ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΞΑΝΘΗ

Δειλά αλλά σταθερά τα βήματα του δήμου Ξάνθης  στο θέμα της ανακύκλωσης.

Στην εκδήλωση της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος  που γιορτάσθηκε με εκδηλώσεις σε όλον τον κόσμο ο δήμος Ξάνθης συμμετείχε με διανομή δενδρυλλίων στους συνδημότες του όπως και με τμήματα που έχουν άμεση σχέση με την προώθηση της ιδέας και της παιδείας της ανακύκλωσης.

 

Υπηρεσία καθαριότητος  Ανακύκλωση λαμπτήρων

Δειλά αλλά σταθερά τα βήματα του δήμου Ξάνθης  στο θέμα της ανακύκλωσης.

Στην εκδήλωση της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος  που γιορτάσθηκε με εκδηλώσεις σε όλον τον κόσμο ο δήμος Ξάνθης συμμετείχε με διανομή δενδρυλλίων στους συνδημότες του όπως και με τμήματα που έχουν άμεση σχέση με την προώθηση της ιδέας και της παιδείας της ανακύκλωσης.

 

Υπηρεσία καθαριότητος  Ανακύκλωση λαμπτήρων

  Σε αυτήν την εκδήλωση συμμετείχε η υπηρεσία καθαριότητας, η οποία με εκπρόσωπό της υποδείκνυε τον τρόπο και τα υλικά που μπορούν οι συνδημότες μας να ανακυκλώσουν. Μοίρασαν το φυλλάδιο με το οποίο ενημέρωναν τους Ξανθιώτες ποια από τα υλικά και ποιες  συσκευές μπορούν να ανακυκλωθούν και που μπορούν να αποταθούν. Παράλληλα τοποθέτησαν το σταντ για την συλλογή και ανακύκλωση των ηλεκτρικών λαμπτήρων και από σήμερα θα γίνει εγκατάσταση σε σημεία της πόλης δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες  να ανακυκλώνουν της ηλεκτρικές λάμπες.

  Παράλληλα συγκέντρωναν και χαρτί προς ανακύκλωση.

  Δίπλα στα προς ανακύκλωση υλικά και την σχετική ενημέρωση από την υπηρεσία καθαριότητας, μία εταιρεία η οποία και αυτή με την σειρά της ασχολείται με την ανακύκλωση λαδιών συμβάλλει δυναμικά στην ανακύκλωση με καμένα οικιακά λάδια.

 

“Από τα κέρδη μας θα βοηθήσουμε

ιδρύματα στην πόλη”

  Ο κ. Κυπραίος Σταύρος  είναι ο διαχειριστής της Εταιρείας, η οποία ασχολείται με την ανακύκλωση των λαδιών και των λιπών. “Αυτή την στιγμή κάνουμε μία καμπάνια για τα οικιακά λάδια και λίπη. Μοιράζουμε σε όλη την περιοχή της Ξάνθης βαρελάκια στα σπίτια και τις πολυκατοικίες για να ρίχνουν οι ένοικοι  τα χρησιμοποιημένα λάδια μέσα. Εμείς τα μαζεύουμε και δίνουμε νέο καθαρό βαρέλι”.

   Στη συνέχεια ο κ. Κυπραίος αναφέρει ότι ο πολίτης μπορεί να τους καλέσει προκειμένου να ξεκινήσουν τη συνεργασία τους χωρίς φυσικά κανένα κόστος από την πλευρά τους. Η συλλογή, τονίζει, γίνεται κάθε 20 ημέρες  όπου και περνά το φορτηγάκι της εταιρείας και τα συλλέγει. “Από αυτά τα λάδια που θα μαζέψει η εταιρεία και τα κέρδη που θα προκύψουν, ένα ποσό από αυτά θα τα δώσουμε για την στήριξη ιδρυμάτων στην Ξάνθη όπως το ψυχολογικό, το ΚΑΠΗ,  παιδικούς σταθμούς κ.λ.π.”.

ο κ. Κυπραίος αναφέρει ότι η έδρα της Εταιρείας βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και τα καμένα λάδια πάνε για βιοντίζελ.  Από τη δική τους εταιρεία γίνονται ακόμη και εισαγωγές και υπάρχει στενή συνεργασία με μία εταιρεία των Αθηνών. Όλα αυτά τα λάδια αφού γίνει η πρώτη επεξεργασία εξάγονται στην Ολλανδία όπου η εταιρεία διαθέτει και άλλο εργοστάσιο.

 Το επόμενο βήμα της Εταιρείας είναι να ξεκινήσουν μετά από ένα χρόνο μία νέα μονάδα βιοαερίου, προκειμένου να μαζεύονται τα αποφάγια και από επαγγελματίες μαζί με τα οικιακά.

 

Δήμαρχος Ξάνθης:

“Πολύ σύντομα  θα είμαστε έτοιμοι”

  Ο δήμαρχος Ξάνθης αναφερόμενος στην ανακύκλωση είπε ότι το ΚΔΑΥ Κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών όπως και ο ΣΜΑ (Σταθμός μεταφόρτωσης Απορριμμάτων) είναι δύο μονάδες έτοιμες να λειτουργήσουν.

  Αναμένεται η ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων και σε άλλους νομούς  προκειμένου να μπει σε λειτουργία η ανακύκλωση των υλικών συσκευασίας.

ο κ. Στυλιανίδης μας είπε ότι αυτή η καθυστέρηση που παρατηρείται στους άλλους νομούς δεν θα έχει καμία επιβάρυνση ως προς την επιβολή προστίμων από την Ε.Ε., ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα έχει πρόστιμα  η Κομοτηνη και  η Καβάλα λόγω της καθυστέρησης υλοποίησης του προγράμματος. “Στον Έβρο λειτουργεί όπως λειτουργεί το ΚΔΑΥ και υπάρχουν  προβλήματα με τη διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων, όπως και στην Δράμα, νομοί όπου δεν υπάρχει κανένας ΧΥΤΑ, έχουν μόνο ΧΑΔΑ (Χώρους Ανεξέλεκτης Διάθεσης Απορριμμάτων). Βέβαια πρέπει να τονίσουμε ότι οι ΧΑΔΑ αποκαθίστανται και αρχίζει μία άλλη διαδικασία για τη διαχείριση των απορριμμάτων μέχρι να λειτουργήσει το όλο σύστημα,  αυτό της δραματοποίησης των απορριμμάτων”.

  Αυτό σύμφωνα με των δήμαρχο Ξάνθης ισχύει  στα νησιά Σαμοθράκη και Θάσο. Τα απορρίμματα μετά την δεματοποίηση φυλάσσονται σε κάποιον χώρο για 4-5 χρόνια και μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα ευελπιστούν οι δήμοι της Περιφέρειας να κατασκευαστούν οι ΜΕΑ (Μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων) των ΧΥΤΥ που θα δέχονται τα υπολείμματα της επεξεργασίας. “Ήδη για το εργοστάσιο και το ΧΥΤΥ της Αλεξανδρούπολης είμαστε σε προχωρημένη κατάσταση και ολοκληρώνονται οι διαδικασίες καθορισμού χώρου στην περιοχή της Χρυσούπολης, γίνονται οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων  για να προχωρήσει το όλο εγχείρημα. Όσον αφορά όμως την ανακύκλωση των υλικών συσκευασίας, γυαλί χαρτί, πλαστικό μέταλλο είμαστε σε πολύ καλό σημείο. Αυτό που μας λένε οι τεχνικοί και τα διευθυντικά στελέχη της ΔΙΑΜΑΘ είναι ότι τέλος του έτους πιστεύουμε πώς  θα λειτουργήσει το όλο σύστημα”.

  Τα προς ανακύκλωση χαρτιά όπως σημείωσε ο δήμαρχος Μ. Στυλιανίδης μετά από τις ειδικές μεταλλικές υποδοχές για χαρτιά που ετοίμασε η υπηρεσία καθαριότητας και συγκεντρώνονται, υπάρχει συμφωνία με τούς ιδιώτες που παίρνουν το χαρτί για ανακύκλωση, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν καταλήγει στον χώρο απορριμμάτων.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button