ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΞΑΝΘΗΣ ΥΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ

Ο σύλλογος σκακιστών Ξάνθης “ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ” είναι γνωστός στο Δήμο μας, εκτός των άλλων, για την οκταετή ενασχόλησή του με την ανακύκλωση απορριμμάτων.

   Ο σύλλογος σκακιστών Ξάνθης “ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ”  είναι γνωστός στο Δήμο μας, εκτός των άλλων, για την οκταετή ενασχόλησή του με την ανακύκλωση απορριμμάτων. Έχει προκαλέσει την υποστήριξη και τον δημόσιο έπαινο της δημοτικής μας κίνησης αφού σε τέτοιες πρωτοβουλίες αναγνωρίζουμε την κινητοποίηση των πολιτών, τη συλλογική αντίληψη και την πλατιά συμμετοχή στα κοινά ζητήματα. Η προσπάθεια αυτή αγκαλιάστηκε από τους συμπολίτες μας και σήμερα, περίπου χίλιες πεντακόσιες οικογένειες ανακυκλώνουν χαρτί, πλαστικό και αλουμίνιο μέσω της νησίδας ανακύκλωσης που υπάρχει στο χώρο του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Ξάνθης. Η επιτυχία του εγχειρήματος φανέρωσε και τα όριά του. Ο μεγάλος όγκος του χαρτιού και η αυξανόμενη συμμετοχή των συμπολιτών μας ξεπερνά τις δυνατότητες μιας πρωτοβουλίας λίγων ανθρώπων.


   Τώρα είναι η ώρα του Δήμου Ξάνθης να δείξει τις προθέσεις του γύρω από την ανακύκλωση και να αποδείξει η Δημοτική Αρχή οτι εννοεί τις γενικότητες που αναφέρει κατά καιρούς για την ανακύκλωση στο Δήμο Ξάνθης. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά οι συμπολίτες μας ζητώντας συγκεκριμένη βοήθεια στη συνέχιση της ανακύκλωσης έλαβαν ασαφείς προτάσεις και υποσχέσεις για κάποιου είδους (ποιου ακριβώς άραγε;) ανακύκλωση. Ο φόβος μας είναι ότι και αυτή η υπερπροσπάθεια απλών πολιτών για ανακύκλωση θα ακολουθήσει την τύχη μιας παρόμοιας προσπάθειας που ανέπτυξε η Μητρόπολη Ξάνθης και θα σταματήσει λόγω της έλλειψης ουσιαστικής αρωγής από τον Δήμο Ξάνθης.


    Αντί συγκεκριμένων προτάσεων η σημερινή Δημοτική Αρχή περιορίζεται στην παραπομπή του όλου θέματος στις καλένδες του “στοιχειωμένου” Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) ενώ καλύπτει τη χαρακτηριστική της αδράνεια και αδιαφορία με γενικόλογες περιγραφές σχετικά με την πρόοδο των προκηρύξεων του  ΠΕΣΔΑ στην Αλεξανδρούπολη, την Καβάλα και όπου αλλού πλην Ξάνθης. 


   Η δημοτική μας κίνηση ζήτησε εξηγήσεις στο δημοτικό συμβούλιο από τον Δήμαρχο Ξάνθης και δεν τις έλαβε. Δηλώνουμε συμπαραστάτες στο έργο της ανακύκλωσης του συλλόγου σκακιστών Ξάνθης και καλούμε τους συμπολίτες μας να συνεχίσουν αδιάκοπα τη συλλογή χαρτιού στη νησίδα ανακύκλωσης του Κολυμβητηρίου αυξάνοντας τη συμμετοχή τους αριθμητικά αλλά και σε όγκο υλικών. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι συνδημότες μας έχουν συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητα της ανακύκλωσης κάτι, που όπως φαίνεται, χρειάζεται να αντιληφθεί και ο Δήμος της Ξάνθης. Μέχρι τότε, διαμαρτυρόμαστε, ανακυκλώνουμε και στηρίζουμε τις προσπάθειες των συμπολιτών μας ώστε ο πλούτος των απορριμμάτων να μην καταλήγει στα σκουπίδια.      



 


ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΝΤΑΜΠΟΥΦΗ


 Προς τον Δήμαρχο Ξάνθης κ. Μ.  Στυλιανίδη 


   Ο σύλλογος σκακιστών Ξάνθης ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ  είναι γνωστός στο Δήμο μας, εκτός των άλλων, για την οκταετή ενασχόλησή του με την ανακύκλωση απορριμμάτων. Η προσπάθεια αυτή αγκαλιάστηκε από τους συμπολίτες μας και σήμερα χίλιες πεντακόσιες οικογένειες περίπου ανακυκλώνουν χαρτί, πλαστικό και αλουμίνιο μέσω της νησίδας ανακύκλωσης στο Κολυμβητήριο. Η υποτυπώδης έως ανύπαρκτη ανακύκλωση από το Δήμο Ξάνθης, η ελάχιστη βοήθεια στο εγχείρημα αλλά και ο μεγάλος όγκος του χαρτιού, είναι παράγοντες οι οποίοι οδήγησαν το σύλλογο να εκφράσει την αδυναμία συνέχισης της ανακύκλωσης και τη μεταβίβαση της στα χέρια του Δήμου Ξάνθης. Ταυτόχρονα, από τον ίδιο το σύλλογο σημειώνεται η απροθυμία του Δήμου να συνεισφέρει μία φορά το μήνα με ορισμένους υπαλλήλους στη φόρτωση του χαρτιού στον ειδικό κάδο που εγκαταστάθηκε πρόσφατα. 


   Με βάση τα παραπάνω, τα ερωτήματα είναι:


   * Γιατί ο Δήμος δεν ανταποκρίθηκε στα αιτήματα του συλλόγου για τη φόρτωση του χαρτιού σε ειδικό κάδο αλλά δόθηκε η απάντηση από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο ότι “… έχει πιο σημαντικά θέματα να ασχοληθεί”;


  * Τι σχεδιάζει να κάνει ο Δήμος Ξάνθης με την ποσότητα του χαρτιού που είναι ήδη συγκεντρωμένη στη νησίδα ανακύκλωσης;


   * Αποδέχεται ο Δήμος Ξάνθης τη συνέχιση της λειτουργίας της νησίδας ανακύκλωσης και αν ναι, με ποιον τρόπο σκοπεύει να τη συνεχίσει;


Με τιμή


  Νίκος Ανταμπούφης


 Δημοτικός Σύμβουλος


Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου


Σχετικά Άρθρα

Back to top button