Από το πρίσμα της Δέσποινας Γκούμα

Τελικά διαπιστώνει κανείς πως άδικα χύθηκε τόση δημοσιογραφική μελάνι για τον Καποδίστρια 2… Όπως επίσης άδικα καρδιοχτυπούσαν εναγωνίως όλοι εκείνοι οι επίδοξοι διεκδικητές των δημαρχιακών και νομαρχιακών θώκων που έβλεπαν τις καρέκλες να μειώνονται σύμφωνα με το σχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης……

Τελικά διαπιστώνει κανείς πως άδικα χύθηκε τόση δημοσιογραφική μελάνι για τον Καποδίστρια 2…


Όπως επίσης άδικα καρδιοχτυπούσαν εναγωνίως όλοι εκείνοι οι επίδοξοι διεκδικητές των δημαρχιακών και νομαρχιακών θώκων που έβλεπαν τις καρέκλες να μειώνονται σύμφωνα με το σχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης……


Για ακόμη μια φορά εκεί που πάμε ως χώρα να κάνουμε ένα βήμα μπροστά -συγκεκριμένα εδώ στον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης-πώς τα καταφέρνουμε και κάνουμε δυο βήματα πίσω είναι να απορεί κανείς…..


Η πολιτική ηγεσία της χώρας μάλλον αντιμετωπίζει τα πράγματα με κάποια προχειρότητα….


Σχεδιάζει στο γόνατο, ανακοινώνει μεταρρυθμίσεις και στο τέλος τις παίρνει πίσω….


Και φυσικά αυτό δεν ισχύει μόνο για την τωρινή κυβέρνηση, αλλά για την πλειοψηφία όσων έχουν περάσει μέχρι σήμερα…..


 



Και ενώ λοιπόν η πλειοψηφία των δημάρχων της χώρας επέμεναν να δηλώνουν στους δημοσιογράφους πως οι επόμενες εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το 2010 θα γινόταν με τον Καποδιστρία 2, τελικά όχι μόνο ναυάγησε η διοικητική μεταρρύθμιση, αλλά αποσύρεται για άγνωστο πόσο…..


Και αποσύρεται λόγω έλλειψης  χρημάτων….


Πάλι ο Αλογοσκούφης φαίνεται πως έβαλε ή μάλλον πιο σωστά δεν έβαλε το χεράκι του στο ταμείο του υπουργείου του για να δώσει τα απαραίτητα δις  για να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός στην Τοπική Αυτοδιοίκηση…..


Και μπορεί ως δικαιολογία να φέρει  … “μα πώς να δώσω αφού τα έχω για άλλες εξαγγελίες της κυβέρνησης….;”… ή …. “από πού να σας δώσω, από αυτά που δεν έχω….;”….


Το αν έχει δίκαιο ή άδικο ο Αλογοσκούφης είναι άλλο θέμα….


Το ζητούμενο είναι ότι θα πρέπει κάποτε οι κυβερνώντες, ότι χρώμα γραβάτας και αν φορούν, γαλάζια ή πράσινη, πριν κάνουν τις όποιες εξαγγελίες για μεγαλόπνοοα σχέδια, να προηγούνται οικονομικές μελέτες και φυσικά κοινωνική διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους κάθε φορά εταίρους….


 



Με λόγια του αέρα έργα δε γίνονται….μακάρι να γινότανε βέβαια, μήπως άλλαζε και η τύχη της χώρας ….και αποτελούσαμε και παγκόσμια πρωτοτυπία…… Ωστόσο μέχρι η ουτοπία περάσει στη σφαίρα του εφικτού, η κινητήριος δύναμη των πάντων συνεχίζει να είναι το χρήμα…..


Η αλήθεια είναι πως από μόνο του το χρήμα δεν αρκεί για να επέλθει η πολυπόθητη ανάπτυξη και πρόοδος …..


Χρειάζονται και μυαλά, πολιτικά μυαλά, που θα διακρίνονται για τη διορατικότητα, και την ευστροφία τους, αλλά και που θα ξέρουν να ελίσσονται επιλέγοντας κάθε φορά και την καλύτερη τακτική….


Και στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι το να βάλουν στο ψυγείο το νέο Καποδίστρια, με το επιχείρημα της οικονομικής κρίσης…..


Είναι να φροντίσουν να ετοιμάσουν μια πρόταση και να την καταθέσουν στο τραπέζι του διαλόγου με όλους τους αυτοδιοικητικούς…..


Το να συμφωνήσουν σ’ ένα τελικό σχέδιο διοικητικής μεταρρύθμισης δε νομίζω πως απαιτείται άμεσα και η εκχώρηση των απαραίτητων κονδυλίων…..;


Εδώ βεβαια η κυβέρνηση δε φρόντισε ούτε καν ένα προσχέδιο να καταθέσει στους δημάρχους και νομάρχες, παρά αρκέστηκε στην εξαγγελία της διοικητικής μεταρρύθμισης και το μπαλάκι το πέταξε σε ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ…..


Φροντίζοντας βέβαια να τους υποσχεθεί πως  το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών θα τους κατέθετε τις προτάσεις του μέχρι τις 7 Νοεμβρίου, κάτι που φυσικά δεν έγινε….


Και  για να μη φανεί αδιάβαστος ο Προκόπης ο Παυλόπουλος, αφού δεν είχε καταφέρει να γράψει την έκθεσή του, την πρότασή του δηλαδή, έρχεται ο από μηχανής θεός, η  παγκόσμια οικονομική κρίση και η ύφεση της ανάπτυξης και βάζει στο ψυγείο ή στο συρτάρι τον Καποδίστρια ΙΙ….  


Βέβαια σίγα μην ήταν μόνο η οικονομική κρίση, αυτή αποτελεί το άλλοθι….


Αλλού βρίσκεται η αιτία και μη μου πείτε πως είμαι δύσπιστη ή καχύποπτη….


 



Κάλλιστα η αιτία θα μπορούσε να είναι  η ισχνή αυτοδυναμία της κυβέρνησης και η πτώση της δημοτικότητας της ….


Δεν είναι διόλου εύκολο με 151 βουλευτές και με 3,5% περίπου που θέλουν οι δημοσκοπήσεις να προηγείται το ΠΑΣΟΚ, εσύ ως κυβέρνηση να ανοίγεις ένα ακόμη μέτωπο, έστω και αν το έχεις εξαγγείλει και  το έχεις κατατάξει στις πρώτες θέσεις της προγραμματικής σου ατζέντας…..


Όσο αναγκαία και αν είναι αυτή η μεταρρύθμιση, όσο και αν το δίκαιο είναι με το μέρος σου, η υπόθεση της υλοποίησής της στην πράξη φαντάζει βουνό και μάλιστα των Ιμαλαϊων….


Κανείς δε θα ήθελε να βρίσκεται ούτε στη θέση του Καραμανλή, ούτε και του Προκόπη…..


Σε δύσκολους καιρούς πάνω από όλα μπαίνει  το πολιτικό κόστος, που για την κυβέρνηση θα ήταν δυσβάστακτο, τη στιγμή μάλιστα που έχει να αντιμετωπίσει με 151 βουλευτές τις αντιδράσεις που θα προκαλούσαν οι συνενώσεις στις τοπικές κοινωνίες και κυρίως στους γαλάζιους δημάρχους…


  


Όμως επαναλαμβάνω και πάλι η κυβέρνηση θα μπορούσε, παρόλο που αποφάσισε να βάλει προς το παρόν στο συρτάρι τη διοικητική μεταρρύθμιση, να είχε καταθέσει χθες  στο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ τις δικές της προτάσεις για τον Καποδίστρια ΙΙ, προκειμένου να ξεκινούσε ένας ουσιαστικός και εποικοδομητικός διάλογος που θα ετοίμαζε το έδαφος για την υλοποίηση και αυτής της μεταρρύθμισης….(εκτός και αν σκέφτεται κάτι άλλο, όπως εκλογές, ή ότι θα χάσει την εξουσία)….


Οι συζητήσεις ποτέ δεν κάνουν κακό, εν αντιθέσει επιλύουν προβλήματα και συνθέτουν προτάσεις….


Με την απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια  οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης και οι πολιτικοί μας να έχουν αλλάξει νοοτροπίες παλιές και σκέψεις μικροπολιτικών και λοιπών συμφερόντων…..


Υπάρχουν δυνατότητες  εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που δε στηρίζονται αποκλειστικά και μόνο σε πόσα εκατομμύρια θα τους δώσει ο εκάστοτε Αλογοσκούφης….


Προς αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσε λοιπόν να ξεκινήσει ο διάλογος για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση και όχι να τον παραπέμψουν στο αβέβαιο μέλλον…..


Σχετικά Άρθρα

Back to top button