Eνημέρωση επαγγελματιών από τις ΟΕΒΕ ΑΜ-Θ για τις ειδικές οικονομικές ζώνες

Αρκετοί ήταν οι παρόντες επαγγελματίες στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΒΕ Ξάνθης το απόγευμα της Δευτέρας, που ήθελαν να πληροφορηθούν για τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες που κάποιοι προσπαθούν να προωθήσουν στην περιοχή της Θράκης, εξαιρώντας μάλιστα τη Δράμα και την Καβάλα.

Η εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Επιμελητήριο της Ξάνθης από τις 5 Ομοσπονδίες επαγγελματιών της Περιφέρειας, είχε σαν κεντρικό ομιλητή τον Επιστημονικό Συνεργάτη του Ινστιτούτου της ΓΣΒΕΕ, Σπύρο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος αναφέρθηκε στο ζήτημα των ΕΟΖ ανά τον κόσμο και των διαφορετικών μοντέλων που

Αρκετοί ήταν οι παρόντες επαγγελματίες στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΒΕ Ξάνθης το απόγευμα της Δευτέρας, που ήθελαν να πληροφορηθούν για τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες που κάποιοι προσπαθούν να προωθήσουν στην περιοχή της Θράκης, εξαιρώντας μάλιστα τη Δράμα και την Καβάλα.

Η εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Επιμελητήριο της Ξάνθης από τις 5 Ομοσπονδίες επαγγελματιών της Περιφέρειας, είχε σαν κεντρικό ομιλητή τον Επιστημονικό Συνεργάτη του Ινστιτούτου της ΓΣΒΕΕ, Σπύρο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος αναφέρθηκε στο ζήτημα των ΕΟΖ ανά τον κόσμο και των διαφορετικών μοντέλων που έχουν εφαρμοστεί κατά τόπους.

Ο κ. Παπασπύρου έκανε αναφορά στο θεωρητικό κομμάτι αυτής της πρακτικής με τη λογική γιατί κάποιος πρέπει να κάνει κάτι τέτοιο και στην πράξη οι μέχρι τώρα εφαρμογές τι προσέφεραν όπου υλοποιήθηκαν.

Για τις μέχρι τώρα εφαρμογές αναφέρθηκε στις αναπτυσσόμενες χώρες της δεκαετίας του ‘70, οι οποίες στράφηκαν στην εξωστρεφή ανάπτυξη, που χρησιμοποίησαν αυτές τις εφαρμογές προκειμένου να προσελκύσουν επενδύσεις στις χώρες τους. Επεξηγώντας έκανε αναφορά σε κάποιους θύλακες αποκομμένους από την υπόλοιπη οικονομική πολιτική της χώρας με κάποια ειδικά προνόμια, προκειμένου να γίνει μεταποίηση προϊόντων που προορίζονται για εξαγωγές.

Απαντώντας στο ερώτημα ότι ένα από τα κριτήρια δημιουργίας στην ΕΟΖ είναι η ύπαρξη της μειονότητας, είπε ότι δεν υπάρχει κάτι απτό και το ινστιτούτο περιμένει ένα συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο

Κάνοντας αναφορά στην μέχρι τώρα εμπειρία σε άλλες χώρες,  είπε ότι υπήρξαν κάποια θετικά αποτελέσματα αλλά σε συνδυασμό και με άλλα μέσα σε ένα συνολικό πακέτο μεταρρυθμίσεων.

Υπάρχουν και άλλα παραδείγματα που οι ζώνες θεωρήθηκαν αποτυχημένες.

Ο Φώτης Μουρμούρης, πρόεδρος οεβε Δράμας, ανέφερε ότι βρίσκονται στην Ξάνθη προκειμένου να ενημερωθούν για τις ΕΟΖ, κατηγόρησε ευθέως τα Επιμελητήρια Ξάνθης, Κομοτηνής και Έβρου, γιατί τα μέλη τους χωρίς να δούν κάτι απτό και συγκεκριμένο και με ποιους όρους θα πραγματοποιηθεί στη Θράκη και αφού διαμορφώσουν μία καθαρή εικόνα, θα έπρεπε να προχωρήσουν στην ενημέρωση του επαγγελματικού κόσμου της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας.

Καυτηρίασε την πρωτοβουλία τους, λέγοντας πώς δεν είναι δυνατόν να αφήνουν έξω από αυτήν την πρωτοβουλία τον επαγγελματικό κόσμο της Δράμας και της Καβάλας, δίνοντας το στίγμα ότι πλέον η Περιφέρεια είναι μία περιοχή με όμοια προβλήματα. Τόνισε ότι είναι ευχάριστο το γεγονός ότι οι πέντε ομοσπονδίες της περιφέρειας έχουν μία πολύ καλή συνεργασία και κοινό σκοπό.

Τόνισε ότι αν αυτή η οικονομική ζώνη δημιουργηθεί μόνο στη Θράκη και όχι στην Καβάλα και την Δράμα, όπως βιάστηκαν να συμφωνήσουν τα επιμελητήρια της Θράκης, τότε οι δύο νομοί της Περιφέρειας θα χάσουν γιατί θα τραβήξουν επιχειρήσεις από τους δύο νομούς αποδυναμώνοντας τους, αν πάλι κάτι δεν πάει καλά και οι δύο όμοροι νομοί της Θράκης, η Καβάλα και η Δράμα θα πάθουν ζημιά.

Θεώρησε αδιανόητο που τα Επιμελητήρια της Θράκης πήραν μία τέτοια απόφαση και δεν ενημέρωσαν τους συναδέλφους τους επαγγελματίες στους δύο όμορους νομούς.

Αν παρ ελπίδα προχωρήσει χωρίς τους νομούς Δράμας και Καβάλας, οι επαγγελματίες των δύο νομών θα αντιδράσουν.

 

Σ. Τσιακίρογλου:

Δεν υπάρχει  ενημέρωση, μας ενδιαφέρουν οι μικρές επιχειρήσεις

 

Τέλος ο κ. Τσιακίρογλου, πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης, είπε ότι αυτό που πάει να “στηθεί” στη Θράκη γίνεται βιαστικά και προπάντων χωρίς να προϋπάρξει η σχετική διαβούλευση και ζήτησε επιτέλους να υπάρξει κάτι απτό, το οποίο θα μπει στη συζήτηση προκειμένου να γίνουν και οι ανάλογες προτάσεις από τα ενδιαφερόμενα μέλη, τονίζοντας ότι το ενδιαφέρον της Ομοσπονδίας εστιάζεται στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, επιμένοντας ότι ζητούνται περισσότερα στοιχεία.

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button