Κοινός Στρατηγικός Στόχος σε ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΤΟΥΡΙΣΜΟ-ΓΕΩΡΓΙΑ

Μια εκδήλωση έξω από τυπικότητες, που στόχο είχε να τιμήσει το έργο των δημοσιογράφων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και να επισημάνει την αγαστή συνεργασία των τοπικών ΜΜΕ με την Περιφέρειας Α.Μ-Θ έλαβε χώρα το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου στο Τουριστικό Περίπτερο του Φαναρίου. Οικοδεσπότης της συνάντησης ήταν ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας, κ. Δημήτρης Σταμάτης μαζί με τους συνεργάτες του.

Μια εκδήλωση έξω από τυπικότητες, που στόχο είχε να τιμήσει το έργο των δημοσιογράφων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και να επισημάνει την αγαστή συνεργασία των τοπικών ΜΜΕ με την Περιφέρειας Α.Μ-Θ έλαβε χώρα το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου στο Τουριστικό Περίπτερο του Φαναρίου. Οικοδεσπότης της συνάντησης ήταν ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας, κ. Δημήτρης Σταμάτης μαζί με τους συνεργάτες του.


Δημιουργώντας ένα κλίμα μιας μεγάλης και καλής παρέας, ο κ. Γενικός αφού ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους της Περιφέρειας, για τη μεταξύ τους συνεργασία και έδωσε τις καθιερωμένες ευχές για  προσωπική ευτυχία και επαγγελματική επιτυχία και στη νέα χρονιά, προχώρησε σε ένα σύντομο απολογισμό του έργου της Γενικής Γραμματείας στο χρόνο που πέρασε, με κυρίαρχο γεγονός το επιτυχημένο κλείσιμο του Γ’ΚΠΣ, τόσο ποσοστιαίο, όσο και ποιοτικό, με την απορροφητικότητα  να αγγίζει το 127%.


“Τα 2/3 των έργων σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν το 2008. Μέσα σε ένα χρόνο έγινε ότι τα προηγούμενα οκτώ περίπου χρόνια”.


Παράλληλα όπως έκανε γνωστό μέσω του ΕΣΠΑ και των τομεακών προγραμμάτων των Υπουργείων, από τα οποία διεκδικεί ένα μεγάλο μέρος η Περιφέρειά μας, αναμένεται να δοθούν 2δις για έργα στους νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ήδη η Γ.Γ. ΑΜ-Θ έχει έτοιμα προς ένταξη έργα στο ΕΣΠΑ, έργα που δεν μπόρεσαν να χρηματοδοτηθούν από το Γ?ΚΠΣ, ενώ αναμένεται να υπάρξει μια εκτίναξη της απορροφητικότητας μέσα στο 2009.


“Δεν ακολουθούμε. Τρέχουμε, διεκδικούμε, επιτυγχάνουμε, πρωταγωνιστούμε”, ήταν το σύνθημα που έδωσε ο κ. Γενικός για την ανάπτυξη της Περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.


Μια ανάπτυξη, που όπως σημείωσε ο κ. Δημήτρης Σταμάτης δεν είναι μονοσήμαντη, αλλά θα πρέπει να στηρίζεται και στηρίζεται σε πολλούς άξονες με κυρίαρχους αυτούς  της Οικονομίας-Επιχειρηματικότητας, της Τουριστικής Αξιοποίησης και της Γεωργίας.


Παράλληλα έκανε ιδιαίτερη αναφορά για το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, και τη μεγάλη απορροφητικότητα που παρουσιάζει, για τις Επενδυτικές πρωτοβουλίες, που από το μισό του 2006 και 2007-08 εγκρίθηκαν 124  επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού 102 εκατομμυρίων ευρώ και με προβλεπόμενες θέσεις εργασίας 340.


Αναφερόμενος ιδιαίτερα στο Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, για το οποίο όλα τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε σχεδιασμός μόνο στα χαρτιά, επεσήμανε ότι χάρη στις συντονισμένες ενέργειες και τον αγώνα δρόμου των υπηρεσιών της Περιφέρειας για να είναι εντός των προθεσμιών υποβολής της νέας βελτιωμένης πρότασης, επιτεύχθηκε να εγκριθεί από την αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή και να μη χαθεί η χρηματοδότηση. Ενώ τόνισε την επίσης μεγάλη επιτυχία μέσα σε ένα χρόνο από τους 330 ΧΑΔΑ να παραμείνουν μόλις 28 που ανοιχτοί.


Όσο για τους μελλοντικούς στόχους που θέτει η Περιφέρεια Α.Μ-Θ είναι μεταξύ άλλων πάνω σε τρεις άξονες,  στην  έμφαση στην Τουριστική προβολή και αξιοποίηση της περιοχής, στην επιπλέον ενίσχυση της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας, καθώς και στη στήριξη της Γεωργίας μέσω της αξιοποίησης των ανάλογων ευρωπαϊκών προγραμμάτων και  την προώθηση των νέων καλλιεργειών.


“Πρέπει οι προσπάθειές μας να κατευθύνονται με μια ποιοτική στόχευση και όχι γενικά και αφηρημένα. Να υπάρχει ένας στρατηγικός στόχος σεβαστός από όλους. Στόχος μας τους επόμενους  μήνες να εκπονήσουμε μελέτες που θα μας δείχνουν τι λείπει από την περιοχή μας και που θέλουμε να πάμε την ανάπτυξη  με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Όπως χάραξη στρατηγικού στόχου σε τρεις τουλάχιστον άξονες που προανέφερα και ο οποίος στρατηγικός στόχος θα πρέπει να λειτουργεί ως ευαγγέλιο από όλους μας”, κατέληξε ο Γενικός Γραμματέας Α.Μ-Θ, κ. Δημήτρης Σταμάτης.


Τέλος, ως άψογος και φιλόξενος οικοδεσπότης, ο κ. Γενικός  έκοψε την πίτα, όπου ο τυχερός ήταν ένας συνάδελφος από το τηλεοπτικό κανάλι R Channel  της Κομοτηνής και στη συνέχεια μοίρασε και χρήσιμα δώρα στους δημοσιογράφους, τον απαραίτητο στυλό, ένα ρολόι, και ένα USB για τον Η/Υ μαζί με μια ατζέντα.           


                                                                                                                                 Δέσποινα Γκούμα  


  

Σχετικά Άρθρα

Back to top button