«Ας γίνουμε Ευρωβουλευτές – Προσομοίωση των εργασιών της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» στις Βρυξέλλες

Tο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης – Europe Direct Κομοτηνής, η Περιφερειακή  Δ/νση Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπαίδευσης  Α.Μ.Θ. και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, για έκτη συνεχή χρονιά διοργάνωσαν προσομοίωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τίτλο: «Ας γίνουμε Ευρωβουλευτές», με τη συμμετοχή μαθητών από τέσσερις Νομούς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρου, Ροδόπης, Καβάλας & Δράμας).

Tο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης – Europe Direct Κομοτηνής, η Περιφερειακή  Δ/νση Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπαίδευσης  Α.Μ.Θ. και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, για έκτη συνεχή χρονιά διοργάνωσαν προσομοίωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τίτλο: «Ας γίνουμε Ευρωβουλευτές», με τη συμμετοχή μαθητών από τέσσερις Νομούς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρου, Ροδόπης, Καβάλας & Δράμας). Οι μαθητές και εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σ΄ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος  (Ιανουάριος 2012-Μαϊος 2012) και εργάστηκαν στα πρότυπα λειτουργίας των κοινοβουλευτικών επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η δράση αφορούσε μαθητές A’ Λυκείου και ήταν ενταγμένη στο μάθημα «ερευνητικές εργασίες».  

 

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Προσομοίωσης της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το Μάιο, στη Κομοτηνή, πραγματοποιήθηκε κλήρωση και  26 μαθητές, εκπαιδευτικοί/συνοδοί από σχολεία 4 Νομών της Περιφέρειας και εθελοντές  πραγματοποίησαν εκπαιδευτικό ταξίδι στις Βρυξέλλες από το διάστημα: 6-8 Νοεμβρίου 2012 για να γνωρίσουν από κοντά τον τρόπο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.  Ειδικότερα, συμμετείχαν τα παρακάτω σχολεία:

  • 1ο Ημερήσιο ΕΠΑΛ Ορεστιάδας
  • 1ο ΓΕΛ Κομοτηνής
  • 3ο ΓΕΛ Κομοτηνής
  • 6ο ΓΕΛ Καβάλας
  • 2ο ΓΕΛ Δράμας

 

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί ταξίδεψαν ως προσκεκλημένοι του ευρωβουλευτή κύριου Ιωάννη Τσουκαλά  ο οποίος κάλυψε τις δαπάνες του ταξιδιού. Είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τηv λειτουργία τoυ Ευρωπαϊκoύ Κoιvoβoυλίoυ από τov κ.  Βασίλη Καναρά,Υπεύθυνο  της Υπηρεσίας Επισκεπτών τoυ Κoιvoβoυλίoυ, και τους δόθηκε η δυνατότητα να συζητήσουν με τον κύριο Τσουκαλά και τον αντιπρόεδρο του ΕΚ κύριο Παπαστάμκο επίκαιρα θέματα, που αφορούν στην ΕΕ, αλλά και στους νέους ως ευρωπαίους πολίτες. Επίσης επισκέφτηκαν το PARLIAMENTARIUM-Κέντρο Επισκεπτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που με τη χρήση διαδραστικών μέσω και της νέας τεχνολογίας κατανόησαν την πορεία του ΕΚ και τον τρόπο λειτουργίας του.

Από το 2006, που ξεκίνησε η δράση «Ας γίνουμε ευρωβουλευτές», συμμετείχαν περισσότεροι από 1500 μαθητές, ενώ δόθηκε η δυνατότητα σε περίπου 120 μαθητές και εκπαιδευτικούς από σχολεία της Περιφέρειας ΑΜΘ να επισκεφτούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button