Σκληρή απάντηση της ΕΑΣ Ξάνθης στον Τσετίν

Η Διοίκηση της ΕΑΣ Ξάνθης, σε απάντηση της απαράδεκτης κριτικής που δέχτηκε από τον βουλευτή κ. Μάντατζη Τσετίν γνωστοποιεί ότι η ΕΑΣ Ξάνθης και η Ομάδα Καπνοπαραγωγών παρέχει υπηρεσίες στους αγρότες του Νομού χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία του προσωπικού της, δίνοντας δουλειά σε νέους επιστήμονες, και έχοντας πάντα ως κυρίαρχο ζητούμενο το συμφέρον των παραγωγών. Επομένως η “αγανάκτηση” των καπνοπαραγωγών σίγουρα δεν προέρχεται από την Ενωση αλλά από τη σημερινή οικονομική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι αγρότες (και όχι μόνο).

Η Διοίκηση της ΕΑΣ Ξάνθης, σε απάντηση της απαράδεκτης κριτικής που δέχτηκε από τον βουλευτή κ. Μάντατζη Τσετίν γνωστοποιεί ότι η ΕΑΣ Ξάνθης και η Ομάδα Καπνοπαραγωγών παρέχει υπηρεσίες στους αγρότες του Νομού χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία του προσωπικού της, δίνοντας δουλειά σε νέους επιστήμονες, και έχοντας πάντα ως κυρίαρχο ζητούμενο το συμφέρον των παραγωγών.

 Επομένως η “αγανάκτηση” των καπνοπαραγωγών σίγουρα δεν προέρχεται από την Ενωση αλλά από τη σημερινή οικονομική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι αγρότες (και όχι μόνο).


 Η καταβολή του αντιτίμου των 28 Ευρώ (από τα 35 Ευρώ τα 7 ευρώ αποδίδονται στο Δημόσιο) γίνεται για την παροχή σωστής και υπεύθυνης υπηρεσίας, διότι δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα περίπου 8.000.000 ευρώ που δικαιούνται συνολικά οι καπνοπαραγωγοί του Νομού μας από το μέτρο 144 για την επόμενη τριετία.


 Είναι άραγε “εκβιασμός” η ανάδειξη κάθε προβλήματος που αφορά τον καπνό και κάθε μεμονωμένο καπνοπαραγωγό (μέχρι τώρα υπάρχουν 400 τέτοιες περιπτώσεις) και η προσπάθεια για την επίλυσή του;


 Να υπενθυμίσουμε στον κ. Μάντατζη ότι η Ε.Α.Σ. δεν είναι ούτε Δημόσιος φορέας, ούτε δημόσια επιχείρηση, ούτε βουλευτής για να πληρώνεται από το ταμείο του Ελληνικού Δημοσίου. Θεωρείται λοιπόν αυτονόητο ότι πρέπει να παρέχονται υπηρεσίες από την ΕΑΣ χωρίς αμοιβή; Αραγε εσείς κ. Μάντατζη πληρώνεστε χωρίς να δουλεύεται;


 Οσο αφορά την αναφορά του κ. Μάντατζη σε άλλες Ομάδες για το ποσό που εισπράττουν θέλουμε να σημειώσουμε ότι δεν έχει γίνει καμμία ανάθεση έργου, δεν έχει εκβιαστεί κανείς να έρθει στην ΕΑΣ για να κάνει αίτημα. Οι παραγωγοί καπνού εκ του αποτελέσματος πάντα κρίνουν την Ομάδα και γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι υπάλληλοι της ΕΑΣ θα στηρίξουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια με τον σωστότερο τρόπο, γι’ αυτό άλλωστε το μεγαλύτερο ποσοστό των δυνητικά δικαιούχων έχει εξυπηρετηθεί από την ΕΑΣ.


 Πράγματι στην Κομοτηνή οι ενεργοί παραγωγοί πληρώνουν 5 ευρώ και οι μη ενεργοί 50 ευρώ και στην Κατερίνη 60 ευρώ.


 Ωστόσο, μια μέρα πριν την επιστολή του κ. Μάντατζη στις εφημερίδες, η Ο.Π. Καπνού – ΕΑΣ Ξάνθης έστελνε στον αρμόδιο Υπουργό καίρια και ουσιαστική επιστολή για την επίλυση των προβλημάτων των καπνοπαραγωγών που αφρούν τα μέτρα 144, 2.14, καθώς και τις προτάσεις της για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απορρόφηση χρημάτων για τους παραγωγούς της περιοχής μας από τα υπόλοιπα μέτρα που αναμένεται να βγουν.


 Είναι αξιοσημείωτο για την ΕΑΣ το γεγονός ότι, το μοναδικό ερώτημα του κ. Μάντατζη που έθεσε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ήταν σχετικά και μόνο για την αμοιβή της ΕΑΣ όσον αφορά το μέτρο 144.


 Δεν είδαμε καμιά πρότασή του, ούτε για τους περίπου 400 παραγωγούς που ενώ είναι δικαιούχοι του μέτρου 144 δεν μπορούν να κάνουν αίτημα, ούτε για τους νέους καπνοπαραγωγούς που δεν εντάσσονται σε κανένα μέτρο, ούτε για το μέτρο της αμειψισποράς που ουσιαστικά δε θα έχει εφαρμογή στην περιοχή μας, ούτε για το κόστος της εφαρμογής του συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης του 2010, ούτε για τα σχέδια βελτίωσης που αφορούν μόνο 5 καπνοπαραγωγούς στην περιοχή του Νομού Ξάνθης.


 Σας επισυνάπτουμε την επιστολή της Ο.Π. Καπνού της ΕΑΣ Ξάνθης στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τις προτάσεις μας για τα προγράμματα του καπνού.


 Διότι η ΕΑΣ Ξάνθης ασχολείται με την επίλυση των προβλημάτων των καπνοπαραγωγών ενώ εσείς κ. Μάντατζη ασχολείστε με λαϊκισμό και μικροπολιτική που επιτέλους έχουμε “χορτάσει”.


 ΣΥΝΝΗΜΕΝΑ: ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΗΣ Ο.Π.Α.Κ. – Ε.Α.Σ. ΞΑΝΘΗΣ


 Για το Διοικητικό Συμβούλιο


 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Ε.Α.Σ.


 ΧΑΤΖΗΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ


 


 

ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ

 ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΞΑΝΘΗΣ


 Ο.Π.Α.Κ.-Ε.Α.Σ. ΞΑΝΘΗΣ


 

ΞΑΝΘΗ 8/2/2011

 


 

ΠΡΟΣ

 

ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ

 

ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

 

ΚΥΡΙΟ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ

 


 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

 

1. ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ

 

ΚΥΡΙΟ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟ ΙΩΑΝΝΗ

 

2. ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΞΑΝΘΗΣ

 

ΚΥΡΙΟ ΚΑΡΑΛΙΔΗ ΦΩΤΗ

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ

 

ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ

 

ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

 


 

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

 

ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

 

ΤΗΣ Ο.Π.ΑΚ.-Ε.Α.Σ. ΞΑΝΘΗΣ

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ

 

ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

 

ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ

 

Εδώ και πολλά χρόνια ο καπνός ήταν και συνεχίζει να είναι ένα από τα κυρίαρχα προϊόντα για το νομό Ξάνθης και συνδέεται άμεσα με την οικονομική δραστηριότητα και την ανάπτυξη του Νομού, ενώ παράλληλα προσφέρει σημαντικό αριθμό θέσεων απασχόλησης στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα.

 

Τα μέτρα που έχουν ήδη εξαγγελθεί για την απώλεια εισοδήματος, με αφορμή πρώτο το Μ-144, επιστρέφουν μέρος των χρημάτων στους παραγωγούς, το μέλλον της καλλιέργειας όμως στηρίζει μόνο το μέτρο της Ολοκληρωμένης διαχείρισης (Μ-214).

 

Συγκεκριμένα ζητούμε και προτείνουμε:

 

1. Μέτρο 144

 

Η καπνοκαλλιέργεια στην περιοχή μας είναι οικογενειακής μορφής εκμετάλλευση, οπότε οι μεταβιβάσεις που έγιναν το 2010 ήταν είτε λόγω θανάτου και έγινε η μεταβίβαση των δικαιωμάτων σε πρόσωπα της ίδιας οικογένειας που απασχολούνται στην καλλιέργεια, είτε λόγω συνταξιοδότησης του δικαιούχου και μεταβίβαση των δικαιωμάτων στον (-ην) σύζυγο ή στα παιδιά, συνήθως λόγω (όπως καταγράφεται από τους παραγωγούς) της αναγκαιότητας της ασφάλισης.

 

Θεωρούμε ότι είναι άδικο να μη μπορούν να κριθούν δικαιούχοι του Μέτρου 144 και έτσι να μην έχουν τη στήριξη αφού στην πραγματικότητα υπάρχει η απώλεια εισοδήματος στην οικογένεια για την καλλιέργεια στην οποία συμμετέχουν όλοι.

 

Επίσης, υπάρχουν παραγωγοί οι οποίοι μέσα στο έτος 2011 έχουν σκοπό να κάνουν μεταβίβαση των δικαιωμάτων τους σε μέλος της οικογένειας.

 

Για τους δυνητικά δικαιούχους που έχουν πεθάνει μέσα στο έτος 2010 δεν υπάρχει η δυνατότητα σε κάποιο μέλος της οικογένειάς τους π.χ. η σύζυγος, να κριθεί ως δικαιούχος.

 

Γενικότερα σε ότι αφορά το Μέτρο 144 που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, παρακαλούμε να δικαιωθούν και από τις υπηρεσίες του Υπουργείου να μας δοθούν συγκεκριμένες σαφείς γραπτές οδηγίες για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις των παραγωγών (μεταβιβάσεις, θάνατος) που είναι δικαιούχοι καθώς επίσης και για το Μέτρο 113, για τους παραγωγούς που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πρόγραμμα της πρόωρης συνταξιοδότησης.

 

2. Μέτρο 214 – Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην παραγωγή καπνού

 

Παρότι το μέτρο δεν έχει προκηρυχθεί ακόμη, με βάση τα όσα έχουν εξαγγελθεί από το Υπουργείο σχετικά με τους δικαιούχους του μέτρου αυτού θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τα εξής:

 

α) Το πρόβλημα με τις Μεταβιβάσεις που αναφέραμε παραπάνω θα υπάρχει και σ’ αυτό το μέτρο και β) υπάρχουν στην Ο.Π.Α.Κ.-ΕΑΣ ΞΑΝΘΗΣ πάνω από εκατό νέοι και νέες (στην ηλικία) καλλιεργητές καπνού που είναι ενταγμένοι στο σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην καλλιέργεια του καπνού που εφαρμόζει η ΕΑΣ Ξάνθης και οι οποίοι δεν έχουν Δικαιώματα Ενιαίας Ενίσχυσης με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να μην παίρνουν ούτε ποιοτικό παρακράτημα και από ότι προκύπτει από το Μέτρο 214 δεν θα μπορούν να κριθούν δικαιούχοι και αυτού του Μέτρου.

 

Ζητούμε να δοθεί η δυνατότητα στους νέους καλλιεργητές που αποφασίζουν να καλλιεργήσουν καπνό να ενταχθούν στο Μέτρο 214 και να επιδοτούνται άσχετα αν δεν έχουν δικαιώματα από καπνό.

 

Το έτος 2010 καλλιέργησαν καπνά 2.800 παραγωγοί σε έκταση 18.000 στρεμμάτων.

 

3. Η εφαρμογή του μέτρου της αμειψισποράς (214-1.4) έτσι όπως είχε εξηγηθεί από στελέχη του Υπουργείου, δηλαδή μετατροπή των καπνοχωράφων σε τρείς ποτιστικές καλλιέργειες, όπως βαμβάκι, καλαμπόκι και μηδική και στη συνέχεια ξηρική καλλιέργεια, πιστεύουμε ότι δεν θα έχει εφαρμογή στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές του Νομού μας διότι τα καπνοχώραφα είναι όντων ξηρικά και έτσι θα υπάρχει μηδενική απορρόφηση.

 

Στο Νομό Ξάνθης υπάρχουν περίπου 1.300 παραγωγοί (συνολικά περίπου 14.000 στρέμματα) που έχουν σταματήσει την καλλιέργεια καπνού. Γι’ αυτό και σας προτείνουμε την ένταξη των παραγωγών στο εν λόγω πρόγραμμα με ένταξη των καπνοχώραφων απ’ ευθείας σε ξηρικές ή άλλες καλλιέργειες.

 

4. Δυστυχώς το έτος 2010 αποδείχθηκε μια κενή χρονιά για τον καλλιεργητή καπνού, αφού ενώ οι παραγωγοί εφάρμοσαν σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης, επιβαρύνθηκαν με το κόστος και πήραν πιστοποίηση, ως αντιστάθμισμα οι παραγωγοί μας δεν εισπράξανε τίποτα, αφού καταργήθηκε το άρθρο 69 του οιοτικού παρακρατήματος.

 

Ζητούμε και πάλι λοιπόν να εξετάσετε το θέμα της εσοδείας καπνών 2010 και να εντάξετε την συγκεκριμένη εσοδεία στο πρόγραμμα της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης.

 

5. Προτείνουμε την τροποποίηση του άρθρου 68 Καν. 73/2009 και την ένταξη του καπνού (όπως σκληρό σιτάρι, κτηνοτροφικά, ελαιώνες) στα πλαίσια της στήριξης των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών και περιοχών με κίνδυνο εγκατάλειψης της γης, όπως προβλέπει το σχετικό άρθρο.

 

6. Οσο αφορά το Μέτρο 121 του Εκσυγχρονισμού γεωργικών εκμεταλλεύσεων και επειδή οι καπνοπαραγωγοί σε μεγαλύτερο ποσοστό είναι μικροκαλλιεργητές εκτιμούμε ότι ο αριθμός των παραγωγών, που θα είναι εν δυνάμει δικαιούχοι, είναι μονοψήφιος.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ

 

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΑΣ

 


 ΜΕ ΤΙΜΗ


 ΓΙΑ ΤΗΝ Ο.Π.Α.Κ. –


 Ε.Α.Σ. ΞΑΝΘΗΣ


 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ


 ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΜΙΧΑΗΛ


 


 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button