Η τοποθέτηση του επικεφαλής των “Πολιτών για την Αλλαγή”, κ.Χρίστου Πούλιου, στο δημόσιο Απολογισμό Πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για το έτος 2008

Κύριε Δήμαρχε, Κύριοι Συνάδελφοι, Αγαπητοί συμπολίτες, Καλούμαστε σήμερα να σχολιάσουμε τα πεπραγμένα του Δήμου για το έτος 2008. Εισαγωγικά να πω ότι φέτος έχουμε μια πρωτοτυπία. Τις προχειρότητες και την ασύντακτη συρραφή των εκθέσεων των υπηρεσιών του Δήμου και των Νομικών προσώπων και Οργανισμών που βλέπαμε τα προηγούμενα χρόνια και μας προσέβαλαν όλους, πρώτα ως Δημότες και μετά ως Δημοτικούς Συμβούλους, τις αντικατέστησε η Δημοτική Αρχή με ένα καλαίσθητο φυλλάδιο.

Κύριε Δήμαρχε,


Κύριοι Συνάδελφοι,


Αγαπητοί συμπολίτες,


Καλούμαστε σήμερα να σχολιάσουμε τα πεπραγμένα του Δήμου για το έτος 2008. Εισαγωγικά να πω ότι φέτος έχουμε μια πρωτοτυπία. Τις προχειρότητες και την ασύντακτη συρραφή των εκθέσεων των υπηρεσιών του Δήμου και των Νομικών προσώπων και Οργανισμών που βλέπαμε τα προηγούμενα χρόνια και μας προσέβαλαν όλους, πρώτα ως Δημότες και μετά ως Δημοτικούς Συμβούλους, τις αντικατέστησε η Δημοτική Αρχή με ένα καλαίσθητο φυλλάδιο.


Διόρθωσαν το περιτύλιγμα αλλά το περιεχόμενο είναι μια από τα ίδια. Έκαναν, κατασκεύασαν, έδωσαν, διαχειρίστηκαν, τόσα εδώ, τόσα εκεί, τόσοι άνθρωποι εδώ και άλλοι τόσοι από κεί. Έχουμε και ωραίες εικόνες ως background της πολύ ωραίας ατμόσφαιρας που περιγράφεται σ’ αυτό το φυλλάδιο. Όλα λοιπόν καλώς καμωμένα κι αν κάποιοι γκρινιάζουν, ε τι να κάνουμε τά’χει αυτά η Δημοκρατία.


Είναι έτσι όμως τα πράγματα; 


Είναι καλά κι απλώς ο καλός μας Δήμαρχος προσπαθεί για το καλύτερο- μιας και αυτό το έχει ως μότο και το λέει συχνά “ότι εχθρός του καλού είναι το καλύτερο”. Γιατί πολλοί άλλοι λένε ότι εχθρός του καλού είναι η αλλαζονεία, ο εγωισμός, η έπαρση του “τα ξέρω όλα”, η έλλειψη οραματικού σχεδιασμού.


Και μια και συζητάμε για το φυλλάδιο. Πόσο κόστισε αλήθεια κ. Δήμαρχε; Και γιατί δεν ζητήσατε έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο γι’ αυτή τη δαπάνη; Προεκλογικό φυλλάδιό σας τυπώσατε και μοιράσατε στους συμπολίτες μας; Έτσι θα πορευτούμε τη χρονιά που έρχεται και που είναι πονηρή μια και είναι προεκλογική;


Θα το αφήσω στην κρίση των συμπολιτών μας. Πάντως εμάς μας θίγει βάναυσα αυτή σας η πρωτοβουλία με χρήματα των συνδημοτών μας.


Καλούμαστε λοιπόν σήμερα να κριτικάρουμε τον απολογισμό της Δημοτικής Αρχής για τη χρονιά που πέρασε. Μια χρονιά που ήταν άχρωμη και άοσμη για το Δήμο μας, όπως είναι εξάλλου άχρωμη, αλλά με έντονη την οσμή της διαπλοκής και της εξυπηρέτησης των ολίγων και του μικροπαραταξιακού της συμφέροντος και η πορεία αυτής της Δημοτικής Αρχής.


Μιας Δημοτικής Αρχής που και αυτή τη χρονιά έδωσε σαφή δείγματα αλλαζονικής συμπεριφοράς, αδιαφανούς λειτουργίας και πελατειακής αντίληψης.


Δεν θέλουν; Δεν μπορούν; Κουράστηκαν; Πολύ λίγο ενδιαφέρει τους δημότες της Ξάνθης τι απ’ όλα αυτά συμβαίνει. Το γεγονός είναι ότι για μια ακόμη χρονιά υπήρξε στασιμότητα σε πολλά θέματα.


Δεν τόλμησαν ή δεν ήθελαν “να πιάσουν τον ταύρο από τα κέρατα”. Δείλιασαν ή δεν ήθελαν να πάρουν πρωτοβουλίες στρατηγικού χαρακτήρα που θα βελτίωναν τις συνθήκες διαβίωσης, ελεύθερης κυκλοφορίας, τόνωσης του εμπορικού ιστού της πόλης, ισόρροπης ανάπτυξης και διάθεσης κονδυλίων για τα δημοτικά διαμερίσματα.


Δεν προσπάθησαν καν για μια ακόμα χρονιά όχι να λύσουν (γιατί μαγικές και άμεσες λύσεις δεν υπάρχουν) αλλά τουλάχιστον να θέσουν τις βάσεις επίλυσης μακροχρόνιων προβλημάτων, τα οποία όσο περνάει ο καιρός συσσωρεύονται, μεγεθύνονται και γίνονται  δισεπίλυτα.


Έτσι βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο της ενοποίησης των πλατειών και δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα ούτε για την αναβάθμιση και επέκταση του υφιστάμενου δημοτικού παρκινγκ, ούτε για την αξιοποίηση των υφιστάμενων χώρων ώστε να μη αποτελέσει έρημο τοπίο η πλατεία Διοικητηρίου, ούτε για την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση του κέντρου.


Βαρεθήκαμε κ. Δήμαρχε και μείς και οι συμπολίτες μας να  σας βλέπουμε  μ’ αυτό το δήθεν καθησυχαστικό ύφος να μας “κοιμίζετε” ότι όλα βαίνουν καλώς, ότι ξέρετε τι κάνετε κι όταν σας ζορίζουμε με επίμονες και ενοχλητικές ερωτήσεις και επισημάνσεις να εκνευρίζεστε, να χάνετε την ψυχραιμία σας και αντί για απαντήσεις να καταφεύγετε στη γνωστή και προσφιλή σας μέθοδο της ειρωνείας, της απαξίας, της προσβολής.


Σας ακούσαμε να μας καταλογίζετε παραφιλολογίες, συγγραφικά αποφθέγματα, κατά φαντασία σκάνδαλα, μας είπατε σε ποια πόλη ζούμε και αλλά τέτοια, ωραία και γραφικά για επίπεδο παρέας καφενείου.


Απαντήσεις βέβαια για την ταμπακιέρα δεν πήραμε ποτέ.


Δεν μας απαντήσατε ποτέ για παράδειγμα – και είμαι βέβαιος ότι ούτε σήμερα θα το κάνετε – για τη σκανδαλώδη προμήθεια καλωδίου από τη ΔΕΥΑΞ σε τιμή 70% ακριβότερα απ’ ότι στις τρέχουσες τιμές του εμπορίου και το παράνομο χαράτσι που την ίδια στιγμή επιβάλατε (20ευρω ανά υδρόμετρο) για να καλύψετε την  ίδια συμμετοχή της ΔΕΥΑΞ στα έργα που πρέπει να γίνουν.


Δεν πήρατε θέση ούτε για το “πάρτι” που είχε στηθεί σε βάρος του Δήμου σε ό,τι αφορούσε τους ετήσιους διαγωνισμούς προμήθειας ηλεκτρολογικού υλικού.


Πόντιος Πιλάτος και στο μείζον ηθικό και νομικό για μας θέμα της συμμετοχής του κ. Τσέπελη στη μετοχική σύνθεση του ΕΛΙΣΣΩ.


Κουβέντα για όσα συνέβησαν στην ΕΑΠΑΞ και στην παραποίηση των πρακτικών του Διοικητικού της Συμβουλίου, για την αποσιώπηση από τα Δ.Σ. των Δημοτικών Επιχειρήσεων και Οργανισμών των θέσεων που μέσω ΟΑΕΔ προκηρύχτηκαν.


Γενικά κ. Δήμαρχε σε ό,τι αφορά τα μεγαλοστελέχη της παράταξής σας, αυτούς δηλαδή που με τις ψήφους τους σας εκλέγουν Δήμαρχο, ποιείτε χρόνια πολλά τώρα την νήσσαν. Τους καλύπτετε πλήρως και για μας είστε απόλυτα συνυπεύθυνος.


Σε όλα τα μείζονα θέματα που ανέκυψαν στο Δήμο μας η Δημοτική μας Παράταξη είχε σαφή και ξεκάθαρη στάση. Με τις ανακοινώσεις μας και τις τοποθετήσεις μας προσπαθούμε να πετύχουμε να έχει ο κάθε πολίτης αμφίπλευρη πληροφόρηση για όσα συμβαίνουν στο Δήμο. Κάτι βέβαια που συστηματικά του το αρνείστε εσείς επί πολλά χρόνια. Γιατί έτσι σας βολεύει και έτσι τον θέλετε τον Δήμο. Κλειστοφοβικό, ερμητικά κλειστό προς την κοινωνία, με ανοιχτούς διαύλους μόνον προς τους ημετέρους και από ολίγους.


Και έτσι δεν είναι να απορεί κανένας πώς δημιουργήσατε τόσα χρόνια με τις ιδιοτελείς προσλήψεις έναν μηχανισμό προσωπικής και παραταξιακής σας κυριαρχίας. Αλλεπάλληλες προσλήψεις  και ανανεώσεις συμβάσεων κι όταν έρχεται η ώρα για μόνιμες θέσεις μέσω ΑΣΕΠ η μοριοδότηση των ημετέρων που έχουν προϋπηρεσία τους κάνει να πλεονεκτούν σαφώς έναντι των κοινών θνητών που δεν είχαν ή δεν θέλουν να έχουν μπάρμπα στην Κορώνη. Η αδιαφάνεια και η έλλειψη ισοπολιτείας στο μεγαλείο της! Ο ορισμός της ρουσφετολογικής παλαιοκομματικής νοοτροπίας.


Ε μα και βέβαια σας κακοφαίνεται που όλ’ αυτά τα καταγγέλλουμε. Μάθατε τόσα χρόνια να μη λειτουργεί συστηματικά και οργανωμένα η αντιπολίτευση και να κάνετε όργια ρουσφετιού και πάρτι διαπλοκής εν κρυπτώ. Και τώρα σας κακοφαίνεται που αυτά τα στοιχεία δημοσιοποιούνται, που αρκετά απ’ αυτά βρίσκονται στα χέρια της δικαιοσύνης.


Και σε ό,τι αφορά ειδικά τις θέσεις εργασίας έχετε αντιληφθεί κ. Δήμαρχε ότι αυτή τη στιγμή ο Δήμος είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης του νομού;


Έχετε συναίσθηση της μεγάλης ευθύνης που έχετε αυτός ο εργοδότης να είναι κοινωνικά ευαίσθητος και δίκαιος προς όλους και να μη δημιουργεί αίσθηση αδικίας και αποκλεισμών προς τους μη ημετέρους; 


Είναι πλέον σαφές και ξεκάθαρο σε όλη την τοπική κοινωνία το μήνυμα που εκπέμπετε εδώ και χρόνια και είναι κρίμα. Ιδιαίτερα για τη νέα γενιά που έτσι κι αλλιώς είναι απογοητευμένη από μας τους μεγάλους, από την ενασχόληση με τα κοινά, από τις προοπτικές αξιοκρατικής τους αντιμετώπισης.


Και για να κλείνω μ’ αυτό το μείζον θέμα.


Σας προτείναμε επανειλημμένα να ιδρύσετε δύο ξεχωριστά γραφεία. Το ένα ήταν το Γραφείο Απασχόλησης που ενώ το εντάξατε επιτέλους στο σχεδιασμό σας και σας είπαμε ότι, έστω και καθυστερημένα, καλώς πράξατε, ακόμα δεν το είδαμε και διερωτώμεθα με τι ρυθμούς χελώνας κινείστε, εκτός και αν ισχύει το “όποιος δεν θέλει να ζυμώσει”.


Το άλλο είναι το Γραφείο – Τμήμα Αξιοποίησης Δημοτικής Περιουσίας που κι αυτό δεήσατε μετά από επίμονες οχλήσεις μας να το σχεδιάσετε αλλά είναι ακόμα στα χαρτιά.          


Και περνάω στο θέμα της αξιοποίησης της Δημοτικής Περιουσίας. Πρέπει να γίνει αντιληπτό σε όλους τους συνδημότες μας πόσο σημαντικό είναι αυτό το θέμα. Έτσι θα έχουμε μια υγιή αύξηση των εσόδων του Δήμου που θα τον καταστήσουν οικονομικά οχυρωμένο και με διαθέσιμα κονδύλια για άσκηση κοινωνικής πολιτικής για τον πολιτισμό, για δημοτικά έργα χωρίς να χρειάζεται να επιβαρύνει τους δημότες με υπέρογκα τέλη ή να εξαρτάται απόλυτα από τις διαθέσεις της πολιτείας.


Δυστυχώς πολύ λίγα πράγματα γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση. Και δεν το λέω με αντιπολιτευτική διάθεση. Με το χέρι στην καρδιά πείτε μας κ. Δήμαρχε είστε ικανοποιημένος από την σωστή και ορθολογική αξιοποίηση της Δημοτικής περιουσίας; Είστε ικανοποιημένος από τις βεβαιωμένες ανείσπρακτες οφειλές συγκεκριμμένων συνδημοτών μας;


Γιατί η κοινωνία βοά ότι και δεν αξιοποιείτε σωστά την περιουσία του Δήμου και εξυπηρετείτε ολίγους ημετέρους μη εισπράττοντας ενοίκια επί πολλά χρόνια. Κι αν αυτό δεν είναι αθέμιτος ανταγωνισμός για τους λοιπούς επαγγελματίες τι είναι;


Σας καταλογίζονται προσωπικές ευθύνες κ. Δήμαρχε για την απαθή στάση σας στα διογκούμενα προβλήματα του κέντρου της πόλης μας.


Μέχρι τώρα πορευτήκατε με μια τελείως αναχρονιστική λογική του “βλέποντας και κάνοντας”. Ε αυτό δεν μπορεί να αποτελεί σχέδιο και στρατηγική (βλέπετε δεν χρησιμοποιώ τη λέξη όραμα γιατί είστε ο μόνος Δήμαρχος στη χώρα που παθαίνει αλλεργία μ’ αυτή τη λέξη και δεν σας εκφράζει καθόλου).


Δεν μπορεί να σχεδιάζετε για παράδειγμα να λύσετε το πρόβλημα του διπλοπαρκαρίσματος της Τσιμισκή μικραίνοντας τα πεζοδρόμια. Κι όταν όλοι – μα όλοι- σας προτείναμε το αυτονόητο να εκνευρίζεστε και να μας λοιδορείτε. Τελικά κάνοντας μια μεγαλοπρεπή κυβίστηση (ή κωλοτούμπα όπως την ερμηνεύει ο Μπαμπινιώτης στο λεξικό του) τα μεγαλώσατε και ούτε γάτα ούτε ζημιά.


Δεν μπορεί να προχωράτε το έργο της ενοποίησης των πλατειών και να μας λέτε ότι μετά θα κάνετε κυκλοφοριακή μελέτη. Δεν μπορεί να μην έχετε προβλέψει την αξιοποίηση και επέκταση του Δημοτικού παρκινγκ και τώρα ξαφνικά να το θέτετε στους σχεδιασμούς σας.


Δεν μπορεί να μην έχετε καμία πρόβλεψη να δώσετε ζωή στον υπερκείμενο χώρο απέναντι από την Νομαρχία και να κινδυνεύει να γίνει αύριο – μεθαύριο ερημοποιημένο γκέτο. Δεν μπορεί τέλος να μην έχετε κανένα σχεδιασμό για το που θα πάνε οι πιάτσες των ταξί και να προσπαθείτε τώρα κάτω από το βάρος της πίεσης των γεγονότων να προσπαθείτε με μπαλώματα να λύσετε το θέμα φέρνοντας σε σύγκρουση διάφορες κοινωνικές ομάδες.


Δεν μπορεί όλοι οι σύγχρονοι Δήμοι να εντάσσουν την κατασκευή ποδηλατοδρόμων στις άμεσες προτεραιότητές της και σεις να ειρωνεύεστε όσους σας το ζητούν χρησιμοποιώντας το κενού περιεχομένου επιχείρημα της γεωγραφικής ιδιομορφίας της πόλης μας.


Έχετε πολλές ευθύνες κ. Δήμαρχε γιατί επί πολλά χρόνια δεν είδατε και δεν προβλέψατε την οχύρωση του εμπορικού ιστού της πόλης.


Δεν είδατε και δεν σχεδιάσατε σε διαβούλευση με τους φορείς της πόλης τη δημιουργία και παράλληλων αγορών που και το κέντρο θα ανακούφιζαν και θα απέτρεπαν την λαίλαπα της επικείμενης εγκατάστασης πολυεθνικών κολοσσών στην περιφερειακή περίμετρο της πόλης μας.


Για σας και την φιλοσοφία σας ο Δήμος είναι μόνον για τα στοιχειώδη. Έτσι διαχειρίζεστε τα τρέχοντα και τα πάγια, οργανώνετε τα πράγματα σε τοπικό επίπεδο, φροντίζετε όσο μπορείτε για τα στοιχειώδη που αφορούν την ποιότητα ζωής των κατοίκων (ευταξία, καθαριότητα, υποδομές).


Διαχειρίζεστε επίσης – κι αυτή όσο μπορείτε – την προίκα που βρήκατε από τη δημαρχία Αμοιρίδη σε ό,τι αφορά το Καρναβάλι και Γιορτές Παλιάς Ξάνθης. Στον τομέα του πολιτισμού δεν προσθέσατε τίποτα. Δεν βάλατε το παραμικρό λιθαράκι μετεξέλιξης.


Είναι όμως ένας Δήμος μόνο γι’ αυτά;


Για μας όχι. Ένας σύγχρονος Δήμος πρέπει να είναι ανοιχτός στους πολίτες του, να ακούει, να καταγράφει και να αντιμετωπίζει τα ζητήματα και τις ανάγκες τους, να προβληματίζεται από όσα δυσμενή ενσκήπτουν απειλώντας την κοινωνία του ή όσα την ταλανίζουν μακροχρόνια. Να παρακολουθεί τις εξελίξεις στην κοινωνία, στην οικονομία, τον πολιτισμό, την αυτοδιοίκηση εντός και εκτός της χώρας του και να αφυπνίζεται, αναζητώντας λύσεις για τους πολίτες του  συνεργαζόμενος μαζί τους. Λύσεις που θα κατατείνουν στην διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και στην ευημερία του συνόλου.


Αυτό σημαίνει ότι ένας σύγχρονος Δήμος, όπως εμείς τον οραματιζόμαστε, δεν μπορεί να ικανοποιείται αρκούμενος στο να στρώνει πεζοδρόμια, πλατείες και δρόμους ούτε να ανοίγει προς άγραν εκλογικής πελατείας δρόμους στα μαντριά των Κιμμερίων και να ρίχνει άσφαλτο στις αυλές των σπιτιών προεκλογικά.


Ο δικός μας Δήμος, αυτός που ονειρευόμαστε, μελετά, σχεδιάζει, χαράσσει και εφαρμόζει πολιτική σε κάθε τομέα που επηρεάζει το παρόν και το μέλλον της τοπικής κοινωνίας.


Λυπούμαι που για μια ακόμα φορά είμαι υποχρεωμένος, κ. Δήμαρχε, να στηλιτεύσω την έλλειψη μακρόχρονης και μακρόπνοης στρατηγικής.


Ίσως φταίει το ό,τι η Διοίκησή σας στερείται βασικών υποδομών από πλευράς γνώσεων και οργάνωσης, ίσως η έλλειψη επαρκούς στελεχιακού δυναμικού, ίσως η ατολμία σας και η μακάρια λογική σας που συμπυκνώνεται στο “βλέποντας και κάνοντας”.


Ίσως κι όλ΄ αυτά μαζί.


Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Η πόλη μας, ο Δήμος μας βιώνει μια κατάσταση στασιμότητας – κι αυτό που λέω είναι επιεικής χαρακτηρισμός – διότι πολλοί λένε ότι την πήγατε πίσω στα χρόνια της δημαρχίας σας.


Η προίκα και ο αέρας δημιουργίας και υπεροχής της πόλης μας, που έκανε τους Ξανθιώτες περήφανους – έχει προ πολλού σπαταληθεί και η άπνοια που επικρατεί μας οδηγεί σε τέλμα και σε υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας. Συνεχίζετε την ίδια αδιέξοδη τακτική σας σε όλα τα επίπεδα.


Η λογική σας και οι φράσεις σας που μου έχουν μείνει “Καλά πως κάνετε έτσι; Υπάρχουν και άλλοι που είναι χειρότεροι από μας. Εμείς πάλι καλά είμαστε” μου δείχνουν ότι έχετε όχι μόνον βάλει πολύ νερό στο κρασί σας αλλά και ότι μας υποχρεώνετε να το κάνουμε και μεις. Ότι χαμηλώνετε με το “έτσι θέλω” πολύ τον πήχη των προσδοκιών ημών και των συμπολιτών μας.


Με ποιο δικαίωμα αλήθεια;


Κι όταν κάποιοι φθάνουν να αγανακτούν με όλα αυτά και να διαμαρτύρονται έντονα τους απαντάτε – και μας απαντάτε με το παροιμιώδες πια “σε ποια πόλη ζείτε”.


Σ’ αυτή δυστυχώς που μας φτιάξατε κ. Δήμαρχε είναι η απλή και αυθόρμητη απάντηση. Δεν μπορείτε καν να αναγνωρίσετε στους άλλους το δικαίωμα να ονειρεύονται κάτι καλύτερο και να προσδοκούν ότι κάποια στιγμή θα γίνουν και σ’ αυτό τον τόπο όσα αυτονόητα έγιναν προ πολλού αλλού.


Κι αν ως χρονιά το 2008 ήταν επιεικώς μέτρια για τη δημαρχία σας σε ό,τι αφορά τις υποδομές και τη χάραξη έστω μακροχρόνιας στρατηγικής σας άκουσα να κομπάζετε για την καλή οικονομική κατάσταση του Δήμου. Εδώ βέβαια δεν σας συμφέρει να εντάξετε τη ΔΕΥΑΞ που κατά πως σας βολεύει  άλλοτε τη θεωρείτε κομμάτι του Δήμου και άλλοτε ξεχωριστή επιχείρηση.


Την ίδια λοιπόν χρονιά που εσείς διατείνεστε ότι τα οικονομικά του Δήμου πάνε καλά οι ετήσιες ζημίες της ΔΕΥΑΞ ξεπέρασαν το 1.500.000 Ε και οι συσσωρευμένες ζημίες της ξεπέρασαν τα 10.000.000 Ε. Και μην ακούσουμε πάλι τις ψευδέστατες και ανακριβέστατες δικαιολογίες σας ότι το κληρονομήσατε αυτό το χρέος. Με χαρτιά και ντοκουμέντα σας αποδείξαμε ότι κληρονομήσατε ζημίες από την αρχή της λειτουργίας της ΔΕΥΑΞ μέχρι το 2000  1.000.000 Ε και επί δημαρχίας σας (δηλ. σε 9 χρόνια) τις φθάσατε πάνω από 10.000.000 Ε.


Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας και για την απόδοση ευθυνών, που ως τώρα αρνηθήκατε να τις αναλάβετε, λες και ολ’ αυτά τα χρόνια ήταν κάποιος άλλος Δήμαρχος. Σ’ αυτή λοιπόν τη δύσμοιρη ΔΕΥΑΞ που δεν είχε χρήματα να χρηματοδοτήσει τα έργα που έπρεπε να γίνουν από τη μια ο Πρόεδρος έδωσε μια γενναία αύξηση στις αποδοχές του από τις πρώτες μέρες της θητείας του κι από την άλλη επιβάλλατε χαράτσι 20 Ε ανά υδρόμετρο για να μαζέψετε τις αναγκαίες 500.000 Ε.


Κύριε Δήμαρχε,


Δεν θα μπω στον κόπο να σας απαριθμήσω μία προς μία τις προτάσεις που ως τώρα σας κάναμε και που όλες – μα όλες – έχουν απορριφθεί από την έχουσα και κατέχουσα την “απόλυτη γνώση” Δημοτική σας αρχή. Δεν θα επιχειρήσω καν όπως άλλες φορές να αναφερθώ σε μία προς μία τις δραστηριότητες του Δήμου και των Δημοτικών Επιχειρήσεων και Οργανισμών.


Τούτο σας λέω μόνον και λάβετέ το σοβαρά υπ’ όψη.


Οι συνδημότες μας δεν αντέχουν άλλο την κατάσταση τρέλας που βιώνουν καθημερινά στο κέντρο της πόλης. Το περιβόητο έργο της ενοποίησης των πλατειών εξελίσσεται σε Βατερλό και δοκιμάζει καθημερινά τα νεύρα των συμπολιτών μας. Οι παλινωδίες σας και η επίδειξη εγωιστικής πυγμής δεν συμβάλλουν στην βελτίωση των συνθηκών.


Η αδράνειά σας σε ό,τι αφορά τη δημιουργία νέων θέσεων  στάθμευσης πέριξ του κέντρου είναι πια καθοριστική για το μέλλον της πόλης.


Η λέξη ‘ανακύκλωση’ αποτελεί για μια ακόμα χρονιά όνειρο απατηλό και σχετικό ανέκδοτο για το δήμο μας.


Τα αυτονόητα – τα πεζοδρόμια να ανήκουν στους πεζούς – έγιναν ζητούμενα δυστυχώς στην πόλη μας.


Η αδιαφάνεια στις προσλήψεις και στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου δίνει ένα πολύ κακό μήνυμα κυρίως στη νέα γενιά του τόπου μας.


Και δεν θέλω να μιλήσω για έννοιες όπως αξιοκρατία, ίση μεταχείριση πολιτών και ισονομία…. Δεν συνάδουν ολ’ αυτά με την ιδιότητα του ημετέρου και του ρουσφετιού που έχετε αναγάγει σε …. 8η Τέχνη!!!


Τελειώνοντας – γιατί πρέπει να δώσουμε το λόγο και στους συνδημότες μας – θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι εμείς θα εξακολουθήσουμε να συμβάλλουμε   σε ό,τι θετικό βλέπουμε και στον Δήμο και στα Συμβούλια των Δημοτικών Επιχειρήσεων και Οργανισμών που συμμετέχουμε.


Θα εξακολουθούμε όμως με όλο και μεγαλύτερη ένταση να εκφράζουμε τις διαφωνίες μας, τις εναλλακτικές μας προτάσεις και την κριτική μας, σε όλα τα θέματα της καθημερινότητας που ταλανίζουν τους συμπολίτες μας.


Θα είμαστε απέναντι σε οποιεσδήποτε προσπάθειες γίνουν τη χρονιά που έρχεται – προεκλογική και πονηρή – για ενέργειες ρουσφετολογικές και αντιλήψεις μικροπαραταξιακές. Και κυρίως θα ασκούμε έλεγχο σε όλες τις λειτουργίες του Δήμου και την Δημ. Επιχειρήσεων και Οργανισμών.


Σας το είπαμε κι άλλοτε. Αυτές οι εκλογές που του χρόνου θα γίνουν – θέλουμε κι ελπίζουμε με την επαναφορά του 50%+1 – θα είναι τελείως διαφορετικές από όσες μέχρι τώρα συνηθίσατε να κάνετε. Η λαϊκή βούληση θα αφεθεί να εκφραστεί ελεύθερη και ανεπηρέαστη. Τερτίπια και δοσοληψίες μέσω ΕΑΠΑΞ και με χρήματα των συμπολιτών μας – άρα και δικά μας – τέλος!


Η ώρα της αλλαγής σελίδας στον τόπο μας πλησιάζει.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button