” Οι παράπλευρες απώλειες ενός αγώνα”

Πάντως η εικόνα που έχουμε από τις κινητοποιήσεις των αγροτών στην υπόλοιπη Ελλάδα και δη αυτή των Τεμπών, δείχνει πως εκεί ο αγώνας των αγροτών είναι πιο δυναμικός, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται πάρα πολύ οι οδηγοί και να σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων τα οχήματα…..

*Πάντως η εικόνα που έχουμε από τις κινητοποιήσεις των αγροτών στην υπόλοιπη Ελλάδα και δη αυτή των Τεμπών, δείχνει πως εκεί ο αγώνας των αγροτών είναι πιο δυναμικός, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται πάρα πολύ οι οδηγοί και να σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων τα οχήματα…..


Να προκαλούνται αντιδράσεις και διαμαρτυρίες από τους πολίτες και δη από τους επαγγελματίες και τους εμπόρους, όπως και τους ιδιοκτήτες των φορτηγών, που  ζημιώνονται οικονομικά από την κίνηση αυτή των αγροτών……


Μπορεί οι αγρότες να ανοίγουν κατά διαστήματα τα μπλόκα για να περάσουν ορισμένα φορτηγά με ευπαθή κυρίως προϊόντα, ωστόσο αυτό φαντάζει απειροελάχιστο μπροστά στο μέγεθος των προβλημάτων που έχουν εμφανιστεί στην αγορά και στις περισσότερες επαγγελματικές τάξεις….


Αποτέλεσμα να επικρατεί οργή στον κόσμο της αγοράς και  έτσι παρόλο το δίκαιο των αιτημάτων τους οι αγρότες να  χάνουν την υποστήριξη της κοινή γνώμης…..


 



*Αυτό βέβαια δεν τους πτοεί και εμμένουν σε αυτή τη μορφή των κινητοποιήσεων, τις οποίες και κλιμακώνουν…..


Συνεχίζουν τους αποκλεισμούς των εθνικών δρόμων, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που στήνουν μπλόκα και στους παράπλευρους δρόμους, αποκόπτοντας έτσι πλήρως τη διέλευση των οχημάτων……


Και αυτό το κάνουν γιατί όπως δηλώνουν οι αγρότες είναι ο μόνος τρόπος για να πιέσουν την κυβέρνηση να εισακούσει τα αιτήματά τους…..


Παρόλες τις μέχρι τώρα συναντήσεις των εκπροσώπων των αγροτών με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κοινή συνιστώσα επικοινωνίας δε βρέθηκε…..


Αυτό δε σημαίνει ότι δε συνεχίζονται οι επαφές των δυο πλευρών και πως δεν αναμένεται ανά πάσα στιγμή να βάλουν και οι δυο νερό στο κρασί τους…..


Και αυτό γιατί αργά ή γρήγορα η υπομονή των υπόλοιπων επαγγελματικών ομάδων που θίγονται από το κλείσιμο των δρόμων θα εξαντληθεί και τότε δεν αποκλείεται να έχουμε αλυσιδωτές  εκρήξεις…..


Να πιαστούν στα χέρια μεταφορικώς και κυριολεκτικώς…..


Ήταν που ήταν στραβό το κλίμα  για τους επιχειρηματίες , επαγγελματίες και εμπόρους το έφαγε και ο γάιδαρος και το αποτελείωσε…


 



*Παρατηρούνται ακυρώσεις παραγγελιών, ελλείψεις σε όλα τα εγχώρια προϊόντα, και δε γίνονται και εξαγωγές που τόσο έχουν ανάγκη οι επιχειρηματίες….


Αφήστε που και στον ξενοδοχειακό κλάδο οι οικονομικές επιπτώσεις είναι μεγάλες, καθώς παρατηρούνται ακυρώσεις κρατήσεων σε ξενοδοχεία…. 


Οι παράπλευρες απώλειες των αγροτικών κινητοποιήσεων είναι μεγάλες … 


Αλήθεια τι γίνεται όταν το δίκαιο της μιας επαγγελματικής ομάδας, π.χ, των αγροτών και των κτηνοτρόφων αντιβαίνει στο δίκαιο και τα συμφέροντα της άλλης, π.χ. των εμποροβιοτεχνών…..;


Ποιος έχει δίκαιο και ποιος άδικο…..;


Με ποιανού το μέρος θα πρέπει να στραφεί η κοινή γνώμη….;


Και πώς θα πρέπει να λειτουργήσει μια κυβέρνηση….;


Πάντως όχι να νίψει τα χέρια της και να κάνει τον Πόντιο Πιλάτο….


Είθιστε να τάσσεται στο πλευρό των αδυνάτων, των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων και όχι  σε αυτών που βρίσκονται πιο κοντά στη δύναμη της εξουσίας….


Και οι αγρότες πράγματι αντιμετωπίζουν σοβαρά κα δυσεπίλυτα προβλήματα και η αλήθεια είναι πως αν ήταν όλα ρόδινα και κερδοφόρα στον κλάδο τους οι νέοι δε θα έφευγαν από τα χωράφια και δε θα υπήρχαν άνεργοι τόσοι πολλοί…… 


Αν όλα ήταν όπως θα έπρεπε στον πρωτογενή τομέα και οι εξαγγελίες και οι υποσχέσεις χρόνων είχαν πάρει σάρκα και οστά, τότε σίγουρα θα αποτελούσε την καλύτερη απάντηση για διέξοδο από την ανεργία….


Έλα μου όμως , που η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική ακόμη και από αυτήν που παρουσιάζουν τα ΜΜΕ….


Μόνο όποιος έχει προσωπικό βίωμα μπορεί να την κατανοήσει…..


 



*Βέβαια αυτό δεν δίνει συγχωροχάρτι στους αγρότες  όταν φτάνουν στα άκρα και στην προκειμένη περίπτωση ελάχιστα απέχουν από αυτά…..


Και εδώ δίνω και ένα δίκαιο στον πρόεδρο του ΕΒΕΑ κ. Μίχαλο, ο οποίος δήλωσε     ” τα προβλήματα δεκαετιών δε θα λυθούν σε ένα 24ωρο…”…..


Αν λοιπόν οι αγρότες συνεχίσουν να δηλώνουν ανυποχώρητοι στις θέσεις και στα αιτήματά τους, μήπως θα έπρεπε να εξετάσουν μια άλλη μορφή κινητοποιήσεων, χωρίς να ταλαιπωρούν και κυρίως να δημιουργούν οικονομικά προβλήματα στις υπόλοιπες επαγγελματικές ομάδες του πληθυσμού…..


Το ζήτημα δεν είναι να βρω εγώ λύση στο πρόβλημά στην πλάτη του άλλου, γιατί τότε σημαίνει πως είμαι εγωιστής, κακεντρεχής και υστερόβουλος…..


Φανταστείτε λοιπόν αύριο μεθαύριο οι έμποροι και επαγγελματίες με τα επίσης συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και για τα οποία κωφεύει η κυβέρνηση, να πήγαιναν την εποχή του θέρους στα χωράφια των αγροτών να έστηναν μπλόκα και να μην τους  άφηναν να μπουν, μόνο και μόνο για να πιέσουν τους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών προκειμένου  να τους ικανοποιήσουν μέρος των χρόνιων αιτημάτων τους…..; 


Άρα κάποια στιγμή θα πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε τα όρια μας, για να μην καταπατάμε τα δικαιώματα και την ελευθερία του διπλανού μας….


Σχετικά Άρθρα

Back to top button