Ανοίγει και πάλι ο διάλογος για την κρίση της αγοράς

Με τον έντονο προβληματισμό ζωγραφισμένο στα πρόσωπά τους αναφορικά με το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η τοπική αγορά συνεδρίασε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Ξάνθης προσήλθαν το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης στην τακτική συνεδρίαση του οργάνου.
Με κυρίαρχα θέματα στην ημερήσια διάταξη την τροποποίηση του προϋπολογισμού 2010, τις συνδρομές των υποκαταστημάτων –μελών του ΕΒΕ, την συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Αναπτυξιακής Ν. Ξάνθης Α.Ε. και κυρίως την έναρξη της συζήτησης για την οικονομική κατάσταση και απραγία, τα παρόντα μέλη στη συνεδρίαση του οργάνου κατέθεσαν τις απόψεις τους, ενώ ενέκριναν και τις αποφάσεις της Διοικητικής Επιτροπής σε ότι αφορά τα παραπάνω θέματα.

Με τον έντονο προβληματισμό ζωγραφισμένο στα πρόσωπά τους  αναφορικά με το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η  τοπική αγορά συνεδρίασε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Ξάνθης προσήλθαν το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης στην τακτική συνεδρίαση του οργάνου.


Με κυρίαρχα θέματα στην ημερήσια διάταξη την τροποποίηση του προϋπολογισμού 2010, τις συνδρομές των υποκαταστημάτων –μελών του ΕΒΕ, την συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Αναπτυξιακής  Ν. Ξάνθης Α.Ε. και κυρίως την έναρξη της συζήτησης για την οικονομική κατάσταση και απραγία, τα παρόντα μέλη στη συνεδρίαση του οργάνου κατέθεσαν τις απόψεις τους, ενώ ενέκριναν και τις αποφάσεις της Διοικητικής Επιτροπής σε ότι αφορά τα παραπάνω θέματα.


Συγκριμένα για τις συνδρομές των υποκαταστημάτων (τραπεζών)-μελών του Επιμελητηρίου αποφασίσθηκε οι τράπεζες που έχουν μέχρι δυο υποκαταστήματα η συνδρομή τους να ανέρχεται 950 ευρώ +50% και στο διπλάσιο όσες έχουν περισσότερα. Επίσης αποφασίσθηκε όσοι επιθυμούν, αν και δεν είναι υποχρέωσή τους, να γίνουν μέλη του Επιμελητηρίου, όπως π.χ. ξενοδοχεία και φυσιοθεραπευτήρια, η συνδρομή τους να ανέρχεται στο 1/3 της συνδρομής που πληρώνουν τα υπόλοιπα μέλη του φορέα.


Ενώ σε ότι αφορά στη συμμετοχή της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Αναπτυξιακής Α.Ε. η απόφαση των μελών ήταν θετική, αν και επεσήμανε κάποιες ενστάσεις τους ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, κ. Γιάννης Αθανασιάδης, τονίζοντας ότι θα έπρεπε να έχουν κατατεθεί τρεις ισολογισμοί της εταιρείας προκειμένου να μπορέσουν να κρίνουν το έργο της και ανάλογα να αποφασίσουν.


«Θα έλεγα να μη δώσουμε ούτε ένα ευρώ σε μετοχές. Μήπως θα έπρεπε να μην υπάρχει; Ποιο το έργο που παράγει; Θα έπρεπε να αυτοσυντηρείται», επεσήμανε χαρακτηριστικά.


Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης, Παναγιώτης Ανδρικόπουλος ότι κρίνεται αναγκαία η ύπαρξή της για την υλοποίησης προγραμμάτων και κυρίως του Leader, προϋπολογισμού 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.


Η ατμόσφαιρα στη συνεδρίαση θερμάνθηκε όταν ανακοινώθηκαν και οικονομικές ενισχύσεις, μεταξύ των οποίων και του νεοσυσταθέντος Σωματείου οικοπεδούχων ΔΕΡΑΣ με 10.000 ευρώ. Υπήρξε προς στιγμή διαπληκτισμός μεταξύ του κ. Αθανασιάδη και του κ. Σιούτα, όταν ο πρώτος ζήτησε κάποιες διευκρινήσεις αναφορικά με την όλη υπόθεση του ΔΕΡΑΣ και για το ποιοι πραγματικά ευνοούνται και για το αν υπάρχουν οικονομοτεχνικές μελέτες.


Από την πλευρά του ο. Σιούτας δήλωσε πως όλα γίνονται νόμιμα και αυτοί τη στιγμή έχουν πάρει οικόπεδα 2 Ελληνοπόντιοι, 23 μουσουλμάνοι και 63 χριστιανοί σε σύνολο 94 τελικών δικαιούχων, ενώ γυρίζοντας προς τον κ. Αθανασιάδη σημείωσε χαρακτηριστικά « οι ερωτήσεις σας είναι ανάξιες απαντήσεως».


Στο μεταξύ με 1000 ευρώ ενισχύθηκε οικονομικά ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ξάνθης « Η ΑΓΑΠΗ» και με 2000 ευρώ σε πρώτη φάση ο Εμπορικός Σύλλογος Ξάνθης.


Προβλέπεται μακρύς ο διάλογος για την απραγία στην ξανθιώτικη αγορά.   


Στο μεταξύ το θέμα που επισκίασε τα υπόλοιπα θέματα της προχθεσινής συνεδρίασης ήταν αυτό που έφερε προς συζήτηση ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης, κ. Ανδρικόπουλος και αφορούσε την οικονομική κρίση και την καθίζηση της τοπικής αγοράς.


«Το θέσαμε σήμερα προκειμένου να ξεκινήσει συζήτηση γενική για να δούμε επιτέλους τι μπορεί να γίνει και αν μπορεί να γίνει κάτι για να αντιμετωπιστεί αυτή οικονομική κρίση και να κρατήσουμε τα μαγαζιά μας και τις επιχειρήσεις μας ανοιχτές. Υπάρχει μεγάλη ύφεση και βρισκόμαστε στο έλεος του θεού και δεν έχουμε και την ανάλογη υποστήριξη», υπογράμμισε χαρακτηριστικά αφήνοντας αιχμές στη στο ρόλο των τραπεζών και τη στάση που κρατούν μέσα σε αυτή την κρίση.


Στη συζήτηση του θέματος παρόντες ήταν και οι πρόεδροι της ΟΕΒΕ Ν. Ξάνθης, Σωτήρης Τσιακίρογλου και του Εμπορικού Συλλόγου, Γιάννης Αλεξιάδης.


Παίρνοντας το λόγο ο κ. Αλεξιάδης και καταθέτοντας τις θέσεις του για το όλο πρόβλημα, επεσήμανε κάποιες παραμέτρους που επιδεινώνουν την κατάσταση στην αγορά της Ξάνθης και αυτές είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός, τα κινέζικα καταστήματα, τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα, οι αλλαγές στο κέντρο της αγορά, το παραεμπόριο, οι φόροι, οι τράπεζες κλπ. «Θεωρητικά όλα», υπογράμμισε, θέλοντας στη συνέχεια να προχωρήσει στην πρόταση του για να γίνει πράξη και  αφορά στην υλοποίηση ενός  marketing plan.


Από την πλευρά του τέλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Σωτήρης Τσιακίρογλου, σημείωσε ότι η οικονομική κρίση είναι μια απύθμενος υδρία και ότι η ύφεση θα συνεχιστεί, σημειώνοντας παράλληλα ότι επιχειρείν και καταναλωτές δεν προστατεύονται από το κράτος και την πολιτεία.


«Το επιχειρείν έχουμε αντίπαλο το κράτος και όχι αρωγό. Υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατία, καθυστέρηση του ΕΣΠΑ και της αποπληρωμής των προγραμμάτων. Παρατηρείται ένα κρατισκισμός, υπάρχουν στρεβλώσεις στην αγορά, η οποία δύσκολα θα πάρει μπροστά. Ήμασταν ένας στους 4 και πάμε ένας στους 3 που χρωστά και κινδυνεύουμε με κλείσιμο».


Η συζήτηση βέβαια για την καθίζηση της Ξανθιώτικης αγοράς δεν ολοκληρώθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Επιμελητηρίου, καθώς προβλέπεται, συνέχεια κάτι που επεσήμανε και οκ. Ανδρικόπουλος,  «θα το φέρουμε ως θέμα σε κάθε μας συνάντηση από εδώ και πέρα».


 


                                                                                       Δέσποινα Γκούμα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button