ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΕΦΑΝΟ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

Ο Στέφανος Ιωαννίδης (1923 – 2001) ήταν για την Ξάνθη και για τη Θράκη ευρύτερα πρωτοπόρος και καινοτόμος εργάτης του πνεύματος και του πολιτισμού. Ολόκληρη η περιφέρειά μας οφείλει να γνωρίσει το έργο του και να τιμήσει την παρουσία και προσφορά του.

Το 2013 συμπληρώνονται ενενήντα χρόνια από τη γέννηση του Στέφανου Ιωαννίδη. Η πόλη μας οφείλει να γνωρίσει το έργο του και να τιμήσει την προσφορά του σε όλους τους τομείς δημιουργίας και παρουσίας στα δρώμενα της πόλης μας αλλά και της ενιαίας Θράκης.

Ο Στέφανος Ιωαννίδης (1923 – 2001) ήταν για την Ξάνθη και για τη Θράκη ευρύτερα πρωτοπόρος και καινοτόμος εργάτης του πνεύματος και του πολιτισμού. Ολόκληρη η περιφέρειά μας οφείλει να γνωρίσει το έργο του και να τιμήσει την παρουσία και προσφορά του.

Το 2013 συμπληρώνονται ενενήντα χρόνια από τη γέννηση του Στέφανου Ιωαννίδη. Η πόλη μας οφείλει να γνωρίσει το έργο του και να τιμήσει την προσφορά του σε όλους τους τομείς δημιουργίας και παρουσίας στα δρώμενα της πόλης μας αλλά και της ενιαίας Θράκης.

Το Δίκτυο Λόγου και Πράξης συνδιοργανώνει με το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και την Αντιπεριφέρεια Ξάνθης, σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στο τριήμερο 9 -10 -11 Δεκεμβρίου 2013.

Στις 9 – 10 και στις 11 Δεκεμβρίου κατά τις πρωινές ώρες θα πραγματοποιηθούν πολιτιστικά δρώμενα και εκδηλώσεις στο χώρο των σχολείων για το Στέφανο Ιωαννίδη για παιδιά Δημοτικών και Γυμνασίων. Το απόγευμα της 11ης Δεκεμβρίου 6 – 9 μ.μ., στο «Π» των Καπναποθηκών, θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα που θα αναφέρεται σε όλες τις πλευρές δράσης και έκφρασης του Στέφανου Ιωαννίδη, με εισηγήσεις και καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

Ήδη για την όλη οργάνωση έχει συγκροτηθεί Τιμητική Επιτροπή που αποτελείται από το Μητροπολίτη Ξάνθης, την πρόεδρο του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, το Δήμαρχο Ξάνθης και τον Περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης.

Το τριήμερο 9 – 10 – 11Δεκεμβρίου 2013 θα είναι αφιερωμένο στον Στέφανο Ιωαννίδη και στο πλούσιο έργο του. Η Θράκη και η Ξάνθη στο πρόσωπό του τιμούν όλες και όλους τους δημιουργούς.

Θανάσης Μουσόπουλος

Συγγραφέας – ποιητής

Συντονιστής Δικτύου Λ & Π

 

 

«Η ιστορία και ο Πολιτισμός της Θράκης στο έργο του Στέφανου Ιωαννίδη»

Του Θανάση Μουσόπουλου

Φιλόλογου – Συγγγραφέα

[ Σύνοψη ομιλίας που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή, στις 28 Φεβρουαρίου 2011, ύστερα από πρόσκληση του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής]

 

Ο Στέφανος Ιωαννίδης (1923 – 2001) ήταν για την Ξάνθη και για τη Θράκη ευρύτερα πρωτοπόρος και καινοτόμος εργάτης του πνεύματος και του πολιτισμού. Φέτος που συμπληρώνονται δέκα χρόνια από το θάνατό του ολόκληρη η περιφέρειά μας οφείλουν να γνωρίσουν το έργο του και να τιμήσουν την παρουσία και προσφορά του.

Είναι πολύ σημαντικό ότι έστω και μετά θάνατον αναγνωρίζεται το έργο του – όπως και άλλων θρακιωτών και θρακιωτισσών – από το κέντρο. Στο Λεξικό Νεοελληνικής Λογοτεχνίας(των εκδόσεων Πατάκη) στη σελίδα 946 στο λήμμα για το Στέφανο Ιωαννίδη του Αλέξη Ζήρα, ανάμεσα στα άλλα διαβάζουμε :

«Υπήρξε ενεργός παράγοντας στην πνευματική και πολιτιστική ζωή της Ξάνθης (…) Κοινωνιστική πεζογραφία που αντλεί τόσο από το ψυχολογικό μυθιστόρημα όσο και από τον ρεαλισμό της ηθογραφικής μας παράδοσης.

Παρά το πολιτικό υπόβαθρο πάνω στο οποίο διαπλέκονται οι ιδέες και οι συγκρούσεις των χαρακτήρων, η ηθική στάση του έργου του προβάλλεται ως απότοκη της αφηγηματικής πραγματικότητας.

Παράλληλα με τις ιστορικές μελέτες του και τα λευκώματά του ο Ιωαννίδης συνέβαλε στην ανάδειξη λιγότερο γνωστών πτυχών της τοπικής ιστορίας της Ξάνθης».

Στο Στέφανο Ιωαννίδη, στη ζωή και στο έργο του, η διαλεκτική σχέση θεωρίας και πράξης, κατά πολύπλευρο τρόπο, είναι διαρκής και αδιάλειπτη.

Ο δρόμος που επέλεξε στη ζωή του ήταν δρόμος ανηφορικός, γεμάτος συγκρούσεις με το κατεστημένο, περισσότερο ιχνηλάτης και πρόσκοπος. Το έργο του ήταν διέξοδος στην ανάγκη έκφρασης, αλλά περισσότερο επιβίωσης – στα δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια.

Ποτέ δεν είχε το πλέγμα του επαρχιωτισμού, ήταν πάντοτε μέσα από το καθημερινό διαχρονικός, μέσα από το τοπικό οικουμενικός. Ο πνευματικός άνθρωπος μιλά για το παντού και για το πάντοτε μέσα από το εδώ και το τώρα.

Μέγιστη είναι η συμβολή του Στέφανου Ιωαννίδη στην αυτο-γνωσία μας ως Θρακιωτών με την έκδοση το 1960 του περιοδικού «Θρακικά Χρονικά», που αποτελεί το βασικό πυρήνα της Θρακογνωσίας στον τόπο μας.

Το ενδιαφέρον του Στέφανου Ιωαννίδη για την ιστορία της Ξάνθης και της Θράκης τοποθετείται από πολύ παλιά. Ήδη από το 1958 αρχίζει να δημοσιεύει τους καρπούς των ιστορικών, λαογραφικών και φιλολογικών του αναδιφήσεων.

Ο Στέφανος Ιωαννίδης εκτός από ιστορικά και φιλολογικά κείμενα, παρουσίασε κατά καιρούς απόψεις για διάφορα επίκαιρα ή διαχρονικά θέματα της Ξάνθης, της Θράκης, της επαρχίας γενικότερα, της Ελλάδας. Με θάρρος, σαφήνεια και ευθυκρισία διατυπώνει τις θέσεις του.

Έχω την πεποίθηση ότι το ‘μόνον της ζωής του ταξίδιον’ ήταν το ένδον πέταγμα, που εκφράστηκε με τα ημερολόγια, τα ποιήματα, τις ζωγραφιές, τα διαβάσματα, της εφηβικής και μετεφηβικής περιόδου. Όλο το έργο του είναι ο ήχος αυτού του απραγματοποίητου πετάγματος.

Εδώ στη Θράκη, καθώς το μέλλον της συναρτάται με την αυτογνωσία, τον αυτοκαθορισμό και την πολιτιστική συγκρότηση, η παρουσία όλων των συγχρόνων εργατών του πνεύματος, αποτελεί προϋπόθεση sine qua non για την ανάπτυξή της. Κυρίαρχος σ’ αυτήν την πορεία είναι ο ρόλος του Στέφανου Ιωαννίδη.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button