Το Ιστορικό Φωτογραφικό Λεύκωμα μαρτυρά τα 25 χρόνια προσφοράς στην Τρίτη Ηλικία

Με μια πραγματικά προσεγμένη και όμορφη εκδήλωση η διοίκηση και τα μέλη του Κέντρου Ανοιχτής Προστασίας Δήμου Ξάνθης παρουσίασαν το βράδυ της Τρίτης στο Δημοτικό Αμφιθέατρο της πόλης την πιο σημαντική ίσως δουλειά τους, αυτή της καταγραφής και αποτύπωσης στο χαρτί του ενός τετάρτου του αιώνα ζωής του θεσμού. Πρωτοπορώντας για ακόμη μια φορά και έρχοντας να καλύψουν ένα μεγάλο κενό, παρουσίασαν στους Ξανθιώτες το ιστορικό φωτογραφικό Λεύκωμα για τα 25 χρόνια έργου ζωής του ΚΑΠΗ Ξάνθης. Μια καλαίσθητη έκδοση η οποία φιλοδοξεί να αποτελέσει παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Με μια πραγματικά προσεγμένη και όμορφη εκδήλωση η διοίκηση και τα μέλη του Κέντρου Ανοιχτής Προστασίας Δήμου Ξάνθης παρουσίασαν  το βράδυ της Τρίτης στο Δημοτικό Αμφιθέατρο της πόλης την πιο σημαντική ίσως δουλειά τους, αυτή της καταγραφής και αποτύπωσης στο χαρτί του ενός τετάρτου του αιώνα ζωής του θεσμού. Πρωτοπορώντας για ακόμη μια φορά και έρχοντας να καλύψουν ένα μεγάλο κενό, παρουσίασαν στους Ξανθιώτες το ιστορικό φωτογραφικό Λεύκωμα για τα 25 χρόνια έργου ζωής του ΚΑΠΗ Ξάνθης. Μια καλαίσθητη έκδοση η οποία φιλοδοξεί να αποτελέσει παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.


Στη  γεμάτη αίθουσα του Αμφιθεάτρου, με την παρουσία του Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου, κκ Παντελεήμονα, του Δημάρχου Ξάνθης, Μιχάλη Στυλιανίδη, του Δημάρχου Βιστωνίδας, Νίκου Ζλάτκου, εκπροσώπου του νομάρχη Ξάνθης, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, καθώς και των εκπροσώπων των λοιπών αρχών και φορέων του νομού και κυρίως με την παρουσία των πρωταγωνιστών της εκδήλωσης, των ωρίμων πολιτών της κοινωνίας μας-όπως χαρακτηριστικά τους αποκάλεσε ο Μητροπολίτης Ξάνθης-, η διοίκηση των μελών του ΚΑΠΗ, καθώς  και του Διοικητικού του Συμβουλίου με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Αντιδήμαρχο Ξάνθης Γιώργο Παπασταματίου, αναφέρθηκαν στην πρωτοβουλία που πήραν να προχωρήσουν στην έκδοση αυτού του φωτογραφικού Λευκώματος για τα 25 χρόνια ΚΑΠΗ Ξάνθης.


Στην ποιοτική και καλαίσθητη δουλεία που έκαναν οι συντάκτες και οι επιμελητές της έκδοσης καταγράφονται όλες οι δραστηριότητες, θρησκευτικές, πολιτιστικές, κοινωνικές, ψυχαγωγικές και εθελοντικές των μελών του Κέντρου Ανοιχτής Προστασίας Ξάνθης από το 1984 χρονιά ίδρυσης του θεσμού έως και το 2009, χρονιά συμπλήρωσης των 25 χρόνων ζωής του.


Τη συγγραφή και επιμέλεια της έκδοσης είχε ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Πεντζουρίδης, ενώ την όλη ευθύνη είχαν τα μέλη του Δ.Σ. , Γ. Παπασταματίου, Γ. Ασλανίδης, Ε. Δαλάτση και η φυσιοθεραπεύτρια του ΚΑΠΗ, Μ. Σταματοπούλου.


Ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι από τις χορηγίες για την έκδοσή του συγκεντρώθηκε το ποσό των 7000 ευρώ.


Στο Λεύκωμα πέρα από το πλούσιο φωτογραφικό υλικό, υπάρχουν και συνεντεύξεις από τα πρόσωπα εκείνα που πρωτοστάτησαν στην υλοποίηση του θεσμού, όπως η πρώην Διευθύντρια της Κοινωνικής Πρόνοιας στη Νομαρχία Ξάνθης, κ. Δερρέ Ελισάβετ, ο αείμνηστος πρώτος πρόεδρος των μελών του ΚΑΠΗ, Παναγιώτης Ζαρωτιάδης, η Πρόεδρος του Γηροκομείου Ξάνθης, και μέλος των πρώτων διοικητικών συμβουλίων του ΚΑΠΗ, κ,. Βιβή Στυλιανίδου, καθώς και ο γνωστός ιστοριοδίφης και συγγραφέας, κ. Θωμάς Εξάρχου.


Πέρα όμως από τα πρόσωπα που πρωτοστάτησαν στην εδραίωση του θεσμού, στο ιστορικό φωτογραφικό Λεύκωμα περιλαμβάνονται και συνεντεύξεις των μελών και στελεχών του ΚΑΠΗ , οι οποίοι δίνουν καθημερινά τον αγώνα για να αποτελέσει το Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας γέφυρα ζωής για τους συνταξιούχους, άνδρες και γυναίκες.


Και όπως αποδεικνύεται και από το φωτογραφικό υλικό της έκδοσης, το ΚΑΠΗ Ξάνθης αποτελεί το δεύτερο σπίτι των ατόμων της τρίτης ηλικίας ή της τέταρτης εφηβείας, όπως χαρακτηριστικά αποκαλούν τους εαυτούς τους.


Στο μεταξύ αξίζει να αναφερθεί ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η οποία άνοιξε με τον ύμνο του ΚΑΠΗ σε στίχους Ανδρέα Χρήστου και μουσική Γρηγόρη Λεοντιάδη και πλαισιώθηκε από τις δυο χορωδίες των μελών του Κέντρου, χαιρετισμό απηύθυνε ο Μητροπολίτης Ξάνθης, ο οποίος συνεχάρη όλους που συνέβαλαν στην έκδοση του Λευκώματος και ευχήθηκε για πολλά χρόνια να συνεχίζει την προσφορά του προς τους ώριμους πολίτες της κοινωνίας μας.


Χαρακτήρισε το ΚΑΠΗ φορέα πολυπράγμων  σημειώνοντας «ένας θεσμός που απέδειξε ότι αντέχει στο χρόνο και η προσφορά του είναι σημαντική στην κοινωνία».


Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ξάνθης, κ. Μιχάλης Στυλιανίδης σημείωσε ότι το ΚΑΠΗ του Δήμου Ξάνθης τόσο με τις καλλιτεχνικές του «ανησυχίες», όσο και με τον υποδειγματικό τρόπο λειτουργίας του έχει κάνει γνωστή την παρουσία του σε ολόκληρη τη χώρα, καταλήγοντας χαρακτηριστικά «το Λεύκωμα αυτό είναι η ιστορία του θεσμού με ελάχιστα λόγια και πολλές φωτογραφίες, μιας και όσο αξίζει μια φωτογραφία και όσα αυτή μπορεί να πει δεν μπορούν να χωρέσουν σε χιλιάδες βιβλία».


Ο πρόεδρος του Κέντρου Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων, Αντιδήμαρχος Ξάνθης, Γιώργος Παπασταματίου τόνισε την άριστη συνεργασία και τις ομόφωνες αποφάσεις του Δ.Σ. και του συμβουλίου των μελών του ΚΑΠΗ για τον προγραμματισμό και τις δράσεις του φορέα, ενώ σημείωσε ότι η έκδοση αυτή αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής σε όσους εργάστηκαν και μόχθησαν όλα αυτά τα χρόνια για να υπάρχει σήμερα ο θεσμός αυτός, το οποίο Λεύκωμα με τα χρόνια θα αποτελεί και ένα σημαντικό κομμάτι της τοπικής ιστορίας.


«Αισθανόμαστε ότι ανοίξαμε διάπλατα τις πόρτες του ΚΑΠΗ και της ψυχής μας. Ζούμε την τέταρτη ίσως εφηβική ηλικία, είναι το δεύτερο σπίτι μας. Ευχαριστούμε την πολιτεία και το Δήμο Ξάνθης για όλες αυτές τις ανέσεις που μας προσφέρει. Τις καλύτερες ώρες της ζωής μας τις περνάμε στο ΚΑΠΗ», δήλωσε ο πρόεδρος του συμβουλίου των μελών του ΚΑΠΗ, κ. Βαρελίδης Στέλιος.


Ενώ τέλος από την πλευρά του, ο κ. Ασλανίδης, αιρετό μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου, τόνισε ότι «το να αποτυπώσεις το χαρτί μια εικοσιπενταετία έργου δεν ήταν κάτι εύκολο, γιατί το έργο του ΚΑΠΗ είναι πλούσιο, και ως θεσμός αποτελεί γέφυρα ζωής για την τρίτη ηλικία, η οποία μέχρι τότε ήταν απομονωμένη από τη ζωή».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button