Άναρχη δόμηση, Ραμσάρ και Νατούρα φρενάρουν τον παραθαλάσσιο τουρισμό

Σύσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης με τους φορείς του τουρισμού, παρουσία του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Κ. Παπακοσμά και των φορέων του τουρισμού. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο περιφερειακός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, η Πέπη Στάντζιου υπεύθυνη τουρισμού επι σειρά ετων στην πρώην Νομαρχία Ξάνθης, ο Μ. Φανουράκης πρόεδρος ΔΗΚΕΞ, ο πρώην νομαρχιακός σύμβουλος Χατζημεμίς Τουρκές, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Ξάνθης, ο Α. Αγκόρτζας αντιδήμαρχος τουρισμού του δήμου Ξάνθης, ο Τ. Αναστασιάδης επαγγελματίας εκπρόσωπος του εναλλακτικού τουρισμού και οι Περιφερειακοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης Δ. Χαιτίδης, Γ. Μαραγκού, Γ. Σαλτούρος ο οποίος είναι υπεύθυνος τουρισμού της Π.Ε. Ξάνθης από την συμπολίτευση και αναμένετε να ορισθεί και από την αντιπολίτευση αφού ο Κ. Ζαγναφέρης δεσμεύθηκε να πράξει μόλις κληθούν τα όργανα της παράταξης του σε συνάντηση και φυσικά η Τάνια Σερεφιά.

     Σύσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης με τους φορείς του τουρισμού, παρουσία του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Κ. Παπακοσμά και των φορέων του τουρισμού.



Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο περιφερειακός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, η Πέπη Στάντζιου υπεύθυνη τουρισμού επι σειρά ετων στην πρώην Νομαρχία Ξάνθης, ο Μ. Φανουράκης πρόεδρος ΔΗΚΕΞ, ο πρώην νομαρχιακός σύμβουλος Χατζημεμίς Τουρκές, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Ξάνθης, ο Α. Αγκόρτζας αντιδήμαρχος τουρισμού του δήμου Ξάνθης, ο Τ. Αναστασιάδης επαγγελματίας εκπρόσωπος του εναλλακτικού τουρισμού και οι Περιφερειακοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης Δ. Χαιτίδης, Γ. Μαραγκού, Γ. Σαλτούρος ο οποίος είναι υπεύθυνος τουρισμού της Π.Ε. Ξάνθης από την συμπολίτευση και αναμένετε να ορισθεί και από την αντιπολίτευση αφού ο Κ. Ζαγναφέρης δεσμεύθηκε να πράξει μόλις κληθούν τα όργανα της παράταξης του σε συνάντηση και φυσικά η Τάνια Σερεφιά.


Στην ολιγόλεπτη ομιλία του, ο Αντιπεριφερειάρχης Φ. Καραλίδης τόνισε ότι αυτή η συνάντηση είναι μία συνάντηση γνωριμίας αλλά και παράλληλα μια ευκαιρία οι αρμόδιοι φορείς του τουρισμού και του πολιτισμού να συζητήσουν προβλήματα του νομού σε αυτό το αντικείμενο, με σκοπό να προκύψουν κάποιες προτάσεις μέσα από αυτήν την συζήτηση στα πλαίσια του συνολικού σχεδιασμού της Περιφέρειας. είπε ότι η τελική πρόταση θα έρθει στην περιφέρεια, μετά από εισήγηση του κ. Κ. Παπακοσμά, προκειμένου να γίνει η τελική διαμόρφωση, πιθανό μέσα από κάποια εταιρεία προβολής των θεμάτων τουρισμού και πολιτισμού και πριν αποχωρήσει όρισε υπεύθυνο περιφερειακό σύμβουλο σε επίπεδο νομού από τη συμπολίτευση τον κ. Σαλτούρο, ο οποίος σε στενή συνεργασία με τον κ. Παπακοσμά θα διαμορφώσουν τις τελικές προτάσεις σε ότι αφορά τα θέματα τουρισμού και πολιτισμού.


Ο κ. Φ. Καραλίδης αναφερόμενος στην παρουσία του Μ. Φανουράκη, προέδρου της ΔΗΚΕΞ, είπε ότι είναι μια καλή ευκαιρία να συζητηθεί το θέμα του καρναβαλιού, ούτως ώστε να γίνει το σημείο αναφοράς όλης της Περιφέρειας.


ο υπεύθυνος θεματικός Αντιπεριφερειάρχης για θέματα τουρισμού και πολιτισμού Κ. Παπακοσμάς είπε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την επιτυχία αυτού του νέου θεσμού της Περιφέρειας. Κάνοντας αναφορά στις μέχρι τώρα συναντήσεις του με τις Περιφερειακές Ενότητες είπε ότι διακρίνει τα πρώτα δειλά βήματα της Περιφερειακής συνείδησης. Έκανε αναφορά στον άτυπο σύμβουλό του κ. Γεωργιάδη, ο οποίος συμμετείχε στην οργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων και η πλούσια εμπειρία του θα είναι αυτή που θα επιτρέψει να πουληθεί το τουριστικό προϊόν που παράγει η Α.Μ.Θ.


ανέφερε ότι από τον Καλλικράτη προβλέπεται η συγκρότηση μίας επιτροπής Τουρισμού και Πολιτισμού και ταυτόχρονα έχει σχεδιαστεί μία ομάδα εργασίας υπό  αυτήν την επιτροπή, όπου θα υπάρχουν εκπρόσωποι των φορέων του τουρισμού και του πολιτισμού, η τοπική αυτοδιοίκηση και διάφορα άλλα κινήματα και όλοι μαζί θα συναποφασίζουν θέματα που αφορούν την χάραξη πολιτικής για την Α.Μ.Θ.


“Είμαστε έτοιμοι να πουλήσουμε ένα ενιαίο τουριστικό προϊόν και αυτός είναι ο λόγος που βρισκόμαστε εδώ. Θα σεβαστούμε τις ιδιαιτερότητες κάθε νομού”.


Τέλος δεσμεύθηκε ότι θα είναι τακτικά στην Ξάνθη, προκειμένου να δίνει απαντήσεις σε ότι συζητήθηκε την προηγούμενη φορά, συμπληρώνοντας ότι στο θέμα του καρναβαλιού μπορεί η Περιφέρεια να συμμετάσχει κυρίως στην προβολή.


Ο περιφερειακός σύμβουλος, επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην Π.Ε. Ξάνθης, Κώστας Ζαγναφέρης αναφέρθηκε στον παραθαλάσσιο τουρισμό του νομού και στα προβλήματα. τόνισε την άναρχη δόμηση, επίσης η συνθήκη Ραμσάρ και Νατούρα είναι δύο από τα προβλήματα που βάζουν φρένο στην τουριστική ανάπτυξη της παραθαλάσσιας περιοχής. Ζήτησε να ασχοληθούν σοβαρά με αυτά τα προβλήματα διαφορετικά σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει παραθαλάσσιος τουρισμός.


Η επί σειρά ετών πρόεδρος της Εταιρείας Τουριστικής Προβολής του Νομού Ξάνθης, πρώην νομαρχιακή σύμβουλος, Πέπη Στάντζιου, γνώστης του αντικειμένου, ανέφερε ότι η μέχρι τώρα θετική πορεία του νομού στον τομέα του τουρισμού πρέπει να συνεχιστεί και με δεδομένη την δύσκολη οικονομική συγκυρία επιβάλλεται πλέον να αναζητηθεί ο πελάτης-τουρίστας από τους παράγοντες του τουρισμού. Στάθηκε θετικά στην περιφερειακή συνείδηση, γιατί όπως ανέφερε είναι δόκιμο να αναπτυχτεί σε επίπεδο περιφέρειας ο τουρισμός αλλά με τον όρο ότι αυτό πρέπει να γίνει εκεί που υπάρχουν οι κοινοί τουριστικοί πόροι και εκεί που μπορούν να εφαρμοστούν οι ίδιες μορφές τουρισμού, διότι διαφορετικά θα χαθούν περιοχές και αυτό δεν συμφέρει και πρέπει να στοχοποιηθεί ο τουρισμός των 12 μηνών και όχι μιας χρονικής περιόδου.


Ακολούθησαν προτάσεις τις οποίες ο κ. Παπακοσμάς δεσμεύθηκε να μελετήσει και στην επόμενη συνάντηση εργασίας να καταλήξουν στην μορφή που θα πάρουν οι δράσεις.



ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ


ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ



Σχετικά Άρθρα

Back to top button