Υπεγράφη η συμφωνία των μετόχων για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

Τη Συμφωνία των Μετόχων για το έργο του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη υπέγραψε την Παρασκευή ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας στη Σόφια, ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης.

     Τη Συμφωνία των Μετόχων για το έργο του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη υπέγραψε την Παρασκευή ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας στη Σόφια, ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης.


    Η συμφωνία υπεγράφη, παρουσία των προέδρων της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος έφθασε στη Σόφια αργά το απόγευμα της Πέμπτης για αυτόν το λόγο. 


Σε μήνυμα του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κώστα Καραμανλή, που ανέγνωσε ο κ. Φώλιας, υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων:


   “Χαιρετίζω με βαθιά ικανοποίηση την υπογραφή του Καταστατικού της διεθνούς εταιρείας που αναλαμβάνει πλέον την κατασκευή και τη λειτουργία του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης. Φτάνουμε έτσι στο αίσιο τέλος μιας μακράς διαδρομής που σηματοδοτεί ταυτόχρονα μια νέα εποχή της ενεργειακής συνεργασίας των χωρών μας.”


    “Επενδύουμε στην κοινή προσπάθεια με όραμα, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα, ανταποκρινόμενοι στις προκλήσεις των καιρών. Ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, πέρα από την αυτονόητη ενεργειακή σημασία του, αναδεικνύεται και σε αγωγό ανάπτυξης, σύγκλισης συμφερόντων, σταθερότητας και ασφάλειας. Αποτελεί το θετικό παράδειγμα, πάνω στο οποίο μπορούμε να συνεχίσουμε να οικοδομούμε την περαιτέρω ενεργειακή συνεργασία των χωρών μας με αμοιβαία πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις οικονομίες μας και τους λαούς μας”, προσθέτει ο κ. Καραμανλής.


    Οι μέτοχοι του Έργου είναι: . ο Ρώσος Μέτοχος, που κατέχει το 51% και εκπροσωπείται από την Κοινοπραξία Αγωγού Πετρελαίου “Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη” Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης,  . ο Βούλγαρος Μέτοχος, που κατέχει το 24,5% και εκπροσωπείται από τη Μετοχική Εταιρία “Αγωγός Πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη – BG Εταιρία του Έργου” και  . οι Έλληνες Μέτοχοι, που κατέχουν το 24,5% και εκπροσωπούνται από το Ελληνικό Δημόσιο (1%) και την Εταιρία “ΕΛΠΕ-Θράκη Α.Ε.” (23,5%).  Έδρα της Διεθνούς Εταιρίας είναι η Ολλανδία.


   Το έργο θα πραγματοποιηθεί με χρηματοδοτική μορφή project finance, βασιζόμενη στην εγγυημένη παροχή των αναγκαίων ποσοτήτων διέλευσης.


    Προβλέπεται η διασφάλιση των δικαιωμάτων μειοψηφίας με σκοπό την κατοχύρωση των συμφερόντων των ελληνικών και βουλγαρικών εταιριών που συμμετέχουν στη Διεθνή Εταιρεία. 


Ο αγωγός θα έχει δυναμικότητα μεταφοράς τουλάχιστον 35 εκατομμυρίων τόνων πετρελαίου ετησίως με δυνατότητα επέκτασης της δυναμικότητας σε δεύτερο στάδιο. 


   Το συνολικό μήκος του αγωγού θα φτάνει τα 303 χιλιόμετρα και η διάμετρός του περίπου το ένα μέτρο. Στο Μπουργκάς, οι δεξαμενές αποθήκευσης θα έχουν συνολική χωρητικότητα περίπου 500.000 κυβικά μέτρα και οι θαλάσσιες εγκαταστάσεις θα αποτελούνται από δύο προβλήτες και δύο αποβάθρες πρόσδεσης για πλοία.


   Στην Αλεξανδρούπολη, η συνολική χωρητικότητα των δεξαμενών θα είναι γύρω στα 700.000 κυβικά μέτρα και οι θαλάσσιες εγκαταστάσεις θα αποτελούνται από δύο αποβάθρες.


Σχετικά Άρθρα

Back to top button