“Όχι διαδικασίες Siemens!”

Σφοδρή κριτική κατά της ανικανότητας της Ν.Δ. για αναπτυξιακή πολιτική, με εκτενή αναφορά στα εργοστάσια Βιοαιθανόλης Ξάνθης και Λάρισας, έκανε ο Πολιτικός Εκπρόσωπος για τα Δημόσια Έργα, πρώην υπουργός κ. Γιάννης Μαγκριώτης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στα Μ.Μ.Ε. της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., το απόγευμα της Δευτέρας 21 Ιουλίου 2007, στα πλαίσια της περιοδείας του στην περιοχή.

Σφοδρή κριτική κατά της ανικανότητας της Ν.Δ. για αναπτυξιακή πολιτική, με εκτενή αναφορά στα εργοστάσια Βιοαιθανόλης Ξάνθης και Λάρισας, έκανε ο Πολιτικός Εκπρόσωπος για τα Δημόσια Έργα, πρώην υπουργός κ. Γιάννης Μαγκριώτης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στα Μ.Μ.Ε. της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., το απόγευμα της Δευτέρας 21 Ιουλίου 2007, στα πλαίσια της περιοδείας του στην περιοχή.

 

Είπε χαρακτηριστικά: “Εμείς τους καλούμε να αφήσουν τα ψέματα και τα λόγια τα μεγάλα, να προχωρήσουν σε αυτές τις επενδύσεις, με διαφανείς διαδικασίες και όχι με διαδικασίες Ziemens! Είμαστε καθαροί και τίμιοι. Δεν σηκώνουμε άλλη κουβέντα. Και ειδικά για τέτοια κρίσιμα θέματα σε κρίσιμες περιοχές της χώρας μας”.

 

Διαβάστε απομαγνητοφωνημένη απόσπασμα από τη δήλωσή του. 

 

“Χαρακτηριστικά παραδείγματα ανάπτυξης της περιοχής. Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.

 

Ξέρετε πολύ καλά ότι εδώ και δύο χρόνια τα εργοστάσια Ξάνθης και Λάρισας έχουν κλείσει.

 

Ξέρετε επίσης πολύ καλά ότι η κυβέρνηση τα έκλεισε μετά τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

 

Τι είπαν τότε, και τι δεσμεύτηκαν στη βουλή; Τι ψήφισαν; Τι είπαν στις επίμονες ερωτήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, από όλες τις περιφέρειες όπου λειτουργούν εργοστάσια της ΕΒΖ; Κάναμε και Επερώτηση όλοι μαζί ως ΠΑΣΟΚ. Τι είπαν;

 

“Α! μην ανησυχείτε. Η κοινότητα δίνει χρήματα. Θα πάμε σε αναδιάρθρωση. Θα τις μετατρέψουμε σε μονάδες βιοντίζελ και βιοαιθανόλης. Θα πάμε στα βιοκαύσιμα. Μην ανησυχείτε λοιπόν, γιατί χρήματα υπάρχουν”. 

 

Πράγματι δίνει πολλά χρήματα η Ε.Ε. και έχει βάλει στόχους και πλαφόν για τα θέματα αυτά. Συγκεκριμένα, έκανε τίποτα η κυβέρνηση; Όχι. Ψήφισε ένα θεσμικό πλαίσιο, το οποίο μετά από ενάμισι χρόνο και αφού έκανε την προκήρυξη για βρει τους επενδυτές, ανακάλυψε ότι δεν ήταν καλό το θεσμικό πλαίσιο. Ξαναψήφισε άλλο θεσμικό πλαίσιο! Τι έκανε προχθές η κυβέρνηση; Ήρθε και ανακοίνωσε ότι είναι άγονος ο διαγωνισμός και θα κάνει απευθείας διαπραγμάτευση με τους δύο μόνο επενδυτές. Έναν Έλληνα και έναν ξένο, που είχαν καταθέσει φακέλους. 

 

Τι είχε πει ο κ. Κοντός στη Βουλή, στη συζήτηση της επερώτησής μας, το Νοέμβρη του 2006; “Να μην ανησυχούν οι αγρότες, να μην ανησυχούν οι εργαζόμενοι. Δεκέμβρη 2008, η Λάρισα και η Ξάνθη θα έχουν μετατρέψει τα εργοστάσια ζάχαρης σε εργοστάσια βιοκαυσίμων”.

 

Το έχει κάνει αυτό; Όχι. Υπάρχει καμιά προοπτική; Όχι. Στα χρόνια που πέρασαν όμως, η χώρα μας πληρώνει κάθε χρόνο περίπου 50 εκατ. ευρώ πρόστιμο στην Ε.Ε. γιατί κρατά την ποσόστωση όσον αφορά την παραγόμενη ζάχαρη. Για να πουλά ψέματα στους καλλιεργητές, οι οποίοι το έχουν καταλάβει γιατί έχει πέσει η επιδότηση και δεν βάζουν ζαχαρότευτλα για να έχουμε παραγωγή πρώτης ύλης, για να δουλέψουν και τα εναπομείναντα εργοστάσια.

 

Κάθε χρόνο τα εργοστάσια δουλεύουν στο 50%. Μπαίνουν μέσα. Καλύπτει το κόστος τους από την κερδοφορία του εργοστάσιου που έχει αγοράσει επί ΠΑΣΟΚ η ΕΒΖ στη Σερβία και βεβαίως από την αγροτική τράπεζα, την οποία καλύπτει ο κρατικός προϋπολογισμός, δηλαδή ο φορολογούμενος Έλληνας πολίτης. Αυτή είναι η εξέλιξη και η πραγματικότητα.

 

Τι μας είχε πει; Ότι “η επένδυση θα είναι δημόσια, της ΕΒΖ”. Στη συνέχεια μας είπε ότι “θα το κάνουν ιδιώτες οι οποίοι θα κληθούν με δημόσιο διαγωνισμό και θα αξιοποιήσουν την κοινοτική χρηματοδότηση”. Και τώρα τι μας είπε; “δεν θέλουμε διαγωνισμό οι ιδιώτες,  θέλουμε απευθείας διαπραγμάτευση”. 

 

Εμείς τους καλούμε να αφήσουν τα ψέματα και τα λόγια τα μεγάλα, να προχωρήσουν σε αυτές τις επενδύσεις, με διαφανείς διαδικασίες και όχι με διαδικασίες Ziemens! Είμαστε καθαροί και τίμιοι. Δεν σηκώνουμε άλλη κουβέντα. Και ειδικά για τέτοια κρίσιμα θέματα σε κρίσιμες περιοχές της  χωρας μας.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button