“Μόνιμη, σταθερή δουλειά και προστασία των ανέργων”

    Για ανακύκλωση ανέργων κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο συνδυασμός της λαϊκής συσπείρωσης στο Δήμο Ξάνθης, ενόψει της κατεπείγουσας συνεδρίασης για την ένταξη του Δήμου στο Πρόγραμμα  Κοινωφελούς Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας. Αναλυτικά αναφέρει:

 

    Για ανακύκλωση ανέργων κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο συνδυασμός της λαϊκής συσπείρωσης στο Δήμο Ξάνθης, ενόψει της κατεπείγουσας συνεδρίασης για την ένταξη του Δήμου στο Πρόγραμμα  Κοινωφελούς Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας. Αναλυτικά αναφέρει:

 

Η πολιτική που υπηρετεί την ακόρεστη πείνα των μεγαλοεπιχειρηματιών για κέρδη, έφερε την κρίση και φέρνει πείνα και απόγνωση σε ανέργους, μισθωτούς και συνταξιούχους. Αυτή υπηρετούν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και οι άλλοι μηχανισμοί του συστήματος. Μόλις χθες ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της ΝΔ με τις ομιλίες τους “έδωσαν εξετάσεις στον ΣΕΒ για το ποιος μπορεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις τους και να ηγηθεί της πιο ισχυρής συναίνεσης για την ισοπέδωση του λαού”. Η μία Ελλάδα, αυτή της ανεργίας, της εξαθλίωσης, της φτώχειας, απέχει από την άλλη, αυτήν των βιομηχάνων, τόσο όσο απέχουν οι διακηρύξεις, οι υποσχέσεις και οι “φιλολαϊκές” εξαγγελίες των εκάστοτε κυβερνώντων, από την αλήθεια.

Τη Θράκη, της αυξημένης ανεργίας, όπου τα φαινόμενα φτώχειας παίρνουν εκρηκτικές διαστάσεις, επέλεξε στις 11 Μάρτη 2011 η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, για να παρουσιάσει το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο για τη Στήριξη της Εργασίας που θα υλοποιηθεί μέσα στο 2011. Τα γνωστά δηλαδή, προγράμματα ανακύκλωσης ανέργων και κατά βάση χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, με τα οποία επεκτείνεται και καθαγιάζεται η “ευκαιρία” σε προσωρινή απασχόληση. Απέναντί της βρήκε απολυμένους, ανέργους, τη Λαϊκή Επιτροπή Ξάνθης, το ταξικό κίνημα, που κατήγγειλαν τα “καθρεφτάκια σε ιθαγενείς” που πήγε να μοιράσει και απαίτησαν μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους και ουσιαστικά μέτρα προστασίας για τους άνεργους.

Η υπουργός συμμετείχε σε σύσκεψη με τοπικούς φορείς στην Ξάνθη, όπου ανακοίνωσε τα προγράμματα “στήριξης της εργασίας”, που, όπως είπε, θα αποτελέσουν “ανάχωμα στην ανεργία”. Μέσα από συσκέψεις, οι τοπικοί κυβερνητικοί παράγοντες και οι εμπλεκόμενοι φορείς, προσπαθούν να εξειδικεύσουν το πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας, ξεκινώντας από περιοχές όπως η Ξάνθη και μέσα από επικοινωνιακές φιέστες προσπαθούν να πείσουν το λαό και ειδικότερα τους άνεργους ότι αυτό θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της ανεργίας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να μοιράσει ένα προσωρινό και αναιμικό εισόδημα σε 2.000 ανέργους, από τους 16.000 επίσημα καταγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ και τους πολλούς περισσότερους στην πραγματικότητα. Αυτοί θα απασχοληθούν συνολικά για διάστημα 5 μηνών, μέσα στη διάρκεια ενός χρόνου, θα πληρώνονται 625 ευρώ το μήνα και τις ασφαλιστικές τους εισφορές θα τις καλύπτει ο ΟΑΕΔ μέσα από τον αλληλόχρεο λογαριασμό ΙΚΑ-ΟΑΕΔ. Πρόκειται, δηλαδή, για αισχρή κοροϊδία εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών που καθημερινά δεν μπορούν να ικανοποιήσουν στοιχειώδεις ανάγκες των μελών τους είτε γιατί πετιούνται στο δρόμο είτε γιατί η εξάπλωση της “ευελφάλειας” που αντικαθιστά την “εργασία” όχι μόνο δεν εξασφαλίζει ικανοποιητικό εισόδημα (σε μια περίοδο μάλιστα καλπάζουσας ακρίβειας και εμπορευματοποίησης) αλλά και καθιερώνει τη … μερική και προσωρινή ανεργία.

Κι αυτό όταν σήμερα, όχι μόνο υπάρχει ο απαραίτητος πλούτος για να έχουν όλοι σταθερή, μόνιμη και με πλήρη δικαιώματα εργασία αλλά και όταν η σταθερή εργασία αποτελεί προϋπόθεση για την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών και την ολόπλευρη ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων προς όφελος συνολικά της κοινωνίας.

Καλούν το Δήμο να υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας μαζί με ενδιάμεσους φορείς για υλοποίηση του προγράμματος ανακύκλωσης της ανεργίας και της φτώχειας. Με το πρόγραμμα αυτό δε λύνεται κανένα πρόβλημα, δημιουργούν αυταπάτες και κοροϊδεύουν τους ανέργους. Είναι απασχόληση για λίγους μήνες, λες και οι εργαζόμενοι δεν έχουν ανάγκη εργασίας και εξυπηρέτησης των αναγκών τους με μόνιμη και σταθερή εργασία. Μετά το χρόνο που θα απασχοληθούν οι “τυχεροί” θα ξαναμπούν στην ανεργία και οι δομές κοινωνικής οικονομίας που θα δημιουργηθούν θα περάσουν στα χέρια των ιδιωτών”.

Εμείς συνένοχοι στο έγκλημα δεν θα γίνουμε.

Αυτό που χρειάζεται είναι “αγώνας οργανωμένος με ταξικό προσανατολισμό για να μπουν στην πρώτη γραμμή οι ανάγκες της εργατικής και λαϊκής οικογένειας και όχι οι ανάγκες, τα προβλήματα ή οι δυσκολίες των καπιταλιστών. Αγώνας να αναχαιτιστεί η επίθεση για μείωση μισθών, μεροκάματων, επιδομάτων, συντάξεων και η πλήρης κατάργηση των εργασιακών σχέσεων και Συλλογικών Συμβάσεων.

Απαιτούμε ουσιαστικά μέτρα προστασίας, ιδιαίτερα των ανέργων και των νέων ζευγαριών που μέρα με τη μέρα κατρακυλάνε στα σκαλιά της φτώχειας. Απορρίπτουμε τις ελεημοσύνες της κυβέρνησης. “Η μόνη επιλογή που έχει ο λαός, είναι να συστρατευτεί σε κοινό μέτωπο μαζί με την εργατική τάξη, για να ανατρέψει όχι μόνο τις αντιλαϊκές πολιτικές, αλλά και την εξουσία των εκμεταλλευτών του. Να υπερασπιστεί όχι μόνο τη ζωή του, το ψωμί των οικογενειών του, αλλά για να απαλλαγεί μια για πάντα από τα βάσανα που του φορτώνει κάθε μέρα το σάπιο, παρασιτικό, βάρβαρο και βαθιά αντιδραστικό καπιταλιστικό σύστημα

Μπορούμε να αποκρούσουμε τη νέα επιδρομή, που οδηγεί το λαό στην εξαθλίωση. Πατριωτισμός είναι το δίκιο του λαού! Τώρα είναι ώρα ευθύνης, ώρα συμμετοχής στην ταξική – λαϊκή πάλη.

Για να σωθεί ο λαός, όχι η πλουτοκρατία και ο καπιταλισμός.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button