Μήπως τελικά πτωχεύσαμε;

Τελικό συμπέρασμα από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας και Ζωής η οποία είχε 4 τακτικά θέματα να συζητήσει και άλλα 5 εκτός ημερησίας που έβαλαν οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης είναι ότι τα εκτός ημερησίας θέματα συζητήθηκαν και δεν συζητήθηκαν.

Έγιναν προτάσεις και δεν έγιναν, δόθηκαν λύσεις και δεν δόθηκαν.

Τελικό συμπέρασμα από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας και Ζωής η οποία είχε 4 τακτικά θέματα να συζητήσει και άλλα 5 εκτός ημερησίας που έβαλαν οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης είναι ότι τα εκτός ημερησίας θέματα συζητήθηκαν και δεν συζητήθηκαν.

Έγιναν προτάσεις και δεν έγιναν, δόθηκαν λύσεις και δεν δόθηκαν.

Η επιτροπή αναλώθηκε σε συζήτηση χωρίς ουσία με τον πρόεδρο να αντιμετωπίζει χωρίς τη δέουσα σημασία τα θέματα που έβαλε η αντιπολίτευση, τα μέλη της διοίκησης παρακολουθούσαν απλώς και τα μέλη της αντιπολίτευσης προσπαθούσαν να πείσουν τον πρόεδρο και δήμαρχο Μ. Στυλιανίδη ότι αυτά τα θέματα αφορούν την καθημερινότητα του Ξανθιώτη και ορισμένες παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν ανέξοδα.

Ο πρόεδρος της επιτροπής αναφερόμενος σε δημοσίευμα τοπικής εφημερίδος, θέμα το οποίο με αφορμή αυτό, ο σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Δ. Βορίδης ζήτησε να πληροφορηθεί τι έγινε αυτή η ποσότητα πετρέλαιου θέρμανσης που αναφέρει το δημοσίευμα αλλά δεν έγινε αντιληπτό τι χαρακτήρισε φαντασιώσεις ο κ. Δήμαρχος το δημοσίευμα ή την ερώτηση του συμβούλου.

 

Μ. Στυλιανίδης:

“Σπιλώνετε τη δημοτική αρχή

χωρίς να νοιάζεστε για το δήμο

αλλά ούτε και για τους δημότες”

Απαντώντας ο κ. Στυλιανίδης επιβεβαίωσε το γεγονός ότι υπήρξε μία απώλεια καυσίμων από κατεστραμμένη δεξαμενή και αυτός ήταν ο λόγος που αντικαταστάθηκε, αλλά τόνισε, αυτό συνέβη πριν από 4 χρόνια, επέκρινε στη συνέχεια την τακτική της αντιπολίτευσης λέγοντας ότι σπιλώνει τη δημοτική αρχή χωρίς να νοιάζεται (η αντιπολίτευση) ούτε για το δήμο, ούτε για τους συνδημότες και στήριξε το επιχείρημα του στο γεγονός ότι πριν ακόμη η επιτροπή ή το δημοτικό συμβούλιο λάβει γνώση των εκτός ημερησίας διάταξης θεμάτων, η μείζονα αντιπολίτευση τα κοινοποιεί στον τύπο.

 

Σπύρος Μαζαράκης:

“Θα πρέπει, κύριε Δήμαρχε, η καθημερινότητα

του Ξανθιώτη να αντιμετωπίζεται

με μεγαλύτερη σοβαρότητα”

Στη συνέχεια παρενέβη ο Σπύρος Μαζαράκης, ως δεύτερο μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης στην Επιτροπή Ποιότητα Ζωής, αναφερόμενος στη φράση του δημάρχου ο οποίος χαρακτήρισε το θέμα ως ανάξιο λόγου και αυτό στάθηκε η αφορμή να ακουστούν στην επιτροπή αλήθειες οι όποιες παραπέμπουν στη δημιουργία μεγάλων και πολυδάπανων έργων και δράσεων ενώ αφήνεται η καθημερινότητα στην τύχη της που μπορεί ανέξοδα με την υπάρχουσα δομή και κόστος ν’ αλλάξει.

Ο κ. Μαζαράκης είπε χαρακτηριστικά. “Κύριε Δήμαρχε χαρακτηρίζετε τη συζήτηση όπως την χαρακτηρίζετε, όμως όλα αυτά έχουν τη σημασία τους.

Μιλάμε για το λιμνίο που είναι μόλις δύο βήματα από το κέντρο και είναι σε άθλια κατάσταση. Έχει γίνει χώρος για περιθωριακούς. Κάποτε πήγαινα τα παιδιά μου και τώρα πηγαίνω τη μικρή μου την κόρη και πραγματικά αν πάτε μία βόλτα από εκεί θα δώσετε αμέσως εντολή να γίνουν κάποιες ενέργειες στο χώρο και που δεν απαιτείται μεγάλο κόστος”.

Ο κ. Δήμαρχος κατηγόρησε την αντιπολίτευση λέγοντας πώς με δικούς της ανθρώπους πληροφορείται τις προθέσεις της δημοτικής αρχής στον προγραμματισμό δράσεων και μετά έρχονται με ερωτήσεις κοινοποιώντας τες μάλιστα στα μέσα ενημέρωσης, ώστε αυτό που ο δήμος πραγματοποιεί μετά από κάποιο χρονικό διάστημα να το παρουσιάζουν σαν δική τους θέση και συνεχίζοντας, προφανώς για να οδηγήσει αλλού την συζήτηση, αναφέρθηκε στο εγκεκριμένο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ ύψους 600.000 ευρώ στο μέτρο της οικιστικής αναγέννησης για την ανάπλαση του λημνίου κάτι εντελώς έξω από το πνεύμα της πρότασης του Σπύρου Μαζαράκη, ο οποίος απλώς ήθελε να πει στην υπηρεσία πρασίνου ότι μπορούσε να διαθέσει 2 άτομα και να το καθαρίσει και να κόψει τα χορτάρια.

Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι κατάφερε η δημοτική αρχή να εξασφαλίσει επιπλέον χρηματοδότηση για την ανάπλαση όλης της περιοχής με την προοπτική να μετατραπεί σ’ ένα θαυμάσιο θεματικό πάρκο, καταφέρνοντας ως έμπειρος πολιτικός να στρέψει αλλού τη συζήτηση.

Ο Σπύρος Μαζαράκης ανέφερε ότι αυτό που ο ίδιος προτείνει δεν έχει να κάνει με την αντιπολίτευση.

“Το θέμα είναι ότι σήμερα το λημνίο είναι βρώμικο. Θα το καθαρίσετε;”

Συνέχισε ο κ. Δήμαρχος λέγοντας χαρακτηριστικό:

“Μην νομίσετε ότι ο δήμος έχει ένα σεντούκι και μπορεί να ξοδεύει εδώ και εκεί. Εκμεταλλευόμαστε προγράμματα και μπορούμε και κινούμεθα”.

Αναφέρθηκε στην έλλειψη του προσωπικού τονίζοντας ότι το πάνω μέρος του λημνίου κάποια στιγμή στο παρελθόν που υπήρχαν χρήματα και προσωπικό έγινε, το κάτω δυστυχώς δεν έχουμε τα μέσα και δεν μπορούμε.

“Αν δεν μπορέσουμε δεν θα το κάνουμε. Απλούστατα. Εδώ βουλιάζει η χώρα δεν το καταλαβαίνουμε;”

 

Δ. Βορίδης: “Τα πέντε χιλιάδες ευρώ που βάλατε πετρέλαιο

στο κολυμβητήριο έπιασαν τόπο;”

Παρενέβη ο κ. Βορίδης, ο οποίος ανέφερε ότι αυτό που βάζει η αντιπολίτευση δεν έχει να κάνει με το βούλιαγμα της χώρας ή του δήμου.

”Δεν έχουμε δηλαδή τη δυνατότητα να βάλουμε ένα άτομο να κόψει τα χορτάρια; Και γιατί μετά από ρεπορτάζ σε τοπικό κανάλι την επομένη βάλατε και κόψανε τα χόρτα και αδειάσατε τη δεξαμενή του κολυμβητηρίου, τότε που τους βρήκατε αυτούς τους ανθρώπους;

Είναι τόσο δύσκολο αυτοί οι δύο που πήγαν και κούρεψαν το κολυμβητήριο να πάνε και στο λημνίο; Και που πήγανε τα 5000 ευρώ πετρέλαιο που βάλατε στο κολυμβητήριο”;

Απαντώντας ο δήμαρχος ανέφερε ότι είναι γεγονός πώς τα 5.000 ευρώ πετρέλαιο που μπήκαν στο κολυμβητήριο δεν επέτρεψαν να ανεβεί η επιθυμητή θερμοκρασία του νερού με αποτέλεσμα αυτά τα χρήματα να “χαθούν” και επειδή δεν υπήρχε προμηθευτής, ο καιρός ήταν άσχημος, δεν βοηθήθηκαν τα νερά για να ζεσταθούν και όταν βρέθηκε προμηθευτής πετρελαίου οι σύλλογοι δεν ήθελαν να λειτουργήσει το κολυμβητήριο και πρότειναν να λειτουργήσει το Σεπτέμβριο.

 

Σπύρος Μαζαράκης: “Εγώ θα πω κάτι απλό.

Με τα μέσα που διαθέτουμε να καθαρίσουμε απλά το λημνίο”

Τον λόγο πήρε ο Σπύρος Μαζαράκης:

“Εγώ θα πω κάτι απλό με τα μέσα που διαθέτουμε ως δήμος, και με τη συνδρομή της υπηρεσίας καθαριότητας και πρασίνου σε δύο ημέρες μπορεί αυτός ο χώρος να καθαριστεί.

Δεν χρειάζονται περισσότερα χρήματα για ένα τέτοιο έργο που αφορά την ποιότητα ζωής κ. Δήμαρχε μην τα συνδέετε με το γεγονός ότι δεν έρχονται κονδύλια στο Δήμο. Εγκρίναμε υπερωρίες στο Συμβούλιο, μέχρι να γίνει δηλαδή η ανάπλαση δεν μπορεί να καθαριστεί το λημνίο”;

Ο Δήμαρχος επέμεινε στη θέση του ότι το προσωπικό δεν επαρκεί, λέγοντας ότι και με τις επιπλέον υποχρεώσεις του Δήμου Σταυρούπολης γίνεται δυσχερέστερο το έργο της υπηρεσίας Πρασίνου και καθαριότητας και αυτό γιατί ο δήμος Σταυρούπολης με τις επιχειρήσεις που διέθεται τα “έβγαζε πέρα”, όμως εκείνο το προσωπικό απελύθη, οπότε το βάρος πέφτει στο υπάρχον προσωπικό.

“Περιμένουν και αυτοί από την υπηρεσία πρασίνου του δήμου. Έκτακτο ή μόνιμο προσωπικό δεν μπορούμε να πάρουμε ούτε μέσω της δημοτικής επιχείρησης και ως εκ τούτου βρισκόμαστε σε μία πολύ δύσκολη θέση”.

Ο Σπύρος Μαζαράκης τόνισε πώς αυτό που συζητάται στην επιτροπή, δεν είναι θέμα αντιδικίας αλλά εξεύρεσης μιας λύσης. Κάλεσε τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Πρασίνου Απόστολο Αγκόρτσα να επισκεφτούν το χώρο προκειμένου επί τόπου να δοθεί μία λύση.

 

Α. Αγκόρτσας: “Έχουμε μόνο τρία χορτοκοπτικά μηχανάκια,

δεν είχαμε καύσιμα και δεν έχουμε προσωπικό…”

Ακολούθως τον λόγο πήρε ο κ. Αγκόρτσας, αντιδήμαρχος πρασίνου, ο οποίος επανέλαβε τα λόγια του δημάρχου. Επίσης ενημέρωσε την επιτροπή ότι όλα και όλα τα μηχανάκια που κόβουν χόρτα σε ολόκληρο το δήμο είναι μόλις τρία, τα οποία διατίθενται για να καθαρίσουν το δρόμο προς τη Σταυρούπολη. “Μέχρι πριν από λίγο καιρό ο δήμος δεν είχε τη δυνατότητα να προμηθευτεί καύσιμα”.

Επίσης συμπλήρωσε ότι πρέπει να αγοραστούν καινούρια μηχανάκια και ότι μέχρι πριν λίγο καιρό δεν είχαν το δικαίωμα να καταθέσουν σχετικό αίτημα για αγορά, όμως τώρα είναι έτοιμοι να το πράξουν για να πάρει την διαπίστωση από τον κ. Μαζαράκη: “Άρα λοιπόν δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε σε αυτήν την πόλη”.

Ο Α. Αγκόρτσας απευθυνόμενος στον Μαζαράκη είπε: “Έχω ακριβώς τις ίδιες στεναχώριες που έχεις και εσύ, δεν μπορεί δυστυχώς, Σπύρο, να γίνει κάτι γιατί δεν υπάρχουν τα άτομα και φυσικά τα χρήματα”.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button