ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ, ΣΤHΝ ΞΑΝΘΗ

Δημοκρατικέ λαέ της Ξάνθης, πολίτες της Θράκης, απόψε μιλήσατε εσείς, με τη συγκλονιστική σας παρουσία. Ακούγεται το σύνθημα: “ΠΑΣΟΚ και Νεολαία για μια Ελλάδα νέα” Μαζί με τη νεολαία.

Δημοκρατικέ λαέ της Ξάνθης, πολίτες της Θράκης, απόψε μιλήσατε εσείς, με τη συγκλονιστική σας παρουσία.


Ακούγεται το σύνθημα:


“ΠΑΣΟΚ και Νεολαία για μια Ελλάδα νέα”


Μαζί με τη νεολαία.


Ένα μεγάλο ευχαριστώ, διότι από εδώ, από την Ξάνθη, στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε κάθε Έλληνα, σε κάθε Ελληνίδα. Μπορούμε. Μπορούμε να αλλάξουμε πορεία, μπορούμε να χαράξουμε νέα πορεία. Μπορούμε να βάλουμε και πάλι τον πολίτη στο επίκεντρο της πολιτικής μας.


Ακούγεται το σύνθημα:


“Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά”


Δεν ξεχνάμε και τα βλέπουμε καθημερινά.


Γι’ αυτό στις 7 Ιουνίου ψηφίζουμε για την Ευρώπη. Αποφασίζουμε για την Ελλάδα.


Αποφασίζουμε αλλαγή πορείας.


Αποφασίζουμε τη λύτρωση της χώρας στις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν.


Ακούγεται το σύνθημα:


“Γιώργο γερά, να πέσει η Δεξιά”


Γερά, και το δικό σας μήνυμα απόψε είναι: Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω! Το ποτάμι της ελπίδας.


Προχωράμε μπροστά, αποφασιστικά. Προχωράμε με σιγουριά γιατί ήρθε η ώρα του πολίτη. Προχωράμε μπροστά με πίστη, με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του Έλληνα και της Ελληνίδας. Προχωράμε μπροστά, με τη σιγουριά ότι, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, μπορεί να φέρει και πάλι το χαμόγελο, την ελπίδα στον κάθε Έλληνα, στην κάθε Ελληνίδα.


Ναι, να ξαναφέρουμε πάλι την ελπίδα σε κάθε ελληνική οικογένεια. Αυτός είναι ο στόχος μας και αυτό τον στόχο θα τον πετύχουμε. Είναι η δική μας πορεία, είναι η δική μας παράδοση.


Απόψε, η Ξάνθη αποφάσισε.


Η Ξάνθη ψήφισε ΠΑΣΟΚ.


Και στέλνει το μήνυμα της νίκης σε όλη την Ελλάδα.


Το μήνυμα της ελπίδας.


Ξέρετε καλά φίλες και φίλοι, τα τελευταία 5 χρόνια ολόκληρη η χώρα ζει την εγκατάλειψη της Περιφέρειας από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.


Ακούγεται το σύνθημα:


“Κάτω η Χούντα του Καραμανλή”


Όχι δεν είναι Χούντα, είναι μια κυβέρνηση που εκλέχθηκε από την πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, αλλά είναι μια κυβέρνηση που αθέτησε τις υποσχέσεις της, που έχασε την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού, που σήμερα κυβερνά με δανεικό χρόνο, με δανεικά λεφτά, χωρίς να κοιτάει μπροστά για τις ανάγκες της χώρας. Αυτό το ξέρετε κι εσείς, έχετε πικρή πείρα από τα λόγια και τα έργα τους.


Δεν είναι τυχαίο ότι, σήμερα, βρισκόμαστε στην πλατεία Μπαλτατζή, την πλατεία που φέρει το όνομα του δημιουργού του αγροτοσυνεταιριστικού κινήματος. Ενός ανθρώπου, που πίστεψε στη συνεργασία, στη συλλογική προσπάθεια των αγροτών, για να μπορέσει η φωνή τους, η οικονομία τους, η παραγωγή τους, να έχουν δύναμη. Ενός ανθρώπου, που οραματίστηκε ένα μοντέλο ανάπτυξης που έδωσε ευημερία για πολλές δεκαετίες στους αγρότες.


Δυστυχώς, όμως, κάποιοι άλλοι, λειτουργώντας δήθεν στο όνομά του, μετέτρεψαν την κληρονομιά του σε πελατειακό σύστημα. Σήμερα, αφήνουν πίσω τους ερείπια. Είναι τεράστια η ευθύνη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, για τη σημερινή κατάσταση στον αγροτικό κόσμο, στον αγροτικό χώρο, στην ύπαιθρο.


Εδώ, στην Ξάνθη, εφαρμόστηκε απόλυτα η αντίληψη της Δεξιάς. Η αντίληψη ότι το κοινό, το δημόσιο, το συνεταιριστικό δεν είναι κάτι που ανήκει στον πολίτη, στον αγρότη, αλλά είναι λάφυρο της εξουσίας. Έτσι είδαν και έτσι βλέπουν τη δημόσια περιουσία. Έτσι είδαν και έτσι βλέπουν τη εξουσία. Την εξουσία, που τους έχει δώσει ο Ελληνικός λαός.


Γι’ αυτό σήμερα υποφέρει ο αγρότης. Υποφέρει που ακόμα και τα δικαιώματά του από την ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική, δεν τα απολαμβάνει. Είναι απαράδεκτο να φορτώνει η κυβέρνηση το κόστος για τη διανομή των δικαιωμάτων του, της νέας ΚΑΠ στους αγρότες.


Φορτώνουν την ευθύνη στην ΠΑΣΕΓΕΣ, που κακώς ανατέθηκε σε αυτήν. Το κόστος για τη διανομή και την πληρωμή των δικαιωμάτων, έπρεπε να βαρύνει αποκλειστικά το κράτος και όχι τους αγρότες.


Κι έτσι, σήμερα, η Ξάνθη μαστίζεται από τα προβλήματα της αγροτιάς. Μαστίζεται από το κλείσιμο εργοστασίων και επιχειρήσεων. Μαστίζεται από την αποβιομηχάνιση και την ανεργία. Το κλείσιμο των Συνεταιριστικών Βιομηχανιών, ΣΕΒΑΘ, ΣΕΠΕΚ και της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης έχει φτάσει την ανεργία στην περιοχή στο 23%. Είναι απαράδεκτο το ποσοστό ανεργίας σήμερα στην περιοχή της Ξάνθης.


Ο συμβολισμός της πλατείας Μπαλτατζή δεν είναι τυχαίος. Δείχνει τη δική μας απόφαση, την απόφαση του ΠΑΣΟΚ, να στηρίξει τον αγρότη, την αγρότισσα, να στηρίξει νέες συλλογικές προσπάθειες των αγροτών, να στηρίξει νέου τύπου Συνεταιρισμούς.


Να ανοίξουμε τους ορίζοντες, ώστε ο αγρότης και ο νέος αγρότης να αισθανθούν ότι είναι επιλογή τους να είναι αγρότες και όχι καταναγκασμός. Επιλογή τους, διότι θα αισθάνονται αξιοπρεπείς, θα αισθάνονται επαγγελματίες, θα αισθάνονται ότι έχουν προοπτική, θα αισθάνονται ότι έχουν δικαιώματα.


Είναι απόφασή μας να δώσουμε κίνητρα για την προώθηση και νέων, σύγχρονων, ισχυρών συλλογικών Οργανώσεων και δομών, που να μπορούν να παρεμβαίνουν προς όφελος του αγρότη. Να παρεμβαίνουν στην προμήθεια λιπασμάτων, στην προμήθεια φυτοφαρμάκων, σπόρων, ζωοτροφών, ακόμα και στην εμπορία τροφίμων.


Είναι απόφαση του ΠΑΣΟΚ, να στηρίξουμε τους αγρότες με νέα κατάρτιση, με εκπαίδευση, με την εξουσία που λέγεται “γνώση”, με τον γεωπόνο κοντά τους, για να προωθήσουν νέα προϊόντα, βιοκαλλιέργειες, ποιοτικά και διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα και, παράλληλα, να δημιουργήσουμε υποδομές για την αγροτική παραγωγή και το περιβάλλον.


Το μεγάλο αρδευτικό έργο του νομού της Ξάνθης, που έχει ενταχθεί στο σχεδιασμό από το 2003, καθυστερεί με ευθύνη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Και σήμερα, η ανυπαρξία αγροτικής πολιτικής, έχει φέρει σε απόγνωση τους αγρότες.


Γι’ αυτό, στις 7 Ιουνίου, οι αγρότες θα δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα, το ηχηρό μήνυμα της κάλπης των Ευρωεκλογών.


Στις 7 Ιουνίου οι αγρότες ψηφίζουν για την Ευρώπη, Αποφασίζουν για την Ελλάδα.


Ψηφίζουν οι αγρότες κόντρα στο ψέμα ότι, μετά το 2013, οι επιδοτήσεις θα καταργηθούν. Καταψηφίζουν οι αγρότες εκείνους που έχασαν τις μάχες για τα καπνά, που έχασαν τις μάχες για το βαμβάκι, για τη ζάχαρη και για τα άλλα προϊόντα μας.


Καταψηφίζουν εκείνους που κατεβάζουν τον πήχη της διαπραγμάτευσης. Οι αγρότες καταψηφίζουν εκείνους που δεν τόλμησαν να πάνε στις Βρυξέλλες, για να διαπραγματευθούν για τους αγρότες, όπως είχαν υποσχεθεί προεκλογικά.


Και ψηφίζουν για μια γεωργία, που δεν θα αφήνεται έρμαιο της παγκοσμιοποίησης και του διεθνούς ανταγωνισμού, αλλά θα εντάσσεται σε εθνικό περιφερειακό σχεδιασμό, με σχέδιο ανάπτυξης, με σχέδιο για την εκπαίδευση, για την εισαγωγή τεχνολογίας, για την έρευνα, για τις σωστές υποδομές, για να δημιουργήσουμε προϊόντα ποιότητας, αυτό που λέμε “Πράσινη Ανάπτυξη”.


Για μας, η Πράσινη Ανάπτυξη είναι συνδεδεμένη με την αξία του προϊόντος. Θέλουμε η Ελλάδα τη θέλουμε να συνδεθεί με τη λέξη “αξία”. Αξία στο χωράφι, αξία στο προϊόν μας, αξία στην εκπαίδευσή μας, αξία για τη νεολαία. Γι’ αυτό η Πράσινη Ανάπτυξη είναι προγραμματική μας πρόταση.


Οι αγρότες ψηφίζουν επίσης για έναν κρίσιμο ρόλο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, την ανάπτυξη στη νέα εποχή.


Γι’ αυτό, από την πλατεία Μπαλτατζή, του Αλέξανδρου Μπαλτατζή, καλούμε τους πολίτες να αλλάξουν την πορεία της χώρας.


Να πιστέψουν και να στηρίξουν το όραμα του ΠΑΣΟΚ για την Πράσινη Ανάπτυξη. Ανάπτυξη, που πιστεύει στην αξία κάθε πολίτη. Ναι, αυτή είναι η δημοκρατική μας αρχή. Η εργασία, η συμμετοχή, η παιδεία, η ασφάλεια για όλους, για όλους ανεξαιρέτως, σημαίνει περισσότερο πλούτο για όλους, περισσότερο πλούτο για τη χώρα.


Ακούγεται το σύνθημα:


“Ο ήλιος ανατέλλει τη νίκη θα τη φέρει”


Ο ήλιος ανατέλλει, για να φέρουμε πίσω στη χώρα τις αξίες, τις δημοκρατικές μας αρχές, που είναι ταυτισμένες με το μοντέλο ανάπτυξης αυτού του δημοκρατικού Κινήματος.


Ακούγεται το σύνθημα:


“Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό”


Είμαστε εδώ, ενωμένοι και δυνατοί, διότι μιλάμε για μια ανάπτυξη στην οποία θα μετέχουν όλοι. Με ισονομία, με ίσες ευκαιρίες, χωρίς διακρίσεις. Γι’ αυτό το λόγο, εμείς πιστεύουμε – και εγώ το πιστεύω – ότι στην περιοχή αυτή, στη Θράκη, μπορούν να συμβιώνουν με τον πλέον αρμονικό τρόπο άνθρωποι με διαφορετική γλώσσα, θρησκεία, ήθη και έθιμα. Αυτή είναι η δημοκρατική μας αρχή.


Ακούγεται το σύνθημα:


“Σήκω Αντρέα, να δεις τη Νεολαία”


Μια νεολαία δυναμική, μια νεολαία που μπήκε στον αγώνα, να ανοίξει αυτή το δρόμο για το αύριο της χώρας.


Σε αυτή την περιοχή, αποδεικνύεται έμπρακτα ότι η διαφορετικότητα δεν αποτελεί λόγο για φόβο. Αλλά είναι λόγος για ευημερία και δημιουργικότητα. Δεν αποτελεί λόγο για τους ανθρώπους να μη μοιράζονται, να μη μοιραζόμαστε τις χαρές και τις λύπες της ζωής. Διαφορετικότητα σημαίνει να συνεισφέρει ο καθένας ό,τι καλύτερο εκπροσωπεί, για ν’ αυξήσουμε τον κοινό μας πλούτο, την κοινή μας ευημερία, την κοινή μας ευτυχία.


Για μας, σε μια δίκαιη και δημοκρατική κοινωνία, δεν είναι δυνατόν οι άνθρωποι να διαχωρίζονται σε κατηγορίες. Και είναι αυτή η πιο σημαντική βάση μιας δίκαιης κοινωνίας, μιας δίκαιης κοινωνίας όπως εμείς, στο ΠΑΣΟΚ, την αντιλαμβανόμαστε. Είναι η αξία που λέγεται άνθρωπος, είναι η αξιοπρέπεια για κάθε άνθρωπο.


Για να πάψουν να υπάρχουν, όπως υπάρχουν, δυστυχώς, συνοικισμοί σαν το γκέτο του Δροσερού χωρίς στοιχειώδεις υποδομές σε απόσταση αναπνοής απ’ το κέντρο της πόλης.


Εγώ προτείνω εδώ απ’ την Ξάνθη, να ξεκινήσουμε απ’ το Δροσερό μια παγκόσμια εκστρατεία και ως Σοσιαλιστική Διεθνής και ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς να εξαλείψουμε τις φαβέλες και τα γκέτο σε κάθε γωνιά του κόσμου. Να παλέψουμε ενάντια στη φτώχεια, ενάντια στην ανισότητα, ενάντια στην απανθρωπιά.


Οι δικές μας κυβερνήσεις έκαναν σημαντικά βήματα στην εγκαθίδρυση της ισονομίας και ισοπολιτείας για όλους τους πολίτες της χώρας. Και εγώ προσωπικά εργάστηκα, εγγυήθηκα για την πορεία αυτή. Και αυτή την πορεία, θα συνεχίσω και τώρα, ως αντιπολίτευση, και αύριο, ως κυβέρνηση της χώρας.


Ακούγεται το σύνθημα:


“Γιώργο γερά, να πέσει η Δεξιά”


Γερά, όλοι μαζί, ενωμένοι απόψε εδώ, στην Ξάνθη.


Είμαι περήφανος που σήμερα, στο ΠΑΣΟΚ, στην Ξάνθη, οι σύντροφοι και οι φίλοι μας της μειονότητας, όπως και οι ίδιοι μας λένε, αναπνέουν ελεύθερα, δραστηριοποιούμενοι στο Κίνημά μας. Συμμετέχουν ισότιμα, χωρίς υπόνοια διάκρισης ή αποκλεισμού, στην εκπροσώπηση της παράταξής μας, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στον Συνδικαλισμό, στο Κίνημα.


Έτσι το νιώθουμε και έτσι θα προχωρήσουμε, όλοι μαζί, για τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος. Να σχεδιάσουμε το μέλλον του τόπου, με ναυαρχίδα της ανάπτυξης το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης.


Ναι, τα Πανεπιστήμιά μας, τα ΤΕΙ μας, θα πρέπει ν’ απελευθερωθούν από τον συγκεντρωτισμό, να συνεργαστούν με επιχειρηματικούς φορείς, με την Αυτοδιοίκηση, να αποτελέσουν εργαστήρια για την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας, για να είμαστε ανταγωνιστικοί και στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη.


Στόχος μας επίσης, είναι να ενισχύσουμε τις υποδομές της Θράκης, τις υποδομές της Ξάνθης. Να βγει η Θράκη και η Ξάνθη από την απομόνωση. Την απομόνωση, στην οποία έβαλε ξανά τη Θράκη η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Βλέπουμε πέντε χρόνια τώρα ότι τίποτα δεν προχώρησε για τον κάθετο άξονα Εχίνου – Βουλγαρίας. Καμία πρόοδος.


Είναι λοιπόν ανάγκη, προτεραιότητα, να χρηματοδοτηθούν με αποφασιστικότητα οι δίοδοι σύνδεσης με τις γύρω βαλκανικές χώρες. Να αποτελέσουν λεωφόρους επικοινωνίας, λεωφόρους ανάπτυξης για την περιοχή.


Εμείς, το ΠΑΣΟΚ και εγώ προσωπικά, παίξαμε καθοριστικό ρόλο στην ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ίδιο θα κάνουμε και με την Τουρκία, εφόσον βέβαια εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Δυστυχώς, η σημερινή κυβέρνηση εγκατέλειψε τη δυναμική που εμείς δημιουργήσαμε, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται σημάδια στασιμότητας και όξυνσης. Αντιθέτως, για εμάς, η Ξάνθη είναι γέφυρα φιλίας και πολυπολιτισμικότητας. Θέλουμε να γίνει παράδειγμα, παράδειγμα προς μίμηση για όλη την υπόλοιπη Ευρώπη.


Φίλες και φίλοι,


Η Ελλάδα συμμετέχει. Συμμετέχει στην Ευρώπη και, μάλιστα, στον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης. Και αυτό, για μας, είναι μια μεγάλη κατάκτηση του λαού.


Στόχος της Ευρώπης, όταν ξεκίνησε η ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης, ήταν να εδραιώσουμε κοινές αξίες, να εγγυηθούμε όλοι μαζί.


– Ποτέ πια πόλεμος,


– Ποτέ πια στην Ευρώπη η λογική της εθνοκάθαρσης,


– Ποτέ πια ο νόμος του ισχυρού, αλλά σταθερά η ισχύς του Δικαίου.


– Ποτέ πια η καταπάτηση κάθε έννοιας ανθρωπιάς.


– Ποτέ πια η ακύρωση των δικαιωμάτων του ανθρώπου,


Η προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη για ελευθερία, δημοκρατία, ασφάλεια, ευημερία και ανάπτυξη. Αυτή ήταν η αρχική ιδέα της Ευρώπης. Αυτό είναι, για μας, το συνεχές όραμα για την Ευρώπη που θέλουμε.


Όμως, φίλες και φίλοι, σήμερα στην Ευρώπη κυριαρχούν οι νεοφιλελεύθερες, νεοσυντηρητικές δεξιές πολιτικές. Πολιτικές, που γέννησαν την κρίση, κρίση οικονομική, αλλά και κρίση θεσμών και αξιών. Η Ευρώπη που έχουμε σήμερα, δεν είναι η Ευρώπη που θέλουμε. Από την Ευρώπη των κοινών μας αξιών, συρθήκαμε από τη Δεξιά, από τη νεοσυντήρηση, στην Ευρώπη των μεγάλων και των οικονομικών συμφερόντων.


Ναι, η νεοσυντήρηση στην Ευρώπη σήμερα, μετατρέπει την Ένωση σε μια συντηρητική ελίτ τεχνοκρατών, που υπάρχει μακριά, πολύ μακριά από τους πολίτες. Μετατρέπουν την Ευρώπη σε ένα παζάρι, ένα ρουσφετολογικό παζάρι μεταξύ των ισχυρών της Ευρώπης.


Μετατρέπουν την Ευρώπη της ισονομίας και της ισοπολιτείας, σε μια Ευρώπη της ανισότητας, όπου δίκιο έχει μόνο ο ισχυρός. Πίσω από το ιδεολόγημα ότι “όλα θα τα ρυθμίζει η ελεύθερη αγορά”, αυτό που ήρθε, είναι η ανισότητα του πλούτου και η συγκέντρωση της εξουσίας στα χέρια των λίγων.


Αυτή την κρίση, και στην Ελλάδα, και στην Ευρώπη, τη δημιούργησαν πολιτικές δυνάμεις, που μέτρο δεν είχαν τον άνθρωπο, μέτρο δεν είχαν το δημόσιο συμφέρον, αλλά μέτρο είχαν την απληστία και την ασύδοτη κερδοσκοπία.


Γι’ αυτό ζητάμε μια σοσιαλιστική πλειοψηφία στην Ευρώπη, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που θα μας επιτρέψει να αλλάξουμε πορεία. Θα μας επιτρέψει να διεκδικήσουμε σοσιαλιστή Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι μια μάχη που πρέπει να κερδηθεί για την δημοκρατική αλλαγή και στην Ελλάδα, και στην Ευρώπη.


Και το δίλημμα, φίλες και φίλοι, είναι καθαρό.


Συντηρητικοί και Νέα Δημοκρατία ή Σοσιαλιστές και ΠΑΣΟΚ;


Σοσιαλισμός και δημοκρατία ή βαρβαρότητα;


Και όταν λέμε “βαρβαρότητα”, εννοούμε: θέλουμε την Ευρώπη όπου ο καθένας θα είναι και θα δουλεύει, για τον εαυτό του, δηλαδή το νόμο της ζούγκλας, ή θέλουμε την Ευρώπη της ισονομίας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής;


Θέλουμε την Ευρώπη των ισχυρών ή την Ευρώπη των αξιών;


Θέλουμε την Ευρώπη των λίγων και προνομιούχων ή την Ευρώπη των πολλών και των πολιτών;


Θέλουμε την Ευρώπη των παχυλών μισθών των τραπεζιτών, ή την Ευρώπη της εργασίας της ανάπτυξης για όλους; Θέλουμε την Ευρώπη των γκετοποιήσεων ή την Ευρώπη της συμμετοχής;


Η νίκη της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας στις κάλπες του Ιουνίου θα είναι νίκη πρώτα απ’ όλα για την κοινωνική Ευρώπη, για την Πράσινη Ανάπτυξη, για την ισότητα και την αλληλεγγύη, για την παιδεία, την υγεία, την πρόνοια για όλους.


Γι’ αυτό είναι σημαντικές οι εκλογές που έρχονται. Δεν πρέπει να λείψει κανείς από την κάλπη του Ιουνίου. Είναι προσκλητήριο για όλους. Η συμμετοχή είναι και δικαίωμα, αλλά είναι και υποχρέωση, για το σήμερα και το αύριο των παιδιών μας.


Γι’ αυτό, στις 7 Ιουνίου, δίνουμε όλοι μας το παρόν στις κάλπες.


Νίκη του ΠΑΣΟΚ στις Ευρωεκλογές.


Νίκη και αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές.


Με την ψήφο μας, αποφασίζουμε για την Ευρώπη, ψηφίζουμε για την Ελλάδα. Και οι ευρωεκλογές που έρχονται, είναι ένα δημοψήφισμα. Ένα δημοψήφισμα, που θα στείλει στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το μήνυμα ότι, οι Έλληνες καταδικάζουν τις πολιτικές της, ότι οι πολίτες θέλουν άλλη πορεία, για να τελειώνουν μια και καλή με την καταστροφική πενταετία της Νέας Δημοκρατίας. Να πούμε: Κάντε τόπο να περάσει η Ελλάδα!


Διότι εδώ, στην Ξάνθη, όπως και σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης, ξέρει ο Έλληνας, ξέρει η Ελληνίδα, γιατί πρέπει να αλλάξουμε πορεία. Διότι όπως και στην Ευρώπη, όπως και στις Ηνωμένες Πολιτείες, έτσι και η νεοσυντήρηση, η Δεξιά στην Ελλάδα, έφερε το νόμο της ζούγκλας, το δίκιο του ισχυρού, την ατιμωρησία και την ανομία.


Τρανταχτό παράδειγμα αυτής της αντίληψης της κυβέρνησης είναι το ξαφνικό κλείσιμο της Βουλής, που σχεδιάστηκε στα κρυφά και εκτελέστηκε νύχτα. Διότι το φως της αλήθειας, τους τρομοκρατεί. Από την απογραφή του 2004, φτάσαμε στην παραγραφή για όλα τα σκάνδαλα της κυβέρνησής τους, το 2009.


Είναι αυτή η ανομία, είναι αυτή η ατιμωρησία, είναι αυτή η αντίληψη της ασυλίας του ισχυρού, είναι αυτή η συγκάλυψη της διαφθοράς που κοστίζει, και κοστίζει πολύ, στον πολίτη.


Φίλες και φίλοι,


Η διαφθορά κοστίζει.


Διαφθορά στα Ασφαλιστικά Ταμεία με την απάτη με τα ομόλογα και, σήμερα, τα Ταμεία δεν μπορούν να πληρώσουν το εφάπαξ. Οι συνταξιούχοι πρέπει να περιμένουν δύο χρόνια και βλέπουμε.


Διαφθορά με την αγορά από τον ΟΤΕ της ΓΕΡΜΑΝΟΣ.


Διαφθορά από τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας, με την υπόθεση Βατοπεδίου.


Διαφθορά με την εξαγορά και την ομηρία των συνειδήσεων των νέων με τα κομματικά STAGE.


Διαφθορά στην άγονη γραμμή για τα νησιά μας.


Διαφθορά στα νοσοκομεία μας, με την τεράστια κερδοσκοπία των φαρμακοβιομηχανιών.


Διαφθορά στις προμήθειες του Δημοσίου με τη SIEMENS.


Διαφθορά και κομματική σπατάλη με τους εκατοντάδες συμβούλους και τα Συμβούλια που διόρισε η Νέα Δημοκρατία. Ξέρετε πόσο έχουν κοστίσει τα Συμβούλια, και μόνο τα Συμβούλια, που έφτιαξε τα τελευταία χρόνια η Νέα Δημοκρατία; Υπολογίζεται, από 1 μέχρι 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Μιλάμε δηλαδή για 400 μέχρι 600 δισεκατομμύρια παλιές δραχμές που πληρώνει ο Ελληνικός λαός, για τα Συμβούλια και τους κομματικούς συμβούλους της Νέας Δημοκρατίας. Και μετά, μας λένε ότι θα πάρουν σκληρά μέτρα, για να πληρώσετε εσείς, αυτά τα κομματικά Συμβούλια.


Ποιος αλήθεια πληρώνει αυτό το νόμο της ζούγκλας; Ποιος πληρώνει την ανομία, την ατιμωρησία; Ποιος αλήθεια πληρώνει την κομματική σπατάλη; Ποιος αλήθεια πληρώνει τα κομματικά ρουσφέτια σε φίλους και κομματικούς παράγοντες; Ποιος αλήθεια πληρώνει την εκτεταμένη διαφθορά στα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης;


Ποιος αλήθεια πληρώνει τη λεηλασία του δημοσίου πλούτου, του πλούτου του Ελληνικού λαού; Ποιος αλήθεια πληρώνει το άδειασμα των Ταμείων, υπέρ των ισχυρών και των “ημετέρων”; Ποιος αλήθεια πληρώνει την αδιαφάνεια στη διαχείριση της χώρας; Ποιος αλήθεια πληρώνει τα φορολογικά δώρα στους πλούσιους και μεγαλομετόχους;


Αυτά τα πληρώνεις εσύ. Εσύ τα πληρώνεις. Τα πληρώνει ο Ελληνικός λαός. Τα πληρώνει η νέα γενιά. Τα πληρώνει η Περιφέρεια. Τα πληρώνει ο εργαζόμενος και ο αγρότης. Τα πληρώνει η νοικοκυρά και η ελληνική οικογένεια. Τα πληρώνει το μέλλον της χώρας μας. Τα πληρώνει η παραγωγική Ελλάδα και τα τρώει η παρασιτική Ελλάδα.


Αυτά είναι που πρέπει να τελειώσουν και θα τελειώσουν με την κυβέρνηση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος.


Αλήθεια, πού πήγαν τα 80 δις επιπλέον χρέος που μας φόρτωσε, σας φόρτωσε η Νέα Δημοκρατία τα τελευταία πέντε χρόνια; Πάντως, αυτό που βλέπουμε είναι ότι, τα λεφτά αυτά δεν πήγαν ούτε στην παιδεία, ούτε στην υγεία, ούτε στην ανάπτυξη. Χάθηκαν στη μαύρη τρύπα της διαφθοράς και της κομματικής κρατικής σπατάλης.


Αυτή είναι η πολιτική της αδικίας. Είναι η πολιτική της ανισότητας, της κοινωνικής αδικίας και της διαφθοράς. Αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Κάθε ευρώ που χάνεται στη μαύρη τρύπα της διαφθοράς, μεγαλώνει το έλλειμμα στον οικογενειακό προϋπολογισμό των Ελλήνων .


Χάνεται από τη δική σας τσέπη, το πληρώνετε εσείς, οι πολίτες, με καινούργιους και άδικους φόρους. Κόβεται από τον μισθό, κόβεται από τη σύνταξη, κόβεται από την υγεία, κόβεται από την παιδεία, κόβεται από τις δημόσιες επενδύσεις, που θα μπορούσαν να δώσουν δουλειά στον τόπο, στη νέα γενιά.


Πρέπει να ανοίξουμε τους ορίζοντες, να δώσουμε το δικαίωμα στη νέα γενιά για οράματα, για δικαιοσύνη, για ελπίδα, για νέα προοπτική!


Γι’ αυτό, η χώρα βρίσκεται σήμερα μπροστά σ’ ένα καθαρό δίλημμα:


Θα προχωρήσουμε με ένα ευνομούμενο κράτος ή με την ανομία και την ατιμωρησία;


Θα προχωρήσουμε με τη Δημοκρατία ή με τη Νέα Δημοκρατία;


Στις 7 Ιουνίου, οι Έλληνες θα απαντήσουν καθαρά:


Με την ευνομία και με τη Δημοκρατία, με το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα. Με τον πολίτη στο κέντρο κάθε πολιτικής μας.


Σήμερα, από την Ξάνθη, η κυβέρνηση παίρνει την απάντησή της.


Απόψε, από εδώ, από την Ξάνθη, στέλνουμε το μήνυμα, το ηχηρό μήνυμα για τις Ευρωεκλογές.


Στέλνουμε το μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε τον τόπο, ότι έχουμε τη θέληση, έχουμε και τη δύναμη να αλλάξουμε την Ελλάδα, να αλλάξουμε και την Ευρώπη.


Στις 7 Ιουνίου, ψηφίζουμε για την Ευρώπη, αποφασίζουμε για την Ελλάδα.


Και προχωρούμε μαζί, για τη νίκη στις Ευρωεκλογές, τη νίκη και την αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν.


Στις κάλπες του Ιουνίου, θα κάνουμε μια νέα αρχή. Διότι ένα είναι βέβαιο: Η Ευρώπη που έχουμε, δεν είναι η Ευρώπη που θέλουμε. Μαζί και στην Ελλάδα, και στην Ευρώπη, ξέρουμε ότι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά και να βάλουμε τον πολίτη πρώτο.


Πρώτα τον πολίτη.


Το έχουμε αποδείξει, όταν μας έλεγαν ότι δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα.


Κι όμως, και ο Ανδρέας Παπανδρέου, και ο Κώστας Σημίτης, όλοι μαζί καταφέραμε τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, καταφέραμε τα Ταμεία Συνοχής – ναι, ήταν δική μας διεκδίκηση – καταφέραμε την ευρωπαϊκή πορεία των Βαλκανίων και της Τουρκίας, την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την απορρόφηση σημαντικών κονδυλίων για την Περιφέρεια.


Γι’ αυτό, σήμερα, εμείς οι σοσιαλιστές έχουμε πρόγραμμα. Διεκδικούμε Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Κοινωνικής Προόδου, για την ποιότητα στην κοινωνική πολιτική, στην πρόνοια, στην εκπαίδευση, στη δημόσια υγεία, στην ασφάλιση, για κάθε χώρα της Ευρώπης. Διεκδικούμε στην Ευρώπη εντατικές δράσεις και χρηματοδότηση για την καταπολέμηση της φτώχειας, όπου υπάρχει.


Διεκδικούμε μια έξυπνη, “πράσινη ανάπτυξη” και ποιοτική εργασία για τους νέους. Ζητάμε τη δημιουργία 10 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη μέχρι το 2020. Απαιτούμε μια πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα βάλει τέλος στους φορολογικούς παραδείσους, για να μην τρέχουν διάφοροι πλούσιοι και, τα λεφτά που χρωστάνε στο κράτος, που πήγαιναν παιδεία, την υγεία και την πρόνοια, να πηγαίνουν στους φορολογικούς παραδείσους.


Ζητάμε την ενίσχυση της διαφάνειας για τα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων. Ζητάμε την πρόσβαση της μικρομεσαίας επιχείρησης στις ευρωπαϊκές πιστώσεις. Διεκδικούμε μια Χάρτα ένταξης των μεταναστών και των προσφύγων στην κοινωνία μας και την διασφάλιση των συνόρων μας. Διεκδικούμε ένα συμπληρωματικό Σύμφωνο Απασχόλησης, Κοινωνικής Προστασίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, παράλληλο με το Σύμφωνο του Μάαστριχτ.


Και βέβαια, απαιτούμε και διεκδικούμε, η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει επιτέλους ρυθμιστικό ρόλο, στην παγκόσμια σκακιέρα. Αυτά διεκδικούν οι σοσιαλιστές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για όλα αυτά ψηφίζουμε στις 7 Ιουνίου, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα.


Με τη συμμετοχή σας, κερδίζουμε το αύριο. Καταδικάζουμε τις νεοσυντηρητικές πολιτικές. Καταδικάζουμε μια κυβέρνηση που απουσιάζει από το ευρωπαϊκό πεδίο, που δεν διεκδικεί. Που με την πολιτική της απομονώνει τη χώρα, μειώνει την αξιοπιστία της, τη σοβαρότητά της και χάνει συνεχώς ευκαιρίες, δυνατότητες για να προωθήσει την ανάπτυξη και ασφάλεια της Ελλάδας.


Γι’ αυτό είναι κρίσιμη η ψήφος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι κρίσιμη, για να βάλουμε και πάλι τον πολίτη, την Ελληνίδα, τον Έλληνα, την οικογένεια, στο επίκεντρο της πολιτικής μας.


Και εμείς ξέρουμε, όπως λέει και η νεολαία μας εδώ, που είναι δυναμική: Μπορούμε να αλλάξουμε την Ελλάδα. Μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία της χώρας μας.


Ακούγεται το σύνθημα:


“Το ΠΑΣΟΚ είναι παντού, γιατί είναι Κίνημα λαού”


Το ΠΑΣΟΚ είναι παντού. Και θα παραλάβουμε, μετά τη νίκη μας στις εθνικές εκλογές, τη χώρα σε μια μεγάλη κρίση. Το ξέρουμε. Ξέρουμε τι παραλαμβάνουμε, αλλά θέλω να σας διαβεβαιώσω εδώ, στην Ξάνθη, για όλους τους πολίτες της Θράκης, ότι θα πετύχουμε. Όσο δύσκολα κι αν είναι τα προβλήματα που θα παραλάβουμε, θα πετύχουμε. Θα αλλάξουμε την Ελλάδα.


Θα κάνουμε τη χώρα μας ξανά δυνατή και περήφανη, για να αισθανθεί και πάλι αξιοπρέπεια ο πολίτης.Ξέρουμε και μπορούμε. Έχουμε σχέδιο και έχουμε βούληση. Προχωρούμε με οδηγό τους πέντε στόχους του Προγράμματός μας.


– Πρώτος στόχος. Να ασκήσουμε μια εξωτερική πολιτική, που ξαναδίνει ισχυρή φωνή στην Ελλάδα.


– Δεύτερος στόχος. Να στρέψουμε την οικονομία μας στην Πράσινη Ανάπτυξη, που θα δώσει πλούτο και θα εγγυηθεί τη δίκαιη αναδιανομή πλούτου και εισοδήματος, καθώς και εργασία για όλους.


– Τρίτος στόχος. Θα εξασφαλίσουμε δημόσια, δωρεάν και υψηλής ποιότητας παιδεία για όλους.


– Τέταρτος στόχος. Θα ανατάξουμε, θα ανασυγκροτήσουμε το κοινωνικό κράτος, την πρόνοια, την υγεία, την ασφάλιση, που σήμερα καταρρέει.


– Πέμπτος στόχος. Θα προχωρήσουμε στη δημοκρατική αναδόμηση του κράτους, στην αποκέντρωση του κράτους, για να διαχειρίζεται η Περιφέρεια τους πόρους, τις προτεραιότητες, τον σχεδιασμό. Με πρώτη προτεραιότητα, να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη του πολίτη στην Πολιτεία και στην πολιτική.


Ισονομία, διαφάνεια, κράτος Δικαίου, αναπτυξιακή πορεία, προστασία των αδυνάτων. Αυτές είναι οι αρχές που μας καθοδηγούν.Θα ανοίξουμε μέτωπο με τη διαφθορά, με τη σπατάλη που ευνόησε η Νέα Δημοκρατία, που απομυζά κοινωνικούς πόρους και υπονομεύει την ανάπτυξη.


Γι’ αυτό, φίλες και φίλοι, στις 7 Ιουνίου ψηφίζουμε για την Ευρώπη, αποφασίζουμε για την Ελλάδα.


Δίνουμε στις 7 Ιουνίου ψήφο ελπίδας, ψήφο εμπιστοσύνης στο ΠΑΣΟΚ, σε πολιτικές που οδηγούν στο μέλλον. Και ξέρετε, η ψήφος αυτή δεν είναι ψήφος ανέξοδης και αδιέξοδης διαμαρτυρίας. Δεν είναι ψήφος διαμαρτυρίας η ψήφος στις 7 Ιουνίου.


Είναι ψήφος που φωνάζει: Μπορούμε!


Μπορούμε να αλλάξουμε πορεία.


Μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή μας.


Σήμερα, από εδώ από την Ξάνθη, προχωράμε στη μεγάλη πορεία με τον λαό. Για τη νίκη στις Ευρωεκλογές, τη νίκη και την αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές.


Πολίτες της Θράκης,


Μπείτε στην πρώτη γραμμή της μάχης, για να φτάσει παντού το μήνυμα και της νίκης της ελπίδας. Να πείσουμε ακόμα περισσότερους. Να κινητοποιήσουμε ακόμα περισσότερους. Να πείσουμε ακόμα και τους αναποφάσιστους. Να οργανώσουμε πρακτικούς τρόπους για να βοηθήσουμε όλο τον κόσμο ώστε να μπορεί να πάει να ψηφίσει.


Να κάνουμε πανίσχυρη την πολιτική δυναμική της Αλλαγής.


Το ποτάμι της Αλλαγής, που δεν γυρίζει πίσω.


Να κάνουμε συντριπτική την πλειοψηφία που ήδη διαμορφώνεται.


Φίλες και φίλοι,


Εδώ στην Ξάνθη, εδώ στη Θράκη, αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση. Είναι μια περιοχή που πάντα επισκέπτομαι, αλλά και πάντα δουλεύω μαζί σας, με την ηγεσία της περιοχής, για να πάρει μια πορεία ανάπτυξης, ισονομίας, ισοπολιτείας και, βεβαίως, τη θέση που της αρμόζει στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο, στην Ευρώπη.Είμαι σίγουρος ότι, η νίκη μας στις 7 Ιουνίου, και η νίκη μας στις εθνικές εκλογές, η αυτοδυναμία μας στις εθνικές εκλογές, θα σημάνει και μια νέα πορεία. Μια νέα πορεία για τη Θράκη και μια νέα σχέση, δική μας, δική μου, με τη Θράκη. Μαζί θα προχωρήσουμε.Θα προχωρήσουμε μαζί και σήμερα προεκλογικά και αύριο ως κυβέρνηση, για να φτάσουμε στην Ελλάδα, για να φτάσουμε στη Θράκη που θέλουμε και που μας αξίζει.


Γεια σας και με τη νίκη!


Όλοι στις κάλπες στις 7 Ιουνίου.


Απόψε η Ξάνθη μίλησε.


Απόψε στείλαμε το μήνυμα σε όλη την Ελλάδα. Νίκη στις Ευρωεκλογές. Αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές.


Γεια σας και με τη νίκη. Και ένα μεγάλο ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη και την αγάπη σας. Καλό μας αγώνα, καλή μας νίκη.


Γεια σας. Καλό αγώνα!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button