», που διοργάνωσε το Περιφερειακό Τμήμα Θράκης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωγραφείου Λυκείου Κωνσταντινούπολης.
Πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013 στην Ξάνθη, στην Δημοτική Πινακοθήκη «Χρήστος Παυλίδης», τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας ««Οι Ρωμιοί Αρχιτέκτονες της Πόλης στην περίοδο του Εκδυτικισμού», που διοργάνωσε το Περιφερειακό Τμήμα Θράκης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωγραφείου Λυκείου Κωνσταντινούπολης.
Την εκδήλωση, όπου παρευρέθηκαν μέλη του τεχνικού κόσμου της Θράκης αλλά και φιλοθεάμον κοινό, εγκαινίασε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθωρίου κ.κ. Παντελεήμων ο οποίος αναφέρθηκε με λόγια αγάπης στους Έλληνες της ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη και στο σπουδαίο έργο τους που παρουσιάζεται στην έκθεση.
Παρευρέθηκαν ο κ. Δημήτρης Χαϊτίδης, εκπρόσωπος του αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, η κ. Γεωργία Ανδρέου υποψήφια Βουλευτής Ν. Ξάνθης, ο κ. Μανώλης Φανουράκης πρόεδρος Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης και η κ. Σοφία Αμπεριάδου προϊσταμένη Πολιτισμού.
Το ΤΕΕ-Θράκης εκπροσώπησαν ο πρόεδρος κ. Νικόλαος Παπαθανασίου, ο Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας κ. Ζαχαρίας Τσαπνίδης, ο Γ.Γ. Διοικούσας Επιτροπής κ. Αργύρης Πλέσιας, ο Γ.Γ. της Αντιπροσωπείας κ. Ιορδάνης Ευφραιμίδης, τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής κ. Παράσχος Ευστρατίου και Κωνσταντίνος Δέλκος, ο πρόεδρος τη Νομαρχιακής Επιτροπής Ξάνθης κ. Πέτρος Παυλίδης, ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Βαβάτσικος και το μέλος της Αντιπροσωπείας κ. Νικόλαος Ζερνίδης.
Η έκθεση «Ρωμιοί αρχιτέκτονες της Πόλης στην περίοδο του εκδυτικισμού» είναι μία συλλογική προσπάθεια που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2008 και είχε στόχο να αναδείξει το αποτύπωμα που άφησε η ελληνορθόδοξη κοινότητα στο δομημένο περιβάλλον της Πόλης από τα μέσα του 19ου αιώνα, εστιάζοντας στο έργο των Ρωμιών αρχιτεκτόνων και καλφάδων που κάνει αισθητή την παρουσία του στη σημερινή Κωνσταντινούπολη και καταδεικνύει το μέγεθος και την αξία του. Η έκθεση οργανώθηκε με αφορμή τις πρωτοβουλίες του Οργανισμού Κωνσταντινούπολη 2010 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης στην προσπάθεια να μάθουν οι Έλληνες που κατοικούν στην Πόλη, αλλά και οι υπόλοιποι κάτοικοι, το παρελθόν της μέσα από το ξετύλιγμα της ιστορίας, μέσα από τις προσόψεις, τα σχέδια, τις μελέτες των κτιρίων, τις βιογραφίες των ανθρώπων που τα οραματίστηκαν, τα σχεδίασαν και τα υλοποίησαν. Η επιτροπή που δημιουργήθηκε από αξιόλογους ανθρώπους με γνώση του αντικειμένου που εργάστηκαν συλλογικά σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Αποφοίτων Ζωγραφείου, που υπήρξε ο φορέας υλοποίησης όλου του έργου και τον συνολικό συντονισμό ανέλαβε η κ. Μαρίνα Δρυμαλίτου, Πολιτική Επιστήμων.
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ-Θράκης κ. Νικόλαος Παπαθανασίου εξέφρασε την ιδιαίτερη τιμή που αποτελεί για το Τμήμα η αποδοχή από τον Σύλλογο Αποφοίτων του Ζωγραφείου Λυκείου Κωνσταντινούπολης, του αιτήματός να παρουσιασθεί και στην Θράκη η σημαντική αυτή έκθεση που στόχο είχε να παρουσιασθεί στο ευρύ κοινό η καθοριστική συμβολή των ελλήνων αρχιτεκτόνων στον εξευρωπαϊσμό της όψης της Κωνσταντινούπολης κατά τον 19ο αιώνα και τις αρχές του 20ού. Ευχαρίστησε ιδιαιτέρως την κ. Μαρίνα Δρυμαλίτου και την αρχιτέκτονα μηχανικό κ. Ρίκα Παντελάρα που χάρις στην προσπάθειά τους κατέστη δυνατή η πραγματοποίηση της εκδήλωσης και τον Πρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης κ. Μανώλη Φανουράκη για την δωρεάν παραχώρηση του κτιρίου της Δημοτικής Πινακοθήκης. Τόνισε επίσης ότι: «Η συνύπαρξη χριστιανικού και μουσουλμανικού πληθυσμού στην Θράκη και η λειτουργία στην Ξάνθη Αρχιτεκτονικής Σχολής, στοιχειοθέτησαν την επιτακτική ανάγκη παρουσίασης της έκθεσης και στην περιοχή μας. Πεποίθησή μας είναι ότι η Έκθεση εκτός της προβολής του έργου των ελληνορθόδοξων αρχιτεκτόνων στην Κωνσταντινούπολη κατά τον 19 και 20 αι. με τρόπο κατανοητό και συγχρόνως επιστημονικό για το ευρύ κοινό, αποτελεί πρωτογενές εκπαιδευτικό υλικό για τους μελλοντικούς αρχιτέκτονες και ταυτόχρονα θα συμβάλλει εποικοδομητικά στην κατανόηση και εμβάθυνση των σχέσεων των δύο μεγαλύτερων συνοίκων πληθυσμιακών κοινοτήτων της περιοχής»