Κλείνουν το Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του ΔΠΘ στην Ξάνθη;

Η εντατικοποίηση των εργασιών μεταξύ του Υπουργείου και των Πανεπιστημίων, με αντικείμενο την ολοκλήρωση του σχεδίου “Αθηνά” (κατάρτιση του μηχανογραφικού δελτίου των Πανελληνίων Εξετάσεων του ακαδημαϊκού έτους 2013-2014), που θα αποτυπώνει το νέο ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας, σε συνδυασμό με παλαιότερα αλλά και πρόσφατα δημοσιεύματα στον ημερήσιο τύπο, σχετικά με τα υπό κατάργηση – συγχώνευση Τμήματα των ΑΕΙ, στα οποία, κατά τα εν λόγω δημοσιεύματα, περιλαμβάνεται αδιάκριτα και χωρίς αιτιολόγηση το Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης της Π.Σ.

Η εντατικοποίηση των εργασιών μεταξύ του Υπουργείου και των Πανεπιστημίων, με αντικείμενο την ολοκλήρωση του σχεδίου “Αθηνά” (κατάρτιση του μηχανογραφικού δελτίου των Πανελληνίων Εξετάσεων του ακαδημαϊκού έτους 2013-2014), που θα αποτυπώνει το νέο ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας, σε συνδυασμό με παλαιότερα αλλά και πρόσφατα δημοσιεύματα στον ημερήσιο τύπο, σχετικά με τα υπό κατάργηση – συγχώνευση Τμήματα των ΑΕΙ, στα οποία, κατά τα εν λόγω δημοσιεύματα, περιλαμβάνεται αδιάκριτα και χωρίς αιτιολόγηση το Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης της Π.Σ. του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, προκάλεσαν έντονες ανησυχίες τόσο στους φοιτητές και στους γονείς τους, όσο και στους καθηγητές του τμήματος.

Για αυτούς τους λόγους η Συνέλευση του Τμήματος (1η /16-1-2013), μετά από διεξοδική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων, αποφάσισε τη σύνταξη (και αποστολή) ψηφίσματος προς την ηγεσία του Υπουργείου και του Πανεπιστημίου, βάσει του οποίου εκδίδεται το παρόν δελτίου τύπου.

 

Το Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης αποτελεί θεσμοθετημένο Tμήμα της Πολυτεχνικής Σχολής του Δ.Π.Θ. (Π.Δ. 90/2000  – ΦΕΚ 74/10-03-2000). Σκοπό έχει να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της Θράκης και ολόκληρης της χώρας και αποστολή του είναι η καλλιέργεια και η προαγωγή της επιστήμης του Μηχανικού Παραγωγής και Διοίκησης, με την διδασκαλία, έρευνα και εφαρμογή των συστηματικών τρόπων σχεδιασμού των προϊόντων και βελτίωσης της παραγωγής. Η ειδικότητα του Μηχανικού Παραγωγής και Διοίκησης κατέχει ιδιαίτερα διακριτό ρόλο μεταξύ των λοιπών ειδικοτήτων των Μηχανικών και μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού προσφέρουν αντίστοιχες σπουδές σε προπτυχιακό αλλά και μεταπτυχιακό επίπεδο. Το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος είναι σχεδιασμένο να κατευθύνει τους φοιτητές μας σε θέσεις ευθύνης, στον δημόσιο, στον ιδιωτικό και ιδιαίτερα στον βιομηχανικό τομέα, σε ένα ευρύ φάσμα απασχόλησης που εκτείνεται σε όλους τους κλάδους της τεχνολογικής και οικονομικής δραστηριότητας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι οι απόφοιτοί μας απασχολούνται επαγγελματικά σε θέσεις εργασίας οι οποίες στην συντριπτική τους πλειονοψηφία ευρίσκονται σε άμεση σχέση με το γνωστικό αντικείμενο των σπουδών τους. Οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί Π.&Δ. εγγράφονται στο Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, στο Μητρώο Εργοληπτών Επιχειρήσεων, στο Μητρώο Εμπειρίας Κατασκευαστών (ΜΕΚ), στη Γνωμοδοτική Επιτροπή Μελετών, ενώ με τις Αποφάσεις 23468 και 26849 του 2008 του Υπουργείου Ανάπτυξης, τους έχουν αποδοθεί επαγγελματικά δικαιώματα του Μηχανολόγου Μηχανικού.

Η ειδικότητα του ΜΠΔ δεν καλύπτεται, από κανένα άλλο τμήμα του Δ.Π.Θ., ενώ στην χώρα μας υπάρχουν συνολικά δύο Τμήματα Μ.Π.&Δ. και ο μικρός αριθμός των εισακτέων σε ετήσια βάση, δεν δημιουργεί κορεσμό στον κλάδο. Οι φοιτητές μας παρουσιάζουν πολύ υψηλά ποσοστά εγγραφής και στην συντριπτική τους πλειονοψηφία αποφοιτούν με ικανοποιητικό ρυθμό. Το ποσοστό των προτιμήσεων που συγκεντρώνει το Τμήμα Μ.Π.&Δ. του Δ.Π.Θ. στο μηχανογραφικό δελτίο των πανελλήνιων εξετάσεων βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Ειδικότερα στην φετινή ακαδημαϊκή χρονιά είχε ιδιαίτερα υψηλή άνοδο σε μόρια (+568 μόρια). Η παραγωγή ερευνητικού έργου με την αντίστοιχη διεθνή αναγνώριση, εξασφαλίζει στο Τμήμα την ποιότητα των σπουδών, την βιωσιμότητα, την αριστεία και την εξωστρέφεια. Το Τμήμα Μ.Π.&Δ. είναι αυτοδύναμο από το 2005 και σήμερα διαθέτει ικανό αριθμό προσωπικού. Η εσωτερική αξιολόγηση του τμήματος έχει ολοκληρωθεί, με άκρως θετικά συμπεράσματα και αναμένεται σύντομα η διαδικασία της αξιολόγησης από εξωτερικούς αξιολογητές. Στα δώδεκα χρόνια λειτουργίας του το τμήμα έχει να επιδείξει υψηλούς δείκτες εξωστρέφειας με συμμετοχή σε διεθνή και εθνικά προγράμματα έρευνας, σημαντικές επιστημονικές και ερευνητικές διακρίσεις καθώς και διακρίσεις καθηγητών του τμήματος σε σημαίνουσες διοικητικές και ακαδημαϊκές θέσεις, συνεργασία με πανεπιστήμια του εξωτερικού, διοργάνωση διεθνών και εθνικών συνεδρίων και ημερίδων.

Στο Τμήμα ΜΠΔ του Δ.Π.Θ. προωθούμε την αυτοδύναμη κριτική σκέψη απέναντι στην αντιμετώπιση των σύνθετων προβλημάτων, καθώς και την ολοκληρωμένη προσέγγιση στα γνωστικά αντικείμενα του τμήματος, με συνεχή υποστήριξή τους με τις σύγχρονες τεχνολογίες. Στο τμήμα μας, δημιουργούμε τις επιστημονικές προϋποθέσεις για την τεχνογνωσία και τη νεανική επιχειρηματικότητα, ενδιαφερόμαστε για την έρευνα που παράγει αγαθά για το κοινωνικό σύνολο και οραματιζόμαστε ένα καλύτερο μέλλον για τους φοιτητές μας.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button