ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Πάνω από 120 δισ.

Πάνω από 120 δισ. ευρώ θα εισπράξουν από το ελληνικό δημόσιο οι τράπεζες το 2012, στο πλαίσιο του προγράμματος της ελεγχόμενης πτώχευσης που προωθεί η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου, ενώ την ίδια στιγμή κατακρεουργούνται ακόμα περισσότερο οι μισθοί των απασχολουμένων στο Δημόσιο, οι συντάξεις, οι κάθε είδους χρηματοδοτήσεις των ασφαλιστικών ταμείων και συνολικά οι δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα που εξακολουθούν να υπάρχουν ως ψήγματα πλέον στον κρατικό προϋπολογισμό.

Στην πλάτη του εργαζόμενου λαού φορτώνει ο νέος προϋπολογισμός τη λειτουργία των ΟΤΑ, αφού το 2012 οι Δήμοι και Περιφέρειες με λιγότερα χρήματα -σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια- από τις κρατικές επιχορηγήσεις, καλούνται να επιτελέσουν ασυγκρίτως μεγαλύτερο έργο. Οι μεταφερόμενες αρμοδιότητες, τόσο οι παλιότερες, όσο και αυτές που προβλέπει ο “Καλλικράτης”, όχι μόνο δεν συνοδεύονται από την ανάλογη μεταφορά κονδυλίων, αλλά, αντίθετα, τα συνολικά κονδύλια που προβλέπονται είναι αισθητά μικρότερα από το παρελθόν λες και ποτέ δε συντελέστηκε η περιλάλητη διοικητική μεταρρύθμιση. Μάλιστα, σε αντίθεση με τους προηγούμενους προϋπολογισμούς, στο νέο, απουσιάζει κάθε αναφορά σε αυτήν τη μεταφορά αρμοδιοτήτων. Έτσι, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες ως αναπόσπαστο κομμάτι της κεντρικής διοίκησης καλούνται στην κυριολεξία να ληστέψουν τους πολίτες για τις υπηρεσίες που θα τους παρέχουν ή να απαλλαγούν από αυτές, διαθέτοντάς τες στην ιδιωτική πρωτοβουλία, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως το αμορτισέρ που θα διασκορπίζει και θα απορροφά τους κοινωνικούς κραδασμούς απαλλάσσοντας το κράτος από αυτούς ή μειώνοντας την ισχύ τους.

Αναλυτικότερα, ο προϋπολογισμός για το 2012 προβλέπει ότι η συνολική κρατική επιχορήγηση των Δήμων (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι συν οφειλόμενα προηγούμενων ετών) θα φτάσει στα 2.613,9 εκατομμύρια ευρώ, όταν ο προϋπολογισμός του 2011 ανέβαζε αυτό το ποσό στα 3.526 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, υπάρχει μια μείωση 912,1 εκατομμύρια ευρώ. Για τις Περιφέρειες, η συνολική κρατική επιχορήγηση το 2012 θα ανέλθει στα 600,4 εκατ. ευρώ, όταν το 2011 προβλεπόταν στα 849 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα η μείωση να φτάνει τα 248,6 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα έσοδα και έξοδα των ΟΤΑ (Δήμοι και Περιφέρειες) ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει: Τα έσοδα, το 2011, εκτιμάται ότι θα κλείσουν στα 7.022 εκατ. ευρώ, ενώ το 2012 θα φτάσουν στα 6.486 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, στο νέο έτος θα υπάρξει μια μείωση εσόδων της τάξης των 536 εκατ. ευρώ. Τα έξοδα, το 2011, εκτιμάται ότι θα κλείσουν στα 6.987 εκατ. ευρώ και το 2012 στα 6.486 εκατ. ευρώ (μείωση 501 εκατ. ευρώ). Η διαφορά εξόδων (6.486 εκατ. ευρώ) – κρατικής επιχορήγησης (3.214,3 εκατ. ευρώ), το 2012 για το σύνολο των ΟΤΑ -πάντα με βάση τους υπολογισμούς της κυβέρνησης- είναι 3.272 εκατ. ευρώ. Ένα ποσό που στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του θα αναζητηθεί από τους εργαζόμενους μέσω της αύξησης των ανταποδοτικών και άλλων τελών, μέσω της μείωσης του κόστους μισθοδοσίας, μέσω της επιβολής νέας τοπικής φορολογίας, μέσω των ιδιωτικοποιήσεων κ.ο.κ.

 

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΞΑΝΘΗΣ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button