ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΞΑΝΘΗΣ

Προς τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Λαό
Της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως
Αδελφοί μου αγαπητοί,

    Η μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων, που αξιωνόμαστε να γιορτάσουμε και φέτος, η μητρόπολις των εορτών, κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, μας δίδει την ευκαιρία να διατυπώσουμε σκέψεις και να μοιραστούμε προβληματισμούς.


    Ψεύτικα ή αληθινά είναι τα Χριστούγεννα διερωτώνται οι άνθρωποι σήμερα; Και απαντούμε: Αν ήταν ψεύτικα θα είχε σβήσει ο εορτασμός τους. Το ψεύτικο κρατά ή εξαπατά ένα χρόνο, δέκα, είκοσι. Δεν κρατάει δύο χιλιάδες χρόνια, δε συγκινεί εκατομμύρια ψυχές. Καμιά καμπάνα δεν είναι πιο γλυκιά από την καμπάνα των Χριστουγέννων. Κανένας ύμνος δεν συναρπάζει περισσότερο από το “Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης Ειρήνη”.    


   Καμιά ελπίδα δεν είναι πιο όμορφη από το μήνυμα του αγγέλου: “Ιδού ευαγγελίζομαι υμίν χαράν μεγάλην, ότι ετέχθη υμίν σήμερον σωτήρ”.


   Είναι αληθινά τα Χριστούγεννα αλλά εμείς τα ζούμε ψεύτικα. Με ψεύτικες φάτνες, χωρίς να κάνουμε φάτνη την ψυχή και τη ζωή μας για να φιλοξενήσουμε τον Χριστό. Με ψεύτικα Χριστουγεννιάτικα δένδρα, αφού καίμε τα αληθινά, χωρίς να έχει ριζώσει μέσα μας το δένδρο της πίστεως. Με ψεύτικα φώτα, χωρίς να φωτίζει τη ζωή μας το ανέσπερο φως του ουρανίου αστέρα.


    Φαντασθείτε αδελφοί πεινασμένο, να βλέπει ψωμιά αλλά πίσω από τη βιτρίνα. Καλή η βιτρίνα αλλά κρύβει το ψωμί. Η Χριστουγεννιάτικη βιτρίνα που φτιάξαμε μας κρύβει τον Άρτο της Ζωής. Θαυμάζουμε τα εξωτερικά στοιχεία των Χριστουγέννων, αλλά πόσοι προχωρούμε στο βάθος του σπηλαίου να συναντήσουμε τον σαρκωθέντα Θεό;


    Γι’ αυτό χρειάζονται οδοδείκτες, οι Άγγελοι των Χριστουγέννων, χρειάζεται ο φακός της πίστεως, χρειάζεται η απλότητα και το άδολο των ποιμένων.


   Κατέβηκε στη γη ο Θεός, παίρνοντας την ανθρώπινη φύση. Αν βιώναμε το μυστήριο της ενανθρωπήσεως πρόβλημα τρομοκρατίας δεν θα υπήρχε, η αγάπη θα βασίλευε. Αγωνία για πολέμους δεν θα είχαμε, η ειρήνη θα επικρατούσε. Καταλήψεις και καταστροφές δεν θα γινόταν, για μια κατάληψη θα αγωνιζόταν τα νιάτα, για την κατάληψη της αρετής και της αγιότητας. Οικονομικό πρόβλημα δεν θα υπήρχε, η αγάπη και η αδελφωσύνη θα αποτελούσαν την εγγύηση για ισοδύναμη απόλαυση των υλικών αγαθών. Θα υπήρχε σεβασμός στο ανθρώπινο πρόσωπο, στο περιβάλλον, στην άλογη φύση.


    Ας προχωρήσουμε αδελφοί στον αληθινό εορτασμό των Χριστουγέννων με τον Χριστό στην καρδιά και στη ζωή μας, ας σπεύσουμε να τον συναντήσουμε στην Εκκλησία, στην ζεστή ατμόσφαιρα του σπιτιού μας, κοντά στον φτωχό μοιραζόμενοι τα αγαθά, κοντά στον άρρωστο μοιραζόμενοι τον πόνο, κοντά στον ξένο, δείχνοντας με τη συμπεριφορά μας ότι είναι οικείος μας, κοντά στο ορφανό παιδί για να μην νοιώθει την ορφάνια του, κοντά στο γέρο στηρίζοντας τα γηρατειά του, κοντά στον νέο διδάσκοντάς του τις αιώνιες αξίες και τα ιδανικά της ζωής, δώρα του ενανθρωπήσαντος Κυρίου. Και να είμαστε βέβαιοι ότι θα ζήσουμε την ειρήνη, την πληρότητα, την χάρη και την χαρά που Εκείνος έφερε στον κόσμο μας.


Διάπυρος προς τον τεχθέντα Κύριον ευχέτης


Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ Ο ΞΑΝΘΗΣ


ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button