Στον “Κίτρινο Τύπο” η ανταλλαγή του Β.Βενιζέλου

Η υπόθεση της ανταλλαγής ακινήτων του Δημοσίου με τον πατέρα του πρώην υπουργού Βαγγέλη Βενιζέλου, Βασίλη αποτέλεσε το κεντρικό θέμα της εκπομπής Κίτρινος Τύπος στο Alter το βράδυ της Δευτέρας.

Η υπόθεση της ανταλλαγής ακινήτων του Δημοσίου με τον πατέρα του πρώην υπουργού Βαγγέλη Βενιζέλου, Βασίλη αποτέλεσε το κεντρικό θέμα της εκπομπής Κίτρινος Τύπος στο Alter το βράδυ της Δευτέρας.


Στην εκπομπή παρουσιάστηκε η εξέλιξη της ανταλλαγής του ακινήτου που βρίσκεται μπροστά από το Μουσείο Καπνού, στην οδό Δράμας, ιδιοκτησίας του Βασίλειου Βενιζέλου με ακίνητο του Δημοσίου που βρίσκεται στην Οδό Παναγή Τσαλδάρη με ημιτελή οικοδομή και στεγάζει το Σύλλογο Εθνικής Αντίστασης αλλά και την ξυλεμπορική επιχείρηση Σοφιανίδη στην πίσω όψη του επί της πλατείας ζωαγοράς. 


 Η ανταλλαγή γίνεται καθώς η Νομαρχία της Ξάνθης ζήτησε να μην μετατραπεί ο χαρακτήρας πάρκου που έχει το οικόπεδο στο Μουσείο Καπνού, προκειμένου να ανεγερθεί το Μνημείο Καπνεργατών.


Ταυτόχρονα για την ημιτελή οικοδομή της οδού Τσαλδάρη , υπάρχει απόφαση κατεδάφισης που θεωρήθηκε αναγκαία από τους ιδιώτες προκειμένου  να δεχθούν την ανταλλαγή.


Στην εκπομπή έγινε εκτενής λόγος για τις διαφορετικές εκτιμήσεις της αξίας των δύο ακινήτων, από την εφορία, το σώμα ορκωτών εκτιμητών και την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου που  πραγματοποίησε την ανταλλαγή, με βάση σχετική αίτηση που κατέθεσε ο Β. Βενιζέλος το 2002.


Η ανταλλαγή χαρακτηρίστηκε σκανδαλώδης εξαιτίας της αναντιστοιχίας της αξίας των δύο ακινήτων με βάση τις διαφορετικές εκτιμήσεις.


Μίλησαν, μεταξύ άλλων,  ο Νομάρχης Γιώργος Παυλίδης που ανέφερε ότι η ανταλλαγή αφορά στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου και τον ιδιώτη οικοπεδούχο και δεν εμπλέκει τη Νομαρχία, ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Βασιλειάδης που ανέφερε ότι η όλη διαδικασία και εκτίμηση των δύο ακινήτων δημιουργεί οσμή σκανδάλου, ο εκδότης του “Μαχητή” Παπαδοπουλος που χαρακτήρισε το ακίνητο στην Τσαλδάρη φιλετάρα και ο μηχανικός Γιάννης Δολιανίτης που έκανε λόγο για ζημία του ελληνικού δημοσίου που προκύπτει από την αξία των δύο ακινήτων, ενώ παρέστη και η επιχειρηματίας που στεγάζει την επιχείρηση.


Όπως είναι γνωστό το θέμα απασχόλησε τον τοπικό τύπο τον προηγούμενο μήνα και σε επιστολή που είχε αποστείλει ο πατέρας του πρώην υπουργού προς την εφημερίδα Θράκη χαρακτήριζε την ανταλλαγή καθόλα νόμιμη.


Στην εκπομπή τοποθετήθηκε και ο ίδιος ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος που σημείωσε ότι δεν έχει άμεση σχέση με την υπόθεση και ενημερώθηκε για τις λεπτομέρειες της απόφασης πρόσφατα, αλλά δεν βρίσκει κάτι το μεμπτό.


Σε ότι αφορά στην εκτίμηση της Εφορίας Ξάνθης που θεωρεί το ακίνητο της οδού Τσαλδάρη κατά πολύ ακριβότερο από το αρχικό οικόπεδο, ο κος Βενιζέλος σημείωσε ότι η Εφορία υπολογίζει στην αξία και το υπάρχον κτίσμα, το οποίο όμως πρόκειται να κατεδαφιστεί.


Κατέληξε όμως ότι, παρόλο που θεωρεί την ανταλλαγή ηθικά και νομικά ορθή, αλλά επειδή εμπλέκουν τον ίδιο εξαιτίας της ιδιότητάς του, θα ζητήσει από τον πατέρα του και τη συνδικαιούχο να μην κάνουν δεκτή την ανταλλαγή, προκειμένου να λήξει το θέμα. 


 



Μετά την έκθεση-σοκ της Κομισιόν


Συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία


ζήτησε ο πρωθυπουργός


Τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία ζήτησε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ένα 24ωρο μετά τις δυσοίωνες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της ελληνικής -και γενικότερα της ευρωπαϊκής- οικονομίας.



Σχετικά Άρθρα

Back to top button