Γράφει η Δέσποινα Γκούμα

Αυτό το δήμο ποιος θα τον πάρει…..;
Πολλοί αναμένεται να είναι υποψήφιοι δήμαρχοι για το νέο διευρυμένο Δήμο των Αβδήρων. Ο πρώτος που έχει ξεκαθαρίσει με την υποψηφιότητά του καθώς έχει καταθέσει το ενδιαφέρον το στο κόμμα του το ΠΑΣΟΚ, είναι ο πρώην Δήμαρχος Βιστωνίδας, Βασίλης Τσολακίδης.

Αυτό το δήμο ποιος θα τον πάρει…..;


Πολλοί αναμένεται να είναι υποψήφιοι δήμαρχοι για το νέο διευρυμένο Δήμο των Αβδήρων. Ο πρώτος που έχει ξεκαθαρίσει με την υποψηφιότητά του καθώς έχει καταθέσει το ενδιαφέρον το στο κόμμα του το ΠΑΣΟΚ, είναι ο πρώην Δήμαρχος Βιστωνίδας, Βασίλης Τσολακίδης.


Από εκεί και πέρα όμως, όλες οι υπόλοιπες υποψηφιότητες φαντάζουν ακόμη ως σενάρια, αφού επισήμως τίποτε δεν έχει ξεκαθαρίσει.


Από τους νυν δημάχρους των δήμων που συνενώνονται, δηλαδή Αβδήρων, Βιστωνίδας και Σελέρου, μόνο η Δήμαρχος Αβδήρων Εύα Τσακίρη βγήκε με γραπτή ανακοίνωση και τοποθετήθηκε για τον Καλλικράτη και τη στάση που θα κρατήσει ενόψει των εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τον ερχόμενο Νοέμβριο.


Όσο για το Δήμαρχο Βιστωνίδας, Νίκο Ζλάτκο, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, αν και τίποτε δεν έχει ανακοινώσει επίσημα.


Πάντως το βέβαιο είναι πως ενδιαφέρεται να είναι και πάλι υποψήφιος δήμαρχος, αρκεί να έχει και τη στήριξη της Ν.Δ.


Βέβαια από το χώρο της Ν.Δ. και ένα άλλο πρόσωπο έχει εκδηλώσει την καταρχήν επιθυμία του να διεκδικήσει το Δήμο Αβδήρων, αν και μέχρι στιγμής κρατά χαμηλούς τόνους. Πρόκειται για τον αντινομάρχη Ξάνθης Δημήτρη Γαλανόπουλο.


Ενώ σε ότι αφορά το Δήμαρχο Σελέρου,  Ιντζέ Μεμέτ Μπιρόλ, από την αρχή δήλωσε ότι θα διεκδικήσει το νέο δήμο ως επικεφαλής συνδυασμού, που δεν θα είναι και αποκλειστικά αμιγώς μειονοτικός. Μόνο που υπάρχει ένα ερώτημα ποιος χριστιανός θα δεχθεί να κατέβει υποψήφιος σε ένα τέτοιο συνδυασμό και κυρίως αν θα έχει και τις δυνάμεις κα αντοχές να υποστηρίξει μια τέτοια απόφαση.


 


Το κρυμμένο μήνυμα της Εύας…..


Πολιτικά παρούσα δήλωσε μέσω της ανακοίνωσής της η Δήμαρχος Αβδήρων Εύα Τσακίρη, η οποία εμφανίζεται ανοιχτή τόσο στο να τεθεί επικεφαλής συνδυασμού, όσο και να αποτελέσει απλό μέλος του-ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος-αρκεί ο συνδυασμός αυτός να πληροί το πολιτικό και προγραμματικό πλαίσιο που εμμέσως πλην σαφώς θέτει με τη γραπτή της δήλωση.


Πέρα όμως από τα εμφανή η Δήμαρχος Αβδήρων και τον προβληματισμό της που καταθέτει, η γραπτή τοποθέτησή της εμπεριέχει και κάποια κρυφά μηνύματα αναφορικά με το μέλλον του νέου διευρυμένου δήμου που φέρνει ο Καλλικράτης.


Τα οποία εύκολα μπορεί να αποκωδικοποιηθούν να ανατρέξει κανείς πριν δυο μήνες περίπου και σταθεί στα όσα επεσήμαινε μαζί με το Δημήτρη Βουρβουκέλη για το χωροταξικό χάρτη και όχι μόνο.


Λέτε Εύα και Δημήτρης να κάνουν την έκπληξη και να κατέβουν σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο; Άλλωστε πολλοί είναι εκείνοι που συμμερίζονται τις ανησυχίες τους.


Πάντως σίγουρα, αν οι δημοτικές εκλογές γίνουν με το όριο του 42% τότε σίγουρα το καλύτερο για το νέο Δήμο Αβδήρων είναι να υπάρξουν όσο το δυνατόν περισσότεροι συνδυασμοί, ακόμη και αν χρειαστεί δεύτερη Κυριακή για να αναδείξει νέα δημοτική αρχή.


 


 


Και νέος πολιτικός φορέας από τα Αριστερά  με Κ.Γούναρη και Γ.Στυλιανίδη μέσα ….


Ένα ακόμη κόμμα από το χώρο της Αριστεράς προστέθηκε από την περασμένη Κυριακή στην πολιτική σκηνή της χώρας.


Η Ανανεωτική Πτέρυγα που έφυγε από το ΣΥΝ με επικεφαλής το Φώτη Κουβέλη, ανακοίνωσε τη συγκρότηση του νέου κόμματος με την ονομασία «Δημοκρατική Αριστερά».


Δεν απομένει παρά να δούμε τις εξελίξεις που σηματοδοτεί και σε τοπικό επίπεδο, γιατί μπορεί στην Ξάνθη η ανανεωτική πτέρυγα να κατεβαίνει μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, αυτό όμως δε σημαίνει ότι άτυπα δεν έχουν πολιτικά αποχωρήσει από τη νομαρχιακή οργάνωση Ξάνθης του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ.


Γούναρης, Δέλκος, Γραμπούνης, Στυλιανίδης  είναι μεταξύ των στελεχών της Ξάνθης που ανήκουν στην πτέρυγα των Ανανεωτών και άρα θεωρείται βέβαιο ότι θα στηρίξουν την κίνηση του Φώτη Κουβέλη.


Μάλιστα σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο Κώστας Γούναρης και ο Γιώργος Στυλιανίδης αποτελούν πλέον μέλη της Πολιτικής Επιτροπής του νέου κόμματος, που ανακοίνωσε ο Φώτης Κουβέλης  στην πανελλαδική συνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στην Αθήνα, όπου και υπεγράφη η ίδρυση του νέου πολιτικού φορέα.


Άρα δεν απομένει παρά να ανακοινωθεί και επισήμως μέσα στην εβδομάδα από τα παραπάνω στελέχη το τι θα ακολουθήσει και σε επίπεδο Ξάνθης για το νέο αυτό κόμμα της Αριστεράς.


 


 


Και τώρα επί τω έργω για τη Ν.Δ. και τα κομματικά όργανα της Περιφέρειας….


Το 8ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας πέρασε στην ιστορία και όπως σημείωσε και ο πρόεδρος του κόμματος «γυρίζουμε σελίδα, αλλάζουμε κεφάλαιο», θέλοντας έτσι να σηματοδοτήσει την έναρξη των αλλαγών που θα επιχειρήσει σε όλα τα επίπεδα του κόμματος.


Οι αλλαγές στο Καταστατικό του κόμματος ψηφίστηκαν, η Ν.Δ. μεταξύ άλλων απέκτησε και δυο αντιπροέδρους ενώ μειώθηκαν κατά εκατό τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία πλέον θα ονομάζεται Πολιτική Επιτροπή. Συνολικά 450 τα μέλη της από τα οποία τα 200 είναι αιρετά και τα οποία εξέλεξαν προχθές Κυριακή τα μέλη του Συνεδρίου.


Με τη σειρά τους τα εκλεγμένα και εξ οφίτσιο μέλη της Πολιτικής Επιτροπής θα εκλέξουν το αργότερο μέχρι την Παρασκευή τον αντικαταστάτη του Λευτέρη Ζαγορίτη για τη θέση του νέου Γραμματέα του κόμματος.


Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη θέση του νέου Γραμματέα της Ν.Δ. παίζει πολύ γερά το όνομα το πρώην Περιφερειάρχη Α.Μ-Θ, Δημήτρη Σταμάτη.


Στο μεταξύ η λήξη των εργασιών του Συνεδρίου ανοίγει και για τις κατά τόπους νομαρχιακές οργανώσεις της Νέας Δημοκρατίας τις διαδικασίες για την εφαρμογή των καταστατικών αλλαγών, αλλά πολύ περισσότερο τη δρομολόγηση για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για την ανάδειξη των υποψηφίων του κόμματος για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.


Μάλιστα για τη Ν.Δ. δε τίθεται θέμα πληθυσμιακού ορίου και φέρεται αποφασισμένη να έχει υποψηφίους σε όλους τους δήμους και όχι να δώσει χρίσμα μόνο σε δήμους πάνω από 20.000 κατοίκους. Ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα και μάλιστα από τα κεντρικά θα δοθεί για την επιλογή των υποψηφίων περιφερειαρχών, καθώς το όποιο εκλογικό αποτέλεσμα θα δώσει και πολιτικό μήνυμα.


 


 


 


 


Δύσκολη η επιβίωση των ταξί….


Ακόμη πιο ζοφερό διαγράφεται το εργασιακό μέλλον για τους οδηγούς και ιδιοκτήτες ταξί από την 1η Ιουλίου, όπου θα υποχρεούνται να κόβουν αποδείξεις  και να διατηρούν βιβλία εσόδων –εξόδων.


Μάλιστα οι αποδείξεις παροχής υπηρεσιών θα ενσωματώνουν 11%ΦΠΑ με αποτέλεσμα αναγκαστικά να ακριβαίνει και η ταρίφα.


Το γεγονός αυτό προβληματίζει ιδιαίτερα το Σωματείο των ιδιοκτητών και οδηγών ταξί του Νομού Ξάνθης, καθώς ήδη στην πόλη καταγράφεται μείωση της μετακίνησης των Ξανθιωτών με ταξί που ξεπερνά το 50%.


 


 


Πολύ καλή διέξοδος οι Κατασκηνώσεις στη Δριμιά….


Χρόνο με το χρόνο κερδίζουν την προτίμηση πολλών οικογενειών και παιδιών της Ξάνθης οι κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης στη Δριμιά.


Η καλύτερη διαφήμιση γίνεται από στόμα σε στόμα όλα αυτά τα χρόνια από παιδιά , αγόρια και κορίτσια που έχουν φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης.


Μάλιστα φέτος και εξαιτίας της οικονομικής κρίσης η οποία καθιστά αποτρεπτική την όποια κίνηση για διακοπές για  πολλές οικογένειες, οι κατασκηνώσεις της Δριμιάς αποτελούν μια πολύ καλή διέξοδο για να προσφέρουν στα παιδιά τους ξεκούραση και παιχνίδι και γενικά ότι θα έκαναν αν πήγαιναν διακοπές.


Πιθανότατα για αυτό το λόγο και οι αιτήσεις συμμετοχής που υποβλήθηκαν στα γραφεία της Μητρόπολης ήταν πάρα πολλές που έφτασαν και τις πεντακόσιες.


Η Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης ευελπιστεί να ικανοποιήσει την πλειοψηφία των αιτήσεων μέσα από τις τέσσερις κατασκηνωτικές περιόδους, δυο για κορίτσια και δυο για τα αγόρια.


Πάντως ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου, κκ Παντελεήμονας θα πρέπει να νιώθει ιδιαίτερα ικανοποιημένος και χαρούμενος που τυγχάνει τέτοιας ανταπόκρισης από γονείς και παιδιά η πρωτοβουλία αυτή της Εκκλησίας και που αναγνωρίζεται το σημαντικό έργο που επιτελείται από την ομάδα  της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης, ιερωμένους και εθελοντές, που φέρουν την ευθύνη για τη λειτουργία των Κατασκηνώσεων της Δριμιάς.


 


Στοπ στα ναρκωτικά….


Το Σάββατο που μας πέρασε ήταν η Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών και πλήθος εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα, ενώ δεν έλειψαν και τα γνωστά μηνύματα από τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων.


Έτσι και στην Ξάνθη, το πρωί του Σαββάτου στην Κεντρική Πλατεία το Κέντρο Ενημέρωσης και Πρόληψης έστησε τα ενημερωτικά σταντ, παρουσιάζοντας παράλληλα και τις ζωγραφιές παιδιών που συμμετείχαν στις ομάδες ενημέρωσης, στέλνοντας το μήνυμα της ζωής ενώ διένειμε και πληροφοριακό υλικό τόσο για τις δράσεις του Κέντρου, όσο και για τις εξαρτισιογόνες ουσίες.


Αξίζει να σημειωθεί ότι στελέχη του Κέντρου και του ΕΕΣ έδιναν και συμβουλές για τις πρώτες βοήθειες που θα πρέπει να προσφέρονται σε περιπτώσεις μέθης.


Και η αλήθεια είναι ότι πέρα από τη μάστιγα των ναρκωτικών, το αλκόολ έχει εισχωρήσει για τα καλά στη νεολαία και μάλιστα σε παιδιά που βρίσκονται στα πρώτα χρόνια της εφηβείας τους.


Ανάλογη ενημερωτική εκδήλωση για την πρόληψη και την καταπολέμηση των ναρκωτικών αλλά και κάθε εξαρτισιογόνας ουσίας πραγματοποίησε και η νεολαία του ΚΚΕ της Ξάνθης, η ΚΝΕ, την ίδια μέρα στην Πλατεία. Ενώ το απόγευμα στα πλαίσια και του μαθητικού Φεστιβάλ της ΚΝΕ με θέμα πάντα τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών, μουσικά γκρουπάκια της πόλης έστειλαν μέσα από τη μουσική το δικό τους μήνυμα, λέγοντας στοπ στα ναρκωτικά και ναι στη ζωή, που παρά τα όποια προβλήματά της, συνεχίζει να είναι ωραία.


 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button