ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΤΟΥ ΣΙΔΝΕΥ

Χορευτές και μουσικοί από το Σίδνευ και την Ξάνθη, μάγεψαν ένα πολυπληθές κοινό που χειροκροτούσε όρθιο στο μεγάλο αμφιθέατρο (John Clancy auditorium) του πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, το περασμένα Σάββατο.

Επίσημοι, διοργανωτές, κόσμος και χορευτές ενώθηκαν πιασμένοι χέρι χέρι σε ένα χορευτικό κύκλο που αγκάλιασε κάθε γωνιά της Ελλάδας, κάθε Ελληνα και Ελληνίδα που ζει στην Αυστραλία.

Χορευτές και μουσικοί από το Σίδνευ και την Ξάνθη, μάγεψαν ένα πολυπληθές κοινό που χειροκροτούσε όρθιο στο μεγάλο αμφιθέατρο (John Clancy auditorium) του πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, το περασμένα Σάββατο.

Επίσημοι, διοργανωτές, κόσμος και χορευτές ενώθηκαν πιασμένοι χέρι χέρι σε ένα χορευτικό κύκλο που αγκάλιασε κάθε γωνιά της Ελλάδας, κάθε Ελληνα και Ελληνίδα που ζει στην Αυστραλία.

Με σεβασμό στις παραδόσεις του χορού, του τραγουδιού, της συνάντησης των ανθρώπων και του μοιράσματος κοινών αξιών ενδεδυμένων με το μοναδικό ελληνικό πάθος, συγκίνησαν και γέμισαν υπερηφάνια όσους είχαν τη χαρά να παρακολουθήσουν τη βραδιά. Υποδειγματική η διοργάνωσης της βραδιάς από τις ακούραστες Κυρίες του Λυκείου Ελληνίδων, που υπό την προεδρία της Κάθυ Στογιάνοβιτς προσφέρουν, ποικιλοτρόπως σημαντικό έργο στην Αυστραλία και την Ελλάδα, φιλανθρωπικό και πολιτιστικό. Υποδειγματική και η φιλοξενία που προσέφεραν στους χορευτές, τους δασκάλους και την πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης, πράγμα που δεν παρέλειψε να αναφέρει μαζί με τα θερμά λόγια που απεύθυνε στους παρευρισκομένους (Το Λύκειο Ελληνίδων Σίδνευ είχε προσφέρει 20.000 δολάρια στο Ψυχολογικό Κέντρο Ξάνθης κατά την τελευταία επίσκεψη στην Ελλάδας της κας Κάθυ Στογιάνοβιτς, κας Μαρίνας Ευθυμίου και κας Στέλλας Μπογιατζή

 

 

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΑΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥΣ ΧΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ

 

Για μια ακόμη φορά, το Λύκειο Ελληνίδων του Σίδνευ, οργάνωσε με υποδειγματικό τρόπο μια βραδιά ύμνο στην ελληνική χορευτική παράδοση. Παρουσία του Πρέσβη της Ελλάδας στην Αυστραλία, κ. Χαράλαμπου Δαφαράνου και της συζύγου τους Ευας Δαφαράνου, του Γενικού Πρόξενου της Ελλάδας στο Σίδνευ, κ. Σταύρου Κυρίμη, της βουλευτού της ΝΝΟ των Λίμπεραλ, Ντέιβιντ Κλάρκ, κ.α. αλλά κυρίως του κόσμου που γέμισε το αμφιθέατρο John Clancy, στο πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, οι θαυμάσιοι χορευτές προσέφεραν ένα φαντασμαγορικό θέαμα.

Αρτια προετοιμασμένοι, επιδέξιοι και συνάμα σεμνοί καθώς αρμόζει στην παράδοσή μας, χωρίς τις λαϊκίστικες εξάρσεις μια τουριστικοποιημένης αντίληψης του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού, που έτεινε να επικρατήσει σε μια προηγούμενη περίοδο στην Ελλάδα, οι 200 περίπου χορευτές από το Σίδνευ και οι 40 επισκέπτες του Λυκείου Ελληνίδων της Ξάνθης, υπενθύμισαν στους παρευρισκομένους την δύναμη και τη διαχρονικότητα των ελληνικών παραδόσεων.

Από τη Μακεδονία μέχρι την Πελοπόννησο,  από την Κέρκυρα μέχρι την Κάλυμνο, από την Κρήτη και την Κύπρο μέχρι τον Πόντο, κάθε γωνιά της ηπειρωτικής χώρας, των νησιωτικών παραδόσεων, της ευρύτερης των συνόρων της Ελλάδας, έδωσε το παρόν μέσα από τις αρμονικές χορευτικές κινήσεις, τις στολές και τα κοστούμια, το τραγούδι και τα μουσικά όργανα της ορχήστρας. Πριν από την είσοδο κάθε χορευτικής ομάδας, οι θεατές είχαν την δυνατότητα να ακούσουν βασικές πληροφορίες και να δουν αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες από τον τόπου καταγωγής του χορού που θα ακολουθούσε στο video wall που βρισκόταν πάνω από τη βασική σκηνή.

Σημαντική στιγμή κατά την έναρξη, ο “χαιρετισμός” του Αβορίγινα “προσκεκλημένου” που συνυπήρξε στη σκηνή με την Ελληνίδα “ιέρεια”, που μετέφερε κλαδί ελιάς, σύμβολο οι δύο μαζί, του σεβασμού στους πρώτους κατοίκους αυτής της χώρας, της επαφής δύο τόσο μακρινών γεωγραφικά πολιτισμών, της σημασίας της διατήρησης και ειρηνικής συνύπαρξης διαφορετικών πολιτισμών, της ανάδειξης εκείνων των αξιών που μας ενώνουν.

Επίσης πολύ σημαντική στιγμή της βραδιάς, ο ουσιαστικός και συγκινητικός λόγος, δείγμα υψηλής ευγένειας, συγκρότησης, πραγματικής αγάπης για την Ελλάδα και την παράδοση (και όχι της εμπορευματοποιημένης, παραποιημένης και χυδαίας εκδοχής της), της προέδρου του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης, κ. Ευτέρπη Στάντσιου. Στο πρόσωπο της κας Στάντσιου, η Ελλάδα έχει ένα άξιο πρεσβευτή και τα λόγια της, για όσους ήταν παρόντες, κυρίως τους νεώτερους ήταν μια θαυμαστή εκδήλωση του ελληνικού χαρακτήρα και ήθους.

Η εξαιρετική δουλειά του Λυκείου των Ελληνίδων υπό την προεδρία της κας Κάθυ Στογιάνοβιτς επαινέθηκε από όλους τους παρευρισκομένους και παρά την μεγάλη ιστορία του, το Λύκειο, φαίνεται ότι διανύει μια από τις πιο γόνιμες περιόδους του.

Η εκδήλωση τελείωσε με τον κόσμο όρθιο να χειροκροτεί τους χορευτές και στη συνέχεια να γίνεται ένα με αυτούς. Στους μεγάλους πρωταγωνιστές της βραδιάς, οι δάσκαλοι του χορού Δημήτρης και Σταυρούλα Παπαπέτρου, που αξίζουν κάθε έπαινο για την εκπληκτική δουλειά που κάνουν, Εκτενές φωτογραφικό ρεπορτάζ από την αξέχαστη βραδιά, στον Κόσμο της Παρασκευής.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button