Το ωράριο διχάζει τους καταστηματάρχες

Επί τάπητος τέθηκαν το βράδυ της περασμένης Τετάρτης τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καταστηματάρχες της πόλης κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου. Αν και η προσέλευση των μελών του Συλλόγου δε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ικανοποιητική παρόλο που τα θέματα της Συνέλευσης ήταν ιδιαίτερα σημαντικά για τον εμπορικό κόσμο της Ξάνθης.

Επί τάπητος τέθηκαν το βράδυ της περασμένης Τετάρτης τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καταστηματάρχες της πόλης κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου.

 Αν και η προσέλευση των μελών του Συλλόγου δε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ικανοποιητική παρόλο που τα θέματα της Συνέλευσης ήταν ιδιαίτερα σημαντικά για τον εμπορικό κόσμο της Ξάνθης.


 Πέρα από το ωράριο της αγοράς, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης συζητήθηκαν και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως η έλευση των Πολυκαταστημάτων και η δημιουργία των Εμπορικών Κέντρων, η προσβασιμότητα στο κέντρο της πόλης, οι χώροι στάθμευσης, η καθαριότητα και γενικά η εικόνα που παρουσιάζει ο εμπορικός ιστός της πόλης.


 Επίσης έγινε και μια σύντομη ενημέρωση για τα πέντε προγράμματα  επιχειρηματικότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης που απευθύνονται σε μικρές και πολύ μικρές εμπορικές επιχειρήσεις και αποτελούν ένα πολύ καλό εργαλείο για όσα καταστήματα θέλουν να προχωρήσουν σε ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό των υποδομών τους.


 Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Γιάννης Αλεξιάδης κάλεσε τα μέλη του Συλλόγου να σκεφτούν σοβαρά τις δυνατότητες που τους παρέχουν τα προγράμματα αυτά και να σπεύσουν να επωφεληθούν υποβάλλοντας σχετικές προτάσεις, προσθέτοντας πως όσο περισσότερα χρήματα πέφτουν στον εμπορικό κόσμο, τόσο καλύτερη γίνεται και η αγορά της Ξάνθης.


 Ένα από τα θέματα που απασχόλησαν ιδιαίτερα τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης ήταν η έλευση των πολυκαταστημάτων και των εμπορικών κέντρων. Μάλιστα θέτοντας το παραπάνω θέμα ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, κ. Αλεξιάδης σημείωσε πως είναι ένα αναγκαίο κακό που θα πρέπει να αποδεχτούν, να συμπλεύσουν με αυτά και για αυτό θα πρέπει οι καταστηματάρχες της Ξάνθης να προχωρήσουν στην κατάλληλες εκείνες κινήσεις που θα καταστήσουν τα καταστήματά τους ανταγωνιστικά απέναντι στους πολυχώρους και ελκυστικά προς τους καταναλωτές. Για αυτό και κρίνει απαραίτητο οι καταστηματάρχες να εκμεταλλευτούν τη δυνατότητα προς την κατεύθυνση αυτή που τους παρέχουν τα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα.


 Κάλεσε τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου να σκεφτούν και να προβληματιστούν για το πώς θέλουν την αγορά της Ξάνθης, τι πρέπει να κάνουν, έτσι ώστε να βγουν λιγότερο αλώβητοι από την παρουσία των πολυκαταστημάτων και των Εμπορικών Κέντρων.


 Από την πλευρά τους και μετά και από μια αυτοκριτική ως προς τη δική τους συμπεριφορά και λειτουργία-δεν είναι άμοιροι ευθυνών – για την εικόνα που παρουσιάζει ο εμπορικός ιστός της πόλης, αρκετοί καταστηματάρχες που συμμετείχαν στη Γενική Συνέλευση κατέθεσαν τους προβληματισμούς τους και τις προτάσεις τους.


 Υπογράμμισαν τη γενική ασυδοσία που υπάρχει στο κέντρο της πόλης αναφορικά με το κυκλοφοριακό και τη στάθμευση των οχημάτων, καθώς και την απουσία της Τροχαίας και της αδυναμίας της Δημοτικής Αστυνομίας να επιβάλλει την τάξη.


 Τόνισαν πως δεν υπάρχει ποιότητα ζωής στο κέντρο της πόλης, καθώς καθίσταται πολύ δύσκολη η διέλευση των καταναλωτών στα πεζοδρόμια και τους δρόμους του κέντρου, οι οποίοι είναι κατακλυσμένοι από μηχανάκια και τραπεζοκαθίσματα.


 Πέρα βέβαια από την βρώμικη εικόνα που παρουσιάζουν αρκετά κεντρικά σημεία του εμπορικού ιστού της πόλης.


 Οι καταστηματάρχες της Ξάνθης ζήτησαν να υπάρξουν περισσότεροι χώροι στάθμευσης, κάλεσαν τους συναδέλφους τους να δώσουν οι ίδιοι πρώτοι το παράδειγμα με το να μην κατεβαίνουν στο κέντρο της πόλης με τα αυτοκίνητά τους, έτσι ώστε να μπορούν οι καταναλωτές να βρίσκουν χώρους να παρκάρουν τα δικά τους οχήματα και να κάνουν τις αγορές στα καταστήματα του κέντρου και να μην καταφεύγουν στα διάφορα πολυκαταστήματα εκτός πόλης.


 Παράλληλα εξέφρασαν τη διαφωνία τους στην απόφαση  του Δήμου Ξάνθης να μικραίνει τα πεζοδρόμια της σε κάποιο  σημείο επί της Τσιμισκή προκειμένου να γίνει πιο εύκολη η  πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων. Αντιπρότειναν να απαγορευτεί η στάθμευση των οχημάτων από τη μια πλευρά του δρόμου.


 Ενώ όταν ετέθη το θέμα του καλοκαιρινού ωραρίου, παρατηρήθηκε ένας έντονος προβληματισμός των μελών του Συλλόγου αναφορικά με το πόσα απογεύματα θα πρέπει να είναι ανοιχτά, αν θα είναι μόνο για ένα μήνα ή τι θα γίνε με την περίοδο των θερινών εκπτώσεων, όπως επίσης και με το απόγευμα της Παρασκευής.  Διαπιστώθηκε μια διάσταση απόψεων, για αυτό και αποφασίσθηκε να ακολουθηθεί η διαδικασία της ψηφοφορίας. Οι καταστηματάρχες της Ξάνθης θα πρέπει μέχρι αύριο Σάββατο να προσέλθουν στα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου και να ψηφίσουν μια από τις τέσσερις δυνατότητες που προτείνει η διοίκηση του Συλλόγου.


 Πάντως από τα όσα ανέδειξε η Γενική Συνέλευση αναφορικά και με το θερινό ωράριο, φαίνεται πως η πλειοψηφία των καταστηματαρχών τάσσεται υπέρ της πρότασης των δυο απογευμάτων την εβδομάδα η αγορά της Ξάνθης να είναι ανοιχτή.


 Το τι τελικά θα ισχύσει ενδεικτικά, καθώς σύμφωνα με το νόμο το ωράριο της αγοράς είναι ελεύθερο από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ καθ’ όλες τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας, θα γίνει γνωστό από την ερχόμενη Δευτέρα.


 Τέλος η Γενική Συνέλευση αποφάσισε η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης να έχει άποψη και παρεμβατικό ρόλο για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα μέλη του, για αυτό και προγραμματίζει άμεσα επαφές με τη Δημοτική Αρχή για θέματα που έχουν να κάνουν με την καθαριότητα, τα πεζοδρόμια, τους χώρους στάθμευσης, καθώς και με τη Διοίκηση της Τροχαίας Ξάνθης για το κυκλοφοριακό πρόβλημα, ζητώντας περισσότερη  αστυνόμευση και έλεγχο στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.


 


Δέσποινα Γκούμα


 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button