Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΕΙΑ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Κυρίες και κύριοι,
Φίλες και φίλοι συνδημότες,
Να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα για την έντονη και αγωνιστική παρουσίας σας. Στέλνετε προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα για τη νίκη των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου μάλιστα με ποσοστό μεγαλύτερο του αναμενόμενου.

Κυρίες και κύριοι,


        Φίλες και φίλοι συνδημότες,


Να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα για την έντονη και αγωνιστική παρουσίας σας. Στέλνετε  προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα για τη νίκη των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου μάλιστα με ποσοστό μεγαλύτερο του αναμενόμενου.


        Την απάντηση στο δίλημμα «βλέπουμε μπροστά» ή «ρισκάρουμε το μέλλον μας», τη δίνετε όλοι εσείς  με την παρουσία σας και επιλέγεται το να πορευτούμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΜΕ ΣΙΓΟΥΡΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ!


        Σήμερα η Ξάνθη και η Σταυρούπολη, αποκτούν μια ακόμη πιο δυνατή δημοτική αρχή, που μετά την 1η του έτους έχει πολύ δρόμο μπροστά της, αυτόν της ανάπτυξης, της καταπολέμησης των ανισοτήτων, της ευημερίας, της προόδου.


        Εμείς, ως άνθρωποι που αγαπήσαμε αυτόν τον τόπο χωρίς υστεροβουλία, χωρίς κάποια σκοπιμότητα, δεν διανοούμαστε να διαπραγματευτούμε το μέλλον της.


        Δεν παραχωρούμε σε κανέναν το δικαίωμα να μας διαχωρίσει σε «νόμιμους και ηθικούς», δεν εκχωρούμε τα όσα έχουμε πετύχει μπροστά στο προσωπικό συμφέρον.


        Με γνωρίζετε χρόνια ολόκληρα, από όλες τις θέσεις που έχω υπηρετήσει τον τόπο μου. Ποτέ δεν απέκλεισα κανέναν. Ποτέ δε στάθηκα με ασέβεια, ποτέ δεν υποτίμησα κανέναν και καμία από εσάς. Πρώτο μου μέλημα, ήταν να μπορέσω να εξυπηρετήσω τον πολίτη, από όποια γειτονιά, από όποια κοινωνική τάξη, από όποια πολιτισμική καταβολή. Και πετύχαμε όλοι μαζί, να είμαστε ενωμένοι, να είμαστε μια γροθιά, να κάνουμε την Ξάνθη, ΠΡΟΤΥΠΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ και ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.


        Κανείς δε λέει ότι τα καταφέραμε όλα. Ποιος άλλωστε θα μπορούσε να το κάνει αυτό. Μα, είναι προφανές, ότι γι’ αυτό πασχίζουμε, γι’ αυτό δίνουμε καθημερινές μάχες και τη νίκη μας αυτή, δεν τη χαρίζουμε σε κανέναν.


        Προσπαθούν κάποιοι να μας πουν «ότι κουράσαμε…»


        Τους απαντώ ότι αυτοί κούρασαν, με τις συνεχείς ψυχολογικές πιέσεις που ασκούν στους Ξανθιώτες, λες και εμείς δε βλέπουμε, δεν ξέρουμε και δεν μπορούμε.


        Αν δεν ξέραμε, δε βλέπαμε και δεν μπορούσαμε, δε θα μας τιμούσε ο λαός της Ξάνθης συνεχώς με την εμπιστοσύνη του.


        Ας το πάρουν χαμπάρι επιτέλους:


        Η Ξάνθη βλέπει μπροστά.


        Η Ξάνθη είναι εδώ.


        Η Ξάνθη θα συνεχίσει να είναι το ΠΡΟΤΥΠΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ.


 


        Φίλες και φίλοι,


        Έχω τονίσει κατ’ επανάληψη και δε θα σταματήσω να το κάνω, ότι σε αυτόν τον τόπο, δεν περισσεύει κανείς. Ενωμένοι αγωνιστήκαμε, ενωμένοι θα πορευτούμε και τώρα και μετά τις εκλογές, γιατί εμάς δεν μας αγγίζουν τα φραστικά πυροτεχνήματα και οι δικομανίες κάποιων, δε μας αγγίζει η προκατάληψη, και δεν μπορεί να μας χωρίσει τίποτα από το μέλλον.


        Εμείς απλώνουμε το χέρι και συγχαίρουμε κάθε έναν συμπολίτη μας που εμπλέκεται με τα κοινά και θέτει υποψηφιότητα με όλες τις παρατάξεις, τον συγχαίρουμε για το ενδιαφέρον του και φυσικά τον καλούμε την επομένη των εκλογών να είναι μαζί μας για τον κοινό σκοπό, που είναι η Ξάνθη μας.          


        Άλλωστε η αυτοδιοίκηση της νέας εποχής, με το νέο χωροταξικό σχεδιασμό και τις νέες αρμοδιότητες αποκτά τηδυνατότητα, να παρεμβαίνει αποφασιστικά σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας και σε ό,τι αφορά την ποιότητα της ζωής των συμπολιτών μας. Για να στηθεί το νέο οικοδόμημα σε στέρεες βάσεις, χρειάζεται η συνεργασία και η σύμπνοια όλων.       


        Με την ισότιμη δε συνεργασία της Περιφερειακής αυτοδιοίκησης και τον κοινό σχεδιασμό σε θέματα ανάπτυξης, επενδύσεων και απασχόλησης, αισιοδοξώ πως θα δρομολογήσουμε και θα υλοποιήσουμε σύντομα δράσεις και έργα αυτής της μορφής, ώστε να δώσουμε διέξοδο σε μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας που μαστίζονται από την οικονομική κρίση και τις επιταγές του επαχθούς μνημονίου της χώρας μας με την τρόϊκα.


        Φίλες και Φίλοι,


                Από την 1η του νέου έτους, έχουμε ένα νέο ισχυρό καλλικράτειο δήμο με τη συνένωση των Δήμων Ξάνθης και Σταυρούπολης, με πολλές πλέον αρμοδιότητες και την υποχρέωση να πετύχουμε στις προκλήσεις που διαμορφώνονται, και να δράσουμε με αυξημένη ευαισθησία για το περιβάλλον, να δημιουργήσουμε διαφορετικά μοντέλα λειτουργίας και σε τελική ανάλυση να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες.


                Η θέση όλων σχεδόν των αυτοδιοικητικών της χώρας μας για την νέα Διοικητική Μεταρρύθμιση ήταν πρέπει να τονίσω θετική, όσον αφορά βεβαίως την φιλοσοφία, τους στόχους και τις γενικές αρχές του όλου εγχειρήματος.   


                Σήμερα όμως υπάρχει ένας έντονος γενικά προβληματισμός, για αρκετά σημεία του γνωστού νόμου με το όνομα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ».


        Θα σταθώ, για να μην σας κουράσω μόνο σε τρία σημεία που κατά την άποψή μου είναι πλέον αρνητικά:


       


 


        1ον Ο χωροταξικός σχεδιασμός. Δεν πέρασε σχεδόν καμία πρόταση των ΤΕΔΚ της χώρας, αλλά και βασικές προτάσεις της ΚΕΔΚΕ. Ομόφωνη πρότασή μας ήταν οι Δήμοι του Νομού να ήταν έξι (6) με τους Δήμους Ξάνθης και Σταυρούπολης να παραμείνουν ως έχουν, αφού η μεν Ξάνθη ως Αστικός και μεγάλος Δήμος δεν ήταν ανάγκη να γίνει μεγαλύτερος, η δε Σταυρούπολη είναι ορεινός δήμος, με οικισμούς που απέχουν από την Ξάνθη πάνω από 60km και έχει διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης. 


                Το Δήμο Σταυρούπολης μπορεί κάποιοι να τον κατάργησαν, εμείς όμως το τονίζω ξεκάθαρα πως θα τον διατηρήσουμε ως έχει σήμερα, και μάλιστα θα ενισχύσουμε τις υπηρεσίες τους, τις επιχειρήσεις του και γενικότερα τις δομές του, και δεν θα διαταράξουμε τις σχέσεις της σημερινής δημοτικής αρχής με τους κατοίκους της περιοχής.  


        Το μόνο που αλλάζει είναι πως στη θέση του Δημάρχου θα υπάρχει ο Τοπικός Αντιδήμαρχος, στον οποίο θα αναθέσω όλες τις αρμοδιότητες του Δημάρχου για την περιοχή.     


        2ο αρνητικό σημείο του Καλλικράτη είναι πως είναι στοιχείο του Μνημονίου με την τρόϊκα (ΔΝΤ κλπ) για την εξοικονόμηση πόρων, και ήδη φέτος έχουμε περικοπές των ΚΑΠ έως και 40%, και περαιτέρω μείωση των εσόδων και συρρίκνωση του 2,7% του προϋπολογισμού όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 11,4%.


                3ον Η εφαρμογή του γίνεται βεβιασμένα, χωρίς καμία προετοιμασία για το προσωπικό και τη λειτουργία των νέων υπηρεσιών, χωρίς καν να κοστολογηθούν οι αρμοδιότητες που περνούν στους Δήμους, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των πολιτών και τη δημιουργία ακόμη μεγαλύτερων οικονομικών προβλημάτων, τη στιγμή που θα έπρεπε να ενισχυθούν οι δήμοι και να προετοιμασθούν κατάλληλα, ώστε το νέο οικοδόμημα να στηθεί σε στέρεες βάσεις.    


        Παρόλα αυτά έχουμε χρέος να ανταποκριθούμε με επιτυχία στις προκλήσεις και να αξιοποιήσουμε τις όποιες δυνατότητες ανοίγοντας μπροστά μας.


        Μπροστά σε αυτή την αυτοδιοικητική πρόκληση, με όλα τα αρνητικά που προανέφερα, δε χωράνε ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΙ.


        Δε χωρούν παιχνίδια και αβεβαιότητα.


                Εδώ απαιτείται εμπειρία, γνώση, θέληση, τόλμη, αποφασιστικότητα, νοικοκυροσύνη, και αυξημένο αίσθημα ευθύνης.


                Ναι αγαπητοί φίλοι.


                Εμείς ΑΠΟΔΕΙΞΑΜΕ ότι όλα αυτά όχι μόνο τα διαθέτουμε ως παράταξη και Δημοτική Αρχή, αλλά είναι στοιχεία του πολιτικού μας DNA, αυτή είναι η διαφορά μας με τους αντιπάλους μας, αυτό είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα.  


«βλέπουμε μπροστά» και δεν «ρισκάρουμε το μέλλον μας»


        Είναι αλήθεια, ότι στα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, από τότε που μας δώσατε την εντολή να συνεχίσουμε να κάνουμε την Ξάνθη ΠΡΟΤΥΠΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ, έγιναν πολλά, πάρα πολλά προς τη θετική κατεύθυνση, όπως έγιναν και λάθη και παραλείψεις, που άλλα θα μπορούσαν να αποφευχθούν και άλλα όχι. Κανένα λάθος ή παράλειψη όμως δεν ήταν και δε θα είναι ποτέ από την πλευρά μας σκόπιμο.


        Μέσα σε αυτά τα 4 χρόνια, πορευτήκαμε μαζί, σχεδιάσαμε, συνεργαστήκαμε και υλοποιήσαμε έργα και δράσεις που ξεπερνούν τα 50 εκ. ευρώ σε μία έκταση έργων που αριθμούν πάνω από 200 και δεν είναι τίποτα από όλα αυτά τυχαίο για εσάς που γνωρίζετε και ξέρετε.


        Και όλα αυτά έγιναν ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΝΕΟ ΔΑΝΕΙΟ, αντίθετα νοικοκυρέψαμε ακόμη περισσότερο το ταμείο των πολιτών, το ταμείο του Δήμου μας, κάνοντας έργα ανταποδοτικά για τον πολίτη, χωρίς να υποθηκεύσουμε το μέλλον του, χωρίς να καταχραστούμε την εμπιστοσύνη του.


        Μέσα σε ένα Δήμο, που καθημερινά μεγαλώνει, δημιουργήσαμε τις συνθήκες εκείνες, που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής, που προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες, αξιοποιούν την πολιτιστική μας κληρονομιά και προωθούν νέες τεχνογνωσίες, που αναπτύσσουν τον αθλητισμό, τον τουρισμό και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.


        Αυξήσαμε το Πράσινο σε κάθε γειτονιά αναπλάθοντας κοινόχρηστους χώρους, το φωτισμό σε οδούς και σκοτεινές γειτονιές, δημιουργήσαμε περισσότερους χώρους αναψυχής, πάρκα, παιδικές χαρές για τα παιδιά μας και προχωρήσαμε στην αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης σε όλες ανεξαιρέτως τις γειτονιές και τους οικισμούς μας.


        Κάθε χρόνο, το Τεχνικό μας πρόγραμμα, ήταν το αποτέλεσμα των δικών σας απαιτήσεων, των δικών σας αναγκών, αλλά και των αναγκών που επιβάλλουν οι συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς.


        Μέσα σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν και χωρίς – το επαναλαμβάνω – να επιβαρύνουμε τους συμπολίτες μας με επιπλέον φόρους ή δάνεια, θυμίζω κυρίως σε αυτούς που έχουν επιλεκτική μνήμη και σκοπίμως ξεχνούν γιατί τους φοβίζει η επιτυχία, ότι σε αυτά τα τέσσερα χρόνια πετύχαμε:


        Να αναμορφώσουμε το κέντρο της πόλης μας, με το έργο της «ενοποίησης της Κεντρικής Πλατείας και της Πλατείας Διοικητηρίου», δημιουργώντας νέους χώρους πρασίνου, παιδική χαρά, υπαίθριο θέατρο ποικίλων εκδηλώσεων 300 θέσεων και με την ανάπλαση και πεζοδρόμηση των γύρω δρόμων, καθώς και των οδών Δαγκλή, Ελπίδος και Περγάμου κάναμε πιο όμορφο και ελκυστικό το εμπορικό κέντρο της πόλης μας, βοηθώντας συγχρόνως τους εμποροεπαγγελματίες της ευρύτερης περιοχής, που περνούν δύσκολες μέρες, λόγω της γενικότερης οικονομικής κρίσης. 


Αγοράσαμε όπως όλοι γνωρίζετε το κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος. Ενεργήσαμε αθόρυβα, χωρίς τυμπανοκρουσίες, ξεπεράσαμε αρκετά προβλήματα και σε λίγο με το πέρας των εργασιών προσαρμογής του κτηρίου και τον εξαιρετικό εξωτερικό του φωτισμό, θα έχουμε ένα νέο Δημαρχιακό μέγαρο, κόσμημα για την πόλη μας. 


        Αναμορφώσαμε το βασικό οδικό δίκτυο της πόλης μας και διαμορφώσαμε πεζοδρόμια πολλών χιλιομέτρων.


Ενδεικτικά αναφέρω την Μ. Καραολή, την Ανδρ. Δημητρίου, την Λάμπρου, την Παπανδρέου, την Κιουταχείας, την Αβέρωφ, την Σταθμού, τον Περιφερ. Δρόμο στην Κυψέλη, Βελισαρίου, Μιαούλη, Κλεμανσώ, την οδό Δράμας στην Ρέμβη, τον πεζόδρομο μεταξύ Β. Κων/νου και Ύδρας, κλπ.


        e Διαμορφώσαμε και αναπλάσαμε συγκοινωνιακούς κόμβους:


στην συμβολή των οδών Λ. Στρατού και Μιαούλη,


στην περιοχή του 1ου παιδικού, στο κλειστό Αθλ. Κέντρο Φ. Αμοιρίδης, στην οδό Κατσώνη, στην έξοδο της πόλης προς Κιμμέρια,


και ήδη προχωρούν τα έργα του κόμβου Ηλιουπόλεως και Εθελ. Αιμοδότη προς ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ και Νοσοκομείο. 


        e Απαλλοτριώσαμε ακίνητα και διανοίξαμε δρόμους.


        e Εγκιβωτίσαμε χειμάρρους και κάναμε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.


        e Ολοκληρώσαμε τα έργα στον νέο οικισμό των Παλιννοστούντων, δυτικά του νοσοκομείου (πρότυπος οικισμός).


        e Στην Π. Ξάνθη τα έργα που εκτελέσαμε είναι και πολλά και σημαντικά όπως, η ανάπλαση των οδών Υδραγωγείου, Μ. Μπότσαρη, Αγ. Αθανασίου, Αγ. Γεωργίου, IX Μεραρχίας, Φιλίππου και Λ. Πύργου, Χίου, Αριστείδου, Βύρωνος κλπ. Ενώ στο Σαμακώβ συνεχίσαμε την αποκατάσταση σοκακιών.


        e Ολοκληρώσαμε την κατασκευή του υπόγειου χώρου στάθμευσης 220 οχημάτων στο Φ. Αμοιρίδης και υπολείπονται μόνο οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις του.


        e  Ασφαλτοστρώσαμε δεκάδες Km δρόμων, ιδίως στα Κιμμέρια, στο Δροσερό, στην Ανθούπολη, στους οικισμούς του Δημ. Διαμ. Ευμοίρου, στην Νέα και Παλιά Χρύσα, και ήδη ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης όλου του οδικού δικτύου στη Λεύκη.


         Διανοίξαμε και διαμορφώσαμε δρόμους σε όλο τον ορεινό όγκο των Κιμμερίων δίνοντας ζωή στην όμορφη αυτή περιοχή.      


        e Κατασκευάσαμε Κ.Χ. και παιδική χαρά στα Κιμμέρια, στην Π. Χρύσα, στο Δροσερό όπου αναπλάσαμε και την Κεντρική Πλατεία, στον οικισμό των Παλιννοστούντων στο Εύμοιρο, στην Π. Ξάνθη.


        e Κάναμε επεμβάσεις σε οδούς και πεζοδρόμια για την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ.


        e Επεκτείναμε και βελτιώσαμε τα δίκτυα ηλεκτροφωτισμού.


        e Βελτιώσαμε τις κτηριακές εγκαταστάσεις των σχολείων και των παιδικών σταθμών, για να έχουν τα παιδιά μας αλλά και οι εκπαιδευτικοί κατάλληλες συνθήκες.


        e Βασική ήταν επίσης η προσφορά μας στους τομείς της Ύδρευσης και αποχέτευσης.


              Κατασκευάσαμε νέα δίκτυα στην πόλη, στη Λεύκη, τα Κιμμέρια και σε όλους τους οικισμούς μας.


        e Κατασκευάσαμε εγκαταστάσεις νέου Βιολογικού καθαρισμού – επεξεργασίας λυμάτων και με τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του παλαιού βιολογικού, έχουμε καλύψει όχι μόνο τις ανάγκες του Δήμου μας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.


 


        e Κατασκευάσαμε νέες δεξαμενές υδροδότησης του Δήμου, δύο (2) στα Κιμμέρια, στην Ν. Μορσίνη, δύο (2) στην περιοχή της Ιερατικής Σχολής για ύδρευση και πυρασφάλεια του περιαστικού δάσους, νέα δεξαμενή στην περιοχή του Π. Υδραγωγείου, πολλές νέες γεωτρήσεις ώστε να εξασφαλίσουμε επάρκεια νερού, βελτιώσαμε τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις και με την κατασκευή και λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας νερού και την τοποθέτηση ειδικών φίλτρων, εξασφαλίζουμε και την άριστη ποιότητα του, όπως άλλωστε δείχνουν και οι έλεγχοι έγκυρων πανεπιστημιακών εργαστηρίων.


        Στον τομέα της Διαχείρισης των απορριμμάτων κατασκευάζεται  ο ΣΜΑ και για την διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών ήδη είναι έτοιμο το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων υλικών (ΚΔΑΥ), στην περιοχή του σημερινού ΧΥΤΑ και αναμένεται να λειτουργήσει μόλις ολοκληρωθούν και τα ΚΔΑΥ της Καβάλας και Δράμας και επιτραπούν οι προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού.    


        Φίλες και Φίλοι 


        Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε το Δήμο ανορθώσαμε τα οικονομικά του και ανταποκριθήκαμε στις υποχρεώσεις του, χωρίς να δανειστούμε ούτε μία δραχμή.


        Καθιερώσαμε το διπλογραφικό σύστημα, πρώτοι Πανελλαδικά και ζητήσαμε από την ΚΕΔΚΕ και το ΥΠΕΣ τον προληπτικό έλεγχο των δαπανών του Δήμου από Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή σκιά κακοδιαχείρισης των οικονομικών του.


        Η εξυπηρέτηση του πολίτη αποτελεί τον άξονα του σχεδιασμού μας, γι’ αυτό και προχωρήσαμε στην οργανωτική αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών, ανατρέψαμε κάθε γραφειοκρατική αντίληψη που υπήρχε για να επιλύσουμε τα καθημερινά προβλήματα, αλλάξαμε κατεστημένες δομές, νοοτροπίες και πρακτικές, για να προστατεύσουμε τον πολίτη από χρονοβόρες και μη αποτελεσματικές διαδικασίες.   


        Το ΚΕΠ του Δήμου έχει δομή και στελέχωση διεύθυνσης, ώστε να εξυπηρετεί τους πολίτες πρωί και απόγευμα με το έμπειρο πλέον προσωπικό του και αισιοδοξούμε πως θα λειτουργήσουμε και το ΚΕΠ, στα Κιμμέρια, που είναι έτοιμο, πλήρως εξοπλισμένο και χρειάζεται μόνο το αναγκαίο προσωπικό.


        Με κέντρο τον άνθρωπο στηρίξαμε ομάδες που έχουν προβλήματα και πολύ χαμηλά εισοδήματα. 


        Δημιουργήσαμε μονάδες Κοινωνικής Μέριμνας, 2 Προγράμματα Βοήθειας στο σπίτι για ανήμπορα άτομα, παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, που παρέχουν άριστη φιλοξενία σε 700 παιδάκια. Λειτουργήσαμε, 2 νέους βρεφικούς σταθμούς και ήδη κατασκευάσαμε και λειτουργούμε στη Χρύσα ένα νέο υπερσύγχρονο βρεφονηπιακό σταθμό δυναμικότητας 100 παιδιών.


 


        Στο Δροσερό λειτουργούμε ένα πρότυπο «Ιατροκοινωνικό Κέντρο» προσφέροντας ιατροκοινωνική βοήθεια και ψυχολογική στήριξη στους κατοίκους του, με ειδικό επιστημονικό προσωπικό.


        Η επιτυχία της λειτουργίας των ΚΑΠΗ είναι πλέον αναμφισβήτητη και στα 4 παραρτήματα, δίνοντας μάλιστα τη δυνατότητα στα άτομα της ώριμης ηλικίας να ψυχαγωγούνται, να διευρύνουν την μεταξύ τους επικοινωνία και να συνεχίζουν να είναι δημιουργικά, με τα Τμήματα Δημιουργικής Απασχόλησης. Μάλιστα, εκδώσαμε φέτος, με τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την ίδρυση των ΚΑΠΗ, ένα Λεύκωμα, το οποίο το έχουν πάνω από 2000 σπίτια στις βιβλιοθήκες τους και που εκεί πλέον είναι καταγεγραμμένη και η ιστορία – ας μου επιτραπεί να πω – της Ξάνθης. Ήταν ο ελάχιστος φόρος τιμής, σε όλους αυτούς που πρόσφεραν στον τόπο που εμείς παραλάβαμε και ζούμε.


        Στη Χρύσα με τη συνδρομή του ζεύγους ΜΑΝΕΑ κατασκευάσαμε και λειτουργούμε ένα νέο πρότυπο ιδιόκτητο ΚΑΠΗ.


        Αγκαλιάσαμε τα ΑΜΕΑ, στεγάσαμε τους συλλόγους τους, συμπράττουμε στις εκδηλώσεις του, συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση των λειτουργικών τους εξόδων και απασχολούμε στο Δήμο αρκετά άτομα.


 


        Τέλος υλοποιήσαμε επιδοτούμενα προγράμματα Κατάρτισης Ανέργων και Υποαπασχολούμενων για την αντιμετώπιση της ανεργίας και του αποκλεισμού, με προτεραιότητα στα άτομα ειδικών πληθυσμιακών ομάδων.


        Για μας η ανθρωπιά δεν είναι μια αφηρημένη έννοια, αλλά έμπρακτη στάση της Δημοτικής Αρχής.


        Πετύχαμε σημαντικά αποτελέσματα. Κι αν χρειάστηκαν να γίνουν θυσίες αυτές άξιζαν τον κόπο. Υπάρχει αντίκρισμα, υπάρχει προοπτική.


        Δεν λειτουργήσαμε παραπλανητικά αλλά με ρεαλισμό και κοινωνική ευαισθησία. Και κυρίως με ειλικρίνεια.


        Δημιουργήσαμε νέες υποδομές στον Αθλητισμό, νέα γήπεδα με χλοοτάπητες, ηλεκτροφωτισμούς και άλλες εγκαταστάσεις.


        Θωρακίσαμε και ανακατασκευάσαμε το Κλειστό Κολυμβητήριο δημιουργώντας και πισίνα νηπίων.


        Κατασκευάσαμε νέο σύγχρονο κλειστό Γυμναστήριο πολλαπλών χρήσεων στο Εύμοιρο, πραγματικό στολίδι για την περιοχή, κερκίδα στο γήπεδο των Κιμμερίων, αποκαταστήσαμε τα γήπεδα του πάρκου Μεγ. Αλεξάνδρου, το κλειστό Αλ. Μπαλτατζή κλπ.


        Με ευθύνη του Οργανισμού Άθλησης του Δήμου εκτελέσαμε προγράμματα μαζικού αθλητισμού από παιδιά μέχρι την Τρίτη ηλικία και από ειδικές πληθυσμιακές ομάδες μέχρι ΑΜΕΑ.


        Τέλος στηρίζουμε και ενισχύουμε οικονομικά όλους τους Αθλητικούς και Πολιτιστικούς συλλόγους, τους περισσότερους μάλιστα έχουμε στεγάσει, αφού για μας ο Αθλητισμός και ο Πολιτισμός είναι πρώτη προτεραιότητα.


        Καθιερώσαμε πολιτιστικούς θεσμούς αξιοποιώντας την παράδοσή μας, υποστηρίξαμε την έκφραση των ιδεών των νέων μας και συνεχίζουμε να παράγουμε πολιτισμό με τη Στέγη Πολιτισμού «Κωνσταντίνος Μπένης» και τη Δ.Ε.Α.Ξ., με τις Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές, το Χατζιδάκειο Φεστιβάλ, τις Γιορτές Παλιάς Πόλης, τις Γιορτές Νεολαίας και τα τμήματα των πολιτιστικών μας Συλλόγων που είναι το Α και το Ω των γιορτών μας. 


        Αποκαταστήσαμε το υπαίθριο Δημοτικό θέατρο, το Δημοτικό Αμφιθέατρο, το κτήριο της Παλιάς Νομαρχίας στην Γ. Κονδύλη (Υπερνομαρχία). Το κτίριο του Παλαιού Καπνικού Σταθμού. Ολοκληρώσαμε την αποκατάσταση του Λαογραφικού Μουσείου (ΦΕΞ), αποκαταστήσαμε ένα σημαντικό τμήμα του παλαιού ορφανοτροφείου, την παλιά καπναποθήκη στην οδό Σκρά, το γνωστό πλέον «Σπίτι της ΤΕΔΚ» που λειτουργεί και ως κέντρο εφαρμογής και προβολής ενεργειακών συστημάτων.       


        Πέραν αυτών, αποκαταστήσαμε εκ βάθρων θα έλεγα δύο (2) διατηρητέα κτήρια, μνημεία για την πόλη μας: 


       


        Το κτήριο του Μουζαφέρ Μπέη, στην οδό Μ. Μπότσαρη, όπου θα λειτουργήσουμε παιδικό μουσείο και ιστορικό αρχείο και το κτήριο στην οδό Βενιζέλου (Π. Ταχυδρομείο),το οποίο διαθέσαμε στο Λύκειο Ελληνίδων που ομολογουμένως το αξιοποιεί υποδειγματικά.


        Αγαπητοί συνδημότες και συνδημότισσες,


        Κυρίες και κύριοι,


        Τις εξετάσεις τις δώσαμε και πετύχαμε.


        Η παράταξή μας  ΞΑΝΘΗ – ΠΡΟΤΥΠΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ είναι η ΜΟΝΗ ΕΓΓΥΗΣΗ για μια συνέχεια αντάξια της φήμης και της ιστορίας μας.


        Η Ξάνθη, αγκαλιάζει πλέον και τη Σταυρούπολη και ενώνουμε τις δυνάμεις μας, για ακόμη πιο δημιουργικές ημέρες, για ακόμη μεγαλύτερα πράγματα.    


        Μαζί μπορούμε να κάνουμε το Δήμο μας να προοδεύσει και να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο, με ετοιμότητα στις προκλήσεις των καιρών, με σεβασμό στο περιβάλλον, την ιστορία της, τις όποιες ιδιαιτερότητες του κάθε πολίτη και της κάθε περιοχής.


        Μια πόλη που θα μεγαλώνει και παράλληλα θα διατηρεί την ανθρωπιά και τη ζεστασιά της γειτονιάς.


Ένα Δήμο που θα συνεχίσει να είναι με δύο λέξεις ΠΡΟΤΥΠΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ.


 


        Η πόλη μας είναι όμορφη.


        Η πόλη μας είναι ανθρώπινη.


        Η πόλη μας είναι ισχυρή.


Ο Δήμος μας έχει ανθρώπους έτοιμους και ικανούς να αντιμετωπίσουν το αύριο με σιγουριά.


        Αυτό είναι το μήνυμα που σας καλώ να μεταφέρετε παντού, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε οικισμό, σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα.


        Ο αγώνας μας, ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες είναι δύσκολος, γιατί μαζί με τις αυτοδιοικητικές εκλογές διανύουμε μία περίοδο οικονομικών αναταραχών, που μας επιβάλλει η λεγόμενη τρόικα των συμφερόντων και των δανειστών μας. Αυτό ας μας κάνει δυνατούς, με πείσμα, με αυτοπεποίθηση, ότι ως λαός ξέρουμε στα δύσκολα, μπορούμε να πάμε μπροστά και ως τόπος θα συνεχίσουμε να κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία, ενωμένοι όσο ποτέ!


        Η τετραετία που ξεκινάει στις αρχές του 2011 είναι η αρχή μιας νέας περιόδου για τον τόπο. Όλα όμως κρίνονται από το αποτέλεσμα και το μόνο κριτήριο θα είναι το έργο που θα έχουμε προσφέρει. Γιατί για εμάς μετράει μόνο το αποτέλεσμα. Το ίδιο άλλωστε και για τους πολίτες.


        Με υπευθυνότητα, με την ίδια σύνεση που κάθε οικογένεια οικοδομεί το μέλλον της, θα μοχθήσουμε για ένα καλύτερο αύριο για εμάς, κυρίως όμως για τα παιδιά μας.


 


        Η πόλη που θέλουμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, πρέπει να έχει στέρεες βάσεις και ο σχεδιασμός είναι για το μέλλον.


        Έτσι λοιπόν, με υπερηφάνεια σας αναφέρω ότι εμείς αυτόν το σχεδιασμό τον έχουμε έτοιμο, καθώς δουλέψαμε εγώ και οι συνεργάτες μου πάντα με τη συνδρομή των άξιων δημοτικών μας υπαλλήλων και είναι:


ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΥΜΕ


— Την εφαρμογή του νέου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, που ήδη   


      ολοκληρώσαμε, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την ισόρροπη και


      πολυδύναμη ανάπτυξη του δήμου μας


  Την ένταξη περιοχών στο Σχέδιο Πόλης, με προοπτική την  οριζόντια


      ανάπτυξη, τη  δημιουργία κοινόχρηστων χώρων και την ενδυνάμωση


      του ρόλου της γειτονιάς


  Τη δημιουργία χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων,


      ώστε να αντιμετωπίσουμε το οξύ και ολοένα αυξανόμενο πρόβλημα


      στάθμευσης


  Διανοίξεις και αναπλάσεις οδών με σκοπό την άμβλυνση του


      κυκλοφοριακού προβλήματος, σε συνδυασμό με τη νέα  


      κυκλοφοριακή μελέτη.


  Αξιοποίηση των οικισμών του ορεινού όγκου των Κιμμερίων,


      δίνοντας ζωή και ανάπτυξη στην ευρύτερη  αυτή περιοχή


  Σταδιακή υλοποίηση δικτύου ποδηλατοδρόμων


  Σύνταξη μελέτης διαμόρφωσης των δρόμων της ανατολικής   


      Και δυτικής εισόδου στην πόλη μας


  Διάνοιξη περιφερειακής οδού στην προέκταση της οδού Σάρδεων


— Διαμορφώσεις οδών και πεζοδρομίων στην πόλη και στους οικισμούς μας.                                         


ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ – ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΣ


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΥΜΕ


—-    Αποκατάσταση διατηρητέου κτιρίου του Δημαρχείου, για τη βέλτιστη αξιοποίησή του


—-    Ανάπλαση σοκακιών της Παλιάς Πόλης και για του Σαμακώβ για τη δημιουργία δικτύου ειδικών διαδρομών, που αναδεικνύουν τα πιο αξιόλογα διατηρητέα κτίρια   


—-    Πεζοδρομήσεις στον παραδοσιακό οικισμό, με στόχο την ανακούφιση των κατοίκων του από προβλήματα ηχορύπανσης, στάθμευσης και πυρασφάλειας, την ενθάρρυνση  επαγγελματικών δραστηριοτήτων χαμηλής όχλησης και την τουριστική ανάδειξή  τους.


—-    Ειδικό εξωτερικό φωτισμό ανάδειξης όλων των αξιόλογων σημείων και κτιρίων της Παλιάς Πόλης.


 


ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΥΜΕ


  Έργα που διασφαλίζουν τις ανάγκες υδροδότησης του Δήμου μας και για τις επόμενες δεκαετίες, τόσο σε ποσότητα, όσο και σε ποιότητα   πόσιμου νερού (μεταφορά νερού από τις πηγές του Παραδείσου)


  Ολοκλήρωση του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων & όμβριων


  Ενεργοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων και του


  Συστήματος ανακύκλωσης και διαχωρισμού επικίνδυνων υλικών  


  Επέκταση του συστήματος εγκατάστασης υπόγειων και ρομποτικών κάδων απορριμμάτων


  Ανέγερση νέων υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων φιλοξενίας  αδέσποτων σκύλων


  Και πέραν τούτον την Δημιουργία Βιοτεχνικού Πάρκου στην περιοχή του πρώην εργοστασίου ΔΕΡΑΣ όπου θα εγκατασταθούν 100 περίπου συμπολίτες μας Βιοτέχνες με ό,τι θετικό αυτό  συνεπάγεται   


ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΥΜΕ


    Πολυχώρο με πίστες για rollers, skateboards και ποδήλατα


    Αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων


ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ


Έχοντας σαν βάση το πρόγραμμα της σημερινής δημοτικής αρχής, τις μελέτες και τις προτάσεις της, καθώς και τις ολοκληρωμένες παρεμβάσεις του προτείνει για το ΕΣΠΑ 2007-2013 και αξιοποιώντας τις υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό της, μπορούμε να εγγυηθούμε καθημερινότητα χωρίς προβλήματα, ασφαλή προσβασιμότητα σε όλους τους οικισμούς, αναπλάσεις κοινοχρήστων χώρων, επάρκεια και ποιότητα νερού, ανάδειξη του φυσικού της πλούτου και ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο ανάπτυξης.                                                                                                                


ΔΟΜΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΥΜΕ


n    Λειτουργία κέντρου υποστήριξης & φροντίδας φτωχών οικογενειών με παιδιά (ένα από τα τέσσερα που θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα, με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής


           Ένωσης)


 


        Αυτό είναι το μέλλον που σχεδιάζουμε για την Ξάνθη και τη Σταυρούπολη.


        Εμείς, σε αντίθεση με άλλους, δεν οραματιζόμαστε από τα γραφεία μας, γιατί είμαστε καθημερινά μαζί σας.


        Εμείς, δεν τρέχουμε λαχανιασμένα πίσω από τις εξελίξεις ούτε πίσω από τις εκκρεμότητες του ΧΘΕΣ.


        Δημιουργούμε και συνδιαμορφώνουμε τις εξελίξεις, δεν είμαστε απλοί διαχειριστές κονδυλίων και πόρων. 


        Η προσπάθειά μας, αντέχει στο χρόνο, έχει διάρκεια, έχει αποτέλεσμα.


        Στεκόμαστε κοντά σε όλους τους πολίτες.


        Στεκόμαστε δίπλα στη νέα γενιά, που γι’ αυτήν προσπαθούμε και σε αυτήν θα παραδώσουμε την πόλη μας.


        Γιατί ως κοινωνία, αν θέλουμε να κάνουμε το άλμα στη νέα εποχή, αυτό θα γίνει μόνο όταν η καινούρια γενιά θα θεωρεί ότι η επαφή με νέες τεχνολογίες δεν είναι κατάκτηση αλλά το αυτονόητο.


        Εγκαταστήσαμε Μητροπολιτικό δίκτυο Οπτικών Ινών και δίκτυο παροχής υπηρεσιών στους πολίτες και τους επισκέπτες μας.


        Νέοι και νέες


        Ελάτε να συνεχίσουμε μαζί αυτόν τον αγώνα που φέρνει πνοή σ΄ αυτή την πόλη.


        Ελάτε να δημιουργήσουμε μαζί για την κυρά της Θράκης μια σχέση υποδειγματική.


        Φίλες και φίλοι,


Σε όλη μου την πολιτική διαδρομή στο Δήμο, χωρίς να καταθέσω ποτέ και υποκριτικά την κομματική μου ταυτότητα, υπηρέτησα τον πολίτη, όλους εσάς, που μαζί ιδρύσαμε στην ουσία την παράταξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το κόμμα της Ξάνθης.


        Κινήθηκα χωρίς υπεκφυγές, έχοντας συγκρουσθεί στα κέντρα των αποφάσεων, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον της πόλης μας.


        Έτσι και η επιλογή των προσώπων στο ψηφοδέλτιό μου, είναι αποτέλεσμα ακριβώς αυτού που σας προανέφερα: έξω από κόμματα,  έξω από τις διαφορετικότητες του καθενός.


        Μας ενώνει όλους η Ξάνθη, η αγάπη μας για αυτή την περιοχή.


                Εμείς ξέρουμε, θέλουμε και μπορούμε να κάνουμε την πόλη μας ακόμα πιο όμορφη και πιο ανθρώπινη.


        Επέλεξα να έχω κοντά μου, ανθρώπους της δουλειάς, εκλεκτά στελέχη της τοπικής μας κοινωνίας, που έχουν ξεχωρίσει για τη δράση τους, για το πείσμα τους στον τελικό στόχο, διάλεξα ανθρώπους στους οποίους μπορώ να στηριχθώ και να εφαρμόσω το φιλόδοξο αλλά και ρεαλιστικό, αληθινό πρόγραμμά μας.     


        Αυτούς τους ανθρώπους, που θα δώσουν τη μάχη των εκλογών σε λιγότερο από 15 ημέρες, τους ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου και επιτρέψτε μου να σας τους παρουσιάσω:


(παρουσίαση συνδυασμού)


        Όλοι εμείς, ζητούμε την εμπιστοσύνη σας.


        Όλοι εμείς, ζητούμε την συμπαράταξή σας


        Όλοι εμείς, και εσείς μαζί, συνεχίζουμε και μετά την 7η  Νοεμβρίου, για μια Ξάνθη Πρότυπο Δημιουργίας, για τη Σταυρούπολη της Αξιοσύνης και της Ανάπτυξης.


Συνεχίζουμε στο δρόμο  που οδηγεί μόνο στην επιτυχία.


        Και να είστε βέβαιοι πως στο τέλος θα είμαστε όλοι υπερήφανοι, εσείς διότι μας εμπιστευτήκατε και εμείς διότι δεν σας προδώσαμε.


        Προχωρούμε λοιπόν.


        Δεν μας σταματάει τίποτα.


        Είμαστε εδώ ενωμένοι όσο ποτέ και σίγουροι για το αύριο.


        Καλό αγώνα σε όλους, καλή δύναμη, για  τη νίκη γιατί η Ξάνθη επιλέγει τη σιγουριά, την ασφάλεια, τη δημιουργία!


 


        Σας ευχαριστώ.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button