Υπολειτουργία των υπηρεσιών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης

Προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ανησυχητικά είναι τα φαινόμενα στασιμότητας και υπολειτουργίας των υπηρεσιών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ο ίδιος ο θεσμός, αν δε στελεχωθούν και δεν οργανωθούν άμεσα. Διαπιστώνεται ανεπάρκεια προσωπικού στις επιτελικές υπηρεσίες, ιδιαίτερα σ’ αυτές της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, πολλές από τις οποίες παραμένουν υποστελεχωμένες.

Προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης


 και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης


Ανησυχητικά είναι τα φαινόμενα στασιμότητας και υπολειτουργίας των υπηρεσιών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ο ίδιος ο θεσμός, αν δε στελεχωθούν και δεν οργανωθούν άμεσα.


Διαπιστώνεται ανεπάρκεια προσωπικού στις επιτελικές υπηρεσίες, ιδιαίτερα σ’ αυτές της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, πολλές από τις οποίες παραμένουν υποστελεχωμένες.


Επίσης δεν προβλέφτηκε να ενισχυθεί θεσμικά ο β΄ βαθμός αυτοδιοίκησης και παραμένει άγνωστος ο ρόλος της αποκεντρωμένης διοίκησης. Το κράτος συνεχίζει να έχει ισχυρή την παρουσία του ενώ η κεντρική διοίκηση αρνείται να παραχωρήσει το κομμάτι εξουσίας που αναλογεί στην περιφέρεια.


Διατυπώνονται ήδη ενστάσεις για το γεγονός ότι η αποκεντρωμένη διοίκηση συγκρατεί έναν μεγάλο αριθμό προσωπικού, χωρίς να δικαιολογείται κάτι τέτοιο. Πρόκειται δηλαδή για μια άνιση κατανομή προσωπικού, καθώς δεν έχει γίνει  σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες και με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και των φορέων.


Ελλείψεις έχουν καταγραφεί σε διοικητικούς υπαλλήλους, κτηνιάτρους, κοινωνικούς λειτουργούς και μηχανικούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων, ενώ από τον Ιούλιο  εντάσσονται στην αιρετή περιφέρεια δύο υπηρεσίες της αποκεντρωμένης διοίκησης: η Διεύθυνση Δημοσίων Έργων και η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, που είναι βέβαιο ότι δεν θα καλύψουν ανάγκες άλλων υπηρεσιών.                                                                                         


Τέλος, παραμένει άγνωστο ακόμη με ποιο τρόπο θα γίνονται οι πληρωμές του υπό μετάταξη προσωπικού και αν θα καλύπτονται από πιστώσεις του Υπουργείου Οικονομικών, όπως υπόσχεται το Υπουργείο Εσωτερικών με έγγραφο της αρμόδιας  υπηρεσίας του.Ερωτάται ο κ. Υπουργός:


 Θα ληφθούν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα, και ποια θα είναι αυτά, για την καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών, την ορθολογικότερη κατανομή του προσωπικού και τη διευκόλυνση της μεταφοράς υπαλλήλων στην έδρα της περιφέρειας;


 Θα υπάρξει άμεση λύση και ποια θα είναι αυτή για να πληρωθεί κανονικά το μετατασσόμενο προσωπικό;


Η ερωτώσα βουλευτής


Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου

Σχετικά Άρθρα

Back to top button