“Καταστρεπτικές φωτιές στον Έβρο-ευχαριστίες-σημεία ευθύνης-αποκατάσταση ζημιών”

Μετά την τεράστια φυσική καταστροφή-την μεγαλύτερη εδώ και δεκαετίες στον Έβρο- σε περίμετρο 70.000 στρεμμάτων γης, στη συντριπτική πλειοψηφία δασικής, μετράμε τις πληγές μας, καταγράφουμε τις οικολογικές, τις κοινωνικές και τις οικονομικές συνέπειες.

Μετά την τεράστια φυσική καταστροφή-την μεγαλύτερη εδώ και δεκαετίες στον Έβρο- σε περίμετρο 70.000 στρεμμάτων γης, στη συντριπτική πλειοψηφία δασικής, μετράμε τις πληγές μας, καταγράφουμε τις οικολογικές, τις κοινωνικές και τις οικονομικές συνέπειες. Έχοντας βιώσει, στιγμή προς στιγμή την κατάσταση, θεωρούμε υποχρέωση μας να ευχαριστήσουμε:

Τους πυροσβέστες, τους πιλότους των αεροσκαφών, τους εθελοντές, τους χειριστές των μηχανημάτων, τους δασικούς υπαλλήλους, τον στρατό και τους κατοίκους που έδιναν την μάχη στην πρώτη γραμμή, με αυτοθυσία και μεγάλους κινδύνους.

Όσους συνέδραμαν με πολύωρες προσπάθειες, τους αστυνομικούς, τους υπαλλήλους της αυτοδιοίκησης, κύρια των τεχνικών υπηρεσιών και της πολιτικής προστασίας, τους αιρετούς, τους τοπικούς , δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους .

   Όμως, παρά ταύτα ,σημειώνουμε και οφείλουμε να το κάνουμε ότι υπάρχουν ευθύνες και σε πρώτη εκτίμηση τις προσδιορίζουμε στα εξής σημεία:

I)Υπήρξε καθυστερημένη αντίδραση στις πρώτες κρίσιμες ώρες, την Τετάρτη 24/8,και υπήρξαν μειωμένες δυνάμειςκατάσβεσης. Η φωτιά μπορούσε να σβήσει την πρώτη ημέρα. Οι δυνάμεις που υπήρχαν στο τέλος της ημέρας, έπρεπε να ξεκινήσουν από τον χρόνο εντοπισμού της φωτιάς.

ΙΙ)Ο ανεφοδιασμός με καύσιμα των πυροσβεστικών αεροπλάνων Canadairs γινόταν με μετάβαση στο Αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» Καβάλας, έως την Παρασκευή το πρωί, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος αεροπυρόσβεσης επί μιάμιση μέρα. Την κατάσταση την εντοπίσαμε και ζητήσαμε να διορθωθεί από την Πέμπτη το μεσημέρι. Είναι απαράδεκτο αντί για την μετακίνηση ειδικού βυτίου στην Αλεξανδρούπολη να μεταβαίνουν τα αεροσκάφη σε άλλο αεροδρόμιο.

ΙΙΙ)Οι δυνάμεις κατάσβεσης ήσαν εμφανώς ανεπαρκείς, επί δυόμισυ μέρες. Μόνο το Σάββατο το πρωί, ημέρα που ελέγχτηκε, υπήρχαν επαρκείς δυνάμεις. Από την Τετάρτη το βράδυ ζητούσαμε έντονα την προσωπική παρέμβαση του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας «ώστε να πολλαπλασιαστούν τα μέσα- κυρίως εναέρια και οι -κάθε μορφής- δυνάμεις κατάσβεσης, ώστε να ελεγχθεί η φωτιά, πριν οδηγηθούμε σε χειρότερα αποτελέσματα. Δεν υπάρχουν περιθώρια απώλειας χρόνου, ενόψει και των καιρικών συνθηκών που επικρατούν και η αγωνία όλων μας είναι κορυφωμένη.» Εάν την Πέμπτη το πρωί υπήρχαν περισσότερες δυνάμεις δεν θα είχε χαθεί η κρίσιμη μάχη ανάσχεσης στην ζώνη πυροπροστασίας νοτιοδυτικά της Λευκίμης.

Διαπιστώνοντας ότι χάνεται πολυτιμότατος χρόνος, καθώς οι υπεύθυνοι εκπρόσωποι της περιφέρειας αδυνατούσαν να πείσουν την Αθήνα, μη βλέποντας ανταπόκριση και αγωνιώντας για τον τόπο μας, επιζητήσαμε την παρέμβαση του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Σαμαρά ,που έδειχνε συνεχές ενδιαφέρον και ακολούθησε η γνωστή επικοινωνία του με τον Υπουργό, την Πέμπτη, μετά το μεσημέρι. Αμέσως μετά υπήρξε εμφανώς πολύ μεγαλύτερη ανταπόκριση. Επισημαίνουμε δε ότι, πολλά από τα επίγεια οχήματα, κυρίως πυροσβεστικά, ήσαν μειωμένων δυνατοτήτων, λόγω του ανάγλυφου της περιοχής και του χαμηλού κέντρου βάρους των, κατάλληλα κυρίως για αστική χρήση.

IV) Ο πολιτικός συντονισμός εκτιμάται ότι, σε επίπεδο Περιφέρειας ήταν ανεπαρκής, αφού περιορίσθηκε στηναπλή παρακολούθηση του φαινομένου της καταστροφής, δίχως την ανάληψη επιθετικών πρωτοβουλιών με τηνπαροχή της δέουσας συνδρομής και λύσεων. Το Περιφερειακό Όργανο Πολιτικής Προστασίας(ΠΟΠΠ) της ΠΕ Έβρου, δεν συνεδρίασε με την νόμιμη σύνθεσή του, ούτε ποτέ κλήθηκαν όλα τα μέλη του. Εάν , όμως, σε τέτοιες ακραίες καταστάσεις φυσικών καταστροφών δεν συνεδριάζει το αρμόδιο όργανο, πότε θα συνεδριάσει;;

Σήμερα επισκεπτόμαστε με το προεδρείο του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης , ειδικούς ,τους περιφερειακούς συμβούλους Έβρου και τοπικούς παράγοντες την πληγείσα περιοχή για τον σχηματισμό πλήρους εικόνας και μια πρώτη αποτίμηση των ζημιών. Οι απώλειες είναι σημαντικές και θα αναμένουμε άμεσα τις προτάσεις των ειδικών του ΓΕΩΤΕΕ.

Εκ μέρους της παράταξής μας και παρότι στην Περιφέρεια, ούτε υπ’αυτές τις συνθήκες καταστροφής σεβάστηκαν τον εκ του νόμου θεσμικό μας ρόλο και την προσφερόμενη ουσιαστική συνδρομή μας ως όφειλαν, δηλώνουμε πωςμετά την πλήρη καταγραφή, θα επιβάλουμε την λήψη όλων αναγκαίων μέτρων για την αποκατάσταση των ζημιών καιτην απάλυνση των κάθε μορφής πληγών που άφησε πίσω της η μεγάλη πυρκαγιά, χωρίς εκπτώσεις και ανοχές έναντι κανενός!

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια, π. Νομάρχης Ξάνθης κ. Γιώργος Παυλίδης δήλωσε: «Είναι τεράστια η ζημιά. Εστίες φωτιάς πάντοτε θα δημιουργούνται. Ευθύνη της πολιτείας είναι να προλαμβάνει, να αντιδρά γρήγορα, να κάνει έγκαιρα ορθή εκτίμηση της κατάστασης και να διαθέτει έγκαιρα αποτελεσματικές δυνάμεις κατάσβεσης. Η εξέλιξη της συγκεκριμένης πυρκαγιάς και η τεράστια και πρωτόγνωρη καταστροφή-ευτυχώς σε ελάχιστα κατοικημένη περιοχή- δημιουργούν μεγάλα ερωτηματικά, για τα παραπάνω. Η Πολιτεία , οι τοπικές αρχές,οφείλουν –         τώρα– να θεραπεύσουν τις πληγές της περιοχής.»

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button