Οριστικές αποφάσεις εντός της εβδομάδας

Για το θέμα της ξαφνικής και χωρίς να προηγηθεί σχετική ενημέρωση των Πρυτανικών Αρχών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, περικοπής των κονδυλίων που αφορούν στις υποδομές και στα πλαίσια της κατανομής των κοινοτικών πιστώσεων των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, συνάντηση είχε η διοίκηση του πανεπιστημίου της Θράκης με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας στο περιθώριο της 61ης Συνόδου των Πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα το περασμένο Παρασκευοσαββατοκύριακο.

Για το θέμα της ξαφνικής και χωρίς να προηγηθεί σχετική ενημέρωση των Πρυτανικών Αρχών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, περικοπής των κονδυλίων που αφορούν στις υποδομές και στα πλαίσια της κατανομής των κοινοτικών πιστώσεων των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ,  συνάντηση είχε η διοίκηση του πανεπιστημίου της Θράκης με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας στο περιθώριο της 61ης Συνόδου των Πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα το περασμένο Παρασκευοσαββατοκύριακο.


Συγκεκριμένα όπως έκανε γνωστό στην εφημερίδα μας ο Αντιπρύτανης, κ. Αθανάσιος Καραμπίνης, οι πρυτανικές αρχές του Δημοκρίτειου συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Παιδείας, κ. Ταλιαδούρο, τη Γ. Γραμματέα του υπουργείου, κ. Κοτσοπούλου, καθώς και με τον Ειδικό Γραμματέα για τα χρηματοδοτούμενα Ευρωπαϊκά Προγράμματα.


 Στη συνάντηση ετέθησαν οι προβληματισμοί και τα ερωτηματικά για την αναπάντεχη και απροειδοποίητη μείωση των κονδυλίων που αφορούν στο πανεπιστήμιο της Θράκης. Μάλιστα οι πρυτανικές αρχές επεσήμαναν πως όλος ο προγραμματισμός από πλευράς πανεπιστημίου έγινε μετά και από επαφές, συζητήσεις και συμφωνίες μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών τόσο της Περιφέρειας Α.Μ-Θ , όσο και του Υπουργείου Παιδείας.


Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Παιδείας, κ. Ταλιαδούρος ανανέωσε την συνάντηση με τις πρυτανικές αρχές του ΔΠΘ για την ερχόμενη Τετάρτη στην Καβάλα, όπου θα λάβει χώρα η Σύνοδος των Προέδρων των ΤΕΙ της χώρας, παρόντος και του Υπουργού Παιδείας, κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος.


Στη συνάντηση όπου αναμένεται να παρθούν και οι τελικές αποφάσεις αναφορικά με τη χρηματοδότηση του ΔΠΘ, το παρόν θα δώσει και ο Γενικός Γραμματέας Α.Μ-Θ, κ. Δημήτρης Σταμάτης.


Ωστόσο τα ερωτηματικά που έχει η διοίκηση του πανεπιστημίου Θράκης αναφορικά με το τι μεσολάβησε στο ενδιάμεσο από τη σύνταξη μέχρι την οριστική έγκριση των προτάσεων, όπου το αρχικό ύψος της χρηματοδότησης των 64 εκατομμυρίων ευρώ κατέβηκε τελικά  στα 35 εκατομ., παραμένουν ανοιχτά.


Και μάλιστα και σε μια περίοδο όπου τίθενται σε λειτουργία και δυο νέα τμήματα στην Κομοτηνή από τη νέα Ακαδημαϊκή χρονιά 2009-2010, του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών, που έχει ενταχθεί στο 1ο επιστημονικό πεδίο του Μηχανογραφικού Δελτίου, καθώς και του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, στο 5ο επιστημονικό πεδίο, το να μειώνονται τα κονδύλια που αφορούν στις υποδομές του πανεπιστημίου Θράκης είναι όντως οξύμωρο, όπως παραδέχεται και ο Αντιπρύτανης του ΔΠΘ, κ. Καραμπίνης.


“Όντως είναι λίγο οξύμωρο και δεν ξέρω ποιος φταίει σε αυτόν τον προγραμματισμό. Σίγουρα δε φταίμε εμείς . Το μόνο σίγουρο είναι ότι δε φταίμε εμείς. Εμείς αυτά τα στοιχεία ούτε τα βγάλαμε από το μυαλό μας, ούτε τα γεννήσαμε. Τώρα αν υπήρξε ένας κακός προγραμματισμός ανάμεσα στις δυο υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και της Περιφέρειας Α.Μ-Θ δε θα την πληρώσει το πανεπιστήμιό μας”, τόνισε.


Στο ερώτημά μας για το αν υπήρξε έγγραφη δέσμευση προς το ΔΠΘ, για το ποσό των 64 εκατομ. Ευρώ, ο κ. Καραμπίνης απάντησε αρνητικά, διευκρινίζοντας ωστόσο πως όλες οι προτάσεις του πανεπιστημίου ήταν γνωστές και στο υπουργείο Παιδείας και στην Περιφέρεια Α.Μ-Θ και πως “όλες οι εξειδικεύσεις μας ήταν για αυτό το ποσό. Και συνήθως δεν γράφονται, ποτέ δεν υπήρξε γραπτή δέσμευση, ούτε στα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο κάλεσα την ηγεσία του υπουργείου να ρωτήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες της αν ήταν ενήμερες για τον προγραμματισμό των υποδομών και σε ποιο ύψος κυμαίνονται”.  


Πάντως ο κ. Καραμπίνης επανέλαβε για άλλη μια φορά το πρόβλημα που έχει ως Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης  από την όλη κίνηση του υπουργείου.


“Είχαμε έναν προγραμματισμό και μια συμφωνία εδώ και τρία χρόνια με την Περιφέρεια Α.Μ-Θ. Το ξέρανε όλοι , οι αρμόδιες υπηρεσίες, είχαμε κάνει τον προγραμματισμό μας, τον υποβάλλαμε, τον ήξερε ο προηγούμενος  υπουργός Παιδείας, ο προηγούμενος περιφερειάρχης και φυσικά ο νυν. Μάλιστα για να κλείσουμε τον πρώτο κύκλο των υποδομών μας είχαμε πει πως θα απαιτηθούν 30 εκατομμύρια στην Ξάνθη, 15 εκατομμύρια στην Αλεξανδρούπολη και την Ορεστιάδα  και ξαφνικά μαθαίνουμε μερικές ημέρες πριν από την υπογραφή της σύμβασης ότι ¨ξέρετε το ποσό σας δεν είναι 64 εκατομμύρια ευρώ, είναι 35¨. Και μάλιστα σε μια σύσκεψη στην οποία ούτε καν κλήθηκε το Δημοκρίτειο να συμμετάσχει. Αυτό πραγματικά μας εξέπληξε. Αυτός είναι ο προβληματισμός, τι συνέβη και τα 64 εκατομμύρια γίνανε 35; Και μάλιστα σε μια σύσκεψη στην οποία ούτε καν συμμετείχαμε. Το μάθαμε εξωδίκως”.



Για την 61η Σύνοδο στα Ιωάννινα


Στο μεταξύ σε ότι αφορά στα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, όπου στην πρώτη ημέρα των εργασιών, την Παρασκευή, παρέστη και ο Υπουργός Παιδείας, κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος, ήταν ο τρόπος εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση-μάλιστα αναμένεται από πλευράς πρυτάνεων αναμένεται να κατατεθεί στο Υπουργείο Παιδείας και η δική στους πρόταση-πλαίσιο, ενώ συμφωνήθηκε να μπει και ένας εκπρόσωπός τους στην Επιτροπή επεξεργασίας των προτάσεων-, ζητήματα οικονομικά  των πανεπιστημίων, καθώς και θέματα του τετραετούς προγραμματισμού, αλλά ακόμη συζητήθηκαν και οι αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν σε αρκετά σημεία του Ν 3549, καθώς διαπιστώνεται δυσλειτουργία, είτε αυτά αφορούν π.χ. σε εκλεκτορικά σώματα, είτε αυτά αφορούν σε εκλογές.


“Εμείς τα θέσαμε. Ο υπουργός ήρθε την πρώτη ημέρα την Παρασκευή. Μας είπε ότι είναι ανοιχτός στο διάλογο, ελπίζουμε λοιπόν να γίνουν αποδεκτά τα συμπεράσματα και οι προτάσεις της Συνόδου από το Υπουργείο Παιδείας.


Δυστυχώς όμως βλέπουμε τα τελευταία χρόνια όλες σχεδόν οι προτάσεις των Συνόδων να μη λαμβάνονται υπόψη ή να λαμβάνονται ελάχιστα”, σημείωσε ο κ. Καραμπίνης αναφερόμενος στις εργασίες της 61ης Συνόδου των Πρυτάνεων.


Στο μεταξύ κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου από πλευράς  Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης τέθηκε ένα πολύ σημαντικό θέμα που αφορά στη δίκαιη κατανομή των πιστώσεων στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.


Επισημάνθηκε ότι θα πρέπει οι κατανομές των κονδυλίων για τα πανεπιστήμια  να γίνονται με βάση τον πραγματικό αριθμό των φοιτητών που υπάρχουν στα πανεπιστήμια και όχι με έναν πλασματικό που παίρνει αυτή τη στιγμή το Υπουργείο παιδείας και είναι του 2003.


Μάλιστα όπως σημείωσε ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θράκης δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιούνται για χρηματοδότηση για το 2009-2013 στοιχεία τουλάχιστον για το ΔΠΘ του 2003, όπου και λιγότερα τμήματα είχε και ως εκ τούτου και λιγότερους φοιτητές.


Το 2003 οι φοιτητές του ΔΠΘ ήταν περίπου 13.500 και σήμερα φτάνουν τους 19.500.


“Αδικούμαστε σε σχέση με την κατανομή του τακτικού προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων. Από τη στιγμή που έχουμε συμφωνήσει όλοι και το Υπουργείο Παιδείας να υπάρχει ένας αλγόριθμος, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη του τον αριθμό των φοιτητών κυρίως και βέβαια και άλλα στοιχεία όπως είναι η πολυεδρικότητα  του δικού μας πανεπιστημίου και η περιφερικότητα, αλλά κυρίως ο αριθμός των φοιτητών, δε διανοούμεθα να παίρνουμε υπόψη το 60 % των φοιτητών από αυτούς που έχουμε. Και δεν καταλαβαίνω το γιατί”, κατέληξε ο κ. Αθανάσιος Καραμπίνης.    


     Δέσποινα Γκούμα


Σχετικά Άρθρα

Back to top button