ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΞΑΝΘΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Από τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011, οι μαθητές πήγαν στα σχολεία τους και αντιμετώπισαν τη χειρότερη πραγματικότητα των τελευταίων δεκαετιών. Οι περισσότεροι μαθητές, αντί για βιβλία, κλήθηκαν να μελετούν φωτοτυπίες και DVD. Παράλληλα, υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία και ολόκληρη η κοινωνία βρέθηκε απέναντι από το σχολείο της “αγοράς” και της ημιμάθειας, που κατασκευάζει βήμα-βήμα αυτή η κυβέρνηση. Τα έτη 2010 και 2011 συνταξιοδοτήθηκαν 23.000 εκπαιδευτικοί, χωρίς να υπολογίζονται αυτοί που ζήτησαν συνταξιοδότηση φέτος τον Αύγουστο.

Από τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011, οι μαθητές πήγαν στα σχολεία τους και αντιμετώπισαν τη χειρότερη πραγματικότητα των τελευταίων δεκαετιών. Οι περισσότεροι μαθητές, αντί για βιβλία, κλήθηκαν να μελετούν φωτοτυπίες και DVD. Παράλληλα, υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία και ολόκληρη η κοινωνία βρέθηκε απέναντι από το σχολείο της “αγοράς” και της ημιμάθειας, που κατασκευάζει βήμα-βήμα αυτή η κυβέρνηση. Τα έτη 2010 και 2011 συνταξιοδοτήθηκαν 23.000 εκπαιδευτικοί, χωρίς να υπολογίζονται αυτοί που ζήτησαν συνταξιοδότηση φέτος τον Αύγουστο. Επιπλέον, αναμένεται να μειωθεί ο αριθμός των αναπληρωτών σε σχέση με πέρσι, που είχαν διοριστεί συνολικά 16.000. Σα να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, υπάρχει και το ζήτημα της μεταφοράς μαθητών από το σπίτι στο σχολείο και αντίστροφα. Το πρόβλημα αφορά μαθητές στην επαρχία, αλλά και μαθητές ειδικών, μουσικών και άλλων σχολείων στα αστικά κέντρα. Με τον “Καλλικράτη” κι αυτή την αρμοδιότητα την φορτώσανε στους δήμους που έχουν πραγματική αδυναμία να ανταποκριθούν στο κόστος.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο Σύλλογος Προσωπικού του Οργανισμού Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων, στα σχολεία υπήρχε μόλις το 20% των τίτλων βιβλίων στο 60% των σχολείων και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, θα φτάναμε στα μέσα Οκτωβρίου για να πάει στα σχολεία όχι το σύνολο, αλλά… το 60% των βιβλίων. Δυστυχώς αυτή η πρόβλεψη επιβεβαιώθηκε σε πολύ χειρότερη μορφή για τα σχολεία του Νομού και του Δήμου Ξάνθης στα οποία ακόμα και σήμερα υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις. Οι σοβαρές αυτές ελλείψεις σε βιβλία έχουν ως αποτέλεσμα εδώ και πολλές βδομάδες οι μαθητές να μην κάνουν ουσιαστικά μάθημα, αλλά να διδάσκονται κάποια πράγματα από τους καθηγητές τους, έστω και προφορικά.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης καταγγέλλει και καταδικάζει τους υπευθύνους και το Υπουργείο Παιδείας, για την ακόμα και μέχρι σήμερα έλλειψη των βιβλίων από τα σχολεία, την υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, το απίστευτο αλαλούμ μεταξύ των σχολικών επιτροπών και του Ελεγκτικού Συνεδρίου που οδηγεί μαθηματικά στο μαρασμό, στη διάλυση και στο κλείσιμο των σχολείων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης καταγγέλλει και καταδικάζει την πρόθεση της κυβέρνησης που εκφράστηκε ήδη από τις 29 Δεκεμβρίου του 2010 από την υπουργό Παιδείας για διάλυση του Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ) και αντικατάστασή του με το “Ινστιτούτο Ψηφιακής Πολιτικής και Εκδόσεων για την Εκπαίδευση”, που προκύπτει απ’ το μετονομαζόμενο Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών (ΕΑΙΤΥ, ΝΠΙΔ). Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση εκχωρεί μια ακόμα δραστηριότητα του Δημοσίου στους ιδιώτες. Αυτό συνεπάγεται ότι το σχολικό βιβλίο μετατρέπεται σε εμπορεύσιμο είδος στο βωμό της κερδοφορίας. Έτσι, ένα ακόμα τμήμα της δωρεάν Παιδείας ιδιωτικοποιείται σε συνθήκες δραματικής μείωσης του εισοδήματος, με αποτέλεσμα την παραπέρα επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου της οικογένειας. Η επιλογή δεν είναι τυχαία, αφού το “νέο” σχολείο της “αγοράς”, το λεγόμενο “ψηφιακό” σχολείο, δίνει τον πρώτο ρόλο στις νέες τεχνολογίες, υποβιβάζοντας το βιβλίο σε …βοηθητικό εργαλείο. Με τη δικαιολογία της “εύκολης” μετάδοσης της γνώσης, οι νέες τεχνολογίες δε θα είναι υποστηρικτικές της διαδικασίας μάθησης, αλλά θα κυριαρχούν.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης καλεί το Υπουργείο Παιδείας, να λύσει άμεσα τα όποια προβλήματα, στραγγαλίζουν σήμερα μαθητές και εκπαιδευτικούς και καταδικάζουν τα σχολεία μέσα από γραφειοκρατικές δημοσιοοικονομικές διαδικασίες να μην μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές λειτουργικές τους δαπάνες.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης είναι αποφασισμένο να πρωτοστατήσει για να συντονιστούν οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και μέσα από δυναμικούς αγώνες να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες αυτής της πολιτικής και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια δημόσια, αναβαθμισμένη Παιδεία, χωρίς αγκυλώσεις γιατί το βιβλίο είναι κοινωνικό αγαθό.

Το παρόν ψήφισμα να σταλεί στον κ. Πρωθυπουργό της Ελλάδας, στον κ. Υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, στην κα. Υπουργό Παιδείας και να δημοσιευθεί αδαπάνως στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.                                 

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης

Σχετικά Άρθρα

Back to top button