Η Φιφή Χατζηστόικου ξεδιπλώνει την ψυχή της μέσα στα έργα της

Η ξανθιώτισσα εικαστικός – ζωγράφος Σοφία (Φιφή) Χατζηστόικου επ ευκαιρία της έκθεσης της στο κτήμα Βουρβουκέλη στα πλαίσια των εκδηλώσεων “Ανοιχτές Πόρτες” παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στον “Αγωνα”.

   Η ξανθιώτισσα εικαστικός – ζωγράφος Σοφία (Φιφή) Χατζηστόικου επ ευκαιρία της έκθεσης της στο κτήμα Βουρβουκέλη στα πλαίσια των εκδηλώσεων “Ανοιχτές Πόρτες” παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στον “Αγωνα”.


 



ΑΓΩΝΑΣ: Πώς μπήκες στους δρόμους της τέχνης;


ΦΙΦΗ ΧΑΤΖΗΣΤΟΪΚΟΥ: Ζωγραφίζω από μικρό παιδί, αρχικά πάνω στα πορσελάνινα πιάτα της μαμάς που περίσσευαν από τα σπασμένα σερβίτσια σε πέτρες με σμάλτο και σε υφάσματα.


Έπειτα ήρθε ο καμβάς όπου ζωγραφίζω έως και σήμερα με λάδι και ακρυλικά.


Εκτός από τους πίνακες ζωγραφικής διακοσμώ ξυλόγλυπτες κορνίζες για καθρέπτες με δώρα της θάλασσας δηλαδή όστρακα, βότσαλα, ξύλα, άμμο κλπ.


ΑΓΩΝΑΣ: Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι αυτό;


Φ.Χ. Είναι επίπονο, κουραστικό κι αυτό γιατί δεν υπάρχει έτοιμη η πρώτη ύλη, την οποία αναγκάζομαι να συλλέγω από την παραλία των Αβδήρων και όχι μόνο, μετά από 8-9 μποφόρ το χειμώνα και νοτιά.


Το τελικό αποτέλεσμα το οποίο περνά από πολλά στάδια επεξεργασίας όμως, όταν το βλέπω, κρεμασμένο στον τοίχο με ανταμοίβει και με ξεκουράζει.


ΑΓΩΝΑΣ: Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να δουλεύει κανείς λάδι και ακρυλικό μαζί;


Φ.Χ. Όλα είναι εύκολα αν το θέλει κανείς. Εγώ είμαι αυτοδίδακτη, ζωγραφίζω με την ψυχή μου και όχι πάνω σε κάποια πεπατημένη.


 Δεν είχα την τύχη η την ατυχία να επηρεαστώ από κανέναν, επειδή δεν πήγα ποτέ σε κάποια σχολή ή σε κάποιο εργαστήριο ή να μαθητεύσω δίπλα σε κάποιον ζωγράφο.


Αυτό είναι όλο.


Πάλεψα, δυσκολεύτηκα και δούλεψα πολύ μέχρι να μάθω ότι το άσπρο και το μαύρο μας κάνει το γκρι.


ΑΓΩΝΑΣ: Πληροφορηθήκαμε ότι πέρυσι τον Αύγουστο η έκθεση στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο Κρήτης ήταν πολύ πετυχημένη.


Φ.Χ. Η έκθεση που έκανα στο Ηράκλειο Κρήτης, προσκεκλημένη του Δήμου Ηρακλείου στις εκδηλώσεις “Ηράκλειο – Καλοκαίρι” που κάνουν κάθε χρόνο, πήγε πολύ καλά.


Η έκθεση ήταν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου (Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου).


Είχα την τιμή να δεχτώ την πρόσκληση και να εκθέσω σ΄ αυτόν τον μουσειακό χώρο-μνημείο, ο οποίος υπήρξε ναός επί ενετοκρατίας όπου και εντός του θαβόταν οι Δούκες της εποχής γύρω στο 1.100 μ.Χ. (τα μνημεία τους υπάρχουν έως και σήμερα προστατευμένα από γυάλινο δάπεδο) και στον οποίο έχουν εκτεθεί έργα μεγάλων καλλιτεχνών όπως του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (ElGreco).


Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο σημαντικό ήταν αυτό για μένα.


Η επισκεψιμότητα ήταν πάρα πολύ μεγάλη.


Είδαν τα έργα μου πάνω από 30.000 επισκέπτες απ΄ όλο τον κόσμο.


Όμως εκείνο που χάρηκα κι έκανα με όλη μου την καρδιά ήταν η προβολή της Ξάνθης μας.


Πήρα μαζί μου φυλλάδια από τη Νομαρχία και το Δήμο Ξάνθης και τα μοίρασα στους επισκέπτες της έκθεσης μου.


Το πρώτο πράγμα που κάνω όταν μου δίνεται η ευκαιρία μέσω της τέχνης μου είναι να μιλώ για τον τόπο μου.


Ξεκινώ με αυτό. Το ότι είμαι από την Ξάνθη, την πόλη με τα χίλια χρώματα, την κυρά και αρχόντισσα της Θράκης, είναι κάτι που με κάνει πολύ περήφανη και δεν χάνω την ευκαιρία να λέω παντού  ότι κατάγομαι από αυτόν τον υπέροχο και χαρισματικό τόπο.


ΑΓΩΝΑΣ:Σήμερα είδαμε εδώ τον κόσμο ικανοποιημένο. Πάμε να δούμε το επόμενο σου βήμα. Τι σχεδιάζει η Φιφή Χατζηστόικου;


Φ.Χ. Έχω δεχτεί πρόσκληση από τον κ. Κάλο, ο οποίος είναι διευθυντής της Bienale Mediteraneo στην Ιταλία για μία έκθεση που προγραμματίζεται για τον Οκτώβριο και λαμβάνουν μέρος πολλές χώρες με θέμα την ειρήνη.


Πιστεύω να πάνε όλα καλά και να μπορέσω να συμμετάσχω στην έκθεση αυτή.


Στα άμεσα μου σχέδια είναι μία Έκθεση στα Χανιά, στο μοναστήρι του Καρόλου, ο οποίος είναι ένας εκπληκτικός χώρος και μακροπρόθεσμα σκέφτομαι για το 2012 να εκθέσω στη Σαντορίνη στο μουσειακό χώρο-οινοποιείο του κ. Αργυρού.


ΑΓΩΝΑΣ: Πάμε στην πολιτική. Τι ήταν αυτό που σε έφερε σε επαφή μαζί της;


Φ.Χ. Πραγματικά εξεπλάγην όταν δέχτηκα την πρόταση του τέως Νομάρχη Ξάνθης και υποψηφίου Περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας και Θράκης κ. Γ.Παυλίδη να είμαι υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με τον συνδυασμό της Περιφερειακής Αναγέννησης. Ποτέ δεν ασχολήθηκα με την πολιτική και ποτέ έως εκείνη την στιγμή δεν εκδήλωσα αυτήν την επιθυμία.


Παρασυρόμενη όμως από το πάθος, την αγάπη και αποτελεσματικό ενδιαφέρον του κ.Παυλίδη για τον τόπο μας στην έως πρότινος μακροχρόνια πορεία του ως Νομάρχης Ξάνθης , είπα τελικά το ναι.


ΑΓΩΝΑΣ: Συνδυάζεται η τέχνη με την πολιτική;


Φ.Χ. Ναι, απερίφραστα ναι. Όταν την πολιτική την δεις δημιουργικά με καλαισθησία, με όραμα, και θέλεις να κάνεις όμορφα πράγματα για τον τόπο σου, συνδυάζεται.


Από την άλλη ίσως και η πολιτική είναι τέχνη και μάλιστα μεγάλη και σίγουρα θέλει ταλέντο για να ασχοληθεί κανείς.


ΑΓΩΝΑΣ: Με την ευρύτερη έννοια πιστεύεις ότι η πολιτική μέχρι σήμερα βοήθησε τον τόπο μας;


Φ.Χ. Πιστεύω πώς η πολιτική και ορισμένοι πολιτικοί δεν βοήθησαν όσο θα έπρεπε κι όσο μπορούσαν.


ΑΓΩΝΑΣ: Τι πρέπει να γίνει κατά την γνώμη σου για να αλλάξει κάτι;


Φ.Χ. Πιστεύω ότι χρειάζεται να μπούν νέοι άνθρωποι που να είναι “άνθρωποι” στην πολιτική. Άνθρωποι με όραμα.


Να μπει νέο αίμα χωρίς τις αρτηριοσκληρωτικές λογικές και χωρίς να βλέπουν την πολιτική  ως επάγγελμα.


Πρέπει να μπουν άνθρωποι που θέλουν να “δώσουν και όχι να πάρουν”.


Αποφάσισα να ασχοληθώ και δέχτηκα τελικά την πρόταση του Γ. Παυλίδη με τη λογική ότι εγώ δεν είμαι πολιτικός και ούτε θέλω να γίνω πολιτικός, έτσι όπως μέχρι σήμερα γνωρίζουμε την πολιτική.


Αγαπώ τον τόπο μου και απλά θέλω να βοηθήσω όπου μπορώ στο μέτρο των  δυνατοτήτων μου.


Το έκανα με αυτό το σκοπό και για κανέναν άλλο λόγο.


ΑΓΩΝΑΣ: Θα το ξαναέκανες;


Φ.Χ. Δεν αποκλείω τίποτε. Η διάθεση προσφοράς και η αγάπη για τον τόπο μου υπάρχει.


ΑΓΩΝΑΣ: Τι λες σε αυτούς που σε χτύπησαν πολιτικά κάτω από την ζώνη


Φ.Χ. Όλα αυτά που συνάντησα κατά τον προεκλογικό μου αγώνα ήταν έξω από αυτά που φανταζόμουν και που φαντάζεται ο κάθε άνθρωπος πριν μπει στον χώρο και στο χορό αυτό.


Δυστυχώς δεν είναι όλοι έντιμοι και δεν πάνε με τον σταυρό στο χέρι. Επίσης κατάλαβα πως μεγάλο ρόλο παίζει και η “οικονομική άνεση” πολλές φορές για να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα.


Εγώ έδωσα καρδιά, ψυχή και έκανα έναν όμορφο προεκλογικό αγώνα και πήρα την στήριξη 2.774 συντοπιτών μου, τους οποίους από καρδιάς ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν.


Τώρα σ’ αυτούς που λες πως με χτύπησαν κάτω από την ζώνη και πισώπλατα τι να πω;.


Ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις του ακόμη κι από τον ίδιο του τον εαυτό. Να΄ ναι καλά.


ΑΓΩΝΑΣ: Ευχαριστούμε για το χρόνο σας.


ΦΙΦΗ ΧΑΤΖΗΣΤΟΪΚΟΥ: Εγώ σας ευχαριστώ.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button