Οι υπηρεσιακοί παράγοντες, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και ο δήμαρχος δεν κατάφεραν να πείσουν το σώμα κατά τη διάρκεια ψήφισης του προϋπολογισμού στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου το μεσημέρι της Μεγάλης Δευτέρας, αφού οι ερωτήσεις και τα “θολά” αριθμητικά σημεία ήταν πολλά και προκάλεσαν πολλές παρεμβάσεις της αντιπολίτευσης σε σχέση με την απογραφή, με τους κωδικούς, με τις υποχρεώσεις που μεταφέρθηκαν από τον πρώην δήμο Σταυρούπολης. οι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης δεν πήραν το λόγο έστω και για λίγο προκειμένου να υποστηρίξουν την πρόταση της δημοτικής αρχής.
Οι υπηρεσιακοί παράγοντες, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και ο δήμαρχος δεν κατάφεραν να πείσουν το σώμα κατά τη διάρκεια ψήφισης του προϋπολογισμού στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου το μεσημέρι της Μεγάλης Δευτέρας, αφού οι ερωτήσεις και τα “θολά” αριθμητικά σημεία ήταν πολλά και προκάλεσαν πολλές παρεμβάσεις της αντιπολίτευσης σε σχέση με την απογραφή, με τους κωδικούς, με τις υποχρεώσεις που μεταφέρθηκαν από τον πρώην δήμο Σταυρούπολης. οι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης δεν πήραν το λόγο έστω και για λίγο προκειμένου να υποστηρίξουν την πρόταση της δημοτικής αρχής.
Απορίας άξιο η παντελής απουσία λόγου των Αντιδημάρχων, οι οποίοι κατά αντιδημαρχία, θα κληθούν να υλοποιήσουν αυτόν τον προϋπολογισμό.
Ως “παρατεταγμένοι στρατιώτες” πλην Μπένη, ο οποίος μίλησε για την τιμή των όπλων, όλοι οι υπόλοιποι της συμπολίτευσης άφωνοι παρακολουθούσαν τη διαδικασία ψήφισης του προϋπολογισμού σαν να μην τους ενδιέφερε η σοβαρότερη διαδικασία του δημοτικού συμβουλίου και σαν μην αφορούσε τους συνδημότες τους, αυτούς που με την ψήφο τους, έστειλαν να τους εκπροσωπήσουν.
Η συμπολίτευση που άφησε τους υπηρεσιακούς παράγοντες, οι οποίοι με έντονο δημοσιοϋπαλληλίστικο ύφος και έναν κουρασμένο δήμαρχο προσπάθησαν να πείσουν το σώμα ότι αυτό που οι δημοτικοί σύμβουλοι καλούνται να ψηφίσουν είναι ένας προϋπολογισμός ανάγκης, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να προσθέσει ένα λιθαράκι ελπίδας στο δήμο.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης εξέφρασε την αντίθεση του για το υπέρογκο προϋπολογισμένο ποσό σχετικά με τις υπερωρίες, αργίες και αμοιβές προσωπικού καθώς επίσης θεώρησε ότι τα έσοδα κατά 20% από τα τέλη διαμονής και αυτά των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος εν μέσω κρίσης καταγράφονται υπεραισιόδοξα.
Η απάντηση των υπηρεσιακών παραγόντων ήταν ότι την υπερωριακή απασχόληση την προγραμματίζουν οι τμηματάρχες αλλά στο τέλος το κονδύλι αυτό είναι κατά πολύ μειωμένο.
Ο δήμαρχος στη συνέχεια ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός είναι προϋπολογισμός ανάγκης και δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά ότι ευθύνεται η οικονομική κρίση, οι πολλές αρμοδιότητες που παραλαμβάνουν λόγω του Καλλικράτη, ο οποίος τους φορτώνει με υποχρεώσεις χωρίς όμως τους ανάλογους πόρους.
Απαντώντας ο Χ. Πούλιος ανέφερε ότι υπάρχουν, λόγω της οικονομικής κρίσης, ελαφρυντικά αλλά δεν θα δοθεί άλλοθι από την παράταξη του και καυτηρίασε την όχι σωστή παράθεση των στοιχείων, τονίζοντας πώς είναι πολύ φουσκωμένα τα κονδύλια για την ανάγκη του ισοσκελισμού του προϋπολογισμού, συμπληρώνοντας ότι περίμενε έσοδα αυξημένα από την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, προτείνοντας μάλιστα για τη διαχείριση της τη δημιουργία μιας δημοτικής επιχείρησης.
Ο κ. Ανταμπούφης ζήτησε διευκρινιστικές απαντήσεις σχετικά με τον προϋπολογισμό και αυτές που πήρε από τη δημοτική αρχή σαφώς και δεν τον ικανοποίησαν και τον καταψήφισε.
Ο κ. Ξυνίδης αφού ανέφερε ότι η απογραφή είναι ένα καλό εργαλείο, η εκτίμηση του είναι ότι βρίσκεται μακράν της πραγματικότητας ενώ ο προϋπολογισμός είναι εικονικός και το δημοτικό ραδιόφωνο εξακολουθεί και τραβά χρήματα από τον προϋπολογισμό χωρίς να επωφελούνται οι συνδημότες.
Στην απάντηση του ο δήμαρχος ανέφερε ότι θα παρακολουθήσουν την πορεία των οικονομικών το πρώτο εξάμηνο και πιθανόν να κλείσει!
Στην τοποθέτηση της η κ. Πατσίδου είπε ότι ήταν βέβαιη πώς πολλοί μέσα στην αίθουσα δεν κατανόησαν τους αριθμούς που παρουσιάστηκαν, τονίζοντας πως από τον προϋπολογισμό λείπουν βασικά στοιχεία, όπως η ενιαία αντιμετώπιση του ενιαίου Καλλικρατικού δήμου, κάτι που φάνηκε και στο Τεχνικό πρόγραμμα που συζητήθηκε και στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο.
Λείπει το οικολογικό μοντέλο ανάπτυξης, λείπει η ανάδειξη του κοινωνικού ρόλου του δήμου, ενός από τους βασικούς ρόλους του και που δεν στοιχίζει τόσο πολύ.
Έννοιες όπως η οικονομική διαφάνεια, η ορθολογιστική διαχείριση και κοινωνική συμμετοχή στις αποφάσεις για τον έλεγχο και καταμερισμό των πόρων του δήμου είναι απαγορευτικές ακόμη όταν πρόκειται για τον προϋπολογισμό και η δημοτική αρχή δεν έχει μάθει να τηρεί τις διαδικασίες.
“Εγώ δεν μπορώ να μην οραματίζομαι ένα μοντέλο συμμετοχικού προϋπολογισμού που να τίθεται υπ όψιν των δημοτών μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης, του διαδικτύου, είτε μια ημερίδες.
Θεωρώ ότι υποβαθμίζεται ο πολίτης λόγω της μη συμμετοχής του αλλά και εμάς τους δημοτικούς συμβούλους που μας καθιστά απλούς θεατές.
Κάνω μία ακόμη παρατήρηση, ο πολιτισμός είναι μία ακόμη απλή διαχειριστική αντίληψη για τον δήμο, μία καθαρή δουλειά υπαλλήλων και υπηρεσιακών παραγόντων που ίσα ίσα περιλαμβάνει τα βασικά.
Λείπει το όραμα, ο σχεδιασμός, τα νέα εργαλεία, το νέο. Λείπει κάθε στοιχείο να οραματιζόμαστε, κάτι καλύτερο για το δήμο Ξάνθης και αυτό με απογοητεύει ιδιαίτερα”.
Ο κ. Μπένης στη συνέχεια τόνισε ότι η δουλειά αυτών που παρακολουθούν τα έσοδα του δήμου επιβάλλεται και δεν γίνεται να υπάρχει καμία ανοχή.
Κάνοντας αναφορά στα 2 εκ ευρώ ανείσπρακτα είπε ότι είναι από παλιά και δεν υπάρχει κάτι για να εισπραχτεί αφού έχουν τελεσιδικήσει.
Όσο για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας αυτή δεν μπορεί να εκποιηθεί και από την αξιοποίηση της τα έσοδα είναι μικρά.
Απαντώντας ο δήμαρχος στη θέση του Δημήτρη Βορίδη σχετικά με την έλλειψη ανάπτυξης και σαν παράδειγμα έφερε τη δημιουργία ενός παρκινγκ στο κέντρο της πόλης το οποίο θα συγκρατούσε τους επισκέπτες αντί της Σάρδεων η οποία θα τους διώχνει, ο δήμαρχος Μ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι το έργο της Σάρδεων δεν χρηματοδοτείται από το δήμο αλλά από πρόγραμμα, υποστηρίζοντας ότι τα περισσότερα έργα του δήμου στοχεύουν στην ανάπτυξη όπως αυτό του βιολογικού καθαρισμού όπου οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να ρίχνουν τα βιοτεχνικά και βιομηχανικά λύματα και όταν δίνεται η δυνατότητα στους επενδυτές να μην κάνουν δικό τους βιολογικό καθαρισμό που στοιχίζει, αυτό τόνισε είναι ανάπτυξη.
Ζήτησε την υπερψήφιση του προϋπολογισμού με το σκεπτικό να δοθούν κάποια χρήματα λόγω των ημερών προκειμένου να κινηθεί και η αγορά της Ξάνθης, τονίζοντας ότι μπορεί ο προϋπολογισμός να είναι “σφιχτός”, αν όμως έχουν έσοδα μπορούν να τον τροποποιήσουν.
“Ο προϋπολογισμός είναι μέσα στην πραγματικότητα και δεν είναι φουσκωμένος.
Δεν είμαστε ζητιάνοι στην κεντρική διοίκηση, οι χρηματοδοτήσεις προβλέπονται από τους νόμους και ζητούμε την εφαρμογή των νόμων, ο Καλλικράτης προβλέπει με σαφήνεια τους πόρους.
Τον καταγγέλλετε αλλά δεν είδα προτάσεις και στην ανάγκη αν αυτές είναι σωστές να τροποποιήσουμε τον προϋπολογισμό. Μπορούμε”.
Η συνεδρίαση έληξε με τη δέσμευση του δημάρχου, ο οποίος προς έκπληξη όλων, για πρώτη ίσως φορά παραδέχτηκε ότι γίνονται από την πλευρά της αντιπολίτευσης και σωστές προτάσεις.
Δεσμεύθηκε πώς αν υπάρξουν στην πορεία οι σωστές προτάσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης να υλοποιηθούν με τροποποίηση του προϋπολογισμού.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ