Μια Σούλα (Morus bassanus) στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης!

Την προηγούμενη Παρασκευή (29/11/13) στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης είχαμε την τύχη και τη χαρά να συναντήσουμε έναν ασυνήθιστο επισκέπτη, μία νεαρή Σούλα (επιστημονικό όνομα Morus bassanus)! Το σπάνιο για το Εθνικό Πάρκο θαλασσοπούλι βρισκόταν στην θαλάσσια περιοχή του Φαναρίου, πολύ κοντά στην ακτή, ακινητοποιημένο δυστυχώς καθώς είχε μπλεχτεί σε πετονιά.

Την προηγούμενη Παρασκευή (29/11/13) στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης είχαμε την τύχη και τη χαρά να συναντήσουμε έναν ασυνήθιστο επισκέπτη, μία νεαρή Σούλα (επιστημονικό όνομα Morus bassanus)! Το σπάνιο για το Εθνικό Πάρκο θαλασσοπούλι βρισκόταν στην θαλάσσια περιοχή του Φαναρίου, πολύ κοντά στην ακτή, ακινητοποιημένο δυστυχώς καθώς είχε μπλεχτεί σε πετονιά. Κάτοικοι της περιοχής, που το είχαν εντοπίσει και είδαν τις προσπάθειες του να απελευθερωθεί, προσπαθώντας να το βοηθήσουν ενημέρωσαν το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας που κινούταν στην περιοχή στο πλαίσιο του προγράμματος παρακολούθησης «Εκτίμηση των επιπτώσεων της αύξησης των κορμοράνων στην ιχθυοπανίδα των λιμνοθαλασσών του Εθνικού Πάρκου Α.Μ.Θ.» μέσω του ΕΠΠΕΡΑΑ. Η Σούλα μεταφέρθηκε στην ακτή όπου και απελευθερώθηκε από την πετονιά που είχε τυλιχτεί γύρω από τα φτερά, το ράμφος ακόμα και γύρω από το λαιμό της. Αφού εξετάστηκε η πιθανότητα τραυματισμού και η ικανότητα της να κινηθεί αφέθηκε ξανά στην θάλασσα. Μαζί με την ομάδα του προσωπικού του ΦΔ βρισκόταν και ο ορνιθολόγος, Δρ. Σάββας Καζαντζίδης, ερευνητής του ΕΛΓΟ και εξωτερικός συνεργάτης στο πλαίσιο  του παραπάνω έργου, ο οποίος βοήθησε τόσο στην μεταφορά του πουλιού στην ακτή, την απελευθέρωση από την πετονιά και την εξέταση του.

Στην παραλία του Φαναρίου εντοπίστηκαν πολλά μέτρα πετονιάς μαζί με τα αγκίστρια πεταμένα στην ακτή ή και μέσα στην θάλασσα. Το γεγονός αυτό αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα καθώς επιφυλάσσει κινδύνους (όπως διαπιστώσαμε) τόσο για τα είδη της άγριας πανίδας όσο και για τον ίδιο τον άνθρωπο. Η πιθανότητα αιχμαλωσίας, τραυματισμού ή και θανάτωσης κάποιου είδους είναι πολύ μεγάλη, για αυτό και απαιτείται η άμεση απομάκρυνση όλου του εξοπλισμού ψαρέματος αφού ολοκληρωθούν οι όποιες αλιευτικές δραστηριότητες.

Η Σούλα είναι ένα θαλασσοπούλι και ανήκει στην οικογένεια Σουλίδες (Sulidae). Το συγκεκριμένο είδος αναπαράγεται στο B. Ατλαντικό, στη Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία, και αποτελεί το μοναδικό είδος της οικογένειας που αναπαράγεται στην Ευρώπη. Η Σούλα είναι πελαγικό είδος και περιπλανώμενο εκτός της περιόδου αναπαραγωγής. Μερικές φτάνουν στη Δ. Αφρική και άλλες εισέρχονται στη Μεσόγειο από το Γιβραλτάρ ακολουθώντας τα κοπάδια τόνων για να τραφούν. Στην Ελλάδα εμφανίζεται τακτικά από Οκτώβριο μέχρι και Μάρτιο κυρίως στο Ιόνιο αλλά και στο Αιγαίο πέλαγος, ενώ ορισμένα ανήλικα παραμένουν και το καλοκαίρι. Σαν πελαγικό είδος είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστεί πόσο μάλλον να φωτογραφηθεί! 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button