Περνά στην πράξη το Εμπορικό Πάρκο της Αθωνικής

Με 16 ψήφους υπέρ 8 κατά και μια λευκή ο εκπρόσωπος της Αθωνικής Τεχνικής Α.Ε. , κ. Ι. Κετίπης κατάφερε να πάρει την πολυπόθητη έγκριση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ξάνθης για την ανέγερση Εμπορικού Πάρκου στην περιοχή της Λεύκης και συγκεκριμένα στη θέση «Πετροχώρι-Λαμπρινό» του Δήμου Ξάνθης.
Αυτή τη φορά με πλήρη το φάκελο της επενδυτικής πρότασης η εταιρεία επανήλθε και πάλι στο αίτημα της προς το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ξάνθης ζητώντας την χορήγηση άδειας ίδρυσης καταστημάτων λιανικού εμπορίου, δηλαδή την κατασκευή Εμπορικού Κέντρου.

Με 16 ψήφους υπέρ 8 κατά και μια λευκή ο εκπρόσωπος της Αθωνικής Τεχνικής Α.Ε. , κ. Ι. Κετίπης κατάφερε να πάρει την πολυπόθητη έγκριση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ξάνθης για την ανέγερση Εμπορικού Πάρκου στην περιοχή της Λεύκης και συγκεκριμένα στη θέση «Πετροχώρι-Λαμπρινό» του Δήμου Ξάνθης.


Αυτή τη φορά με πλήρη το φάκελο της επενδυτικής πρότασης η εταιρεία επανήλθε και πάλι στο αίτημα της προς το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ξάνθης ζητώντας την χορήγηση άδειας ίδρυσης καταστημάτων λιανικού εμπορίου, δηλαδή την κατασκευή Εμπορικού Κέντρου.


Το θέμα τέθηκε προς συζήτηση στην προχθεσινή συνεδρίαση του οργάνου παρουσία και των εκπροσώπων του εμπορικού και επαγγελματικού κόσμου της Ξάνθης, ο οποίος μέσα από τα αρμόδια όργανά του, το Επιμελητήριο, την ΟΕΒΕ και τον Εμπορικό Σύλλογο εξέφρασαν και πάλι την αντίθεσή τους στη δημιουργία ενός εμπορικού κέντρου στο νομό, δεδομένης και της κρίσης που πλήττει τα εμπορικά καταστήματα της Ξάνθης λόγω των συγκυριών της αρνητικής κατάστασης που παρουσιάζει η εθνική οικονομία.


Στην εισήγηση του αρμόδιος υπηρεσιακός παράγοντας, ο προϊστάμενος της Δ/νσης Εμπορίου και Τουρισμού, κ. Βακιάνης παρουσίασε τα στοιχεία του φακέλου της πρότασης, σύμφωνα με τα οποία θα ιδρυθούν τέσσερα καταστήματα συνολικής επιφάνειας 9.420 τ.μ., μια υπεραγορά τροφίμων, μια υπεραγορά ηλεκτρικών ειδών, μια υπεραγορά επίπλων και ένα κατάστημα ένδυσης-υπόδησης.


Από την οικονομοτεχνική μελέτη που υπέβαλε η εταιρεία φαίνεται ότι το εμπορικό πάρκο θα κατασκευαστεί σε έκταση 100 στρεμμάτων περίπου, ανάμεσα στο Πετροχώρι και το Λαμπρινό του Δήμου Ξάνθης, όπου παλαιότερα υπήρχε η εργοστασιακή μονάδα «ΔΕΡΑΣ» και σε πλήρη φάση θα απασχολήσει 676 άτομα προσωπικό. Επιπλέον θα απασχολήσει για το κτίσιμο του εμπορικού πάρκου 500-600 τεχνίτες, σύμφωνα με τη μελέτη που κατατέθηκε.


Παράλληλα στην εισήγηση του ο κ. Βακιάνης αναφέρθηκε και στις θέσεις που πήρε η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Νομαρχίας, του Επιμελητηρίου και του οικείου δήμου, η πλειοψηφία των οποίων ήταν αρνητική στη δημιουργία του εμπορικού αυτού κέντρου. Ενώ επεσήμανε ότι το Νομαρχιακό Συμβούλιο για την έκδοση της άδειας θα πρέπει να συνεκτιμήσει τρεις παραμέτρους, τις επιπτώσεις στον ανταγωνισμό μεταξύ ομοειδών καταστημάτων στην οικονομία της περιοχής και στην απασχόληση, τη διασφάλιση του κανονικού εφοδιασμού των καταναλωτών και την καλύτερη εξυπηρέτησή τους, καθώς και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από τη δημιουργία του κέντρου αυτού.


Κετίπης: «δεσμευόμαστε ρητά για την προσφορά θέσεων εργασίας…»


Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος της Αθωνικής Τεχνικής Α.Ε., κ. Κετίπης, αφού κατέθεσε δυο νέα στοιχεία, αυτά της έγκρισης της περιβαλλοντικής μελέτης από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, καθώς και τους κυκλοφοριακούς όρους, τόνισε με έμφαση χαρακτηριστικά « η ΑΘΩΝΙΚΗ δεν έρχεται να προσθέσει νέα δεινά στην περιοχή, αλλά έρχεται να ανταγωνιστεί με τους όρους του υγιούς ανταγωνισμού άλλες μεγάλες εμπορικές εταιρείες προς όφελος των καταναλωτών. Έρχεται σε μια πράγματι δύσκολη οικονομικά συγκυρία, όπου παρατηρείται και μια υποτονικότητα στην τοπική αγορά και όχι μόνο, να κάνει μια επένδυση πάνω από 25 εκατομμύρια ευρώ, η συμβολή της οποία θα είναι όχι μόνο στην καταπολέμηση της ανεργίας, αλλά θα συμβάλλει και στην ανάπτυξη της περιοχής. Θα δημιουργηθούν πάνω από 600 θέσεις εργασίας για τις οποίες δεσμευόμαστε ρητά, όπως και το ότι θα κρατήσουμε ανοιχτές τις πόρτες μας για την ανέλιξη των τοπικών επιχειρήσεων και την έλευσή τους στο Εμπορικό Πάρκο».


Σύμφωνα πάντα με τον εκπρόσωπο της ΑΘΩΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ Α.Ε. κ. Κετίπη  τα οφέλη που θα αποκομίσει ο νομός Ξάνθης θα είναι σημαντικά, καθώς θα υπάρξει εισροή καταναλωτών στην αγορά της Ξάνθης και θα ανακάμψει ο κατασκευαστικός κλάδος. «Σε μια εποχή που αποδομούνται τα πάντα έρχεται η ΑΘΩΝΙΚΗ να προσφέρει ανάπτυξη, θα κατασκευαστούν 20.000 τ.μ. χώρων που μεταφράζονται σε είκοσι οικοδομές, να προσφέρει μια εναλλακτική πρόταση».


Αρνητικός ο εμπορικός κόσμος της Ξάνθης  


Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου όπου επανήλθε και πάλι το αίτημα της ΑΘΩΝΙΚΗΣ για τη δημιουργία του Εμπορικού Πάρκου, αυτή τη φορά οι παρουσία των ανθρώπων της τοπικής αγοράς δεν ήταν δυναμική. Αν και συνεχίζουν να δηλώνουν αντίθετοι στην έλευση των μεγάλων εμπορικών κέντρων, έμποροι και επαγγελματίες της Ξάνθης απουσίαζαν από τη συζήτηση του θέματος. Απλά αρκέστηκαν στην εκπροσώπησή τους από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ξάνθης, κ. Ανδρικόπουλο, ο οποίος προσήλθε με τον κ. Μυλωνά και τον κ. Τσάβα, καθώς και με το νομικό σύμβουλο του ΕΒΕ, κ. Βαζίκα, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ξάνθης, Σωτήρη Τσιακίρογλου, καθώς και από μέλη του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης.


Οι εκπρόσωποι της τοπικής αγοράς αν και δήλωσαν ότι παραμένουν στην αρχική τους θέση δηλαδή στο όχι, στο να μη δοθεί καμία άδεια λειτουργίας για εμπορικά πάρκα και κέντρα, ωστόσο έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι αυτό δεν σημαίνει ότι είναι εναντίον της συγκεκριμένης εταιρείας, αλλά η αντίθεσή τους είναι γενικής προς όλους. Η εικόνα που παρουσιάζει η αγορά της Ξάνθης τώρα και με την οικονομική κρίση είναι ιδιαίτερα δυσοίωνη για αυτό και θα πρέπει να στηριχθούν οι καταστηματάρχες της Ξάνθης και όχι να δημιουργούνται και νέα μέτωπα που θα λειτουργούν εις βάρος τους ανταγωνιστικά, επεσήμαναν μεταξύ άλλων.


Π.Ανδρικόπουλος: «Πρέπει να αποφασίσουμε αν η κοινωνία της Ξάνθης, η αγορά της μπορούν να επιβιώσουν παράλληλα με τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά πάρκα. Δεδομένης και της οικονομικής κρίσης, πιστεύω ότι δε θα υπάρξει μείωση της ανεργίας, ούτε συρρίκνωση των τιμών προς όφελος των καταναλωτών».


Σ. Τσιακίρογλου: «Η απόφαση η σημερινή θα κρίνει τη μετεξέλιξη και το μέλλον της τοπικής μας αγοράς. Η κρίση έχει φέρει σε δεινότατη θέση τις ΜΜΕ, το 30% αυτών απειλείται με λουκέτο. Η κίνηση στην αγορά το Πάσχα ήταν πεσμένη από 25% έως και 70%. Πρέπει να προστατευτεί για κάποιο χρονικό διάστημα το επιχειρείν της Ξάνθης, το οφείλεται. Μη γίνεστε οι νεκροθάφτες του επιχειρείν στην πόλη μας».


Τελικά άναψε το πράσινο φως για το  Εμπορικό Πάρκο της Αθωνικής


Από την πλευρά τους τα μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου εμφανίστηκαν προβληματισμένα  το καθένα από τη δική του σκοπιά, καθώς δεν ήταν μια η θέση που επικρατούσε, αφού άλλοι ήρθαν στη θέση μόνο του εμπορικού κόσμου της Ξάνθης και της δύσκολης περιόδου που διέρχεται η τοπική αγορά, αλλά στη θέση του καταναλωτικού κοινού και ιδίως των ανέργων και κάποιοι προσπαθούσαν να εξισορροπήσουν αισθανόμενοι τις ανάγκες και των δυο πλευρών, της κοινωνίας και των καταστηματαρχών.


Το δικό του προβληματισμό κατέθεσε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και στους εκπροσώπους της τοπικής αγοράς ο νομάρχης Ξάνθης, Γιώργος Παυλίδης, ο οποίος και πάλι κάλεσε τους νομαρχιακούς συμβούλους να ψηφίσουν ελεύθερα κατά συνείδηση συνεκτιμώντας όλες τις παραμέτρους του ζητήματος.


«Όλες οι πλευρές έχουν δίκαιο. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Δεν είναι άσπρο-μαύρο το ζήτημα. Τα συμφέροντα άλλωστε είναι αντικρουόμενα μέσα στην κοινωνία. Δε θέλησα να πάρω θέση υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς γιατί θα κινδυνεύσω να παρεξηγηθώ. Οι νομαρχιακοί σύμβουλοι που θα ψηφίσουν θα πρέπει να πάρουν τις θέσεις όλων των μελών της τοπικής κοινωνίας. Δεν είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα ωφελήσει την περιοχή ένα εμπορικό πάρκο, αλλά ούτε μπορεί να ειπωθεί ότι θα είναι απόλυτα ζημιογόνο. Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο νομάρχης Ξάνθης, Γιώργος Παυλίδης, ο οποίος θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν έχει δικαίωμα ψήφου στο Νομαρχιακό Συμβούλιο.


Από την πλευρά τους οι νομαρχιακοί σύμβουλοι, τόσο της συμπολίτευσης, όσο και της αντιπολίτευσης όταν ξεκίνησε η διαδικασία της ψηφοφορίας για τη γνωμοδότηση θετικά ή αρνητικά επί του αιτήματος της ΑΘΩΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ Α.Ε.  για τη δημιουργία του Εμπορικού Πάρκου διαπιστώθηκε ότι ήταν χωρισμένοι περίπου σε δυο «στρατόπεδα», καθώς άλλοι ψήφισαν υπέρ και άλλοι κατά ενώ υπήρξε και ένας ουδέτερος.


Το θέμα πέρασε κατά πλειοψήφια με 16 νομαρχιακούς συμβούλους να τάσσονται υπέρ του Εμπορικού Πάρκου στην περιοχή της Λεύκης, αυτοί που ψήφισαν θετικά ήταν οι Δημούδη, Καρβουνίδης, Γαλανόπουλος, Γιουσού Ντελή, Καραπαπάζογλου, Παναγιωτάκης Συμπιλίοδυ, Παρτσαλίδης, Λύρατζης, Αμοιρίδης, Καραλίδης, Ιρφάν, Τσούλου, Δουλγκέρ, Μαραγκού και Πετρίδης.


Ενώ αυτοί που απέσπασαν και τις ευχαριστίες των εκπροσώπων του εμπορικού κόσμου της Ξάνθης ψηφίζοντας κατά ήταν οχτώ, και συγκεκριμένα η κυρίες Στάντζιου και Καραχασάν και οι Μωραϊτης, Χατζή Μεμίς Τουρκές, Δημαρχόπουλος, Ταρενίδης, Φωτιάδης και Χατζηγκενέ Ιρφάν, ενώ υπήρξε και ένα λευκό αυτό του Οσμάν Ογλού Ορχάν.


 


                                                                                Δέσποινα Γκούμα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button