Καταδικάστηκαν Εφραίμ, Αρσένιος, Μ.Ψάλτη

Ολοκληρώθηκε, μετά από πολλές διακοπές και μετά από φάρσα για βόμβα κατά την τελευταία μέρα, η πολύκροτη δίκη για τη Μονή Βατοπεδίου. Το Τριμελές Εφετείο Θράκης καταδίκασε σε 15 μήνες φυλάκιση τη δικαστή Μαρία Ψάλτη, η οποία είχε καθυστερήσει επί μήνες και τελικά δεν εξέδωσε την απόφαση για τη δίκη της κυριότητας των παραλίμνιων εκτάσεων ως Πρόεδρος του τριμελούς Πρωτοδικείου που εκδίκασε την απόφαση το 2003.

Ολοκληρώθηκε, μετά από πολλές διακοπές και μετά από φάρσα για βόμβα κατά την τελευταία μέρα, η πολύκροτη δίκη για τη Μονή Βατοπεδίου.


Το Τριμελές Εφετείο Θράκης καταδίκασε σε 15 μήνες φυλάκιση τη δικαστή Μαρία Ψάλτη, η οποία είχε καθυστερήσει επί μήνες και τελικά δεν εξέδωσε την απόφαση για τη δίκη της κυριότητας των παραλίμνιων εκτάσεων ως Πρόεδρος του τριμελούς Πρωτοδικείου που εκδίκασε την απόφαση το 2003. Η Μαρία Ψάλτη είχε μειοψηφήσει μεταξύ των τριών δικαστών που είχαν αποφανθεί υπέρ της κυριότητας του Δημοσίου και κατά της Μονής Βατοπεδίου, αλλά η καθυστέρηση και, τελικά, μη δημοσίευση της περιβόητης απόφασης επέτρεψε τη δημιουργία του σκανδάλου των ανταλλαγών μεταξύ του Δημοσίου και της Μονής.


Η δικαστής καταδικάστηκε για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και της παραβίασης της μυστικότητας δικαστικής διαδικασίας ενώ ο ηγούμενος Εφραίμ της Μονής Βατοπεδίου και ο μοναχός Αρσένιος καταδικάστηκαν μετά την ίδια ποινή για ηθική αυτουργία στα ίδια αδικήματα.


Το δικαστήριο έκρινε τελικά ότι υπήρχε δόλος ώστε να μην εκδοθεί τελικά ποτέ η απόφαση για τις διεκδικούμενες εκτάσεις, που δικαίωνε το ελληνικό δημόσιο και απομάκρυνε από κάθε κυριότητα τη Μονή Βατοπεδίου.


Η Μαρία Ψάλτη κατά την απολογία της υποστήριξε ότι η καθυστέρηση ήταν η συνήθης ενώ από τη διαδικασία προέκυψε ότι οι δύο μοναχοί με διαρκείς ενοχλήσεις προς την Πρόεδρο Πρωτοδικών πέτυχαν την καθυστέρηση της έκδοσης ώστε να προχωρήσουν στις ανταλλαγές.


Τόσο ο ηγούμενος Εφραίμ που δεν παρουσιάστηκε αυτοπροσώπος, όσο και ο μοναχός Αρσένιος υποστήριξαν για άλλη μια φορά ότι οι εκτάσεις έχουν παραχωρηθεί με χρυσόβουλα στη Μονή. Η ποινή επιβλήθηκε με τριετή αναστολή και η έφεση την οποία άσκησαν οι συνήγοροι έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.


Στην ασάφεια του ιδιοκτησιακού που προέκυψε από την καθυστέρηση της απόφασης βασίστηκε όλο το σκάνδαλο των ανταλλαγών που συγκλόνισε τη χώρα και αποτέλεσε την αρχή του τέλους για την κυβέρνηση της Νεάς Δημοκρατίας που οδηγήθηκε τελικά σε πτώση λίγες μέρες πριν την έκδοση της απόφασης. Η καταδίκη αυτή όμως δεν έχει τυπική σημασία για την εξέλιξη των διεκδικήσεων της Μονής καθώς όπως είναι γνωστό βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική διαμάχη μεταξύ της Μονής και κατοίκων της Ουρανούπολης που έχει δικαιώσει πρωτόδικα τους μοναχούς, αφού οι επίμαχες εκτάσεις της Βιστωνίδας έχουν ανταλλαγεί με εκτάσεις της περιοχής.


ΓΣ


Δήλωση  Σωκράτη Ξυνίδη  για την καταδίκη των Εφραίμ,


Αρσένιου και Ψάλτη


Ο Βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ κ. Σωκράτης Ξυνίδης, σε δηλώσεις του στο “Κανάλι 6”, σχετικά με την καταδίκη των Εφραίμ, Αρσένιου και Ψάλτη, σχολίασε:


“Για όσους ήμασταν μάρτυρες της διαδικασίας εκδίκασης τότε τον υποθέσεων στο Πρωτοδικείο Ροδόπης, και του Δεκεμβρίου (2003) και αργότερα της συζήτησης των παρεμβάσεων, πραγματικά ήταν μια μέρα δικαίωσης. Διότι, σε εκείνη την διαδικασία νοιώθαμε ότι κάποιοι δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους.


Τότε, μας λέγανε ότι απλά εμείς ήμασταν υπερβολικοί. Με απόφαση της Δικαιοσύνης πλέον, έχει κριθεί ότι αυτά που λέγαμε δεν ήταν αποκυήματα της φαντασίας μας, αλλά ότι πράγματι οι μοναχοί είχαν επηρεάσει το Δικαστήριο, προκειμένου να μην κάνει τη δουλειά του όπως έπρεπε.


Είναι πραγματικά μια δικαίωση και νομίζω πως είναι μια καλή αρχή στο να μπούνε τα πράγματα στη θέση τους, όσο αφορά τον καταλογισμό των ευθυνών και της λειτουργία των επιχειρησιακών παραγόντων και των πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου”.


Όσον αφορά τους εκ νέου ισχυρισμούς του Αρσένιου ότι οι εκτάσεις της Βιστωνίδας ανήκουν στη Μονή και αποκτήθηκαν με Χρυσόβουλα, ο κ. Ξυνίδης Τόνισε:


“Είναι μια πολύ καλή στιγμή για τη Μονή Βατοπεδίου, για την ηγεσία της, να δηλώσει ότι δεν διεκδικεί τίποτα περαιτέρω από τη γη εδώ στη Θράκη και στη Ξάνθη. Η περιουσία είναι δημόσια.


Έχει ήδη αποτυπωθεί αυτό με την απόφαση του Πρωτοδικείου της Ροδόπης και από εκεί και μετά θα πρέπει, κατά την γνώμη μου, να σταματήσει αυτή η διεκδίκηση και η διένεξη της ηγεσίας της Μονής Βατοπεδίου με τον ντόπιο πληθυσμό, με τους κατοίκους της περιοχής, για να μας δώσουν την ευκαιρία να τους αποδώσουμε κι εμείς την τιμή που χρήζει μία Μονή του Αγίου Όρους.


Είναι και μια ιστορική ευκαιρία και ξανακαλώ και πάλι, την Ηγεσία της Μονής, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αποκαταστήσει την πνευματική, την πραγματική και ουσιαστική σχέση με τους κατοίκους της περιοχής. Εάν δεν το κάνουν, από εκεί και μετά εκ των πραγμάτων, τα δικαστήρια και η πολιτική, η εκτελεστική εξουσία έχουν την ευθύνη για το πως θα ρυθμίσουν αυτά τα θέματα”.


Για τις πολιτικές ευθύνες και την παραγραφή τους από την προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ., συμπλήρωσε:


“Το θέμα της παραγραφής είναι ένα νομικό ζήτημα. Εκείνο που προέχει πάνω απ’ όλα είναι να ξέρει ο Ελληνικός λαός, σε όλη αυτή την υπόθεση, ποιοι συνύργησαν σε βάρος του Ελληνικού συμφέροντος.


Αυτό είναι το βασικό ζητούμενο σήμερα από την κοινωνία και νομίζω ότι όλοι πλέον θα σταθούν -και στέκονται- στο ύψος των περιστάσεων και θα αποδοθεί αυτό και μέσα από τα πορίσματα της Δικαιοσύνης και μέσα από τη λειτουργία της πολιτικής”.


Σχετικά Άρθρα

Back to top button