Ευαισθητοποίηση και κοινή δράση με τη στήριξη του ΥΠΕΧΩΔΕ
Μετά από προσπάθειες και συντονισμένες ενέργειες ενάμιση περίπου χρόνου, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ξάνθης σε συνεργασία με την τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, καθώς και με την υποστήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης και του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας, υλοποίησε χθες μια πρωτοβουλία του Νομάρχη Ξάνθης, κ. Γιώργου Παυλίδη που είχε ως στόχο την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η λιμνοθάλασσα της Βιστωνίδας, την ευαισθητοποίηση πολιτείας και κοινωνίας, καθώς τη λήψη δράσεων για τη διάσωσή της.
Μετά από προσπάθειες και συντονισμένες ενέργειες ενάμιση περίπου χρόνου, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ξάνθης σε συνεργασία με την τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, καθώς και με την υποστήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης και του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας, υλοποίησε χθες μια πρωτοβουλία του Νομάρχη Ξάνθης, κ. Γιώργου Παυλίδη που είχε ως στόχο την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η λιμνοθάλασσα της Βιστωνίδας, την ευαισθητοποίηση πολιτείας και κοινωνίας, καθώς τη λήψη δράσεων για τη διάσωσή της.
Έτσι χθες το πρωί στο χώρο του Ξενοδοχείου “ΕΛΙΣΣΩ” έλαβε χώρα το Πανελλήνιο Συνέδριο παρουσία διακεκριμένων επιστημόνων και εκπροσώπων της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης τόσο του νομού, όσων και των όμορων περιοχών, Συλλόγων και φορέων που οι δραστηριότητές τους είναι κατά κάποιο τρόπο άρρηκτα συνδεδεμένες με τη Λίμνη Βιστωνίδα.
Από το σημαντικό αυτό συνέδριο που είχε ως θέμα “Λίμνη Βιστωνίδα : Καταγραφή της κατάστασης, αποκατάσταση και ολοκληρωμένη προστασία για το μέλλον”, δε θα μπορούσε να απουσιάζει και η πολιτική εκπροσώπηση, καθώς και η εκπροσώπηση του καθ’ ύλην αρμοδίου υπουργείου, του ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ..
Παρόντες λοιπόν στις εργασίες του συνεδρίου, εκτός από τις τοπικές αρχές που έδωσαν σύσσωμες το παρόν, ήταν και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, κ. Ευάγγελος Μπαλτάς, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Α.Μ-Θ, κ. Δημήτρης Σταμάτης, και ο Βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ, κ. Παναγιώτης Σγουρίδης. Εμμεση παρουσία στο Συνέδριο είχαν και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, καθώς και ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της Ε.Ε., κ. Σταύρος Δήμας, επιστολές των οποίων αναγνώσθηκαν ενώπιον των παρισταμένων της εκδήλωσης.
Όσο για τις εισηγήσεις του Συνεδρίου ενδιαφέρουσες και επιλεγμένες από τους εξειδικευμένους επιστήμονες, καθηγητές του ΔΠΘ, πάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Λίμνη Βιστωνίδα.
Το άνοιγμα των εργασιών έκανε ο Γενικός Γραμματέας ΠΕΧΩΔΕ, κ. Μπαλτάς, ο οποίος έκανε μια σύντομη αναφορά σχετικά με τις δράσεις και τα έργα του υπουργείου του που αφορούν ιδιαίτερα τη Βόρεια Ελλάδα. Από το ΕΣΠΑ αναμένεται να δοθούν 4,3 δις για το Περιβάλλον, από τα οποία το 1,2 δις στη Μακεδονία και Θράκη. Σχεδιάζεται μεταξύ άλλων η κατασκευή δικτύων αποχέτευσης και βιολογικών σταθμών σε περιοχές πάνω από 2000 κατοίκους, όπως επίσης και σε έργα ανακύκλωσης.
Παράλληλα έκανε και μια σύντομη αναφορά στην ΚΥΑ που υπεγράφη πρόσφατα και αφορά τη θεσμοθέτηση του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μια έκτασης 727 χιλιάδων στρεμμάτων περίπου, όπου συμπεριλαμβάνεται και η Λίμνη Βιστωνίδα.
Στόχος του ΥΠΕΧΩΔΕ, σύμφωνα πάντα με το Γενικό Γραμματέα, είναι η βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής. Μια βιώσιμη ανάπτυξη “που συναρθρώνεται από τους τρεις βασικούς πυλώνες, Περιβάλλον-Κοινωνία-Οικονομία και βεβαίως πρέπει να πάνε μαζί, αφού είναι και αλληλένδετα, τόσο η προστασία του Περιβάλλοντος, όσο και η Ανάπτυξη”.
Στο μεταξύ σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Μπαλτάς αναφερόμενος στη διοργάνωση του συγκεκριμένου συνεδρίου και κατά πόσο είναι αυτό χρήσιμο για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δήλωσε “εμείς στο ΥΠΕΧΩΔΕ πιστεύουμε ότι τέτοιου είδους συνέδρια, ημερίδες, εκδηλώσεις βοηθάνε πάρα πολύ. Και κυρίως βοηθούν στην ευαισθητοποίηση του Έλληνα πολίτη. Διότι η προστασία, η ανάδειξη και η αειφορική διαχείριση του περιβάλλοντος δεν είναι θέμα μόνο θεσμικού χαρακτήρα, αλλά είναι και θέμα ενεργούς συμμετοχής του κάθε πολίτη ξεχωριστά. Εμείς πάντως θα λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τα όποια συμπεράσματα και προτάσεις εξαχθούν από τις εργασίες αυτού του συνεδρίου και θα σταθούμε αρωγοί στη διάσωση της Λίμνης Βιστωνίδας”.
Η λίμνη Βιστωνίδα
εκπέμπει ΣΟΣ
“Υπάρχουν προβλήματα και προφανώς θα πρέπει να γίνουν ορισμένα πράγματα, ώστε να αρχίσουμε τη διάσωσή της”, δήλωσε στην εφημερίδα μας ο καθηγητής του ΔΠΘ και πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος, κ. Τσιχριντζής. Το κυριότερο πρόβλημα είναι η είσοδος φερτών υλών στη λίμνη. Η εναπόθεση φερτών υλών στον πυθμένα της λίμνης μειώνει τη χωρητικότητά της, δημιουργώντας έτσι μια σειρά προβλημάτων, όπως είναι οι πλημμύρες, που σύμφωνα με μελέτες θα εμφανιστούν πιο έντονες στα επόμενα χρόνια.
Επίσης τα φερτά αυτά μεταφέρουν και διάφορους ρύπους οι οποίοι με κατάλληλες συνθήκες αφήνονται στο περιβάλλον της λίμνης, δημιουργώντας έτσι πρόβλημα στον πληθυσμό και στο υδατικό σύστημα της λίμνης και στη συνέχεια σε όλη την οικολογική αλυσίδα.
“Μια λίμνη που έχει ρύπανση, όπως η Βιστωνίδα, παρουσιάζει το φαινόμενο του ευτροφισμού, δηαλδή αυτό το πράσινο χρώμα που έχουν τα νερά από την ανάπτυξη των φυτών, έχει ως επακόλουθο τη δημιουργία προβλημάτων, καθώς επιδρά στους διάφορους οργανισμούς, όπως στα ψάρια και τα πουλιά. Όσο για την επίλυση του προβλήματος, θα προκύψει μέσα από ένα σύνολο πράξεων. Πρέπει να ξεκινήσουμε από την ευαισθητοποίηση του κόσμου, όπως γίνεται σήμερα με τη διοργάνωση αυτού του συνεδρίου, να μάθει ότι έχει πρόβλημα, να ληφθούν μέτρα στις λεκάνες απορροής, ιδίως εκεί που είναι καλλιεργήσιμες εκτάσεις, για τον περιορισμό της μεταφοράς των ρύπων και μέτρα ως προς των ιζημάτων της λίμνης”, επεσήμανε στους δημοσιογράφους ο καθηγητής του ΔΠΘ, κ. Τσιχριντζής.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ε.Ν.Α. Δράμας -Καβάλας-Ξάνθης, καθώς και πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Δέλτα του Νέστου-Βιστωνίδας -Ισμαρίδας, κ. Τάτσης, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, πρόσθεσε και ένα άλλο πρόβλημα που παρουσιάζει η λίμνη, σύμφωνα με ένα διαχειριστικό σχέδιο που εκπονεί ο Φορέας και το οποίο βρίσκεται στην ολοκλήρωσή του.
“Η Λίμνη και η λιμνοθάλασσα της Βιστωνίδας επηρεάζεται άμεσα και από τις λεκάνες απορροής των υδάτων, από όπου εξαρτάται η αλμυρότητα ή μη των νερών της λίμνης και κατ’ επέκταση η παραγωγή της σε ψάρια”.
Τέλος, δικαιωμένος και απόλυτα ικανοποιημένος από την επιτυχία του συνεδρίου δήλωσε ο νομάρχης Ξάνθης, κ. Γιώργος Παυλίδης, ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίησή του.
“Φιλοδοξούμε το συνέδριο αυτό να μην περιορισθεί σε απλή ακαδημαϊκή ανταλλαγή απόψεων, αλλά να αποτελέσει την αφετηρία ανάληψης ουσιαστικής και αποτελεσματικής δράσης. Δράσης για τη διάσωση της λίμνης, την αποκατάστασή της και την προστασία της με προοπτική το μέλλον. Θα προχωρήσουμε σε μια ολοκληρωμένη πρόταση όλοι εμπλεκόμενοι προς το ΥΠΕΧΩΔΕ και τον κ. Σουφλιά-όπου θεωρώ δεδομένη και την υποστήριξή του-, ώστε μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον , να πάμε πέρα από τα ακαδημαϊκά συμπεράσματα σε μια φάση ολοκληρωμένης πραγματικής προστασίας. Το οφείλουμε προς τις επόμενες γενεές, που θα κοιτάζουν πίσω και θα μας χρεώνουν δίκαια την καταστροφή της λίμνης αν δεν κινητοποιηθούμε εγκαίρως για τη διάσωσή της. Μπορούμε τώρα , πριν να είναι αργά”, υπογράμμισε με έμφαση ο νομάρχης Ξάνθης, Γιώργος Παυλίδης.
Δέσποινα Γκούμα