« 36 χρόνια μετά το Πολυτεχνείο ζει ;…»

Σήμερα τα σχολεία είναι κλειστά όχι λόγω της νέας γρίπης-είμαστε τυχεροί εδώ στην Ξάνθη, αλλά για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου 1973…..
Μέρα μνήμης και τιμής η σημερινή και ταυτόχρονα αυτοκριτικής και απολογισμού για τον καθένα μας και πολύ περισσότερο για αυτούς που κατέχουν «δημοκρατικές» καρέκλες εξουσίας…..

Σήμερα τα σχολεία είναι κλειστά όχι λόγω της νέας γρίπης-είμαστε τυχεροί εδώ στην Ξάνθη, αλλά για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου 1973…..


Μέρα μνήμης και τιμής η σημερινή και ταυτόχρονα αυτοκριτικής και απολογισμού για τον καθένα μας και πολύ περισσότερο για αυτούς που κατέχουν «δημοκρατικές» καρέκλες εξουσίας…..


Κάθε Νοέμβρη ο νους και η καρδιά πολλών, που έχουν θύμησες από τις ημέρες εκείνες του ’73 είναι εκεί στο Πολυτεχνείο, στην εξέγερση των φοιτητών, της νεολαίας και ολόκληρου του ελληνικού λαού κατά της χουντικής τυραννίας.


Το Πολυτεχνείο ήταν η κορυφαία εκδήλωση της επτάχρονης αντιχουντικής πάλης και μια από τις κορυφαίες στιγμές των αγώνων του λαού και της νεολαίας…..


 


«Εδώ Πολυτεχνείο 36 χρόνια μετά», συμπληρώνονται σήμερα  από το ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου και οι μνήμες της κορυφαίας αυτής περιόδου της σύγχρονης ιστορίας μας προκαλούν ρίγη συγκίνησης ακόμη και σήμερα….


Μέχρι και σήμερα η εξέγερση τους 1973 παραμένει ανεξίτηλη παρακαταθήκη μιας γενιάς, η οποία δημιούργησε ένα ιστορικό ορόσημο…..


Μια εξέγερση νέων ανθρώπων για ένα καλύτερο αύριο, για την ελευθερία του πνεύματος και της έκφρασης, για τον εκδημοκρατισμό της καθημερινότητας του λαού…..


Η πρώτη επίσημη έρευα για το Πολυτεχνείο πραγματοποιήθηκε ύστερα από 30 χρόνια από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, για τον ακριβή αριθμό των θυμάτων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου……


Μια εξέγερση κατά την οποία σημειώθηκαν 1103 τραυματισμοί κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με την αστυνομία…..


Μια εξέγερση και κατάληψη του Πολυτεχνείου που διήρκεσε 56 ώρες και που τερματίστηκε με τη φονική εισβολή του τανκ….


Υπολογίζεται ότι στις 17 Νοέμβρη του 1973 πάνω από 100.000 πολίτες συμμετείχαν σε διαδηλώσει στο Κέντρο της Αθήνας….


Ενώ πάνω από 50 ώρες εξέπεμψε ελεύθερο το ραδιόφωνο του Πολυτεχνείου ξεσηκώνοντας με τα συνθήματά τους, τους ακροατές και βγάζοντας τους στους δρόμους….


Με βάση την έρευνα η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, οι επώνυμοι νεκροί ανέρχονται σε 23, ενώ υπάρχουν και άλλοι 15 των οποίων τα στοιχεία παραμένουν άγνωστα…..


Συνολικά έγιναν 2000 συλλήψεις, 24 φόνοι, 128 απόπειρες ανθρωποκτονίας, 1103 τραυματισμοί πολιτών και 61 τραυματισμοί αστυνομικών…..


Οι Αστυνομικοί χρησιμοποίησαν 24.000φυσίσγγια , η φρουρά του υπουργείου Δημόσιας Τάξης έριξε 2.192 φυσίγγια και οι στρατιώτες 300.000 ……


Ενώ τέλος  τα συνθήματα που βρέθηκαν γραμμένα στους χώρους του Πολυτεχνείου υπολογίζονται σε 95….


Στοιχεία και ιστορικές στιγμές που αποκτούν ακόμη μεγαλύτερο νόημα και σημασία για τις γενιές που ήταν χρονικά πιο κοντά σε αυτό το ιστορικό για τη δημοκρατία της χώρας γεγονός…..


 


36 χρόνια μετά και η επικαιρότητα των συνθημάτων και μηνυμάτων του Πολυτεχνείου είναι πιο ζωντανά από ποτέ……


Οι αγώνες συνεχίζονται, δεν εξαγοράζονται και δε δικαιώθηκαν ακόμη……


Εδώ Πολυτεχνείο….36 χρόνια μετά και το κυρίαρχο σύνθημα της νεολαίας εκείνης της εποχής, το «ΨΩΜΙ –ΠΑΙΔΕΙΑ –ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» συνεχίζει να αγγίζει τις τη σκέψη και την ψυχή των περισσοτέρων, γιατί δυστυχώς ακόμη και στην εποχή που διανύουμε, όπου η δημοκρατία έχει πλέον εδραιωθεί, η οικονομική και κοινωνική ανισότητα αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς…..


Η αβεβαιότητα για το αύριο, η ανεργία, η πληγωμένη παιδεία , η απάθεια, η απουσία αρχών και προτύπων και ο εγωκεντρισμός καθιστούν ακόμη πιο επίκαιρα τα μηνύματα του Πολυτεχνείου…..


Πέρασαν χρόνια πολλά από τη 17η Νοέμβρη του ’73 και οι μνήμες της εξέγερσης του Πολυτεχνείου έχουν περάσει από χιλιάδες κύματα και δείχνουν τα πράγματα, που για πολλούς έχουν εξασθενίσει, ξεθωριάσει, ατονήσει, παρόλο που το μήνυμα του Πολυτεχνείου όπως δείχνουν τα πολιτικά πράγματα και όχι μόνο σήμερα στη χώρα μας είναι επίκαιρο όσο ποτέ…..


 


Το ίδιο το κράτος το πέρασε σα μια αργία για το δημόσιο, μια απλή σχολική γιορτή προσπαθώντας μάλλον να απαλύνει την ιστορική του αξία και νόημα……


Τα ιδανικά της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, της ειρήνης, της αγάπης για τη ζωή και τον άνθρωπο παραμένουν ζωντανά και θα παραμένουν επίκαιρα και αναλλοίωτα όσα χρόνια και αν περάσουν από εκείνη την εξέγερση…..


Πάντα επίκαιρα, ιδιαίτερα που τα κατοπινά χρόνια, κάποιοι άκαπνοι και απόντες εκείνης της εξέγερσης καπηλεύτηκαν, είτε για να ανέλθουν πολιτικά, είτε ενάντια στους μετέπειτα αγώνες του λαού αποπροσανατολίζοντας την πορεία του με «τρομοκρατικές ενέργειες»…..    


Το Πολυτεχνείο ήταν και θα είναι πάντα ένα ζωντανό κάλεσμα για τη δημοκρατία και την ελευθερία, θα είναι ζωντανό μέσα σε κάθε ελεύθερο μυαλό……


 


Η επέτειος του Πολυτεχνείου μεταλλάσσεται ως προς το περιεχόμενό της με το πέρασμα του χρόνου….


Αυτό που διατηρεί είναι το ανατρεπτικό της πνεύμα….


Αυτό ακριβώς που τη φέρνει σε σύγκρουση με τις εκάστοτε κυβερνήσεις, οι οποίες διαρκώς διαμαρτύρονται για «πολιτική εκμετάλλευση» της επετείου….


Διατηρεί επίσης το αντιαμερικανικό χαρακτήρα της …..


Ίσως αποτελεί μοναδικό φαινόμενο στον κόσμο, μια  τόσο σημαντική για τον τόπο επέτειος να συνοδεύεται επί 36 χρόνια  με πορεία στην αμερικανική πρεσβεία εναντίον της πολιτικής των ΗΠΑ…..


Τιμούν λοιπόν σήμερα οι Έλληνες κάθε ηλικίας,  από άκρη σε άκρη της χώρας την επέτειο  του Πολυτεχνείο με πορείες και καταθέσεις στεφάνων….. ειρηνικά στη μνήμη των αγώνων εκείνης της εποχής


Δε θα ήθελα να σταθώ στο πόσο μεγάλη ή όχι θα είναι  η συμμετοχή του κόσμου στις πορείες, ή στο πόσο ισχυρή θα είναι η αστυνομική δύναμη που περιφρουρεί τις πορείες, πολύ περισσότερο δε θα κάνω αναφορά στα έκτροπα , τις επιθέσεις και τις καταστροφές, από τους γνωστούς –άγνωστους κουκουλοφόρους, που συνεχίζουν να αμαυρώνουν τις εορταστικές εκδηλώσεις της Επετείου τις 17ης  Νοεμβρίου 1973….


Επικεντρώνοντας έτσι την προσοχή της κοινής γνώμης στα έκτροπα και τις καταστροφές και όχι στα μηνύματα της Επετείου….


 


Αυτό που έχω πλέον διαπιστώσει στο πέρασμα των χρόνων, στις πορείες συμμετέχουν πλέον κυρίως όσοι θέλουν να εκφράσουν την άρνησή τους να συμβιβαστούν  με την κατάσταση που επικρατεί κάθε φορά, όσοι θέλουν να αντλήσουν ελπίδα ότι μπορούν τα πράγματα να αλλάξουν προς το καλύτερο, ακόμη και όταν τα πάντα γύρω τους είναι μαύρα…..


Συμμετέχουν αυτοί που τιμούν την εξέγερση και τους νεκρούς της με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και όχι μόνο αναπολώντας το παρελθόν….


Που θέλουν το «Πολυτεχνείο» να μην αποτελεί έκθεμα  ενός μουσείου, αλλά μια φλόγα ελπίδας που θα εκπέμπει μηνύματα αγώνα και ανατροπής για ένα καλύτερο  αύριο….

Σχετικά Άρθρα

Back to top button