Στους δρόμους οι αγρότες

Στον ρυθμό των κινητοποιήσεων κινούνται και οι αγρότες σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Έτσι με αποκλεισμό του κόμβου της Χρυσούπολης, στην παλιά Εθνική Οδό από τις 12 το μεσημέρι και για μία ώρα προχώρησαν οι αγρότες της περιοχής μαζί με αγρότες από το Παγγαίο.

Στους δρόμους  οι αγρότες


Έκλεισε για μία ώρα η Εθνική στη Χρυσούπολη 


Στον ρυθμό των κινητοποιήσεων κινούνται και οι αγρότες σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Έτσι με αποκλεισμό του κόμβου της Χρυσούπολης, στην παλιά Εθνική Οδό από τις 12 το μεσημέρι και για μία ώρα προχώρησαν οι αγρότες της περιοχής μαζί με αγρότες από το Παγγαίο. 


Σε αποκλεισμό της γέφυρας του Στρυμόνα και του τελωνείου στον Προμαχώνα προχωρούνκαι οι αγρότες του νομού Σερρών. 


Σε αποκλεισμό της Κομοτηνής και από τις δύο εισόδους θα προχωρήσουν οι αγρότες την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν. Στις 25 του μηνός υπολογίζεται να γίνουν οι κινητοποιήσεις στο νομό Έβρου, αφού αποκλεισμό των τελωνείων Ορμενίου και Κήπων αποφάσισαν οι αγρότες που συμμετείχαν στη σύσκεψη που διοργανώθηκε στη Νέα Ορεστιάδα, από την Παναγροτική Συσπείρωση και την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου η “Ενότητα”.


Τα κύρια αιτήματα των αγροτών αφορούν στην αύξηση των τιμών στα προϊόντα τους και στην κάλυψη της ζημιάς από τις απούλητες ποσότητες της παραγωγής τους.


Οι κινητοποιήσεις κλιμακώνονται από σήμερα σε όλη τη χώρα. 


 



Σταμάτης:


Καλό το 2008, καλύτερο το 2009


Το τέλος μιας χρονιάς που κρίνεται επιτυχής για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και η έναρξη μιας νέας για την οποία υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες ήταν το πολιτικό περιεχόμενο της εκδήλωσης της κοπής της βασιλόπιτας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τους δημοσιογράφους της περιοχής, που πραγματοποιήθηκε στο Φανάρι της Ροδόπης.


Μιλώντας προς τους παριστάμενους δημοσιογράφους από όλους του νομούς της Περιφέρειας Ο Γενικός Γραμματέας Δημήτρης Σταμάτης αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της χρονιάς που έφυγε και τις επιδιώξεις για τη νέα.


Ιδιαίτερα θετική είναι η εικόνα που υπάρχει το επίπεδο της απορροφητικότητας. Όπως επεσήμανε ο κος Σταμάτης η απορροφητικότητα της Περιφέρειας τη χρονιά που πέρασε έφτασε το 103,36 %  προσθέτοντας ότι η πραγματική απορροφητικότητα φτάνει στο 127,00 %, ολοκληρώνοντας το Γ’ΚΠΣ.


Τα ποσά που υπερβαίνουν τον αρχικό προϋπολογισμό, έχουν ενταχθεί ήδη στο  ΕΣΠΑ με εξασφαλισμένη και άμεση χρηματοδότηση, εξαιτίας της ταχύτητας υλοποίησης των έργων.


Δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει  ότι πριν από ενάμιση χρόνο η Περιφέρεια ήταν από τις τελευταίες της χώρας σε αυτό τον τομέα της απορροφητικότητας με 62%


Μιλώντας προς τους δημοσιογράφους της Περιφέρειας, ο Γενικός Γραμματέας επεσήμανε ότι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη διαθέτει και τη μερίδα του λέοντος στα τομεακά έργα των Υπουργείων, ενώ είναι ήδη στην κορυφή της απορροφητικότητας για το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ.


Αναφερόμενος μεταξύ άλλων στα επιτεύγματα αυτής της πρώτης περιόδου, μάλιστα, επεσήμανε το μεγάλο όγκο εγκεκριμένων επενδύσεων σε πολύ μικρό χρόνο, την κατασκευή μεγάλου αριθμού έργων υποδομής, την αλλαγή της τουριστικής προβολής σε ρεαλιστική βάση. Ξεχωριστή ήταν η μνεία του στο Πρόγραμμα συνολικής διαχείρισης των απορριμμάτων για την Περιφέρεια, που ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτο πριν λίγους μήνες.


Όπως σημείωσε το σχέδιο επανασχεδιάστηκε και τελικά εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την τελική χωροθέτηση των απαραίτητων υποδομών, αφού έγιναν σεβαστές οι αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών, ενώ ταυτόχρονα είναι σε εξέλιξη η διακοπή της λειτουργία πολλών Ανεξέλεγκτων χώρων που μειώθηκαν από 330 σε περίπου 30 σε όλη την Περιφέρεια.


Κλείνοντας ο Γενικός Γραμματέας, και αναφερόμενος, εμμέσως πλην σαφώς, στις επιλογές των προκατόχων του σημείωσε ότι “πολλές ενέργειες και δράσεις που εξελίχθηκαν τα τελευταία χρόνια δεν θα είχαν τύχει της δικής μου έγκρισης.


Πρέπει να σχεδιάσουμε σωστά και να έχουμε μπροστά μας σαφή στρατηγικό στόχο”, τον οποίο ο κος Σταμάτης οριοθετεί ως κάτι συμβατό με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της περιοχής σε τρεις συγκεκριμένους τομείς: Οικονομία – Τουρισμός – Γεωργία. Σημαντικό στοιχείο κατά το Γενικό Γραμματέα είναι ο σχεδιασμός αυτός να είναι μακροπρόθεσμος και να μην ανατρέπεται από κάθε πολιτική αλλαγή. 


Στην εκδήλωση παρέστησαν δημοσιογράφοι και ιδιοκτήτες Μ.Μ.Ε. από όλη την περιφέρεια καθώς και οι άμεσοι συνεργάτες του Γενικού Γραμματέα.  


Σ.Γ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button