Η παιδεία θα μας σώσει, αλλά προς το παρόν αγνοείται η τύχη της
Δεν έχουν τελειωμό τα περιστατικά βασανισμού των ζώων. Μόλις προχθές, άλλο ένα ντοκουμέντο που δείχνει την ανθρώπινη βαρβαρότητα, έκανε την εμφάνισή του στο διαδίκτυο και μάλιστα από τον ίδιο τον δράστη. Στο βίντεο που ανήρτησε ο νεαρός στρατιώτης στην ιστοσελίδα www.youtube.com τον παρουσιάζει να καλεί την γάτα να έρθει κοντά του με φιλικό τρόπο και μόλις αυτήν τον πλησιάζει, τότε ο στρατιώτης την κλοτσάει σαν να είναι μπάλα ποδοσφαίρου, ενώ την ίδια στιγμή, οι παραβρισκόμενοι και θεατές της όλης δράσης του, ξεσπάνε σε γέλια.
Δεν έχουν τελειωμό τα περιστατικά βασανισμού των ζώων. Μόλις προχθές, άλλο ένα ντοκουμέντο που δείχνει την ανθρώπινη βαρβαρότητα, έκανε την εμφάνισή του στο διαδίκτυο και μάλιστα από τον ίδιο τον δράστη.
Στο βίντεο που ανήρτησε ο νεαρός στρατιώτης στην ιστοσελίδα www.youtube.com τον παρουσιάζει να καλεί την γάτα να έρθει κοντά του με φιλικό τρόπο και μόλις αυτήν τον πλησιάζει, τότε ο στρατιώτης την κλοτσάει σαν να είναι μπάλα ποδοσφαίρου, ενώ την ίδια στιγμή, οι παραβρισκόμενοι και θεατές της όλης δράσης του, ξεσπάνε σε γέλια.
Οι αρμόδιες αρχές κινήθηκαν άμεσα και εντόπισαν τον δράστη, ο οποίος ζήτησε συγνώμη – από ποιον άραγε; Η στρατιωτική ηγεσία, με ανακοίνωσή της, έκανε γνωστό ότι πρόκειται να διεξαχθεί έρευνα για το συμβάν και θα επιληφθεί του θέματος – τουλάχιστον έτσι λένε.
Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο και ιδιαίτερα σε στρατόπεδα. Στις αρχές του χρόνου, ένας στρατιώτης, με ευαισθησίες και συναισθήματα, είχε καταγγείλει την βάναυση συμπεριφορά σε βάρος 16 σκύλων σε στρατόπεδο του Έβρου. Η μαρτυρία του είχε ως εξής:
“Δε με πείραξε που μας τσάκισαν οι κοριοί, άντεξα στην καταπίεση και τον εξευτελισμό της αξιοπρέπειας μου υπακούοντας σε διαταγές, γέλασα με την νοημοσύνη των στρατιωτικών, αλλά πραγματικά λύγισα στη θέα των βασανιστηρίων από αυτά τα μιάσματα που θέλουν να αποκαλούνται άνθρωποι (και χριστιανοί)…
Θύτες: μόνιμοι φαντάροι, υπαξιωματικοί και αξιωματικοί στο στρατόπεδο Μ. Δερρειου στον νομό Έβρου, θύματα 16 απροστάτευτα σκυλιά που τόλμησαν να θελήσουν να ζήσουν την μικρή και δυστυχισμένη ζωή τους γύρο από αυτό που αγαπάνε περισσότερο .. τον άνθρωπο. 16 πλάσματα που ζουν υποσιτισμένα εντός του χώρου του στρατοπέδου, χτυπιούνται με ξύλα και πέτρες και αν τραυματιστεί κάποιο η κλάψει όταν κάποιος βρωμερός το πονέσει αυτό προκαλεί το γέλιο και την επιδοκιμασία των υπολοίπων (οι ηλίθιοι δεν καταλαβαίνουν πως ο πόνος είναι το ίδιο σε άνθρωπο και ζώα).
Έχει απαγορευθεί στους φαντάρους να ταΐζουν τα σκυλιά. Τα περισσεύματα των εστιατορίων πετάγονται στους κάδους ή δίνονται στα σπιτικά σκυλιά του προσωπικού.
Αν κάποιο βρει μια γωνιά διώκεται με πέτρες και τέλος έχει παρθεί η απόφαση της φόλας, δεν ξέρουν ακόμα αν θα τους δώσουν μπιφτέκια με γυαλιά ή κάποιο δηλητήριο…”
Σκυλιά και γάτες – και όχι μόνο – πέφτουν καθημερινά θύματα από τις πράξεις του πιο λογικού ζώου που φιλοξενείται σε αυτόν τον πλανήτη. Τον άνθρωπο.
Αμέτρητα ζώα, βασανίζονται καθημερινά, ενώ άλλα τόσα υποκύπτουν από τα τραύματά τους, κι όλα αυτά επειδή έκαναν το λάθος να συμβιώνουν σε κοινωνίες που τις διακρίνει – υποτίθεται – ο πολιτισμός.
Ένας πολιτισμός, που όχι απλά δεν δημιουργεί τις σοβαρές υποδομές για την προστασία αυτών των ανήμπορων ζώων, αλλά προκειμένου να μην δαπανεί χρήματα σε τέτοιου είδους δράσεις, καταλήγει στην πιο ακραία πράξη και οικονομικά συμφέρουσα – γι’ αυτούς – την θανάτωση.
Δεν έχει όρια η διεστραμμένη φαντασία και “έμπνευση” ορισμένων. Μέχρι και στην “τέχνη” επιστρατεύτηκαν τα ζώα. Από την εκμετάλλευσή τους σε τσίρκο – με καθημερινούς βασανισμούς που τους αποκαλούν εκπαίδευση – στον κινηματογράφο, μέχρι και σε “εκθέσεις” “καλλιτεχνών”. Σχετικά με το τελευταίο, χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα, ενός που θέλησε να αυτοχαρακτηριστεί καλλιτέχνης, και ο οποίος έδεσε έναν σκύλο σε μια γωνιά του “εκθεσιακού χώρου”, αφήνοντάς τον χωρίς νερό και φαί για όλο το διάστημα λειτουργίας της “έκθεσης”.
Αλήθεια, για ποιον πολιτισμό μιλάμε και ποια παιδεία;