ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΣΗΜΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΜΙΝΘΗΣ

Το Γυμνάσιο Σμίνθης μας έχει συνηθίσει εδώ και χρόνια να βραβεύει σημαντικούς ανθρώπους είτε αρωγούς στο έργο του είτε καλά παραδείγματα συμπολιτών και συμπολιτισσών μας που προσφέρουν ιδιαίτερα στην πνευματική , καλλιτεχνική και κοινωνική-οικονομική ζωή του τόπου μας.

Τώρα ήταν σειρά να τιμήσει 2 άτομα δικά του, που πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκαν από την υπηρεσία τους.

Το Γυμνάσιο Σμίνθης μας έχει συνηθίσει εδώ και χρόνια να βραβεύει σημαντικούς ανθρώπους είτε αρωγούς στο έργο του είτε καλά παραδείγματα συμπολιτών και συμπολιτισσών μας που προσφέρουν ιδιαίτερα στην πνευματική , καλλιτεχνική και κοινωνική-οικονομική ζωή του τόπου μας.

Τώρα ήταν σειρά να τιμήσει 2 άτομα δικά του, που πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκαν από την υπηρεσία τους.

Την προηγούμενη Δευτέρα λοιπόν 11/11/13 τίμησε το μαθηματικό Κ. Κωνσταντίνο Δεληγεώργη, που υπηρέτησε επάξια επί 11 χρόνια το Γυμνάσιο Σμίνθης από τη θέση του Διευθυντή υποστηρίζοντας με μεράκι κάθε δημιουργική διδακτική και εξωδιδακτική δραστηριότητα για την οποία αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες οι εκπαιδευτικοί του σχολείου-κάτι που αποτελεί παράδοση πια για το Γυμνάσιο Σμίνθης- αλλά και αναλαμβάνοντας πολλές πρωτοβουλίες ο ίδιος.Σε μια ένδειξη ευγνωμοσύνης έλαβε τιμητική πλακέτα, δώρα και λουλούδια από την τωρινή διευθύντρια κυρία Ματσούδη Ζηνοβία, το σύλλογο διδασκόντων και τη μαθητική κοινότητα του Γυμνασίου Σμίνθης. Στη ζωή και τη δράση του τιμώμενου αναφέρθηκε με ομιλία της η καθηγήτρια κ. Κίτσου Αλεξάνδρα.Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και μέλη του Σωματείου συνταξιούχων του ΗΣΑΠ, που είναι χορηγός του Γυμνασίου Σμίνθης.

Οι συνταξιούχοι του ΗΣΑΠ πρόσφεραν επίσης τιμητική πλακέτα στον κ. Δεληγεώργη, βράβευσαν με έπαινο και χρηματικό ποσό αριστούχους μαθητές και μαθήτριες του σχολείου και ανακοίνωσαν ότι θα εισηγηθούν στο συμβούλιο του σωματείου τους να θεσπισθεί “Βραβείο Κωνσταντίνου Δεληγεώργη”, που θα απονέμεται κάθε χρόνο στο μαθητή ή στη μαθήτρια του Γυμνασίου Σμίνθης που θα συγκεντρώνει την υψηλότερη βαθμολογία.

Στη συνέχεια ο κ. Κ. Δεληγεώργης συγκινημένος αναφέρθηκε στο όραμα που υπηρέτησε ως διευθυντής.Αλλά αν η βράβευση ενός διευθυντή είναι κάτι προσδοκώμενο, η βράβευση μιας καθαρίστριας είναι κάτι ασυνήθιστο, αν όχι μοναδικό.

Αλλά η Κ. Σιάνκο Αϊσέ, που αποχωρεί επίσης με συνταξιοδότηση από τη θέση της καθαρίστριας του Γυμνασίου Σμίνθης που υπηρέτησε επί 23 χρόνια, είχε την τιμή να βραβευτεί επίσης από τη Διεύθυνση, τους/τις εκπαιδευτικούς και τους/τις μαθητές/τριες του Σχολείου.

Στις 15/11/13 μετά την εκδήλωση για την 40ή επέτειο του Πολυτεχνείου στα πλαίσια μιας συγκινητικής τελετής η κ. Σιάνκο Αϊσέ έλαβε δώρα και τιμητική πλακέτα ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την πολύπλευρη προσφορά της στο Γυμνάσιο Σμίνθης.

Τόση είναι η αναγνώριση και η αγάπη των μελών της σχολικής κοινότητας προς αυτήν ώστε στο τέλος επικράτησε το σύνθημα: ΨΩΜΙ ,ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και ΑΪΣΕ.Ο λόγος που συνέταξε και εκφώνησε για τη Σιάνκο Αϊσέ η καθηγήτρια κυρία Δήμητρα Κατάκη, η οποία υπηρετεί επίσης ήδη 20 χρόνια στο Γυμνάσιο Σμίνθης, ίσως μπορεί να εξηγήσει, γιατί αυτή η αναντικατάστατη γυναίκα αξίζει αυτή την τιμή και σας τον παραθέτουμε.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΪΣΕ

 

Είμαι πολύ χαρούμενη και συγκινημένη κυρίως, που μου ανατέθηκε από το σύλλογο καθηγητών/τριών να μιλήσω για την Αϊσέ. Και πιστεύω ότι αυτά που θα πω εκφράζουν και τους/τις συναδέλφους και τα τωρινά παιδιά μαθητές και μαθήτριές μας αλλά και τις χιλιάδες άλλα που σκέπασε κάτω από τη στέγη του αυτό το σχολείο και κάτω από τις φτερούγες της η Αϊσέ.

Γνωρίζω την Αϊσέ 20 χρόνια τώρα. Και αν μου ζητούσαν να συνοψίσω τη σημασία της παρουσίας της για το Γυνμάσιο Σμίνθης θα έλεγα ότι είναι η αναντικατάστατη στυλοβάτης του, η μεσιανή κολόνα, η σταθερή αξία και δύναμη πάνω στην οποία στηρίχθηκε εν πολλοίς το έργο όλων όσων ήρθαν και παρήλθαν χτίζοντας γύρω της αυτό το δημιούργημα , αυτό το έργο που ονομάζεται ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΜΙΝΘΗΣ και που δε θα ήταν ποτέ αυτό που είναι χωρίς αυτήν. Γιατί δε μας πρόσφερε μόνο αυτό που ήταν υποχρεωμένη να μας εξασφαλίσει, δηλαδή το καθαρό περιβάλλον, την τάξη και ομορφιά γύρω μας αλλά πολύ περισσότερα από αυτό. Και αυτά μας τα πρόσφερε από προαίρεση και γενναιοδωρία.Λειτούργησε σα στοργική μάνα για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Ήταν το προνοητικό μυαλό και το άγρυπνο μάτι για την ασφάλεια των παιδιών.

Η πολύτιμη συνεργάτης στο παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό μας έργο. Να έχει απαντήσεις, ιδέες και λύσεις για όλα τα πρακτικά θέματα. Από θέρμασνη μέχρι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Η φράση “ρωτήστε την Αϊσέ” πόσες φορές έχει ειπωθεί εδώ μέσα; Και κατά κανόνα η Αϊσέ είχε την απάντηση ή τουλάχιστον την καλή συμβουλή.

Αλλά και όλη η παρουσία της στον ευρύτερο κοινωνικό περίγυρο της περιοχής είναι ένα αξιομίμητο παράδειγμα. Περήφανη πατριώτισσα και πομάκισσα αγωνίστηκε και αγωνίζεται με κάθε τρόπο να προβάλει την ιδιαίτερη παράδοση του τόπου της. Με τη φορεσιά, τον αργαλειό, τα κάθε είδους εργόχειρα, τη ντόπια μαγειρική.

Χρυσοχέρα δημιουργός έργων για όλες τις αισθήσεις που γενναιόδωρα τα πρόσφερε σε κάθε περίπτωση.

Τι να πρωτοθυμηθούμε, Αϊσέ; τα κουρμπάνια, τις ριζόπιτες, τους μπακλαβάδες, το βουνίσιο τσάι, τα κράνα, τα τερλίκια, τις ποδιές, τις μαντήλες, τα τραγούδια παλιότερα;…

Για όλα σ’ ευγνωμονούμε.

Αλλά κάτω από την παραδοσιακή φορεσιά κρύβεται μια προοδευτική γυναίκα με αγάπη για τα γράμματα και την πρόοδο. Γι’ αυτό και το ενδιαφέρον της για τη λειτουργία γυμνασίου στην περιοχή είναι τεράστιο και η συνεισφορά της σ’ αυτό ξεκινάει από την ίδρυση του σχολείου μας ακόμα.

Ο γιος της ο Ιρφάν ήταν από τους πρώτους μαθητές που εγγράφτηκαν στο Γυμνάσιο Σμίνθης και η κόρη της η Νουρσέ από τα πρώτα κορίτσια που φοίτησαν σ’ αυτό. Ως τολμηρή και πρωτοπόρα μητέρα που θέλει να έχουν οι νέες γυναίκες της περιοχής καλύτερη ζωή και προοπτικές σε σχέση με τη δικιά της γενιά ενθάρρυνε και άλλες γυναίκες να εμπιστευτούν στο σχολείο μας τις κόρες τους και η δικιά της παρουσία αποτελούσε μια εγγύηση γι’ αυτές όσον αφορά την ασφάλεια των κοριτσιών τους.

Πέρα όμως απ’ όλα αυτά είναι φιλομαθής και η ίδια και πολλές φορές θα τη δει κανείς στο διάδρομο μ’ ένα βιβλίο στο χέρι.

Γενικά θεωρεί το σχολείο και τις ευκαιρίες που δίνει στα παιδιά ως ευλογία και στολίδι για τον τόπο της και γι’ αυτό νοιάστηκε και νοιάζεται – περισσότερο κι από πολλούς ακόμα εκπαιδευτικούς που παρέλασαν από δω τολμώ να πω – νοιάστηκε λοιπόν και νοιάζεται για την καλή λειτουργία και καλή εικόνα του σχολείου μας και έκανε και κάνει για το σκοπό αυτό ό,τι περνάει απ’ το χέρι της, αφειδώλευτα.

Αδελφή Αϊσέ, συνοδοιπόρε στη δύσκολη αλλά ωραία περιπέτεια που είναι η ζωή μας σ’ αυτό το σχολείο, ό,τι και να πω θα είναι λίγο για να εκφράσω την ευγνωμοσύνη όσων εμπλεκόμαστε σ’ αυτήν την περιπέτεια.

Μαζί θέλω να ευχαριστήσω και τον πρόθυμο σύντροφό σου το Χασάν, που κι εμείς, όπως κι εσύ τον είχαμε και τον έχουμε πάντα κοντά μας βοηθό και συμπαραστάτη σε ό,τι του ζητήσαμε.

Εύχομαι τα χρόνια της ξεκούρασης που θα πορευθείτε μαζί να είναι πολύ περισσότερα από τα χρόνια της κουραστικής εργασίας σας και να τα χαρείτε με υγεία και με ό,τι αξίζει να απολαύσει κανείς σ’ αυτή τη φάση της ζωής.

Θέλουμε να σας έχουμε κοντά μας για πάντα. Να μας έρχεστε όχι για να μας δίνετε κάτι άλλο πέρα από την αγάπη σας και για να μας φροντίζετε εσείς αλλά για να σας φροντίζουμε εμείς και να σας ανταποδίδουμε όσα η γενναιοδωρία σας μας πρόσφερε τόσα χρόνια.

Ως ένδειξη αγάπης και αναγνώρισης για την πολύπλευρη προσφορά σου μια αναμνηστική πλακέτα και ένα δώρο από το σύλλογο καθηγητών/τριών.

 

 

Δήμητρα Κατάκη

Σχετικά Άρθρα

Back to top button