“Το σήμερα δεν μοιάζει με το χτες, και το αύριο είναι αβέβαιο λόγω της οικονομικής κρίσης»

Με την κοινή διαπίστωση όλων των παρευρισκομένων και συμμετεχόντων στην Επιτροπή διαβούλευσης η οποία συγκλήθηκε για να γνωμοδοτήσει για το Τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Ξάνθης την Τετάρτη το απόγευμα στο Επιμελητήριο, ότι ο θεσμός είναι ένα πολύ καλό εργαλείο και πρέπει να στηριχθεί απ όλους ξεκίνησε η διαβούλευση. Ο δήμαρχος στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε στο γεγονός ότι με τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες ο δήμος θα προσπαθήσει να δώσει λύσεις στα καθημερινά προβλήματα.

Με την κοινή διαπίστωση όλων των παρευρισκομένων και συμμετεχόντων στην Επιτροπή διαβούλευσης η οποία συγκλήθηκε για να γνωμοδοτήσει για το Τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Ξάνθης την Τετάρτη το απόγευμα στο Επιμελητήριο, ότι ο θεσμός είναι ένα πολύ καλό εργαλείο και πρέπει να στηριχθεί απ όλους ξεκίνησε η διαβούλευση.

 Ο δήμαρχος στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε στο γεγονός ότι με τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες ο δήμος θα προσπαθήσει να δώσει λύσεις στα καθημερινά προβλήματα.


 Ο Ηλίας Βασιλούδης, εκπρόσωπος του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χ. Πούλιου ανέφερε ότι πρέπει να μπει σαν στόχος η καλύτερη υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος προς όφελος των συνδημοτών. Για να προχωρήσει η Κοινωνική Διαβούλευση ο δήμος πρέπει να ακούει και οι φορείς να προτείνουν και έκλεισε λέγοντας ότι οι “Πολίτες για της Αλλαγή” πιστεύουν στο θεσμό.


 Ο Νίκος Ανταμπούφης δεσμεύθηκε ότι η παράταξη του θα στηρίξει το θεσμό και θα είναι αρωγός της.


 Ο Κ. Χουσεΐν από την “Ισότητα” απουσίαζε όπως και ο Κολάρος από το ΚΚΕ.


 Ο Ζήσης Κατσαρίκας που συμμετείχε ως εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου ζήτησε από το Δήμαρχο οι προσκλήσεις να πηγαίνουν ονομαστικά στα πρόσωπα που απαρτίζουν την κοινωνική διαβούλευση για να κερδίζεται χρόνος.


 Στη συνέχεια ο δήμαρχος ανέφερε ότι οι Δημοτικοί πόροι αναμένονται να φτάσουν τα 325.000 ευρώ.


 Η ΣΑΤΑ αισιοδοξεί ότι θα φτάσει τα 2.143.000.


 Η ΣΑΤΑ σχολείων 105.000 ευρώ.


 Ο ΘΗΣΕΑΣ, ανέφερε στη συνέχεια ότι καταργήθηκε αλλά υπάρχουν έργα τα οποία δεν έχουν αποπληρωθεί και αναμένονται πόροι και από την ΣΑΤΑ που αναμένεται από το ποσό των 2.143.000 το 1,5 εκ περίπου να πάει για να εξοφλήσει υποχρεώσεις του 2010.


 θα δημοπρατηθεί το έργο της Σάρδεων αν οι Μηχανικό του δημοσίου δεν εξαγγείλουν απεργία.


 Το λόγο πήρε η πρόεδρος του δικηγορικού Συλλόγου, Κική Κιούση, η οποία αφού έκανε αναφορά στο νόμο είπε ότι είναι ένας σοβαρός θεσμός και ζήτησε μία εισήγηση για κάθε θέμα που είναι προς διαβούλευση και η συνεδρίαση να γίνεται, αν υπάρχει δυνατότητα, σε άλλον χώρο προκειμένου να λειτουργούν σαν επιτροπή και όχι σε αμφιθέατρο και πρότεινε έργα τα οποία στην παρούσα δύσκολη οικονομική κατάσταση για τους συνδημότες μας, και αφορούν αναπαλαιώσεις και συντηρήσεις κτιρίων να περιοριστούν και να δοθεί βαρύτητα στον κοινωνικό τομέα.


 “Πρέπει να βάζουμε προτεραιότητες ανάλογα με τα οικονομικά μας”


 Η πρόταση έφερε την αντίδραση της κ. Χατζηγεωργίου, πολιτικός μηχανικός, η οποία τόνισε ότι και αυτές οι παρεμβάσεις χρειάζονται γιατί αυξάνουν την επισκεψιμότητα στην παλιά πόλη και τα ωφέλη σίγουρα είναι πολλά για την κοινωνία της Ξάνθης, θέση με την οποία συμφώνησε και ο δήμαρχος όταν έκανε αναφορά στην αναπαλαίωση του παλαιού δημαρχείου, ύψους 2 εκ ευρώ, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι τέτοιος χώρος για να γίνονται οι συνεδριάσεις με τόσο μεγάλο αριθμό (50) μελών δεν υπάρχει στην παρούσα φάση.


 O δήμαρχος Μ. Στυλιανίδης τόνισε ότι θα πρέπει να οργανωθεί ο κανονισμός λειτουργίας και φυσικά το τεχνικό πρόγραμμα θα εξειδικευτεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Σεπτέμβριο με Οκτώβριο.


 Ο κ. Ζαχαρόπουλος από το Πανεπιστήμιο ανέφερε ότι όλα αυτά τα χρόνια το πανεπιστήμιο επιστημονικό και διδακτικό προσωπικό ήταν απών από το δήμο.


 “Είναι τιμή μου να το εκπροσωπήσω. Να γίνει ο κανονισμός λειτουργίας του για να μπορέσουμε όλοι να βοηθήσουμε στην κατεύθυνση της άμεσης δημοκρατίας”.


 Ο κ. Γεωργανάς Γιάννης της Θρακικής Θεατρικής Σκηνής με αφορμή την αναφορά του τεχνικού προγράμματος στην κυκλοφοριακή μελέτη τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για μία κυκλοφοριακή μελέτη αφού τελείωσε το έργο της κεντρικής πλατείας. Απαντώντας ο δήμαρχος είπε ότι η κυκλοφοριακή μελέτη αφορά όλο το δήμο, υπάρχει επικαιροποιημένη κυκλοφοριακή μελέτη και υπάρχει σαν σκέψη να γίνει μία ειδική για την παλιά πόλη και σημείωσε ότι δεν συνδέεται το έργο της Κεντρικής πλατείας με την κυκλοφοριακή μελέτη.


 “Στην ουσία δεν έχουμε Τεχνικό πρόγραμμα. Με 1,5 εκ τι να κάνω; Ας τακτοποιήσουμε τις εκκρεμότητες μας και μετά στο επιχειρησιακό πρόγραμμα και θα το παρουσιάσουμε αναθεωρημένο”.


 Ο κ. Πατσαμάνης του ΟΦΚΑ (κλασικού αθλητισμού) αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει και την έλλειψη κονδυλίων για παρεμβάσεις στους αθλητικούς χώρους.


 Απαντώντας ο δήμαρχος είπε ότι τη Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο θα συγκροτηθεί το νέο νομικό πρόσωπο που θα επιλυφθεί όλων των θεμάτων αθλητισμού και πολιτισμού.


 Ο κ. Βαβάτσικος, πρόεδρος του ΤΕΕ στην Ξάνθη, είπε ότι ο δήμος πρέπει να κάνει προσπάθειες να φέρει χρηματοδοτήσεις για την υλοποίηση έργων και πρέπει να εκμεταλλευτεί το πράσινο ταμείο.


 Ο δήμαρχος ανέφερε ότι έγιναν προτάσεις στο πράσινο ταμείο ύψους 7 εκ. ευρώ και προτάσεις απαλλοτριώσεων για τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων.


 Η κυρία Παπαγεωργίου είπε ότι το Τεχνικό πρόγραμμα λόγω των πολλών αριθμών δεν είναι κατανοητό. Είναι καλό να ακολουθεί μία εισήγηση.


 Ο κ. Αιβαλιώτης του ΠΑΚΕΘΡΑ αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα του κανονισμού λειτουργίας της Επιτροπής Κοινωνικής Διαβούλευσης.


 “Να γνωριστούμε καλύτερα και να δουλέψουμε για την πόλη. Προτείνω τους καλοκαιρινούς μήνες οι συνεδριάσεις να γίνονται στο ανοιχτό θεατράκι στην κεντρική πλατεία”.


 Η κυρία Κώστογλου αφού αναγνώρισε τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που επικρατεί, ανέφερε ότι παρ όλες τις αντικειμενικές δυσκολίες θα πρέπει να αποφασίσουμε για το τι πόλη θέλουμε. Πράσινη πόλη, έξυπνη πόλη, ενεργειακή πόλη;


 ο δήμαρχος είπε ότι στην παρούσα φάση ο μεσοπρόθεσμος προγραμματισμός είναι δύσκολος και ο λόγος είναι ότι το σήμερα δεν μοιάζει με το χτες και το αύριο είναι αβέβαιο λόγω της οικονομικής κρίσης.


 Ο εκπαιδευτικός Ρουσιάν Ερκάν ζήτησε να πληροφορηθεί από το δήμαρχο πότε θα γίνει η παρέμβαση στον τοίχο προς την Παναγιά στην περιχή  Σαμακώβ, ο οποίος έχει σπάσει και είναι επικίνδυνος


 Ο δήμαρχος απαντώντας είπε ότι αναφέρεται στο Τεχνικό πρόγραμμα και θα δημοπρατηθεί μέσα στο 2011.


 Η πρώτη συνεδρίαση άφησε την αίσθηση ότι τα μέλη που απαρτίζουν την Επιτροπή Κοινωνικής διαβούλευσης έχουν διάθεση να προσφέρουν στην προσπάθεια. Μπορεί μεγάλος αριθμός συνδημοτών μας που συμμετείχαν να μην έχουν γνώσεις από αριθμούς και τεχνικά προγράμματα αλλά είναι σε θέση να κάνουν προτάσεις με τη λογική της οικονομίας.


 Σαφώς όταν αποφασισθεί ο κανονισμός λειτουργίας και μπει το πλαίσιο τότε οι προτάσεις θα είναι και υλοποιήσιμες αλλά προπάντων συζητήσιμες.


 


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ


  ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ


 


 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button