Συμμετοχή του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας στην «19η Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας».

Με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 19η Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας που φιλοξενήθηκε αυτή την φορά στην πόλη της Ξάνθης, από την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου, στο Πάρκο Κολυμβητηρίου.

Με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 19η Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας που φιλοξενήθηκε αυτή την φορά στην πόλη της Ξάνθης, από την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου, στο Πάρκο Κολυμβητηρίου. Οι επισκέπτες έφταναν στο χώρο της εκδήλωσης από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ και είχαν την δυνατότητα, να θαυμάσουν εντυπωσιακές δημιουργίες χειροτεχνίας από φυσικά υλικά, να δοκιμάσουν παραδοσιακά φαγητά, να αγοράσουν προϊόντα παραγόμενα με παραδοσιακές μεθόδους αλλά και να συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες.  Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν στους επισκέπτες, τα διάφορα σεμινάρια που διοργανώνονταν καθημερινά στο χώρο της εκδήλωσης, από τους συμμετέχοντες στην Οικογιορτή, με θέματα που είχαν πρακτική εφαρμογή στην καθημερινότητα του καθένα μας, όπως παρασκευή διαφόρων γλυκών, ποτών, οικολογικών καθαριστικών κ.α., κατασκευές χρηστικών αντικειμένων από ανακυκλώσιμα υλικά όπως πέτρα και ξύλο, και γενικότερα μας έδειξαν μια διαφορετική φιλοσοφία ζωής όπου μόνοι μας θα μπορούμε να κατασκευάζουμε με απλούς και εύκολους τρόπους προϊόντα χρήσιμα έτσι ώστε να εξοικονομούμε χρήματα αλλά να επιστρέψουμε στην «φύση» που έχει πολλά ακόμη να μας προσφέρει.

   Ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας έδωσε και αυτός το παρόν, με ποικίλες δραστηριότητες, αλλά κυρίως την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΕΠ ΑΜΑΘ), τους σπάνιους οικοτόπους που το απαρτίζουν και την ιδιαίτερη βιοποικιλότητα που φιλοξενεί. Συνολικά από το περίπτερο του Φορέα πέρασαν πάρα πολλοί επισκέπτες που ενημερώθηκαν για τις δράσεις του και την ιδέα του εθελοντισμού έτσι ώστε να συμβάλουν και αυτοί με τον τρόπο τους στην προστασία και την διατήρηση της μοναδικής αυτής περιοχής. Ο εθελοντισμός στο ΕΠ ΑΜΑΘ χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», του ΥΠΕΚΑ, και έχει σαν σκοπό την προσέλκυση ανθρώπων που αγαπούν το περιβάλλον και κατ’ επέκταση θέλουν να βοηθήσουν έτσι ώστε όλα αυτά τα σπάνια οικοσυστήματα της περιοχής μας να τα κληροδοτήσουμε στην επόμενη γενιά. Οι αιτήσεις για τα προγράμματα εθελοντισμού, τα οποία αρχικά θα περιλαμβάνουν δράσεις επόπτευσης και φύλαξης, εργασίες πεδίου στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και συμμετοχή σε διάφορες εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, ξεπέρασαν κάθε προσδοκία στο τετραήμερο της οικογιορτής και το ενδιαφέρον του κόσμου που εκδηλώθηκε έμπρακτα ήταν πραγματικά εντυπωσιακό.

Ιδιαίτερα οι μικροί μας φίλοι, με περισσή ζωντάνια και δράση έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον στα διάφορα περιβαλλοντικά παιχνίδια, τα παζλ και τις χειροτεχνίες, και μέσα από την διαδικασία του παιχνιδιού έμαθαν για τα σπάνια είδη που ζουν στο ΕΠ ΑΜΑΘ, και γενικότερα πήραν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο ζωής τους και τι μπορούν να κάνουν τα ίδια για να τα προστατέψουν, αλλά πάνω από όλα έπαιξαν, γέλασαν και διασκέδασαν. Πέρα από τις μεμονωμένες ομάδες παιδιών που προσέρχονταν στο χώρο, ο ΦΔ συνεχίζοντας την άριστη συνεργασία του με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης και τον υπεύθυνο σε περιβαλλοντικά θέματα κ. Νίκο Γερμαντζίδη, μέλος του ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης, φιλοξένησε το πρωί της Παρασκευής και οργανωμένες επισκέψεις στο χώρο της οικογιορτής 3 δημοτικών σχολείων (1ο , 14ο και ΑΞΙΟΝ) της ΠΕ Ξάνθης.

Ευχόμαστε, τέτοιου είδους  πρωτοβουλίες να συνεχίσουν να οργανώνονται και να αυξηθούν γιατί, όχι μόνο δίνουν μια διαφορετική νότα στην καθημερινότητα όλων μας, αλλά φέρνουν πιο κοντά τον άνθρωπο της πόλης με ένα διαφορετικό τρόπο ζωής κοντά στη φύση και κοντά στα αγνά της προϊόντα, ενημερώνοντάς τον και διασκεδάζοντάς τον ταυτόχρονα. 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button