Συνεργασία φίλων για την ανάπτυξη

Από την περασμένη Παρασκευή τέθηκε σε ισχύ το Σύμφωνο Συνεργασίας των Επιμελητηρίων εννέα χωρών της Ευρώπης, που ανοίγει νέους δρόμους ανάπτυξης των μελών τους, καθώς και των περιοχών που εκπροσωπούν. Συγκεκριμένα πρόκειται για τα Επιμελητήρια της Λευκωσίας-Κύπρου, της Σμύρνης και της Ραιδεστού-Τουρκίας, της Φιλιππούπολης και του Μπουργκάζ-Βουλγαρίας, του Βουκουρεστίου-Ρουμάνιας, της Ρίγα Λετονίας, του Τισινάου -Μολδαβίας, της Τεργέστης -Ιταλίας και του Περιφερειακού Επιμελητηρίου (Σερβική πλευρά) Μπάνια -Λούκα της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης, οι εκπρόσωποι των περισσοτέρων από τους παραπάνω φορείς βρέθηκαν στην Ξάνθη την περασμένη Παρασκευή, προσκεκλημένοι του Επιμελητηρίου της πόλης μας.

Από την περασμένη Παρασκευή τέθηκε σε ισχύ το Σύμφωνο Συνεργασίας των Επιμελητηρίων εννέα χωρών της Ευρώπης, που ανοίγει νέους δρόμους ανάπτυξης των μελών τους, καθώς και των περιοχών που εκπροσωπούν.


Συγκεκριμένα πρόκειται για τα Επιμελητήρια της Λευκωσίας-Κύπρου, της Σμύρνης και της Ραιδεστού-Τουρκίας, της Φιλιππούπολης και του Μπουργκάζ-Βουλγαρίας, του Βουκουρεστίου-Ρουμάνιας, της Ρίγα Λετονίας, του Τισινάου -Μολδαβίας, της Τεργέστης -Ιταλίας και του Περιφερειακού Επιμελητηρίου (Σερβική πλευρά) Μπάνια -Λούκα  της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης, οι εκπρόσωποι των περισσοτέρων από τους παραπάνω φορείς βρέθηκαν στην Ξάνθη την περασμένη Παρασκευή, προσκεκλημένοι του Επιμελητηρίου της πόλης μας.


Σκοπός η υπογραφή του Πρωτοκόλλου της μεταξύ τους  Συνεργασίας πάνω σε διάφορους τομείς, προς όφελος πάντα των μελών τους, υλοποιώντας έτσι και στην πράξη την πρωτοβουλία του ΕΒΕ Ξάνθης.


Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε για την υπογραφή της Συμφωνίας την περασμένη Παρασκευή και στην οποία το παρόν έδωσαν οι πρόεδροι και αντιπρόεδροι  επτά Επιμελητηρίων, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης, κ. Παναγιώτης Ανδρικόπουλος ονόμασε το πρωτόκολλο αυτό “Συνεργασία Φίλων”, που βασικός του σκοπός είναι να συμβάλει στην πληροφόρηση των λαών των παραπάνω χωρών σε ότι αφορά τις εμπορικές, βιοτεχνικές, βιομηχανικές δραστηριότητες, και τον τομέα των υπηρεσιών με στόχο να οδηγήσει σε νέες επιχειρηματικές συνεργασίες δημιουργώντας ένα καλύτερο επιχειρηματικό μέλλον για όλους. 



Επίσης βασικός άξονας συνεργασιών αναμένεται να αποτελέσει η υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και φυσικά ο τομέας του Τουρισμού. Παράλληλα θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανταλλαγή τεχνογνωσιών και ενημέρωσης και πληροφόρησης των επενδυτών, όπως και στο κομμάτι του εμπορίου, εισαγωγές -εξαγωγές.


Οι ξένοι  προσκεκλημένοι με τη σειρά τους εξέφρασαν την ικανοποίησή τους από την ξανθιώτικη φιλοξενία, επεσήμαναν τη σπουδαιότητα του όλου εγχειρήματος για την ανάπτυξη των τοπικών τους οικονομιών, ενώ τόνισαν πως θα στηρίξουν με κάθε δυνατό μέσο την επιτυχή έκβαση αυτής της νέας συνεργασίας που αναπτύσσουν μεταξύ τους τα έντεκα αυτά Επιμελητήρια που υπογράφουν το Πρωτόκολλο, τονίζοντας πως πολύ σύντομα θα υπάρξει και συνέχεια. Αξίζει επίσης να τονιστεί πως όλοι σημείωσαν πως η υπογραφή αυτού του Συμφώνου Συνεργασίας χρονικά συμπίπτει με μια περίοδο όπου η διεθνής οικονομική κρίση πλήττει σχεδόν όλες τις χώρες, άλλες σε μεγαλύτερο βαθμό και άλλες σε μικρότερο, ωστόσο πιστεύουν πως η κίνησή τους αυτή θα αποτελέσει ένα πολύ καλό όπλο για να αντιμετωπίσουν τις όποιες αρνητικές συνέπειες.    Όσο τέλος για το επόμενο βήμα που θα ακολουθήσει της υπογραφής του Συμφώνου Συνεργασίας, όπως μας δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης, Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, είναι τα έντεκα Επιμελητήρια να καταθέσουν τις προτάσεις και τις ιδέες τους για το τι μπορεί να υλοποιήσουν από κοινού στο άμεσο μέλλον, όπως συμμέτοχή σε εμπορικές εκθέσεις. “Θέλουμε τις προτάσεις τους και τις σκέψεις τους για το πώς θα προχωρήσουμε από εδώ και πέρα, ώστε να αρχίσουν να εμφανίζονται τα έμπρακτα αποτελέσματα αυτής μας της συνεργασίας”, κατέληξε χαρακτηριστικά .                                                                                            Δέσποινα Γκούμα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button