Γαλάζια Σημαία στην παραλία των Μαγγάνων

   Επιστρέφουν οι Γαλάζιες Σημαίες στην περιοχή της Ξάνθης το φετινό καλοκαίρι. Μετά το καλοκαίρι του 2010, κατά το οποίο καμία πλαζ της Ξάνθης δεν διέθετε Γαλάζια Σημαία, πλέον η παραλία των Μαγγάνων θα διαθέτει γαλάζια σημαία, μετά τις σχετικές αιτήσεις που υπέβαλλε ο Δήμος Τοπείρου, με επιτυχη αποτελέσματα.

 

   Επιστρέφουν οι Γαλάζιες Σημαίες στην περιοχή της Ξάνθης το φετινό καλοκαίρι. Μετά το καλοκαίρι του 2010, κατά το οποίο καμία πλαζ της Ξάνθης δεν διέθετε Γαλάζια Σημαία, πλέον η παραλία των Μαγγάνων θα διαθέτει γαλάζια σημαία, μετά τις σχετικές αιτήσεις που υπέβαλλε ο Δήμος Τοπείρου, με επιτυχη αποτελέσματα.

 

   Συνολικά 19 Σημαίες δίνονται στις 4 παραλιακές Περιφερειακές Ενότητες της  Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ενώ η Ξάνθη είναι αυτή με τις λιγότερες. Οι γειτονικές παραλίες στο Φανάρι και την Αρωγή καθώς και αυτές της Κεραμωτής, που επισκέπτονται οι ξανθιώτες διαθέτουν επίσης Γαλάζια σημαία.

Αναλυτικά οι Γαλάζιες Σημαίες της ευρύτερης περιοχής:

 

ΞΑΝΘΗ [1]

Δήμος Τοπείρου Μάγγανα

ΕΒΡΟΣ [2]

Δήμος Αλεξανδρούπολης – Δημοτική Πλάζ Αλεξ/πολης – Κυανή Ακτή

ΡΟΔΟΠΗ [3]

Δήμος Κομοτηνής Φανάρι/Camping Αρωγή Φανάρι/Δημοτική

ΚΑΒΑΛΑ [13]

Δήμος Θάσου Μακρύαμμος Χρυσή Αμμουδιά 2 Πευκάρι 2 Θάσος Πόλη/Λιμανάκι Πρίνος / Δασύλιο 2 Δήμος Νέστου Αμμόγλωσσα/Κεραμωτή 1 Αμμόγλωσσα/Κεραμωτή 2

Δήμος Καβάλας Μπάτης Τόσκα Δήμος Παγγαίου Αμμόλοφοι Νέα Ηρακλείτσα Νέα Πέραμος Σαρακήνα

  

 

ΜΗΝΥΜΑ

ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΟΠΕΙΡΟΥ

Ανακοινώθηκαν για το 2011 οι βραβευμένες με “Γαλάζιες Σημαίες” παραλίες για όλη την Ελλάδα και με ικανοποίηση σας ανακοινώνουμε ότι στο νομό Ξάνθης η “Γαλάζια Σημαία” δόθηκε στην παραλία Μαγγάνων του Δήμου Τοπείρου.

Θεωρούμε ότι το γεγονός αυτό συμβάλει αποφασιστικά στην ανάδειξη όλης της παραλιακής ζώνης του νομού Ξάνθης και θα βοηθήσει με την τουριστική της αξιοποίηση προς όφελος της τοπικής μας οικονομίας.

Στέλιος Χατζηευαγγέλου

Δήμαρχος Τοπείρου

  

 

 

Λίγα λόγια για το Πρόγραμμα

 “Γαλάζιες Σημαίες”:

 Η “Γαλάζια Σημαία” είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας, το πιο γνωστό, ίσως, περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο, και απονέμεται από το 1987 σε όσες ακτές και μαρίνες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του. Δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν μόνο την επιθυμητή ποιότητα των νερών κολύμβησης. Πρέπει να τηρούνται όλα τα 32 συνολικά κριτήρια, που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και προστασία του περιβάλλοντος της ακτής και του παράκτιου χώρου. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη “Γαλάζια Σημαία” όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις καλές υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το υπολογίζουν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping.

Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα FEE (Foundation for Environmental Education), που εδρεύει στη Δανία, με 63 χώρες – μέλη από όλες τις ηπείρους.

Στην Ελλάδα, Χειριστής του Προγράμματος από το 1992 είναι η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), η παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση πανελλήνιας εμβέλειας της χώρας (1951), που δραστηριοποιείται στην περιβαλλοντική εκπαίδευση με 5 διαχρονικά προγράμματα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, σε δράσεις προστασίας της φύσης, σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις και στη γενικότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.

Το ΥΠΕΚΑ, διά της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων, υποστηρίζει έμπρακτα το Πρόγραμμα “Γαλάζιες Σημαίες” μέσω της διαδικασίας ελέγχου της ποιότητας νερών κολύμβησης με το Κρατικό Πρόγραμμα “Παρακολούθηση Ποιότητας Νερών Ακτών Κολύμβησης”. Εκπρόσωποι του ΥΠΕΚΑ συμμετέχουν εξάλλου στην Εθνική Επιτροπή Κρίσεων, στην οποία παρουσιάζουν τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών αναλύσεων των δειγματοληψιών. Από το κρατικό αυτό Πρόγραμμα οι διαχειριστές των ακτών έχουν στη διάθεση τους τα αποτελέσματα των αναλύσεων για τις δικές τους ακτές. Επιπροσθέτως, ως μέλη της Εθνικής Επιτροπής Κρίσεων, συμμετέχουν στη διαδικασία αξιολόγησης των υποψήφιων για βράβευση ακτών και μαρινών.

Στο Πρόγραμμα συμμετέχει η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ), η οποία υποστηρίζει τον θεσμό και προτρέπει τους ΟΤΑ στην τήρηση της εφαρμογής των κριτηρίων του.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button