Τουριστική έκθεση στη Σόφια/Δηλώσεις του Υπουργού Μακεδονίας και Θράκης Θ. Καράογλου και του Αντιπεριφερειάρχη Αν. Μακεδονίας και Θράκης Γ. Γερομάρκου στη β/ραδιοφωνία (BNR)

Δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα της Βουλγαρικής Δημόσιας Ραδιοφωνίας (BNR), αποσπάσματα που μεταδόθηκαν από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης κ. Θ. Καράογλου και ο Αντιπεριφερειάρχης για θέματα Ανάπτυξης της Αν. Μακεδονίας και Θράκης κ. Γ.

Δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα της Βουλγαρικής Δημόσιας Ραδιοφωνίας (BNR), αποσπάσματα που μεταδόθηκαν από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης κ. Θ. Καράογλου και ο Αντιπεριφερειάρχης για θέματα Ανάπτυξης της Αν. Μακεδονίας και Θράκης κ. Γ. Γερομάρκος, καθώς και αποκλειστικές τους δηλώσεις στη BNR (μετά από σχετική διευθέτηση του ΓΤΕ Σόφιας), ακολούθως των εγκαινίων της Διεθνούς Τουριστικής Έκθεσης “HOLIDAY & SPA EXPO 2014” στην οποία συμμετείχαν φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και του ιδιωτικού τομέα, από την Ελλάδα (βλ. σχετ. με Α.Π.:Φ.100/81//14.02.2014). Το ρεπορτάζ τηςBNR φέρει τον τίτλο «Συνεργασία στον τομέα του τουρισμού μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας»και αναφέρονται τα ακόλουθα:

 

«Από τις 13 έως τις 15 Φεβρουαρίου, υπό την αιγίδα του υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας (σ.σ. της Βουλγαρίας), διεξήχθη η διεθνής τουριστική έκθεση “Διακοπές και SPA” στο συνεδριακό και εκθεσιακό χώρο Inter Expo Center στη Σόφια. Μεταξύ των επίσημων προσκεκλημένων ήταν ο πρέσβης της Ελλάδος κ. Δημοσθένης Στωΐδης και οΥπουργός Μακεδονίας καιΘράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου που μαζί με τονΑντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης της περιοχής, κ. Γεώργιο Γερομάρκο, έδωσαν συνέντευξη Τύπου μετά τα εγκαίνια της έκθεσης από την αρμόδια αναπληρωτή πρωθυπουργό για θέματα οικονομικής ανάπτυξης, Ντανιέλα Μπόμπεβα.

 

Και οι δύο τόνισαν πως είναι χαρά τους να συμμετέχουν για δεύτερη φορά σε μία από τις πιο σημαντικές τουριστικές εκθέσεις στα Βαλκάνια που δίνει την ευκαιρία στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να προβληθεί μέσω του περιπτέρου της, το οποίο οφείλουμε να ομολογήσουμε πως ήταν εντυπωσιακό.

Στην συνέντευξη Τύπου ο Έλληνας υπουργός σημείωσε πως η Ελλάδα και η Βουλγαρία ανοίγουν νέο κεφάλαιο στις τουριστικές τους σχέσεις. Για τους Βούλγαρους οι Ελλάδα είναι ο δεύτερος τουριστικός προορισμός και περίπου 500.000 Βούλγαροι επισκέπτονται κάθε χρόνο τη Θεσσαλονίκη, την Χαλκιδική, τον νομό Πιερίας, τον Στρυμωνικό κόλπο, τις ακτές της Θάσου και της Σαμοθράκης. Οι Έλληνες πάλι χρησιμοποιούν τη διάνοιξη των νέων συνοριακών σταθμών μεταξύ των δύο χωρών για να γνωρίσουν την βουλγάρικη φύση, να κάνουν σκι στα χειμερινά θέρετρα και να μάθουν περισσότερα για τον πολιτισμό και την ιστορία της Βουλγαρίας.

“Η Βουλγαρία και η Ελλάδα χτίζουν γέφυρες τουριστικής συμμαχίας”, είπε ο υπουργός Μακεδονίας καιΘράκης, “με στόχο μια ισότιμη και ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη”. Οι δύο χώρες συνεργάζονται μέσω ευρωπαϊκών επιχειρησιακών προγραμμάτων που στοχεύουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και στην αειφόρο ανάπτυξη των περιοχών στις οποίες τα προγράμματα επικεντρώνονται.

Ο κ. Γερομάρκος μας μίλησε για την Joint Tourism Initiative “Targeting Heritage” που φέρνει σε επαφή τις περιοχές της Δράμας, της Ξάνθης, της Καβάλας, της Ροδόπης, του Έβρου, της Θάσου και της Σαμοθράκης με το Σμόλιαν, το Κίρτζαλι και το Χάσκοβο.

Στην έκθεση συμμετείχαν 250 εταιρείες και οργανισμοί από τις οποίες 48 είναι νέοι εκθέτες από νέους προορισμούς όπως η περιοχή του Αλτάι στη Ρωσία, από την Κούβα, την Τυνησία, το Μαρόκο. Στα πλαίσια της έκθεσης οι επισκέπτες απόλαυσαν παραδοσιακούς χορούς, αναπαραστάσεις τοπικών εθίμων και δοκίμασαν κρασιά και λιχουδιές», καταλήγει το ρεπορτάζ.

 

Σε σχετικούς συνδέσμους μπορεί κανείς να ανατρέξει στις αποκλειστικές δηλώσεις που πραγματοποίησαν οι Έλληνες αξιωματούχοι στηBNR.

 

Ο κ. Καράογλου ανέφερε ως παράδειγμα διμερούς συνεργασίας το πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης που εντάσσεται στο INTERREG και αφορά την επαγγελματική εκπαίδευση και ακολούθως επιδότηση απασχόλησης σε επιχειρήσεις, 200 νέων, 100 από την Ελλάδα και 100 από τη Βουλγαρία.

 

Ο κ. Γερομάρκος ερωτήθηκε και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Joint Tourism Initiative μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, που αφορά σχέδιο το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη και σχετίζεται με την καταγραφή ιστορικών μνημείων και περιοχών οι οποίες παρουσιάζουν τουριστικό ενδιαφέρον στις δύο χώρες. Όταν το πρόγραμμα ολοκληρωθεί, ο τουρίστας ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή θα μπορεί μέσω του κινητού του τηλεφώνου και αργότερα μέσω του διαδικτύου, να έχει άμεση πληροφόρηση για σημεία και περιοχές τουριστικού ή ιστορικού ενδιαφέροντος.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button