Πραγματοποιήθηκε το 21ο “γλυκό” Συνέδριο στην Ξάνθη

Πραγματοποιήθηκε το 21ο συνέδριο των Ζαχαροπλαστών το Σάββατο στην Ξάνθη, το οποίο πραγματοποιείται κάθε χρόνο και σε διαφορετική πόλη της Ελλάδος.

 Το συνέδριο επαναλήφθηκε στην Ξάνθη και είναι τιμή για την πόλη και τους ζαχαροπλάστες που το φιλοξένησαν. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη, αντί της Κοζάνης η οποία είχε κάποιο πρόβλημα όπως αναφέρει ο πρόεδρος του σωματείου των ζαχαροπλαστών στην Ξάνθη Αναστάσιος Μαλαγάρης.

Πραγματοποιήθηκε το 21ο συνέδριο των Ζαχαροπλαστών το Σάββατο στην Ξάνθη, το οποίο πραγματοποιείται κάθε χρόνο και σε διαφορετική πόλη της Ελλάδος.

 Το συνέδριο επαναλήφθηκε στην Ξάνθη και είναι τιμή για την πόλη και τους ζαχαροπλάστες που το φιλοξένησαν. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη, αντί της Κοζάνης η οποία είχε κάποιο πρόβλημα όπως αναφέρει ο πρόεδρος του σωματείου των ζαχαροπλαστών στην Ξάνθη Αναστάσιος Μαλαγάρης.

 Στόχοι της διοργάνωσης οι εποικοδομητικές συζητήσεις και η αμεσότερη επαφή μεταξύ των επαγγελματιών, η ενημέρωσή τους πάνω σε κάθε τι που τους αφορά και οι προοπτικές εξέλιξης του κλάδου.

 Το συνέδριο έφερε στην Ξάνθη 300 συνέδρους και πάνω από 200 συνοδούς. Ένα σύνολο ανθρώπων που δεν προβάλλει μόνο τους ζαχαροπλάστες αλλά βοηθά και την τοπική οικονομία. Επίσης αναδεικνύει την ίδια την πόλη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο υπήρχαν αρκετές διανυκτερεύσεις. “Δουλέψανε μαγαζιά εστίασης, περίπτερα κ.α. και εν μέσω κρίσης κάτι είναι και αυτό”.

 

 Δυστυχώς το μουσείο των Αβδήρων

 ήταν κλειστό λόγω αργίας

 

Κύριος σκοπός του συνεδρίου είναι η ανάδειξη των προϊόντων της Ξάνθης. Οι σύνεδροι ξεναγήθηκαν στο παζάρι της Ξάνθης, στα Τέμπη του Νέστου, στις εκκλησίες, στο Πόρτο Λάγος.

 Η επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων δυστυχώς δεν πραγματοποιήθηκε λόγω έλλειψης αρχαιολόγων.

 Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε το αποχαιρετιστήριο γλέντι.

 Το εορταστικό πρόγραμμα δεν υλοποιήθηκε ολόκληρο γιατί ορισμένοι από τους συνέδρους έπρεπε να αποχωρήσουν.

 Ο πρόεδρος των ζαχαροπλαστών θεωρεί ότι ήταν ένα πετυχημένο συνέδριο. Παρέστησαν ο αναπληρωτής Υπουργός Σωκράτης Ξυνίδης ο οποίος και απάντησε σε πολλές από τις ερωτήσεις των  ζαχαροπλαστών, εκπρόσωπος του Δάμου Ξάνθης, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ.

 Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε και η Γενική συνέλευση της Πανελλήνιας ένωσης ζαχαροπλαστών και εξελέγησαν οι υποψηφιότητες για τις εκλογές.

 Παράλληλα πραγματοποιήθηκε η βράβευση του προέδρου στην λέσχη των αρχιζαχαροπλαστών Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου για την προσφορά του στον κλάδο.

 

Χορηγοί -κόστος συνεδρίων

 Στην συνέχεια ο πρόεδρος των ζαχαροπλαστών αναφέρει ότι χορηγοί ήταν οι προμηθευτές των πρώτων υλών ζαχαροπλαστικής και το Σωματείο ο διοργανωτής του συνεδρίου. Μεγαλύτερος χορηγός ήταν η σοκολατοποιία ΙΟΝ και η εταιρεία Παπακυριαζή.

 

 Πιστοποίηση

 των γλυκών Ξάνθης

 

Ο πρόεδρος του σωματείου των ζαχαροπλαστών μας είπε ότι παλαιότερα είχε ξεκινήσει μία προσπάθεια με τον πρώην Νομάρχη Γ. Παυλίδη, προκειμένου να πιστοποιηθούν η καριόκα και το σαραγλί αλλά αυτή η προσπάθεια έμεινε στη μέση λόγου του γεγονότος ότι το κόστος ήταν αρκετά υψηλό, παρότι η νομαρχία είχε τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει στο 60% το κόστος της πιστοποίησης. Ο πρόεδρος του σωματείου αναγνωρίζει ότι η μη αποδοχή της προσφοράς της Νομαρχίας από τα μέλη ήταν μεγάλο λάθος.

 Ο κ. Μαλαγάρης τονίζει ότι με την ανάδειξη του νέου ΔΣ αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί προκειμένου να πιστοποιηθούν τα τοπικά “γλυκά” προϊόντα.

                                                                                                                         ΑΠ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button