Στην ατζέντα συσκέψεις για τα τομεακά προγράμματα

Προθεσμία ενός μηνός έχουν οι φορείς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προκειμένου να υποβάλουν τις προτάσεις τους, ιεραρχημένες σε επίπεδου νομού προς την Περιφέρεια, σε ότι αφορά το τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Προθεσμία ενός μηνός έχουν οι φορείς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προκειμένου να υποβάλουν τις προτάσεις τους, ιεραρχημένες σε επίπεδου νομού προς την Περιφέρεια, σε ότι αφορά το τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.


    Η υποβολή των προτάσεων αποτελεί το επόμενο βήμα μετά τη σύσκεψη των φορέων που προηγήθηκε στο τέλος της περασμένης εβδομάδος στην έδρα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ στην Κομοτηνή, υπό την προεδρία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Αλέκου Κοντού, και την αιγίδα του Γενικού, κ. Σταμάτη.


    Στη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής το παρόν  έδωσαν οι έδωσαν οι τέσσερις από του πέντε νομούς της Περιφέρειας ΑΜ-Θ. Η σύσκεψη με τους φορείς του νομού Καβάλας θα πραγματοποιηθεί μέσα στο προσεχές διάστημα, σε ότι αφορά πάντοτε το τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθεί και το θέμα της καλλιέργειας των σπαραγγιών.


     Πάντως ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονία και Θράκης, Δημήτρης Σταμάτης, δήλωσε πλήρως ικανοποιημένος από τις συσκέψεις με τους φορείς της περιοχής, χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση αυτή πάρα πολύ σημαντική και πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα.


    Ενώ εξήρε τη συμβολή του κ. Κοντού στην επιτυχία των επαφών με τις αρχές και τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής.


    “Μας έδωσε σαν Περιφέρεια τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε  αυτές τις συναντήσεις κατά νομαρχία, προκειμένου να εντοπίσουμε με βάση τις προτάσεις και τους σχεδιασμούς των τοπικών παραγόντων, που θα πάνε οι δαπάνες τους προγράμματος του τομεακού  της γεωργίας. Ώστε να υπάρξει στη συνέχεια συνδυασμός των δράσεων του ΠΕΠ που  θα έχουμε στο Δ’ΚΠΣ”.


    Μέσα από τη συνάντηση αυτή επιχειρείται μεταξύ άλλων η αποφυγή κατασπατάλησης των κονδυλίων, μέσα από τον εντοπισμό κοινών στόχων που θέτουν νομοί της περιοχής. Και όπως τόνισε ο κ. Σταμάτης θα επιδιώξει και άλλες συσκέψεις τέτοιες με υπουργούς, που έχουν τομεακά προγράμματα.


    Στο μεταξύ σε ότι αφορά την υποβολή των ιεραρχημένων προτάσεων ανά νομό, στόχος είναι  να αποφευχθεί το πρόβλημα που συνήθως παρουσιάζεται εξηγώντας χαρακτηριστικά ο κ. Γενικός “ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ένας προγραμματισμός, ο κάθε δήμος μεμονωμένα-καλοπροαίρετα βέβαια- να επιχειρεί να περάσει ένα δικό του έργο, που θα οδηγήσει στην κατασπατάληση. Στόχος της κυβέρνησης  για το Δ’ΚΠΣ, δεν είναι απλώς να έρθουν  στη χώρα μας χρήματα, αλλά και να κατευθυνθούν σωστά”.


   Μάλιστα ο νέος Γενικός, που συμπληρώνει δυο μήνες παρουσίας στο τιμόνι της Περιφέρειας  Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υπογραμμίζει και μια άλλη παράμετρο του όλου ζητήματος της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων, διαφόρων ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Το ζήτημα της ορθής και αποτελεσματικής αξιοποίησής τους.


    Αν και ο στόχος του ν+2 επιτεύχθηκε με μεγάλη επιτυχία από πλευράς Περιφέρειας ΑΜ-Θ, καθώς από το 62% που ήταν πήγε στο 80% της απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, ωστόσο προσωπικά δε δηλώνει και ιδιαίτερα ικανοποιημένος.


   “Αν θέλετε τη δική μου προσωπική άποψη, είμαι κατά το ήμισι ικανοποιημένος. Είχαμε την απορρόφηση, είχαμε την υπερκάλυψη του ν+2, αλλά έχω αμφιβολίες για την κατεύθυνση που πήγαν οι ευρωπαϊκές πιστώσεις.   


  Θα μπορούσαν αυτά τα χρήματα , αν είχαν σχεδιαστεί εγκαίρως οι δράσεις από την αρχή σχεδιασμού του προγράμματος, να έχουν κατευθυνθεί σε χώρους που θα ήταν περισσότερο χρήσιμοι και θα είχαμε τώρα και καλύτερα αποτελέσματα”.     


   Για τον Γ.Γ. ΑΜ-Θ, Δημήτρη Σταμάτη το κλειδί της επιτυχίας και της αποφυγής κατασπατάλησης ευρωπαϊκών πόρων  είναι η συνδυασμένη στόχευση και η υλοποίηση ταχύτατα των έργων υποδομής, προκειμένου να αξιοποιηθούν με το καλύτερο δυνατό τρόπο μεταξύ άλλων και τα νέα δεδομένα που προκύπτουν με το άνοιγμα νέων αγορών προς την Ανατολική Ευρώπη, όπως π.χ., στον τουρισμό.


   Παράλληλα δηλώνει αισιόδοξος για την αναπτυξιακή πορεία της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Μια αισιοδοξία που πηγάζει από την αξιοποίηση των ενεργειακών πηγών, όπως της γεωθερμίας, τη στροφή σε καλλιέργειες νέες και πιο αποδοτικές, όπως επίσης και από τις προοπτικές που ανοίγονται μέσα από την καινοτομία. 


   “Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι επιχειρηματικά θα πρέπει να μπούμε στην περίοδο της Καινοτομίας. Πρέπει να μπούμε σε έναν άλλο χώρο, όπου είμαστε ασυναγώνιστοι, στην καινοτομία, στο νέο προϊόν. Πρέπει να επιχειρήσουμε. Πρέπει να τολμήσουμε και πρέπει να ενισχύσουμε αυτές τις προσπάθειες. Αυτό θα κάνουμε με όσες δυνάμεις έχουμε”, δήλωσε στους δημοσιογράφους των τοπικών μέσων ενημέρωσης, κατά την πρόσφατη παρουσία του στην Ξάνθη και στην εκδήλωση της κοπής της βασιλόπιτας του Επιμελητηρίου Ξάνθης.


    Ενώ τέλος, σε ερώτηση του “Α” για την ανταγωνιστικότητα που παρατηρείται στις σχέσεις ανάμεσα στους πέντε νομούς της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, ο κ. Γενικός παραδέχθηκε πώς και ο ίδιος διέκρινε αυτό το ανταγωνιστικό κλίμα, που πολλές φορές δεν είναι προς όφελος κανενός.


   “Ναι αυτό είναι κακό. Αυτό το διαπίστωσα από την αρχή. Βλέπω από τη στιγμή που ήρθα μια αντιπαλότητα ανάμεσα στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη, στο σύνολό της. Στη συνέχεια διέκρινα μια άλλη αντιπαλότητα  του κάθε νομού εναντίον κάποιου άλλου. Προσέξτε είναι λογικό κάποιος να αισθάνεται υπερήφανος για το νομό του, αλλά θα πρέπει  να δούμε την ενότητα, αφού αυτή είναι η διοικητική διαίρεση. Με ενότητα μπορούμε να πετύχουμε τους μεγάλους στόχους.


   Όσον αφορά εμένα, θα θέσω δυο στόχους, ένα μεγάλο κεντρικό για την περιφέρεια ΑΜ-Θ, και έναν για κάθε νομό. Πρέπει ο κάθε νομός, με βάση τα πλεονεκτήματά του να έχει μια διαφορετική στόχευση. Οι επιμέρους στοχεύσεις θα μας καταδείξουν και το γενικό στόχο της περιφέρειάς μας”.


Δέσποινα Γκούμα           

Σχετικά Άρθρα

Back to top button