“Βουλευτές και Ευρωβουλευτές συγγράφουν: 1974-2008”

Η έκθεση της Βουλής των Ελλήνων με τίτλο “Βουλευτές και Ευρωβουλευτές συγγράφουν: 1974-2008” εγκαινιάστηκε την περασμένη Παρασκευή από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημήτριο Γ. Σιούφα στην Δημοτική Καπναποθήκη της Καβάλας.

Η έκθεση της Βουλής των Ελλήνων με τίτλο “Βουλευτές και Ευρωβουλευτές συγγράφουν: 1974-2008” εγκαινιάστηκε την περασμένη Παρασκευή από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημήτριο Γ. Σιούφα στην Δημοτική Καπναποθήκη της Καβάλας.


Παρόντες στην έκθεση ήταν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Ξάνθης Αλέξανδρος Κοντός και Παναγιώτης Σγουρίδης καθώς και ο νομάρχης Ξάνθης Γιώργος Παυλίδης.


Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο εκτίθενται πάνω από 1.000 βιβλία Bουλευτών και Eυρωβουλευτών της μεταπολιτευτικής περιόδου και είναι τοποθετημένα σε 46 προθήκες οι οποίες με το πέρας της έκθεσης θα δοθούν στον δήμο Καβάλας από το Ίδρυμα της Βουλής. Συνολικά καταγράφηκαν 2.500 τίτλοι βιβλίων 420 Βουλευτών και Ευρωβουλευτών που για πρώτη φορά συγκεντρώθηκαν και ταξινομήθηκαν με σύστημα, προκειμένου να αποτυπωθεί η συγγραφική δραστηριότητά τους σε όλους τους τομείς των ενδιαφερόντων και των δραστηριοτήτων τους. 


Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής, τόνισε ότι η έκθεση “μας θυμίζει δύο σημαντικά και ευχάριστα γεγονότα. Το πρώτο είναι ότι, πρώτη φορά στην περίοδο αυτή, η Ελληνική Βουλή διοργανώνει στην Καβάλα επίσημη εκδήλωση. Το δεύτερο αφορά την ίδια την έκθεση, καθώς βλέποντας όλους αυτούς τους τόμους και όλα αυτά τα βιβλία με την ποικίλη θεματολογία αντιλαμβάνεται κανείς ότι το Κοινοβούλιο υπηρετείται από εξέχοντες πνευματικούς ανθρώπους, ξεχωριστούς Έλληνες και ξεχωριστούς ανθρώπους” και συνέχισε λέγοντας ότι “στα βιβλία αυτά βλέπουμε την αγωνία για το μέλλον του τόπου μας, πώς μπορεί η μικρή μας πατρίδα να πορευτεί σε έναν κόσμο με κρίσεις, αβεβαιότητες, δυσκολίες αλλά παράλληλα με ευκαιρίες και δυνατότητες”. 


Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας τόνισε στον χαιρετισμό του ότι με την έκθεση αυτή δίνεται η ευκαιρία και στους πολίτες της Καβάλας και άλλων περιοχών της χώρας να γνωρίσουν την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα των αιρετών εκπροσώπων τους, που χάραξαν την πορεία της χώρας στις τελευταίες δεκαετίες. Τόνισε ότι στόχος τους είναι να δώσουνε την δυνατότητα στον Έλληνα πολίτη να δει από κοντά και το συγγραφικό έργο, το οποίο χαρακτηρίζει την ενασχόληση με τα δημόσια πράγματα των αιρετών εκπροσώπων στην Βουλή των Ελλήνων, “αλλά ταυτόχρονα δημιουργείται και ένα ζωντανό αρχείο για τον μελετητή, τα μέσα ενημέρωσης και για τον ιστορικό του μέλλοντος”, τόνισε και συμπλήρωσε ότι “φέρνουμε την Βουλή και το ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία κοντά στους πολίτες και την Ελληνική περιφέρεια”.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιδέα για την δημιουργία της έκθεσης ανήκει στον Παναγιώτη Σγουρίδη που στην συνέχεια την αποδέχτηκε ο κ. Σιούφας και που τελικά υλοποιήθηκε.


Μιλώντας στον “Α” αμέσως μετά τα εγκαίνια ο κ. Σγουρίδης, αναφερόμενος στο ιστορικό της έκθεσης δήλωσε:


“Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, όταν υπήρχε μια κατακραυγή και μια γενικότερη απαξίωση του πολιτικού κόσμου, επισκέφτηκα τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων τον κ. Σιούφα και του πρότεινα – αν ήθελε – να ζητήσει από τους έλληνες βουλευτές και ευρωβουλευτές της μεταπολιτευτικής περιόδου, να του στείλουν το συγγραφικό τους έργο.


Η ιδέα υιοθετήθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής. Στάλθηκαν επιστολές προς όλους και μαζεύτηκε αυτό το υπέροχο υλικό, το οποίος εκτός από λογοτεχνικά και ποιητικά κείμενα, έχει και πιο εξειδικευμένα όπως επιστημονικά και πολιτικά.


Ως αποτέλεσμα μπορούμε να πούμε ότι δεν αξίζει ο ελληνικός κοινοβουλευτισμός αυτήν την απαξία που δέχεται πολλές φορές από την κοινωνία. Παράλληλα, η περιοδεία της έκθεσης, πιστεύω ότι θα βοηθήσει ώστε να έρθει σε επαφή το κοινοβούλιο με τον λαό”.


Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στην Καβάλα για δύο εβδομάδες περίπου, ενώ στην συνέχεια ενδέχεται να αρχίσει άμεσα την περιοδεία της και στις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδας.


Χρήστος Τσίρκας


Σχετικά Άρθρα

Back to top button